?? ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Θα συμμετάσχει στη Eurovision της Ολλανδίας!

Η πρώτη χώρα της Βαλτικής που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στη Eurovision 2020 είναι η Λιθουανία! H Λιθουανία φαίνεται ότι αγαπάει πολύ το θεσμό της Eurovision και δήλωσε από νωρίς τη συμμετοχή της στην Ολλανδία του χρόνου, σύμφωνα με το ESCToday.

Και αυτό παρά την απογοήτευση της για τον αποκλεισμό της τον περασμένο Μάϊο στο Τελ Αβίβ και για το “λάθος” (που διέψευσε η EBU) που αφορούσε στα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας του ιταλικού κοινού στον δεύτερο ημιτελικό που εξέδωσε η RAI, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά που δημοσίευσε η EBU. Σαν αποτέλεσμα, η Λιθουανία έχασε το όνειρο του τελικού για έναν μόλις βαθμό και στη θέση της προκρίθηκε ως δέκατη χώρα η Δανία (δείτε εδώ περισσότερα).

Η αγάπη και το ενδιαφέρον για τη Eurovision, άλλωστε, εκδηλώθηκε και πέρσι τέτοια εποχή που ανακοινώθηκε ότι η μικρή χώρα της Βαλτικής σκόπευε να κάνει το πρώτο Eurovision Afterparty που θα διοργάνωνε τον προηγούμενο Δεκέμβριο με καλεσμένους από τη διοργάνωση της Λισαβόνας… εγχείρημα που, παρά του ότι η λατρεμένη στους Eurofans Ieva Zasimauskaite (12η θέση με 181 βαθμούς στη Λισαβόνα) ανέλαβε να φέρει εις πέρας και να προωθήσει, δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί και το event ακυρώθηκε, λόγω μικρού ενδιαφέροντος από το κοινό και χαμηλής πώλησης εισιτηρίων που δεν βοηθούσε να καλυφθεί το κόστος.

Για το πως η Λιθουανία θα επιλέξει τον εκπρόσωπό της για τη Eurovision 2020 μένει να αποσαφηνισθεί από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας LRT. Πέρσι στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν ανακοινωθεί αλλαγές στον Εθνικό Τελικό της χώρας “Eurovizijos”, ο οποίος αναμένεται με μεγάλη πιθανότητα να αποτελέσει και τη διαδικασία επιλογής εκπροσώπου για την Ολλανδία.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ESCToday, άλλες δέκα χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη Eurovision 2020: Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Άγιος Μαρίνος, Τσεχία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία και φυσικά η διοργανώτρια χώρα Ολλανδία.


Η Ιστορία της Λιθουανίας στη Eurovision με μια ματιά…

  • H Λιθουανία ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό το 1994, με πρώτο εκπρόσωπο τον Ovidijus Vyšniauskas η συμμετοχή του οποίου όμως κατέληξε στην τελευταία θέση με μηδέν βαθμούς!
  • Έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα, η χώρα επέστρεψε στον διαγωνισμό το 1999 με εκπρόσωπο την Aistė και το παραδοσιακό «Strazdas» (20η θέση).
  • Έκτοτε, η Λιθουανία συμμετέχει κάθε χρόνο μετρώντας μόλις δύο απουσίες: το 2000 και το 2003.
  • Συνολικά έχει 20 συμμετοχές, με 13 παρουσίες σε Μεγάλο Τελικό.
  • Η υψηλότερη θέση στην οποία έχει βρεθεί ποτέ Λιθουανική συμμετοχή είναι η 6η στον τελικό της Eurovision 2006 στην Αθήνα με το χιουμοριστικό «We are the winners» σε ερμηνεία των LT United.
  • Στον φετινό διαγωνισμό, η χώρα τερμάτισε στην 11η θέση του δεύτερου ημιτελικού με τον Jurijus Veklenko και το τραγούδι “Run with the lions” που έλαβε 93 βαθμούς.
  • Τους περισσότερους βαθμούς της συνολικά τους έχει δώσει σε Λετονία, Ουκρανία και Γεωργία, ενώ στους Τελικούς προτιμά την Ρωσία, την Λετονία και την Ουκρανία.
  • Αντιθέτως, τους περισσότερους βαθμούς τους έχει λάβει από Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Λετονία!

Μείνετε με τον OGAE Greece για όλα τα νέα για την επιλογή της συμμετοχής της Λιθουανίας στη Eurovision 2020!

[Πηγή: ESCToday – LRT]

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ