ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Παρασκήνια της Eurovision!

Στα 64 χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision έχουμε δει επί σκηνής να διαδραματίζονται σκηνές… απείρου κάλλους: από λάθη σε χορογραφίες, ενορχηστρώσεις και φωνητικά μέχρι και καλλιτέχνες να σωριάζονται επί σκηνής. Υπάρχουν όμως και πολλά γεγονότα που η κάμερα δεν κατέγραψε ποτέ. Σ’ αυτό το αφιέρωμα θα παρουσιάσουμε κάποια παρασκήνια, άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα, όπως τα αποκάλυψαν οι ίδιοι οι «παθόντες» καλλιτέχνες μέσα από συνεντεύξεις τους, αλλά και όπως καταγράφτηκαν από τον τύπο της εποχής.

Βελόνα και κλωστή

Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες των καλλιτεχνών που πρόκειται να βγουν στη σκηνή και να ερμηνεύσουν το τραγούδι τους είναι να πάει κάτι στραβά με την ενδυμασία τους.

Αυτός ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα για το συγκρότημα Silver Convention, που εκπροσώπησε τη Γερμανία το 1977 στο Λονδίνο με το τραγούδι «Telegram». Περίπου 10 λεπτά πριν την εμφάνισή τους τη μεγάλη βραδιά του διαγωνισμού, η Ramona (η 1η κοπέλα αριστερά) από το άγχος της πήρε τόσο βαθιά ανάσα που σκίστηκε το κουστούμι της. Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να βρουν βελόνα και κλωστή, να ράψουν το κουστούμι και έτσι να σωθούν από την καταστροφή. Και φυσικά κανένας δεν κατάλαβε τίποτα!

Όλα για τη μαρκίζα

Το 1988 η τότε κρατική τηλεόραση του Ισραήλ, IBA, αποφάσισε να στείλει εκπρόσωπο στον διαγωνισμό με απευθείας ανάθεση και όχι μέσω του εθνικού τελικού Kdam Eirovizion. Στράφηκε, λοιπόν, σε ένα πολύ μεγάλο όνομα της εποχής, τη Yardena Arazi, και της πρότεινε να ταξιδέψει στο Δουβλίνο.

Η εν λόγω τραγουδίστρια είχε στο ενεργητικό της ήδη μία συμμετοχή στον διαγωνισμό το 1976 ως μέλος του γκρουπ Chocolate, Menta, Mastik (6η θέση) καθώς και 3 συμμετοχές στο Kdam ως σόλο τραγουδίστρια: 1982 (2η θέση), 1983 (2η θέση με 1 βαθμό διαφορά από την Ofra Haza) και 1985 (3η θέση). Υπήρξε επίσης συμπαρουσιάστρια της Eurovision 1979 καθώς και του Kdam 1987. Προφανώς απηυδησμένη μετά από τις 3 αποτυχίες της και τη διαρκή ανάμειξή της στον διαγωνισμό, δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για Eurovision. Έτσι, αρνήθηκε την πρόταση. Ο IBA, μη έχοντας άλλη επιλογή, της ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη θέση της την Ofra Haza. Σημειωτέο ότι η Ofra Haza ήταν η μεγαλύτερη «αντίπαλός» της εκείνη την εποχή. Στο άκουσμα αυτής της απόφασης, η Yardena απάντησε σχεδόν επαναστατικά: «Θα πάω!!!». Η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή (βλ. και το σχετικό αφιέρωμά μας εδώ).

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα

Είναι γνωστό ότι η Eurovision δημιουργήθηκε για να ενώσει μουσικά τα ευρωπαϊκά έθνη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς όμως η πολιτική και η ιστορία δεν μπορούν πάντα να διαγραφούν από τη μνήμη των ανθρώπων και έπαιξαν μεγάλο ρόλο στα τεκταινόμενα του διαγωνισμού.

Το Λουξεμβούργο συνήθιζε να αναζητά καλλιτέχνες από άλλες χώρες για την εκπροσώπησή του. Το 1976 επέλεξε τον Γερμανό Jürgen Marcus για να ταξιδέψει στη Χάγη της Ολλανδίας. Ο Jürgen Marcus δυστυχώς υπήρξε χαρακτηριστικό παράδειγμα-θύμα της κακής μνήμης που άφησε πίσω του ο 2ος Π.Π.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, λίγο πριν ανεβεί στη σκηνή της Χάγης, τον πλησίασε ο Ολλανδός floor manager και του είπε κατάμουτρα: «Έλα, ναζιστικό γουρούνι, τώρα είναι η σειρά σου». Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έπρεπε να ξεπεράσει αυτό που βίωσε, γιατί θα έβγαινε να τραγουδήσει. Ήταν ό,τι χειρότερο είχε συμβεί στην καριέρα του, όπως είπε. Αξιοθαύμαστο πώς κατάφερε να το καταπιεί και να εμφανιστεί με το χαμόγελο που όλοι βλέπουμε στο βίντεο.

Με το ζόρι παντρειά

Η συμμετοχή στη Eurovision δεν συνεπάγεται απαραίτητα εκπλήρωση ονείρου ενός καλλιτέχνη και δεν γίνεται πάντα οικειοθελώς.

Οι δίδυμες αδελφές Alice & Ellen Kessler, έχοντας ήδη γίνει πασίγνωστες στη Γερμανία και τη Γαλλία, πήγαν το 1959 στις Κάννες στην κυριολεξία με το ζόρι και υπό τις απειλές της δισκογραφικής τους εταιρίας ότι θα έλυνε το συμβόλαιό τους. Αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε και το τέλος της καριέρας τους. Η Eurovision ήταν, λοιπόν, μονόδρομος για τις καλλιτέχνιδες.

Για την ιστορία, ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε χορογραφία στη σκηνή της Eurovision και μάλιστα πάνω σε μια σκηνή πολύ μικρών διαστάσεων. Οι ίδιες ομολόγησαν ότι το 1959 ήταν ακόμα φωνητικά ανώριμες, αλλά ευτυχώς η συμμετοχή τους μόνο σε κακό δεν τους βγήκε. Η καριέρα τους έφτασε μέχρι και τις Η.Π.Α. και όλοι ήθελαν να τις βλέπουν για τον χορό και το σόου που προσέφεραν.

Τα βροντάω και φεύγω!

Η επιτυχία ενός τραγουδιού εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την καλή συνεργασία του συνθέτη ή του μάνατζερ με τον τραγουδιστή. Όταν όμως ο κάποιος από αυτούς επιβάλλει το δικό του θέλημα, τότε τα πράγματα φτάνουν στα άκρα.

Το 1973 η Ιρλανδία εκπροσωπήθηκε με το τραγούδι «Do I Dream?». Η ερμηνεύτρια, Maxi, φτάνοντας στο Λουξεμβούργο και ξεκινώντας την πρώτη πρόβα, βρέθηκε προ εκπλήξεως: η ενορχήστρωση του τραγουδιού διέφερε σημαντικά από αυτήν που είχε μελετήσει τις προηγούμενες εβδομάδες και αυτό κατόπιν επιλογής του μάνατζέρ της. Αγανακτισμένη σταμάτησε να τραγουδάει λέγοντας: «Αν πρόκειται να τραγουδήσω αυτό το πράγμα, καλύτερα να μη συμμετάσχω καθόλου». Τα αίματα άναψαν και ο μάνατζερ κατηγορηματικά δήλωσε: «Αν δεν θέλεις να το τραγουδήσεις έτσι, τότε θα το κάνει κάποια άλλη». Καθώς φαινόταν ότι η Maxi όντως θα αποχωρούσε, 12 ώρες πριν την τελική βραδιά επιστρατεύτηκε η Tina Reynolds (που συμμετείχε το 1974 στον διαγωνισμό). Έμαθε το τραγούδι μέσα στο αεροπλάνο, όπως ομολόγησε, και μαζί της, για κάθε ενδεχόμενο, πήγε και ένας δικηγόρος στο Λουξεμβούργο. Τελικά, μετά και από την παρέμβαση της ιρλανδικής τηλεόρασης τα πνεύματα ηρέμησαν και η Maxi τραγούδησε κανονικά. Κατέληξε στη 10η θέση.

Αν έχεις τύχη διάβαινε

Το 1984 η Γερμανία επέλεξε για 2η φορά, μετά το 1972, τη Mary Roos ως εκπρόσωπό της. Το τραγούδι «Aufrecht geh’n» ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο με πολλές προσδοκίες. Η Γερμανία κληρώθηκε να εμφανιστεί στη 13η θέση, που αποδείχτηκε γρουσούζικη, γιατί την ημέρα της Eurovision όλα πήγαν στραβά.

Λίγο πριν τη βραδιά της Eurovision, η Mary Roos έλαβε ένα τηλεφώνημα, από το οποίο έμαθε ότι η ερωμένη του άντρα της περίμενε παιδί από εκείνον! Φανερά στενοχωρημένη, ψυχρή και κάπως χαμένη τραγούδησε κυριολεκτικά με το ζόρι. «Δεν έβλεπα την ώρα να τελειώσει το τραγούδι», είπε χαρακτηριστικά. Οι στίχοι του τραγουδιού απέκτησαν εκείνη την ημέρα μοιραία σημασία για τη Mary Roos:
«Αντίο λοιπόν, δεν θα σου κάνω σκηνή, γύρνα και φύγε, δεν χρειάζομαι τον οίκτο σου. Ίσως είμαι απογοητευμένη, ίσως νιώθω χάλια, αλλά θα δεις, τώρα πραγματικά θα περπατώ όρθια».

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ορχήστρα έπαιξε λάθος την εισαγωγή του τραγουδιού και η Γερμανία κατέληξε στη 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Τρίτωσε το κακό

Η διοργάνωση του διαγωνισμού του 1990 στο Ζάγκρεμπ της πρώην Γιουγκοσλαβίας και νυν Κροατίας σημαδεύτηκε από το πασίγνωστο γεγονός του λάθους στο playback της Ισπανίας με τις Azúcar Moreno. Όμως δεν ήταν το μόνο «στραβό» στην όλη διοργάνωση.

Ως παρουσιαστές της βραδιάς επιλέχτηκαν η Helga Vlahović και ο Oliver Mlakar. Δεν ήταν και οι νεότεροι παρουσιαστές στην ιστορία, μιας και το 1990 ήταν 45 και 54 χρονών αντίστοιχα. Αυτό το γεγονός σχολιάστηκε δυσμενώς από τον τύπο της χώρας αναγκάζοντάς τους την εβδομάδα των προβών να αποσυρθούν από τις θέσεις των παρουσιαστών. Προσωρινά αντικαταστάθηκαν από δύο νεότερους, τον Rene Medvešek and την Dubravka Marković. Τελικά όμως οι όποιες παρεξηγήσεις λύθηκαν και παρουσίασαν τον διαγωνισμό κανονικά.

Υπάρχει όμως και ένα 3ο -άγνωστο- γεγονός που αμαύρωσε τη διοργάνωση. Ο συνθέτης της γερμανικής συμμετοχής, Ralph Siegel, δέχτηκε απειλές για φόνο. Άγνωστοι έθεσαν τον όρο να μην εμφανιστεί στη σκηνή ο σλοβένικης καταγωγής Daniel Kovac, ένας εκ των δύο ερμηνευτών της γερμανικής συμμετοχής, ειδάλλως κανένας από τη γερμανική αποστολή δεν θα επέστρεφε ζωντανός στη Γερμανία. Όλες τις ημέρες η γερμανική αποστολή βρισκόταν υπό αυστηρή προστασία με διαρκείς ελέγχους ασφαλείας. Ευτυχώς κανείς δεν έπαθε το παραμικρό.

Όποιος παίζει με τη φωτιά…

Η συμμόρφωση στους κανόνες της EBU είναι βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη διεκπεραίωση μιας εμφάνισης, αλλά και ολόκληρου του διαγωνισμού. Η οποιαδήποτε παρατυπία μπορεί να σημαίνει ακόμη και αποκλεισμός.

Το 1994 ίσχυε ακόμη ο κανόνας της εθνικής γλώσσας. Αυτό σημαίνει ότι η ερμηνεία ενός τραγουδιού δεν επιτρεπόταν να γίνει σε μια επιθυμητή γλώσσα, όπως συμβαίνει σήμερα. Η παρθενική συμμετοχή της Πολωνίας λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα, για τον λόγο ότι στη γενική πρόβα, που την παρακολουθούσαν και οι επιτροπές, η Edyta Górniak ερμήνευσε το 2ο μισό του τραγουδιού στα αγγλικά. Το χειροκρότημα δυνατό, οι εντυπώσεις καλές, όμως 6 χώρες δυσαρεστημένες από την παρατυπία υπέβαλαν ψήφισμα για αποκλεισμό της Πολωνίας. Για… καλή τύχη της Πολωνίας οι χώρες ήταν μόνο 6 και όχι η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 13/25. Διαφορετικά την τελευταία λέξη θα είχε η EBU. Ο αποκλεισμός αποφεύχθηκε και στον τελικό διαγωνίστηκε κανονικά, αυτή τη φορά εξολοκλήρου στα πολωνικά.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε την περιβόητη πρόβα της Πολωνίας:

Κέρδισες; Θα το πληρώσεις!

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος!

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες πριν τον διαγωνισμό δηλώνουν «ταπεινά» πως τους ενδιαφέρει μια αξιοπρεπής εμφάνιση και εύχονται να κερδίσει ο καλύτερος. Καμιά φορά όμως, όταν ένα τραγούδι θεωρείται φαβορί, η υπεροψία τροφοδοτείται επικίνδυνα και η ήττα γίνεται δυσβάστακτη.

Το 1965, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου παιζόταν για την πρωτιά και η Kathy Kirby προφανώς επένδυσε πολύ επάνω σ’ αυτό. Νικήτρια της Eurovision 1965 στη Νάπολη όμως στέφτηκε η 17χρονη και πρωτοεμφανιζόμενη France Gall για λογαριασμό του Λουξεμβούργου. Μετά το πέρας της βαθμολογίας, η Kathy Kirby εισέβαλε στο καμαρίνι της νεαρής Γαλλίδας και… της έδωσε ένα χαστούκι, αφήνοντάς την με την απορία για τα κίνητρα αυτής της κίνησης. Άλλη μία καλλιτέχνιδα που αναγκάστηκε να πνίξει την πικρία της και βγήκε να ερμηνεύσει ξανά τον νικητήριο τίτλο της… με χαμόγελο!


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Related posts

2 Thoughts to “ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Παρασκήνια της Eurovision!”

  1. 12345

    Μια καλλιτέχνις και όχι καλλιτέχνης. Γράφετε σωστά ελληνικά σας παρακαλώ, μην τα διαλύουμε όλα…….

    1. Δημήτρης Χριστούλιας

      Αν φοβάστε ότι διαλύουμε ολόκληρη γλώσσα για ένα «η», τότε θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι το σωστό είναι «καλλιτέχνιδα», με τον τύπο «καλλιτέχνις» να είναι λόγιος/καθαρευουσιάνικος τύπος και όχι τόσο της δημοτικής γλώσσας. Εμείς θα προτιμήσουμε το «καλλιτέχνιδα». Ευχαριστούμε!

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ