?? ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Εκτός διαγωνισμού για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά!

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα είναι για τέταρτη σερί χρονιά εκτός του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision μιας και πριν λίγο ανακοίνωσε την «μη εμφάνιση» της στον 65ο διαγωνισμό. Ας δούμε όμως περισσότερα σχετικά με τον λόγο της απόσυρσης τους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, το κρατικό κανάλι είχε κάνει λόγο για πιθανή επιστροφή στο διαγωνισμό το 2020, αν όμως λύνονταν κάποια βασικά θέματα χρηματοδότησης. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε εφικτό και έτσι το κανάλι προέβη σε μία ακόμη αποχή από το θεσμό. Επομένως, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντάσσεται με την Ανδόρα και τη Σλοβακία στον κατάλογο των χωρών που έχουν επιβεβαιώσει την απουσία τους από την Eurovision 2020 της Ολλανδίας.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας, BHRT, ενημέρωσε ότι εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από την EBU λόγω του ισχυρού οικονομικού χρέους του προς αυτήν, οπότε η χώρα δεν μπορεί να διαγωνιστεί στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία μέχρι να “σεβαστεί” το χρέος της .

Εκτός αυτού, η οικονομική κατάσταση της Βοσνίας είναι επί του παρόντος ασταθής και απρόβλεπτη και η όποια συμμετοχή δεν θα ήταν εφικτή στο σημείο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εμπόδια και τα προβλήματα που πλήττουν τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι έχει απαγορευτεί στο κρατικό κανάλι BHRT να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Οι κυρώσεις αυτές αφορούν οφειλές του BHRT προς την EBU που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγα λόγια για την ιστορία της χώρας στο διαγωνισμό.

H πορεία της χώρας στο διαγωνισμό ξεκινάει το μακρινό 1993, όταν έπειτα από εθνικό τελικό ο Fazla με το τραγούδι »Sva Bol Svjet» παίρνει το εισιτήριο για να εκπροσωπήσει τη χώρα του. Το τραγούδι καταλαμβάνει τελικώς την 16η θέση σε 25 συμμετοχές με μόλις 27 βαθμούς. Δείτε εδώ την πρώτη συμμετοχή της χώρας!

Το 2006 στη Εurovision της Αθήνας, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πέτυχε την καλύτερη της θέση στο διαγωνισμό. Το μουσικό συγκρότημα Hari Mata Hari, με το τραγούδι Lejla, καταφέρνει να σκαρφαλώσει στην  θέση του βαθμολογικού πίνακα με 229 βαθμούς! Αυτή είναι η καλύτερη επίδοση της χώρας μέχρι σήμερα.

To 2016, έπειτα από 3 χρόνια απουσίας (2013 – 2015) η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιστρέφει στο διαγωνισμό φιλοδοξώντας να πετύχει μία καλή εμφάνιση. Έτσι, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, αποφασίζει με απευθείας ανάθεση να στείλει μία τετραμελή ομάδα. Αυτή ήταν αποτελούμενη από τους: DalalDeen (ΒIH – ESC 2004)Ana Rucner και Jala με μία βαλκανική μπαλάντα με ραπ στοιχεία. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βοσνία αποκλείστηκε οριακά από τον τελικό, μιας και κατέλαβε την 11η θέση με 104 βαθμούς.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 1993 που ξεκίνησε να συμμετέχει στο στο διαγωνισμό, απουσίασε το 1998 και το 2000, την τριετία 2013 – 2015 και τώρα την τετραετία 2017 – 2020.

Λέτε να τα καταφέρει και να επιστρέψει το 2021;

Γιώργος Φλίγκος

[Πηγή άρθρου: esctoday.com]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ