?? ΑΛΒΑΝΙΑ: Ο νικητής του Festivali i Këngës 58 θα πάει Ολλανδία!

Η Αλβανία, μέσω του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού της οργανισμού RTSH, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στη Eurovision 2020! Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο νικητής του φετινού εθνικού φεστιβάλ της χώρας Festivali i Këngës, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο διαγωνισμό της Eurovision στην Ολλανδία.

Ως γνωστόν, η Αλβανία, τα τελευταία χρόνια μέσω του Festivali i Këngës, είναι η πρώτη χώρα που επιλέγει εκπρόσωπο και τραγούδι μέσω εθνικού τελικού για την  Eurovision. Όπως σας έχουμε ενημερώσει με άρθρο μας εδώ, η διαδικασία υποβολής των τραγουδιών για το Festivali i Këngës 58 έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαϊου, για τους τραγουδιστές και τους συνθέτες από όλη την Αλβανία οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό.

Στο διαγωνισμό του Τελ Αβίβ την χώρα εκπροσώπησε η Jonida Maliqi, νικήτρια του περσινού Festivali i Këngës, η οποία και κατέλαβε την 17η θέση στο Τελικό (90 βαθμοί) με το τραγούδι της “Ktheju tokës”.

[Πηγή: RTSH]


Η Ιστορία της ?? Αλβανίας στη Eurovision με μια ματιά…

  • Έχει ήδη 16 συμμετοχές, από τις οποίες 9 φορές προκρίθηκε σε Μεγάλο Τελικό.
  • Η πρώτη της συμμετοχή ήταν το 2004 με το τραγούδι «The image of you» και την Anjeza Shahini (7η θέση – 106 βαθμούς).
  • Δεν έχει ακόμα νίκη, και η καλύτερή της θέση ήταν η  (146 βαθμούς) το 2012 που έλαβε με το τραγούδι «Suus» και την Rona Nishliu
  • Η χειρότερή της θέση (17η – 49 βαθμούς στον ημιτελικό) ήταν το 2007 συμμετέχοντας με το «Hear my Plea» και τον Frederic Ndoci
  • Τους περισσότερους βαθμούς τους έχει λάβει από Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα και Ελβετία.
  • Τους περισσότερους βαθμούς τους έχει δώσει σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία μόνο στους Τελικούς, σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία συνολικά.
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Αγαπητέ φίλε, έχεις δίκιο. Εκ παραδρομής γράφτηκε για την Ιταλία, ως αφορά στη συνολική βαθμολογία (Τελικών και Ημιτελικών), γιατί αυτό εννοούσαμε. Διορθώθηκε και σε ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σου και την επισήμανσή σου! Καλό καλοκαίρι!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ