?? ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πώς θα επιλέξει εκπρόσωπο για τη Eurovision 2020!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με άρθρο μας εδώ, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Πορτογαλίας, RTP, σε ανάρτηση-teaser στο Instagram για τους λάτρεις του ετησίου εθνικού διαγωνισμού της χώρας Festival da Canção ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στον ερχόμενο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία (αν θα είναι στο Μάαστριχτ ή στο Ρότερνταμ θα το μάθουμε στις 30 Αυγούστου)!

Η Πορτογαλική ραδιοτηλεόραση ανακοίνωσε σήμερα λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο υποβολής συμμετοχών και διεξαγωγής του Festival da Canção 2020, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τις ημερομηνίες που αυτό θα λάβει χώρα. Και αυτή τη φορά, ο εθνικός διαγωνισμός της Πορτογαλίας θα πραγματοποιηθεί με βάσει τις αλλαγές που είχαν αποφασισθεί και εφαρμοσθεί για πρώτη φορά πέρσι.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει 16 υποψηφίους  σε δύο ημιτελικούς (8 υποψήφιοι στον κάθε ένα), από τους οποίους οι 8 (4 από κάθε ημιτελικό) θα διαγωνισθούν στον Τελικό.

Επίσης, 14 συνθέτες θα επιλεχθούν κατόπιν προσκλήσεως από το RTP για να συμμετάσχουν απευθείας στους ημιτελικούς, έχοντας πλήρη ελευθερία στο είδος του τραγουδιού που θα καταθέσουν, τους στίχους, την παραγωγή και τη γλώσσα του, όπως επίσης και στην επιλογή του ερμηνευτή του. Οι υπόλοιποι δύο συνθέτες θα επιλεγούν ως εξής: ένας δημιουργός θα επιλεγεί μέσα από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα “Master Class” του Antena 1, ο οποίος δεν θα πρέπει να έχει κυκλοφορήσει έργο του, και να συνθέσει ένα νέο κομμάτι για το Festival da Canção (καταληκτική ημερομηνία υποβολής τραγουδιού είναι η 31η Οκτωβρίου 2019) και άλλος ένας συνθέτης μέσα από μια ανοικτή διαδικασία, όπου κάθε Πορτογάλος πολίτης, με γνωστό έργο ή όχι, θα μπορεί να καταθέσει τη συμμετοχή του στο festivaldacancao@rtp.pt μέχρι 15 Οκτωβρίου 2019. Μια κριτική επιτροπή του RTP θα επιλέξει το νικητή που θα συμμετάσχει στα ημιτελικά του Festival da Canção.

Η βαθμολογία 50/50 κοινού και κριτικών επιτροπών θα ισχύει με διαφορετικό τρόπο σε περίπτωση ισοψηφίας στους ημιτελικούς (οπότε θα υπερισχύει η ψήφος των κριτικών επιτροπών) και στον Τελικό (οπότε θα υπερισχύει η ψήφος του κοινού). Στους ημιτελικούς θα είναι μόνο μια κριτική επιτροπή από επαγγελματίες, ενώ στον Τελικό θα υπάρχουν επτά διαφορετικές (ανά γεωγραφικό διαμέρισμα) κριτικές επιτροπές.

Οι κανονισμοί για την υποβολή συμμετοχής στο Festival da Canção 2020 έχουν αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του RTP εδώ.

Μείνετε σταθερά με τον OGAE Greece για να μαθαίνετε όλα τα νέα της Eurovision 2020!

[Πηγή: RTP]


Η Ιστορία της ?? Πορτογαλίας στη Eurovision με μια ματιά…

  • 51 συμμετοχές στο διαγωνισμό, από τις οποίες στις 43 συμμετείχε στο Μεγάλο Τελικό.
  • Η πρώτη συμμετοχή ήταν το 1964 («Oração» / António Calvário – 13η θέση (τελευταία) με 0 βαθμούς).
  • Έχει απουσιάσει από το διαγωνισμό 5 φορές, οι 4 ήταν από το 2000 και μετά (1970, 2000, 2002, 2013 και 2016).
  • Έχει μία νίκη το 2017 με τον Salvador Sobral και το «Amar Pelos Dois».
  • Έχει τερματίσει στην τελευταία θέση 4 φορές (1964, 1974, 1997 και 2018), ενώ τις δύο φορές (1964, 1997) έχει λάβει μηδέν βαθμούς!
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ