?? ΑΛΒΑΝΙΑ: Στη τελική ευθεία για την ανακοίνωση των καλλιτεχνών του Festivali i Këngës 58!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με άρθρο μας εδώ, η Αλβανία, μέσω του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού της οργανισμού RTSH ανακοίνωσε ότι ο νικητής του φετινού εθνικού φεστιβάλ της χώρας Festivali i Këngës, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο διαγωνισμό της Eurovision στην Ολλανδία.

H διαδικασία υποβολής των τραγουδιών για τους τραγουδιστές και τους συνθέτες από όλη την Αλβανία οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Festivali i Këngës 58, που είχε ξεκινήσει από τα τέλη Μαϊου, έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου. Και τις προσεχείς ημέρες το φεστιβάλ εισέρχεται στην πιο ουσιαστική του φάση καθώς αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις για τους καλλιτέχνες και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των τριών βραδιών στις οποίες διεξάγεται.

Όπως αναφέρει ο OGAE Albania στην επίσημη σελίδα του (Eurovision Albania), στο 58ο  Festivali i Këngës τη σκηνοθεσία θα αναλάβει η Vera Grabockës και θα παρουσιάσει η Alketa Vejsiu. Για τη Vera Grabockës δεν είναι η πρώτη της φορά που συμμετέχει ως σκηνοθέτης στο φεστιβάλ, καθώς είχε αυτό το ρόλο άλλες 7 φορές (1985-89, 91 & 94). Όσον αφορά τη Vejsiu, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στη σκηνή του φεστιβάλ. Το δίδυμο Grabocka-Vejsiu έχει παρουσιάσει με επιτυχία διάφορα shows στην Αλβανία, όπως Miss & Mister Albania, και τις διεθνείς παραγωγές X Factor, Dance With Me, Dancing With The Stars, Your Face Sounds Family!

https://www.facebook.com/eurovisionalbania/photos/a.186701471532491/1229495877253040/?type=3&theater

Ένας από τους μουσικούς παραγωγούς του Festivali i Këngës 58 θα είναι ο συνθέτης Florent Boshnjaku. O Florent Boshnjaku είναι γνωστός στη Eurovision καθώς ήταν ο νικητής στο Fest ’50 με το τραγούδι “Suus” που ερμήνευσε η λατρεμένη πολλών eurofans Rona Nishliu και το οποίο κατέλαβε την 5η θέση στη Eurovision του 2012.

Εν αναμονή, λοιπών, των ανακοινώσεων των συμμετεχόντων στο Festivali i Këngës 58, από τους οποίους και θα προκύψει ο εκπρόσωπος της Αλβανίας στη Eurovision 2020!

Για όλα τα νέα της Eurovision 2020 και της συμμετοχής της Αλβανίας μείνετε σταθερά στον OGAE Greece!


Η Ιστορία της ?? Αλβανίας στη Eurovision με μια ματιά…

  • Έχει ήδη 16 συμμετοχές, από τις οποίες 9 φορές προκρίθηκε σε Μεγάλο Τελικό.
  • Η πρώτη της συμμετοχή ήταν το 2004 με το τραγούδι «The image of you» και την Anjeza Shahini (7η θέση – 106 βαθμούς).
  • Δεν έχει ακόμα νίκη, και η καλύτερή της θέση ήταν η  (146 βαθμούς) το 2012 που έλαβε με το τραγούδι «Suus» και την Rona Nishliu
  • Η χειρότερή της θέση (17η – 49 βαθμούς στον ημιτελικό) ήταν το 2007 συμμετέχοντας με το «Hear my Plea» και τον Frederic Ndoci
  • Τους περισσότερους βαθμούς τους έχει λάβει από Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα και Ελβετία.
  • Τους περισσότερους βαθμούς τους έχει δώσει σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία μόνο στους Τελικούς, σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία συνολικά.
  • Στο διαγωνισμό του Τελ Αβίβ την χώρα εκπροσώπησε η Jonida Maliqi, νικήτρια του περσινού Festivali i Këngës, η οποία και κατέλαβε την 17η θέση στο Τελικό (90 βαθμοί) με το τραγούδι της “Ktheju tokës”.
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ