Eurovision ξανά με ορχήστρα; Συνέβη στο Ανόβερο!

Στις 29 Ιουνίου έλαβε χώρα στο Ανόβερο της Γερμανίας η συναυλία της UNESCON (Eurovision Convention). Μια συναυλία που ήρθε να αμβλύνει τη λεγόμενη PED (Post Eurovision Depression) των οπαδών του θεσμού με τη συμμετοχή 7 καλλιτεχνών που έχουν συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από το 1968 μέχρι και το 2019.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Pavillion» στο Ανόβερο υπήρξε ο τόπος διεξαγωγής της συναυλίας συνοδεία ορχήστρας, την παρουσία της οποίας έχουμε να δούμε σε Διαγωνισμό της Eurovision από το 1998. Η επιθυμία πολλών euro-fans εκπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω της UNESCON! Το Ανόβερο επιλέχτηκε ως η πόλη που διοργάνωσε το γεγονός όχι μόνο γιατί από εκεί κατάγεται ο διοργανωτής Benoît Wolther αλλά επειδή είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα της Lena Mayer-Landrut (1ο βραβείο, Γερμανία 2010). Η πόλη επίσης διεκδικεί και τον τίτλο της «UNESCOΝ City of Music» σκοπεύοντας να καθιερωθεί η συναυλία αυτή σαν ετήσιο γεγονός.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι καλλιτέχνες πήραν μέρος.

Claes-Göran Hederström (?? Σουηδία 1968)

51 χρόνια μετά τη συμμετοχή του με το τραγούδι «Det börjar verka kärlek, banne mej» (5η θέση), ο Σουηδός καλλιτέχνης θυμάται ότι ο Cliff Richard (Ηνωμένο Βασίλειο 1968) τον κλώτσησε στα οπίσθια φιλικά για να του ευχηθεί καλή επιτυχία. Όλες οι υπόλοιπες αναμνήσεις από εκείνο τον διαγωνισμό έχουν αρχίσει να χάνονται, όπως είπε.

Corinna May (?? Γερμανία 2002)

Η τυφλή Γερμανίδα τραγουδίστρια ερμήνευσε τις 3 συμμετοχές της στα πλαίσια της Eurovision: το «Hör den Kindern einfach zu», που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό το 1999 παρόλο που είχε επιλεγεί να να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ, το «I Believe In God», που ήρθε 2ο στην εθνική επιλογή της Γερμανίας το 2000 και φυσικά τη συμμετοχή της το 2002 στο Τάλιν της Εσθονίας «I Can’t Live Without Music» (21η θέση). Όπως δήλωσε, «Κρίμα που δεν δουλεύουμε πια ορχήστρες. Για μένα αυτό είναι μια καινούργια εμπειρία. Από το 1999 υπάρχουν τα half-playbacks».

Chiara Siracusa (?? Μάλτα 1998, 2005 & 2009)

Η γνωστή και αγαπημένη σε όλους Chiara τραγούδησε τις 3 συμμετοχές της στη Eurovision: «The One That I Love» (1998, 3η θέση), «Angel» (2005, 2η θέση) και «What If We» (2009, 22η θέση). Η εντυπωσιακή και άψογη φωνή της κέρδισε τις καρδιές των παρευρισκόμενων οπαδών.

Manuela Bravo (?? Πορτογαλία 1979)

Το 1979 ήταν η χρονιά που η Manuela Bravo τραγούδησε το «Sobe, sobe, balão sobe» (9η θέση) στη σκηνή της Ιερουσαλήμ. Στη συναυλία ερμήνευσε τη συμμετοχή της Πορτογαλίας το 1984, «Silêncio e tanta gente», εις μνήμην της πρόσφατα εκλιπούσας Maria Guinot, καθώς και τον νικητήριο τίτλο της Πορτογαλίας το 2017, «Amar pelos dois» του Salvador Sobral. Την επομένη της συναυλίας, η Manuela Bravo έδωσε και μία συγκινητική συναυλία σε ρυθμούς Fado.

Şebnem Paker (?? Τουρκία 1996 & 1997)

Η παρουσία της Τουρκίας στη Eurovision αναβίωσε χάρη στη Şebnem Paker, ερμηνεύοντας τις 2 συμμετοχές της στον διαγωνισμό: «Beşinci mevsim» (1996, 12η θέση) και «Dinle» (1997, 3η θέση). Η παρουσία της στη συναυλία ήταν γι’ αυτήν ένα γεγονός κατ’ εξαίρεση, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από τη σκηνή. «Πιο σημαντικά ήταν τώρα τα δυο παιδιά μου», είπε σε συνέντευξη. Δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε πολύ να ξαναδεί τη χώρα της στη Eurovision.

Elina Nechayeva (?? Εσθονία 2018)

Η σοπράνο της Εσθονίας ερμήνευσε τη συμμετοχή της το 2018 στη Λισαβόνα, «La Forza» (8η θέση), που με τη συνοδεία της ορχήστρας ακούστηκε ακόμη πιο εντυπωσιακή. Εκτός από αυτό, τραγούδησε και τις συμμετοχές της Αυστρίας το 1962, «Nur in der Wiener Luft» (13η θέση) αποδεικνύοντας ότι η τότε επίσης σοπράνο ερμηνεύτρια Eleonore Schwarz αδικήθηκε, καθώς και μια σοπράνο εκτέλεση της συμμετοχής της Εσθονίας το 2010 με τον Ott Lepland, «Kuula» (6η θέση).

Chingiz (?? Αζερμπαϊτζάν 2019)

Με μία εκτέλεση σε ρυθμό φλαμένκο της συμμετοχής του φέτος στο Τελ Αβίβ, «Truth» (8η θέση), καθώς και της συμμετοχής του Ισραήλ το 2010 με τον Harel Ska’at, «Milim» (14η θέση), o Chingiz έκλεισε τη συναυλία. Τραγούδησε παίζοντας κιθάρα και στο τέλος τραγούδησε μαζί με την Elina Nechayeva μια ιδιαίτερα όμορφη εκτέλεση του φετινού νικητήριου τραγουδιού, «Arcade», του Duncan Laurence.

Στο τέλος, η συναυλία μετατράπηκε σε ESC-Disco. Η Kaia Tamm (τελευταία στον ημιτελικό της εθνικής επιλογής της Εσθονίας) έκανε δυναμικότατη εμφάνιση, τραγουδώντας τη γερμανόφωνη συμμετοχή της «Wo sind die Katzen?» (Πού είναι οι γάτες;) και μαζί με τον αδερφό της μια μεγαλειώδη εκτέλεση της συμμετοχής της Αυστρίας το 2003 με τον Alf Poier, «Weil der Mensch zählt» (6η θέση).

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συναυλία εδώ:

Όλοι ελπίζουν ότι το 2020 θα διοργανωθεί ξανά συναυλία της UNESCON Convention!

πηγή: ogae-austria.at
φωτογραφίες: © Harald Januschke

Δημήτρης Χριστούλιας
Δημήτρης Χριστούλιας
Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Αποφοίτησα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι ξένες γλώσσες και τα ταξίδια είναι η αναπνοή μου. Η επαφή με τη μουσική και την κουλτούρα των λαών του κόσμου δίνει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητά μου. Η Eurovision είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1982.

2 ΣΧΟΛΙΑ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ