ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Είναι επίσημο – Αποχωρεί από την φετινή διοργάνωση!

Ήταν μόλις δυο εβδομάδες πριν όταν στις 11 Μαρτίου, η ΕΒU με ανακοίνωση της δεν έκανε αποδεκτή τη φετινή υποψηφιότητα της Λευκορωσίας εξαιτίας των πολιτικών στίχων του τραγουδιού. Το μόνο που είχε να κάνει το BTRC ήταν να βρει ένα νέο τραγούδι για το συγκρότημα Galasy ZMesta ή να στείλουν άλλη εκπροσώπηση.

Η τελική επίσημη απόφαση-ανακοίνωση της EBU

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, γράψαμε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BTRC, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, όπου τους ζητούσαμε να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τροποποιήσουν τη συμμετοχή τους στη φετινό διαγωνισμό ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς του διαγωνισμού.

Μετά από αυτό το BTRC υπέβαλε ένα νέο τραγούδι, από τους ίδιους καλλιτέχνες, μέσα σε ένα συμφωνημένο χρονικό πλαίσιο.

Η EBU και η Ομάδα Αναφοράς, το διοικητικό συμβούλιο του Διαγωνισμού, εξέτασαν προσεκτικά τη νέα συμμετοχή για να αξιολογήσουν κατά πόσο είναι επιλέξιμη για το διαγωνισμό.

Συνήχθη το συμπέρασμα ότι η νέα υποβολή παραβίαζε επίσης τους κανόνες που διασφαλίζουν ότι ο Διαγωνισμός δεν θα μετατραπεί σε αναξιόπιστο.

Δεδομένου ότι το BTRC δεν κατάφερε να υποβάλει κατάλληλη εγγραφή εντός της παρατεταμένης προθεσμίας, δυστυχώς, η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον 65ο Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο.

Να σημειωθεί ότι στις 17 Μαρτίου ο OGAE Belarus με ανακοίνωση του στα social media είχε προαναγγείλει επίσημα αυτή την απόφαση. Δείτε το αντίστοιχο σχετικό μας άρθρο εδώ. Το Λευκορωσικό σωματείο έκανε λόγο για μη ανάληψη δράσης από τον κρατικό φορέα που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της χώρας. Έτσι, η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για πρώτη φορά από το 2004.

Αυτή η είδηση, έπειτα από την αποχώρηση και της Αρμενίας αποτελεί σίγουρα ένα στενάχωρο γεγονός. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξει συνέχεια και με άλλες χώρες. Ποια η άποψη σας για τα τελευταία γεγονότα;

Μείνετε σταθερά συντονισμένοι στον OGAE Greece για να μην χάνετε τις εξελίξεις.

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι μεν στενάχωρο για τους eurofans, αλλά παρά να συμμετάσχει ένα συγκρότημα-φερέφωνο του Λουκασένκο, καλύτερα έτσι. Στο καλό κι εύχομαι να ξανασυμμετάσχει το 2022 χωρίς δικτατορία. ⬜🟥⬜

  2. Λυπηρό, αλλά δίκαιο!
    Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι η EBU έχει κωφεύσει σε ανάλογες συμμετοχές που είχαν αντίστοιχο “πρόβλημα” και δεν έπρεπε να συμμετάσχουν, αλλά τελικά πήραν το πράσινο φως.

  3. Η EBU θυμήθηκε ότι ο διαγωνισμός δεν πρέπει να χρωματίζεται πολιτικά, κάτι που δεν έκανε το 2016 ή το 2017 ή το 2019… Τέλος πάντων.
    Η απόφαση δίκαιη, στο καλό και η Λευκορωσία και οποια άλλη χώρα έχει εν έτει 2021 ένα είδος δικτατορίας και έχει το θράσος να επιθυμεί να συμμετέχει σε έναν φιλελεύθερο μουσικό διαγωνισμό.
    ΥΓ: νομίζω ότι αυτή η απουσία θα στοιχίσει την πρόκριση στην Ρωσία ή (και) στην Ουκρανία.

  4. Με μείον δύο χώρες, οι οποίες μάλιστα ήταν στο ίδιο γκρουπ κατά την κλήρωση διαμόρφωσης των ημιτελικών, θα έπρεπε να έχουμε μία καινούρια κλήρωση για τον καταμερισμό των χωρών στους δύο ημιτελικούς.

  5. Δεν έχω διαβάσει σε μετάφραση τους στίχους κανενός από τα τραγούδια των Galasy ZMesta που επρόκειτο να πάνε Eurovision. Αν είχαν πολιτικές αναφορές, ορθότατα αποκλείστηκαν, όσο και αν είναι λυπηρό που ο διαγωνισμός φέτος φυλλορροεί. Γενικά η Λευκορωσία φάνηκε εξαρχής ότι “ψηνόταν” για αποκλεισμό, στέλνοντας ένα γκρουπ που είναι ανοιχτά υπέρ του Λουκασένκο και με τραγούδια στην καλύτερη μέτρια. Είναι σαφώς τεταμένο το κλίμα μεταξύ Λευκορωσίας και EBU και η Λευκορωσία ήθελε να πάρει η EBU τον “μουντζούρη” του αποκλεισμού της χώρας, σίγουρα έτσι θα παρουσιαστεί στο λευκορωσικό κοινό. Η EBU έπραξε ορθά. ΑΛΛΆ, και υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΆ, πολλές φορές παλιότερα έκανε τα στραβά μάτια σε προβληματικές συμμετοχές από άλλες χώρες, στις οποίες δεν ήθελε να πάει κόντρα. Εγώ δεν θα υπερασπιστώ κανέναν δικτάτορα και καμία δικτατορία. Ο Λουκασένκο το επιδίωξε όλο αυτό, για εμένα είναι προφανές. Αυτό που θέλω να πω είναι να μην κάνουμε τους μάγκες εκεί που μας παίρνει. Θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση εναντίον της Γερμανίας, αν είχε στείλει δηλ ένα τραγούδι με ομοφοβικούς στίχους για παράδειγμα; Ή θα απέκλειε εξίσου εύκολα την Αυστραλία;
    Είναι γεγονός πως αυτές οι χώρες δεν βλέπουν υπό αυτό το πρίσμα τον διαγωνισμό και δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο. Όμως θα έκαναν το αντίστοιχο με την Ουκρανία; Και είναι μια χώρα που τα πράγματα είναι πολύ περίεργα πολιτικά. Εκεί γιατί δεν μας ενοχλεί η κυβέρνηση; (Ας μην ξεχάσουμε το νικητήριο του 2016)
    Εν ολίγοις, θέλω να μην υπάρχουν ποτέ 2 μέτρα και 2 σταθμά, καλά έκανε η EBU εν προκειμένω, ελπίζω να γίνουμε όλοι μας λίγο πιο συνετοί κι ελπίζω να μας επιτρέψουν οι συνθήκες να ξαναδούμε του χρόνου την Λευκορωσία επί σκηνής. Πολλώ δε μάλλον την Αρμενία, για την οποία λυπάμαι πολύ περισσότερο με όλα όσα έχουν συμβεί εκεί.
    Κατά τ άλλα επανερχόμαστε σε επίπεδα Μάλμε 2013. Για εμένα ήταν καλός διαγωνισμός, αν και πολλοί διαφωνούν. Φέτος το επίπεδο δεν είναι κι ό,τι καλύτερο, αλλά μακάρι να μας πάει γούρι ο αριθμός των 39 συμμετεχόντων και να έχουμε ένα ανάλογο πλασάρισμα με τότε.
    ΥΓ Ωφελιμιστικά ας μην πανηγυρίζουμε και πολύ, τα τελευταία χρόνια όλο και τσιμπούσαμε κανά ποντάκι από την λευκορωσική επιτροπή (αν και πολλά έχουν αλλάξει διεθνώς από το 2019). Ωστόσο, ακόμα και το ’19 που δεν ψήφισε η λευκορωσική επιτροπή καθ’αυτή, αλλά υπολογίστηκαν οι ψήφοι όμορων χωρών, πήραμε και 3 ποντάκια.

  6. Ημουν υπερ της παραμονής της χώρας στον διαγωνισμό με την προϋπόθεση όμως οτι δεν θα στείλουν κατι πολιτικό ξανα.. Απο την στιγμή λοιπόν που ο λουκασενκο θέλει παιχνιδάκια να παει να τα κάνει αλλου και οχι σε εναν διαγωνισμό που γνωρίζουμε ολοι πολυ καλα τις αξίες του.. Στο καλο.. Και ελπίζω του χρόνου να επανέλθει με δημοκρατία στο πολίτευμα της.. Οσο για τον διαγωνισμό μπορεί να ειναι εξίσου καλος και με 39 χώρες! Και το 2014, 37 συμμετείχαν αλλα ηταν masterpiece.. So let’s see what happens

  7. Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές η θέση της EBU είναι πολύ δύσκολη στο να αποβάλλει τραγούδια λόγω πολιτικού περιεχομένου. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να φαντάζει σε εμάςγιατί δημιουργούνται πολλές παρεξηγήσεις. Ομώς τουλάχιστον στις περιπτώσεις που το πολιτικό περιεχόμενο είναι ξεκάθαρο αντιδρούν (Γεωργία 2009, Λευκορωσία φέτος) οπότε κάτι είναι και αυτό από το να μην γίνεται τίποτα.
    Τώρα σε ότι αφορά τον αριθμό των χωρών εγώ το 2013 το θεωρώ κακή χρονία τόσο ως τραγούδια όσο και ως σόου. Το 2014 από την άλλη είχε ακόμη λιγότερες χώρες αλλά πολύ καλύτερα τραγούδια και σόου. Οπότε δεν νομίζω ότι ο αριθμός έχει μεγάλη σχέση με την ποιότητα η οποία φέτος το ξέρουμε από τώρα ότι δεν είναι η καλύτερη

  8. Καλως τους σουταρε η EBU, αλλα μην ξεχναμε το 1944 της Ουκρανιας. Μην ειμαστε επιλεκτικα αυστηροι.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ