EBU: Απορρίπτει την Καταλονία ως ανεξάρτητο μέλος της!

Η Καταλονία, μέσω του ραδιοτηλεοπτικού φορέα της, είχε υποβάλλει αίτηση εδώ και κάποιους μήνες για να ενταχθεί στο δυναμικό της EBU ως ανεξάρτητο, πλήρες μέλος της, με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση να είχε απαντήσει πως το σενάριο θα εξεταστεί σοβαρά και άμεσα. Ως γνωστόν, η περιφέρεια της Καταλανίας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης αλλά ως τμήμα της Ισπανίας.

Η αίτηση αυτή όπως επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, η διευθύντρια επικοινωνίας της EBU, Κα Claire Rainford απορρίφθηκε μιας και η CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals), o ραδιοτηλεοπτικός φορέας της περιφέρειας δεν φαίνεται να πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ανεξάρτητο μέλος. Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της EBU.

Το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης δεν προσφέρει τη δυνατότητα να διαθέτει περιφερειακό σταθμό σε μία περιοχή ή κοινότητα που ανήκει σε ένα κράτος-μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) ή στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως ανεξάρτητο μέλος. Ακόμη και στη σύγκριση της περίπτωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περιοχές της μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις της EBU (όπως έκανε για πρώτη φορά η Ουαλία στη Junior Eurovision 2018) υπάρχει η εξήγηση: Η Ουαλία, η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Αγγλία είναι συστατικά κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι περιφέρειες ή αυτόνομες κοινότητες όπως είναι η Καταλονία στην Ισπανία. Επομένως, και τα τέσσερα κράτη έχουν το δικαίωμα εφόσον το επιθυμούν να συμμετέχουν ανεξάρτητα και ξεχωριστά σε όλα τα προγράμματα της EBU, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν περιφέρειες άλλων χωρών όπως συγκεκριμένα επιθυμούσε να κάνει η Καταλονία. 

Επομένως, το σενάριο να δούμε τη Καταλονία να διαγωνίζεται ανεξάρτητα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δείχνει απίθανο.

Πολλοί καλλιτέχνες που κατάγονται και προέρχονται από περιοχές της Καταλονίας έχουν εκπροσωπήσει την Ισπανία στη Eurovision. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ο Miki Núñez που φέτος διαγωνίσθηκε με το “La Venda”, η εκπρόσωπος του 1989 Nina (Barcelona), η εκπρόσωπος του 2003 Beth (Súria) , o εκπρόσωπος του 1963 José Guardiola (Barcelona), ο εκπρόσωπος του 2018 Alfred García (El Prat de Llobregat) ακόμη και η νικήτρια της Eurovision 1969 Salomé (Barcelona).

Πηγή: EBU 

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ