?? ΙΣΠΑΝΙΑ: Με εσωτερική επιλογή του RTVE ο εκπρόσωπος του 2020!

Η Ισπανία δήλωσε επίσημα τη συμμετοχή της στον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision μόλις χθες, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019.

Το RTVE ανακοίνωσε πως για την ανάδειξη του εκπροσώπου της Ισπανίας στη Eurovision 2020 δεν θα χρησιμοποιηθεί το δημοφιλές talent show «Operación Triunfo», όπως συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια αλλά ούτε και κάποιος εθνικός τελικός, όπως έχει συμβεί διάφορες χρονιές με πιο πρόσφατο παράδειγμα το 2017.

Τον Δεκέμβρη του 2018, το κρατικό κανάλι της χώρας ξεκαθάρισε τη θέση του ως προς την επιλογή του εκπροσώπου τονίζοντας τη μη χρήση των παικτών του «Operación Triunfo». Ωστόσο, έκανε λόγο για ένα νέο φεστιβάλ μουσικής το οποίο θα “βαδίζει” στα χνάρια του Ιταλικού Sanremo Festival και που το οποίο ναι μεν θα διεξαχθεί για ψυχαγωγικούς λόγους του ισπανικού λαού, αλλά ενδέχεται μέσα από αυτό να προκύψει και ο εκπρόσωπος της χώρας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Απ’ ότι φαίνεται όμως το σενάριο αυτό μάλλον θα παγώσει προς το παρόν καθώς η τελευταία ανακοίνωση του RTVE αναφέρει πως το κρατικό κανάλι θα επιλέξει τον εκπρόσωπο της χώρας στη Eurovision 2020 εσωτερικά με πιο πιθανό σενάριο ο εκπρόσωπος της χώρας να είναι ένας ήδη δημοφιλής καλλιτέχνης της εγχώριας μουσικής βιομηχανίας, με εμπειρία στο χώρο της δισκογραφίας αλλά και των συναυλιών και των ζωντανών εμφανίσεων!

Οι πρώτες ανεπίσημες υποψηφιότητες

Τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι με ένα εξ’ αυτών να είναι αυτό της Diana Navarro. Η Navarro κατάγεται από την Μάλαγα (Ανδαλουσία) και είναι γνωστή στην Ισπανία από το 2005, χρονιά που ξεκίνησε τη δισκογραφική της πορεία. Το ρεπερτόριό της καλύπτει τα μουσικά είδη colpa και flamenco ενώ το 2005 ήταν υποψήφια στα Latin Grammy Awards στη κατηγορία “Καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη”.

Άλλο ένα όνομα που συζητιέται έντονα είναι αυτό της Ruth Lorenzo, γνωστή στο χώρο της Eurovision από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό του 2014 όπου κατέκτησε την τιμητική 10η θέση στον Τελικό με το “Dancing in the rain”. Η Ruth – η οποία το 2008 είχε συμμετάσχει και στο Βρετανικό “X-Factor” – είναι μία από τις πιο αγαπητές Ισπανίδες τραγουδίστριες με ενεργή δισκογραφία και έχει εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία της να επιστρέψει στον διαγωνισμό. Η πιο πρόσφατη απόπειρά της μάλιστα ήταν για τον φετινό διαγωνισμό, αφού η ίδια κατέθεσε τραγούδι – ως συνθέτρια βέβαια – στο RTVE προκειμένου να το ερμηνεύσει κάποιος από τους παίκτες του «Operación Triunfo». Δυστυχώς όμως, το κομμάτι της δεν προχώρησε.

Μερικά από τα υπόλοιπα ονόματα που συζητιούνται έντονα στα Ισπανικά μέσα (ΜΜΕ) είναι αυτά των David Bustamante, Blas Cantó, Pablo Alborán, Rosalía καθώς και της νικήτριας του Ισπανικού “Got Talent” Cristina Ramos!

Η Ισπανία στη Eurovision! 

H Ισπανία ξεκίνησε να συμμετέχει στον διαγωνισμό της Eurovision το 1961. Η πρώτη συμμετοχή ήταν η σύνθεση των Augusto Algueró και Antonio Guijarro “Estando contigo” (9η θέση ανάμεσα σε 16 συμμετοχές) με ερμηνεύτρια την Conchita Bautista! Υπήρξε η πρώτη χώρα στην ιστορία του θεσμού που σημείωσε δύο συνεχόμενες νίκες αφού τη πρωτιά της Massiel το 1968 χάρη στο κλασσικό πια “La La La” διαδέχθηκε η νίκη της σύνθεσης “Vivo cantando” με ερμηνεύτρια την πληθωρική Salomé το 1969. Αυτά ωστόσο είναι και τα μοναδικά της βραβεία μέχρι στιγμής. Στο ενεργητικό της, η χώρα έχει μία διοργάνωση (αυτή του 1969) φιλοξενώντας μάλιστα έργα τέχνης του σπουδαίου και παγκοσμίως γνωστού καλλιτέχνη Salvador Dalí στη σκηνή.

Η Ισπανία ανήκει στην ομάδα των BIG 5 χωρών, οι οποίες κάθε χρόνο έχουν δικαίωμα συμμετοχής απευθείας στον τελικό γύρο της Eurovision, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τις… αγχωτικές διαδικασίες των Ημιτελικών. Τη τελευταία δεκαετία (2010-2019) η Ισπανία δεν έχει σημειώσει και τις καλύτερες επιδόσεις με εξαίρεση τις χρονιές 2012 και 2014, όπου τερμάτισε στη 10η θέση.

Στη Eurovision 2019 η Ισπανία εκπροσωπήθηκε από τον ταλαντούχο Miki Núñez, o οποίος έγινε γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του στο “Operación Triunfo 2018”, και τη σύνθεση του Adrià Salas “La Venda”. Ο Miki για τις ανάγκες της εμφάνισής του στη σκηνή του διαγωνισμού συνεργάστηκε με τον δικό μας χορογράφο και σκηνοθέτη Φωκά Ευαγγελινό. Στο τέλος της βραδιάς του τελικού, η συμμετοχή του δυστυχώς περιορίστηκε στη χαμηλή 22η θέση έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 54 βαθμούς.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της Ισπανίας στη Eurovision 2020! 

Πηγή: RTVE 

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολυ καλη απόφαση… Οι μεγάλες χώρες τυπου Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία χρειάζονται εσωτερική επιλογή ετσι ωστε να επιλέξουν ενα μεγάλο ονομα… Η Βρετανία και ισπανια πιστεύω ότι θα διαλέξουν κατι καλο με την απόφαση να κάνουν εσωτερική επιλογή

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ