OGAE Retro Contest 1970: Η συμμετοχή της Ελλάδας!

Ένας από τους διαγωνισμούς του δικτύου του OGAE International (ανεπίσημος ωστόσο) είναι ο OGAE Restrospective Second Chance Contest. Ο εν λόγω διαγωνισμός – ο οποίος για συντομία ονομάζεται απλά και OGAE Retro Contest – λειτουργεί σαν τον γνώριμο διαγωνισμό OGAE Second Chance Contest όμως για τις χρονιές από το 1986 και πίσω, όπου δεν υπήρχε το οργανωμένο δίκτυο του OGAE International. Η πρώτη διεξαγωγή, που αφορούσε στη χρονιά 1986, έγινε το 2003!

Ένα αρκετά σημαντικό σημείο στα διαδικαστικά του OGAE Retrospective Second Chance Contest  που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το δίκτυο του OGAE International, δεδομένου ότι τις χρονιές πριν από το 1987 δεν συμμετείχαν τόσες πολλές χώρες όσο πλέον στον διαγωνισμό, αποφάσισε να φτιάξει δύο κατηγορίες για να δώσει τη δυνατότητα και στις νέες χώρες και στα αντίστοιχα σωματεία τους να συμμετέχουν!  Η πρώτη κατηγορία ονομάζεται «OGAE SECOND CHANCE RETRO» και η δεύτερη «GUEST JURY HITS». Στη πρώτη κατηγορία (OGAE Second Chance Retro) συμμετέχουν σωματεία από τις χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές είχαν συμμετάσχει στη Eurovision (οπότε έχουν υλικό τραγουδιών από τους εθνικούς τους τελικούς). Λειτουργεί δηλαδή σαν το τωρινό OGAE 2nd Chance Contest. Στη δεύτερη κατηγορία (Guest Jury Hits) συμμετέχουν σωματεία από χώρες που κατά τις διαγωνιζόμενες χρονιές δεν συμμετείχαν στη Eurovision είτε επειδή δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη να λαμβάνουν μέρος, είτε επειδή τελικά  οι συμμετοχές τους είχα αποσυρθεί για διάφορους λόγους. Στη περίπτωση της πρώτης κατηγορίας, τα σωματεία καλούνται να επιλέξουν τη συμμετοχή τους με βάση τους αντίστοιχους εθνικούς τελικούς της χώρας τους. Στατιστικά, οι περισσότερες συμμετοχές που επιλέγονται είναι και αυτές που τερμάτισαν στη 2η θέση στον εθνικό τελικό χάνοντας έτσι το εισιτήριο για την Eurovision στο… παρά πέντε. Από την άλλη μεριά, στη δεύτερη κατηγορία (Guest Jury Hits), η συμμετοχή της κάθε χώρας θα πρέπει να είναι ένα τραγούδι που δισκογραφικά ανήκει στην ίδια χρονιά με αυτήν που αφορά ο κάθε διαγωνισμός! (π.χ. για τον OGAE Retro Contest 1982 η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει με κάποιο τραγούδι από την Ελληνική δισκογραφία του 1982). 

H Ελληνική Συμμετοχή για τον OGAE Retro Contest 1970! 

Φέτος, ο διαγωνισμός αφορά τη χρονιά 1970. Η Ελλάδα μέσω του OGAE Greece συμμετέχει στη κατηγορία “GUEST JURY HITS”, μιας και τη χρονιά εκείνη η χώρα μας δεν είχε ξεκινήσει να λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Για τις ανάγκες της εύρεσης της συμμετοχής μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου όρισε μία 14μελής κριτική επιτροπή (τα μέλη άνηκαν φυσικά στο δυναμικό του σωματείου) η οποία με τη σειρά της πρότεινε υποψήφιες συμμετοχές προερχόμενες από την Ελληνική δισκογραφία του 1970. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 34 υποψήφια τραγούδια τα οποία ψηφίστηκαν από τα μέλη της επιτροπής με το σύστημα της Eurovision (1-8, 10, 12). Αξίζει να αναφερθεί, ότι το τραγούδι που επικράτησε στη πρώτη θέση ήταν το μοναδικό που ψηφίστηκε από όλα τα μέλη της επιτροπής, αποσπώντας μάλιστα και δύο “12άρια”.

Με 89 βαθμούς στο σύνολο λοιπόν, η συμμετοχή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα και τον OGAE Greece στον OGAE Retrospective Second Chance Contest 1970 στη κατηγορία “Guest Jury Hits” είναι το τραγούδι “Σε περιμένω τ’ άλλο καλοκαίρι” σε μουσική του Άκη Λυμούρη, στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου και ερμηνεία της Έλενας Ευσταθιάδου! Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1970 μέσα από την δισκογραφική εταιρία Olympic και γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Η Έλενα Ευσταθιάδου, (όπως είναι το πλήρες όνομά της) γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς. Στα τέλη της δεκαετίας του 60 ήρθε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με το συγκρότημα Sover Group, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των Vikings. Η Έλενα με την ιδιόρρυθμη, γοητευτική, ξένη προφορά της και οι Sover Group, το 1968 έγραψαν το πρώτο 45άρι με τίτλο “Αγόρι Μου Γλυκό” το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε ασημένιο. Τον δίσκο κυκλοφόρησε η Olympic και στην άλλη πλευρά φιγουράριζε η επίσης μεγάλη επιτυχία ”Μαριάννα” που τραγουδούσε ο εξαίρετος Μάκης Καλαβρός. Ακολούθησαν αρκετά ακόμα 45άκια (δυο στην Rca και τα υπόλοιπα στην Olympic) ώσπου το 1970 ηχογραφεί το πρώτο της LP ”Σε περιμένω τ’ άλλο καλοκαίρι” το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Δείτε αναλυτικά τα 34 υποψήφια τραγούδια για την ελληνική εκπροσώπηση στον OGAE Retro Contest 1970 στον παρακάτω πίνακα.

ΘέσηΤραγούδιΕρμηνείαΒαθμοί
01 Σε περιμένω τ’ άλλο καλοκαίριΈλενα & The Sover Group89
02 Spring summer winter and fallAphrodite’s Child67
03Με πνίγει τούτη η σιωπήΜαρινέλλα64
04Δεν υπάρχει ευτυχίαΛίτσα Διαμάντη60
05Καινούργιο μου φεγγάριΡένα Κουμιώτη51
=Αυτό το καλοκαίριΔάκης51
07Ποια νύχτα σ’ έκλεψε;Γιάννης Πουλόπουλος49
08Μίλησέ μουΓρηγόρης Μπιθικώτσης & Βούλα Γκίκα46
09ΓαρύφαλλεΠελόμα Μποκιού45
10Η πίκρα σήμεραΔήμητρα Γαλάνη30
11ΕσύΜανώλης Χιώτης & Μαίρη Λίντα27
12Κάπου νυχτώνειΓιώργος Νταλάρας26
13Γύρισε πίσωOlympians23
14Ο τρελόςΣταμάτης Κόκοτας22
15Χωρίς εσέναCharms20
=ΑποκλείεταιΤόλης Βοσκόπουλος20
17Ο ΜύθοςΓιώργος Μούτσιος & Μαρία Δουράκη13
18Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώΓιάννης Καλατζής12
=Το κερί μου έλιωσεΡένα Κουμιώτη12
=Το μήνυμαΜαρίζα Κωχ12
21Άνθρωποι είμαστεΔούκισσα10
=Τα επαγγέλματαΑλίκη Βουγιουκλάκη10
=Το αγριολούλουδοΣτέλιος Καζαντζίδης10
=Νοέμβριος ήταν και τότεΚλειώ Δενάρδου10
25Βρέχει φωτιά στη στράτα μουΣτράτος Διονυσίου9
26Αυτοί που φεύγουνΓιάννης Πουλόπουλος7
27Μεσάνυχτα και κάτιΒίκυ Μοσχολιού6
28Το παραμύθι μαςΚαίτη Χωματά4
29Το ΔεσποινάκιΓρ. Μπιθικώτσης & Αλ. Βουγιουκλάκη3
=Είδωλό μουΝάντια Κωνσταντοπούλου3
31Δε θα ξαναγαπήσωΣτέλιος Καζαντζίδης1
32Να ‘τανε το 21Γιώργος Νταλάρας0
33Κλείσε τα μάτια και θυμήσουΔάκης0
34Κάθε ηλιοβασίλεμαΡίτα Σακελαρίου0

Ο OGAE Retrospective Second Chance Contest 1970 θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Η λίστα με όλες τις διαγωνιζόμενες συμμετοχές θα αποκαλυφθεί στις 7 Ιουλίου 2019 ενώ τα σωματεία θα μπορούν να ξεκινήσουν να ψηφίζουν από τις 14 Ιουλίου. Η σταδιακή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (διάρκειας 5-6 ημερών) θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου 2019.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, νικητές αναδείχθηκαν η Ιταλία (OGAE Retro Contest) και η Γαλλία (Guest Jury Hits) χάρη στα τραγούδια “Che Sara” (Ricchi e Poveri) και “Pour un flirt” (Michel Delpech) αντίστοιχα. Η Ελλάδα τερμάτισε στην 8η θέση με 92 βαθμούς εκπροσωπούμενη από τη σύνθεση “Σαν με κοιτάς” σε ερμηνεία της Αφροδίτης Μάνου και του Γιάννη Φέρτη.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για τα αποτελέσματα του OGAE Retrospective Second Chance Contest 1970 και για να μάθετε σε ποια θέση θα τερματίσει η ελληνική συμμετοχή! 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΦΙΛΕ! ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ