?? ?? ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ποια η βαθμολογική σχέση Ελλάδας και Κύπρου με τις διοργανώτριες χώρες;

Σε προηγούμενο αφιέρωμά μας είδαμε το πως αντιμετώπισαν βαθμολογικά οι διοργανώτριες χώρες τα τραγούδια που νίκησαν στο έδαφός τους. Στο παρόν αφιέρωμα θα αναλύσουμε πως φέρθηκαν οι διοργανώτριες χώρες, από το 1974 έως το 2018, σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και το αντίστροφο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από το 1981 που έλαβε η Κύπρος για πρώτη φορά μέρος στο Διαγωνισμό, και παρά τις κατά καιρούς απουσίες, είτε της Ελλάδας είτε της ίδιας, δεν υπήρξε καμία χρονιά, που να μην ήταν παρούσα τουλάχιστον μία από τις δύο!

Επιμέλεια αφιερώματος: Αλέξανδρος Ι. Ρούσσος – Ιωάννης Δανιήλ

Eurovision Song Contest 1974 – 1979

Το 1974, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί το Διαγωνισμό στο Μπράιτον, όπου η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά. Σύμφωνα με το τότε ισχύον βαθμολογικό σύστημα, κάθε μέλος των δεκαμελών επιτροπών έδινε ένα βαθμό στο αγαπημένο του τραγούδι. Η Ελλάδα ψηφίζει με έναν βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο, η διοργανώτρια χώρα όμως δεν ανταποδίδει τον βαθμό. Η χώρα μας απουσιάζει από την διοργάνωση του 1975, χρονιά όπου καθιερώνεται το ισχύον βαθμολογικό σύστημα 1-8, 10, 12! Το 1976, η Χάγη της Ολλανδίας φιλοξενεί τον διαγωνισμό με τη χώρα μας να της δίνει επτά βαθμούς. Για ακόμη μία φορά, η επιτροπή της διοργανώτριας χώρας αγνοεί την Ελληνική συμμετοχή.

Το 1977 στο Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί ξανά τον διαγωνισμό, ψηφίζοντας με 5 βαθμούς το ελληνικό “Μάθημα Σολφέζ”. Αυτή τη φορά, είναι η σειρά μας να αγνοήσουμε βαθμολογικά τη διοργανώτρια χώρα. Για την ιστορία, η επιτροπή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της βραδιάς λανθασμένα έδωσε έναν βαθμό στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο βαθμός αυτός ωστόσο μετά αφαιρέθηκε, μιας και υπήρξε κακή συνεννόηση στο κομμάτι των κανονισμών περί ισοψηφίας. Το ίδιο θέμα αντιμετώπισε και η επιτροπή της Γαλλίας. Με βάση τη ψηφοφορία λοιπόν, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου είχε τερματίσει στην 11η θέση της ελληνικής επιτροπής, με αποτέλεσμα να μην πάρει κανέναν βαθμό.

Τα πράγματα πήγαν καλύτερα το 1978 στο Παρίσι όπου η ελληνική επιτροπή ψήφισε με οχτώ βαθμούς τη γαλλική συμμετοχή “Il y aura toujours des violons”  ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά (1979) η Ελλάδα δίνει στο “Hallelujah” του Ισραήλ 4 βαθμούς. Και τις δύο φορές, οι ελληνικές συμμετοχές ψηφίστηκαν από τις διοργανώτριες χώρες με το τιμητικό 10άρι.

Eurovision Song Contest 1980 – 1989

Τέσσερα χρόνια μετά τη πρώτη της φορά, η Χάγη φιλοξενεί ξανά τον διαγωνισμό τραγουδιού στη πόλη της με την Ελλάδα να δίνει 6 βαθμούς στην Ολλανδική συμμετοχή. Η διοργανώτρια Ολλανδία από την άλλη, επιβραβεύει το δικό μας “Autostop” με οχτώ βαθμούς! Αξίζει να αναφερθεί, ότι αυτοί ήταν και οι περισσότεροι βαθμοί που λάβαμε από χώρα τη χρονιά εκείνη.

Το 1981 στο Δουβλίνο, η Κύπρος κάνει το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό. Για πρώτη και μοναδική έως τώρα φορά, κληρώνονται να εμφανισθούν η μία μετά την άλλη! Οι βαθμολογίες έχουν ως εξής: η Κύπρος δίνει στην Ιρλανδία 12 βαθμούς και παίρνει από αυτήν 8 ενώ η Ελλάδα δίνει στην Ιρλανδία 10 βαθμούς και παίρνει 1.

Το 1982 ο διαγωνισμός “μεταφέρεται” στο Harrogate του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ελλάδα απουσιάζει ενώ η Κύπρος που εκπροσωπείται από την Άννα Βίσση, ανταλλάσσει 3 βαθμούς με τη διοργανώτρια χώρα. Το 1983 στο Μόναχο της Γερμανίας, η Ελλάδα δίνει 1 βαθμό στη διοργανώτρια, την οποία αγνοεί η Κύπρος ενώ εκείνη (η Γερμανία) αγνοεί την Ελλάδα και δίνει 5 βαθμούς στη Κύπρο. Η Ελλάδα απουσιάζει και από τον διαγωνισμό του 1984 στο Λουξεμβούργο, στο οποίο η Κύπρος δίνει 7 βαθμούς για να πάρει ένα… ολοστρόγγυλο μηδέν.

Θλιβερά τα πράγματα το 1985 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου Ελλάδα και Κύπρος δεν ανταλλάσσουν ούτε ένα βαθμό με τη διοργανώτρια Σουηδία! Άλλη μια ελληνική απουσία το 1986 στο Μπέργκεν, όπου η Κύπρος δίνει 6 στη διοργανώτρια Νορβηγία, αλλά από εκείνη, τίποτα! Το 1987 στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα αγνοεί το Βέλγιο, από το οποίο παίρνουμε 2, ενώ σε αντίθεση η Κύπρος του δίνει 5, αλλά δεν παίρνει τίποτα! Το 1988 στο Δουβλίνο, η Κύπρος απουσιάζει, ενώ Ελλάδα και Ιρλανδία, ανταλλάσσουν…το απόλυτο μηδέν!

Πολύ τιμητική χρονιά το 1989 στη Λοζάνη για την Ελλάδα, αφού είναι η μοναδική χρονιά που διοργανώτρια χώρα, εν προκειμένω η Ελβετία, δίνει 12 στη συμμετοχή μας! Η Κύπρος παίρνει 4 βαθμούς, αλλά δυστυχώς και οι δύο αγνοούν την ελβετική συμμετοχή, που στη σειρά εμφάνισης βρέθηκε ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα!!!

Eurovision Song Contest 1990 – 1999

Το 1990 στο Ζάγκρεμπ της ενωμένης τότε ακόμα Γιουγκοσλαβίας, σημερινή πρωτεύουσα της Κροατίας, η διοργανώτρια αγνοεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Η Ελλάδα πράττει ανάλογα όμως η Κύπρος, σε πλήρη αντίθεση, της δίνει ένα απλόχερο 10! Το 1991, στη Ρώμη, η Ελλάδα δίνει 6 βαθμούς στη διοργανώτρια Ιταλία από την οποία παίρνει 2 όμως διοργανώτρια και Κύπρος δεν ανταλλάσσουν τίποτα.

Το 1992 στο Μάλμε, Ελλάδα και Κύπρος αγνοούν τη διοργανώτρια Σουηδία (για άλλη μια φορά). Το ίδιο κάνει κι εκείνη στην Κύπρο όμως στην Ελλάδα και στο “Όλου του κόσμου η ελπίδα” δίνει 3 βαθμούς! Το 1993 στο Μίλστρητ, Ελλάδα και Κύπρος δίνουν αντίστοιχα 6 και 7 στη διοργανώτρια Ιρλανδία, από την οποία δεν παίρνουν τίποτα! Η Ιρλανδία διοργανώνει και τον διαγωνισμό του 1994 αγνοώντας για ακόμη μία φορά τις δύο αδελφικές χώρες. Η Κύπρος της δίνει οχτώ βαθμούς όμως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν ψηφίζει εκείνη τη χρονιά τη διοργανώτρια και, για τρίτη συνεχόμενη φορά, νικήτρια Ιρλανδία. Το 1995, η διοργανώτρια Ιρλανδία αγνοεί και πάλι επιδεικτικά Ελλάδα και Κύπρο. Αυτή τη φορά, από την Κύπρο δεν ψηφίζεται όμως από την Ελλάδα παίρνει 4 βαθμούς.

Το 1996 στο Όσλο, η Ελλάδα αγνοεί τη διοργανώτρια Νορβηγία, από την οποία παίρνει 3, ενώ το ακριβώς αντίθετο συνέβη με την Κύπρο, η οποία έδωσε 3 στη Νορβηγία, χωρίς όμως να ψηφιστεί από εκείνη! Τελευταία ιρλανδική διοργάνωση στο Δουβλίνο το 1997, όπου Ελλάδα και Ιρλανδία ούτε να δουν η μία την άλλη (!!) όμως με την Κύπρο να της δίνει οχτώ βαθμούς για να πάρει από εκείνη τρεις…

Το 1998 στο Μπέρμιγχαμ, η Eurovision καλώς ορίζει τη τηλεψηφοφορία (televoting). Ελλάδα και Κύπρος δίνουν 7 και 8 βαθμούς αντίστοιχα στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο αγνοεί την Ελλάδα και δίνει 3 στη Κύπρο. Τέλος, το 1999 στην Ιερουσαλήμ, η Ελλάδα απουσιάζει λόγω αποκλεισμού (εξαιτίας των χαμηλών της επιδόσεων τις προηγούμενες χρονιές). Η Κύπρος δίνει ένα ωραιότατο 10 στο Ισραήλ, το οποίο όμως δυστυχώς δεν ανταποδίδει.

Eurovision Song Contest 2000- 2009

2000-Millenium-Στοκχόλμη: η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απούσα, λόγω οικονομικών δυσκολιών (αυτή ήταν η δικαιολογία της ΕΡΤ). Η Κύπρος, η οποία εκπροσωπείται από το συγκρότημα The Voice (Άλεξ Παναγή, Χριστίνα Αργύρη), ούτε ψηφίζει αλλά ούτε και ψηφίζεται από τη διοργανώτρια Σουηδία. Λόγω των δικών της χαμηλών βαθμολογικών επιδόσεων αυτή τη φορά, η Κύπρος αποκλείεται από τη διοργάνωση του 2001 στην οποία ωστόσο επιστρέφει (σχεδόν θριαμβευτικά) η Ελλάδα. Η χώρα μας δίνει 6 βαθμούς στη Δανία και παίρνει από εκείνη 5! Το 2002 στο Τάλιν, Ελλάδα και Κύπρος αγνοούν τη διοργανώτρια Εσθονία, που με τη σειρά της δίνει 4 στην Κύπρο και το απόλυτο μηδέν στην Ελλάδα! Φτωχά τα πράγματα το 2003 στη Ρίγα, αφού Ελλάδα και Κύπρος ανταλλάσσουν με τη Λετονία ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό!

Έναρξη της ημιτελικής φάσης το 2004 στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Τουρκία δίνει σε Ελλάδα και Κύπρο 12 και 5 βαθμούς αντίστοιχα, που στον Τελικό μετατρέπονται σε 10 και 1, για να πάρει από την Ελλάδα 6 και από την Κύπρο 4!

Κατευθείαν στον Τελικό του 50ου Διαγωνισμού στο Κίεβο (2005) Ελλάδα και Κύπρος δεν ανταλλάσσουν βαθμούς με την διοργανώτρια Ουκρανία! Η Αθήνα υποδέχεται με δόξα και τιμή τον διαγωνισμό το 2006, δίνοντας 12 στη Κύπρο στις Ημιτελικές φάσεις. Δυστυχώς, η Κύπρος δεν προκρίνεται στον τελικό, ψηφίζει  κανονικά όμως δίνοντας φυσικά το απόλυτο 12 στην διοργανώτρια Ελλάδα η οποία εκπροσωπείται από την Κυπριακής καταγωγής Άννα Βίσση!

Το 2007 στο Ελσίνκι, η Ελλάδα συμμετέχει κατευθείαν στον Τελικό, αλλά η Κύπρος δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το σκόπελο του Ημιτελικού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Φινλανδία αγνοεί Κύπρο και Ελλάδα σε Ημιτελικό και Τελικό αντίστοιχα, το ίδιο όμως κάνουν και αυτές κατά τη βραδιά του Τελικού.

Το 2008 καθιερώνονται οι Δύο Ημιτελικοί. Η Ελλάδα προκρίνεται θριαμβευτικά από τον Α’ Ημιτελικό στον Τελικό ενώ η Κύπρος – η οποία διαγωνίζεται στον αντίστοιχο δεύτερο – για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μένει εκτός τελικού. Η διοργανώτρια Σερβία ψηφίζει στον Β’ Ημιτελικό δίνοντας 1 βαθμό στη Κύπρο ενώ στον Τελικό δίνει 8 στην Ελλάδα. Ελλάδα και Κύπρος δίνουν στη Σερβία τη βραδιά του τελικού από πέντε βαθμούς η κάθε μία.

Ελλάδα και Κύπρος διαγωνίζονται στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision 2009. Στον ίδιο ημιτελικό έχει δικαίωμα ψήφου και η διοργανώτρια Ρωσία, η οποία δίνει 4 βαθμούς στην Ελλάδα και μηδέν στη Κύπρο. Η πρώτη προκρίνεται στον Τελικό, η δεύτερη όμως – για ακόμη μία φορά – όχι. Τη βραδιά του Τελικού, η Ελλάδα αγνοεί τη Ρωσία – από την οποία όμως παίρνει και πάλι 4 βαθμούς – ενώ η Κύπρος της δίνει 1 βαθμό.

Eurovision Song Contest 2010- 2019

Το 2010 ο διαγωνισμός “μετακομίζει” στο Όσλο της Νορβηγίας. Η Ελλάδα διαγωνίζεται στον Α’ Ημιτελικό και πετυχαίνει για ακόμη μία χρονιά τη πρόκριση στον τελικό. Η Κύπρος διαγωνίζεται στον Β’ Ημιτελικό και επιτέλους, για πρώτη φορά μετά το 2004, καταφέρνει να προκριθεί στον γύρο του τελικού. Η διοργανώτρια Νορβηγία που ψηφίζει στον Β’ Ημιτελικό αγνοεί τη Κυπριακή μπαλάντα. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη βραδιά του Τελικού όπου και οι τρεις χώρες αγνοούν βαθμολογικά η μία την άλλη.

Το 2011 στο Ντίσελντορφ, η Ελλάδα περνά θριαμβευτικά από τον Α’ Ημιτελικό στον Τελικό, ενώ η Κύπρος διαγωνίζεται στο Β’ Ημιτελικό, στον οποίον δυστυχώς και παραμένει, παίρνοντας 2 βαθμούς από τη Γερμανία, που ψηφίζει εκεί. Στον Τελικό, η διοργανώτρια δίνει στην Ελλάδα 10 βαθμούς με τη χώρα μας να ανταποδίδει με 4. Αυτή είναι μέχρι και φέτος η τελευταία πολύ υψηλή βαθμολογία που παίρνει η Ελλάδα από διοργανώτρια χώρα!

Το 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα και Κύπρος διαγωνίζονται μαζί στον Α’ Ημιτελικό. Στον ίδιο, έχει δικαίωμα ψήφου και η διοργανώτρια χώρα η οποία βαθμολογεί με 10 και 1 αντίστοιχα τις δύο συμμετοχές. Τη βραδιά του Τελικού, Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν ανταλλάσσουν 5 βαθμούς ενώ η Κύπρος δίνει στο Αζερμπαϊτζάν 8 βαθμούς και παίρνει από εκείνο μόλις 2.

Το 2013 στο Μάλμε, η Σουηδία αγνοεί την Κύπρο, που διαγωνίζεται και, δυστυχώς, παραμένει στον Α’ Ημιτελικό, ενώ η Ελλάδα προκρίνεται άνετα από το Β’ Ημιτελικό στον Τελικό, στον οποίον δεν ανταλλάσσει κανένα βαθμό με τη Σουηδία! Η Κύπρος απέχει από τον διαγωνισμό του 2014 στην Κοπεγχάγη, όπου η Ελλάδα συμμετέχει και προκρίνεται από το Β’ Ημιτελικό. Η Δανία δεν ψηφίζει στον Β’ Ημιτελικό όμως στον γύρο του Τελικού, όπου συναντιούνται οι δύο χώρες, δεν ανταλλάσσουν κανέναν βαθμό. Το 2015 στη Βιέννη, η Ελλάδα προκρίνεται από τον Α’ Ημιτελικό, όπου η διοργανώτρια Αυστρία της δίνει 4 βαθμούς, ενώ και η Κύπρος προκρίνεται από το Β’ Ημιτελικό. Τη βραδιά του Τελικού, το απόλυτο μηδέν απ’ όλες τις πλευρές!

Από το 2016 στη Στοκχόλμη, οι ψήφοι Επιτροπών και Κοινού ανακοινώνονται χωριστά. Ελλάδα και Κύπρος διαγωνίζονται στον Α΄Ημιτελικό, στον οποίο παραμένει, δυστυχώς, για πρώτη φορά η Ελλάδα, ενώ η Κύπρος τα καταφέρνει. Σ’ αυτόν τον Ημιτελικό ψηφίζει η διοργανώτρια Σουηδία, της οποίας Επιτροπή και Κοινό αγνοούν την Ελληνική συμμετοχή, ενώ στην Κύπρο δίνουν 1 και 2 βαθμούς, αντίστοιχα. Τη βραδιά του Τελικού, η Σουηδία παίρνει μόνον 1 βαθμό από το κοινό της Κύπρου, στην οποία δεν ανταποδίδει κάτι η διοργανώτρια!!!

Το 2017 στο Κίεβο, Ελλάδα και Κύπρος προκρίνονται από τον Α’ Ημιτελικό, στον οποίο δεν ψηφίζει η Ουκρανία, ενώ στον Τελικό, ένα μεγαλοπρεπές μηδενικό, απ’ όλους και προς όλους!!!

Tο 2018 στη Λισσαβόνα, Ελλάδα και Κύπρος διαγωνίζονται και πάλι μαζί στον Α΄ Ημιτελικό, η Ελλάδα ατυχεί για δεύτερη φορά, αλλά η Κύπρος καλπάζει ανετότατα στον Τελικό. Η Πορτογαλία ψηφίζει σ’αυτόν τον Ημιτελικό, όπου αγνοεί εντελώς την Ελλάδα, ενώ η Κύπρος παίρνει 10 βαθμούς, μόνον όμως από το κοινό της διοργανώτριας. Στον Τελικό, Ελλάδα και Κύπρος αγνοούν την Πορτογαλία, το κοινό, και μόνον, της οποίας, δίνει 5 βαθμούς στην Κύπρο! Αυτή, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η διοργανώτρια χώρα δεν ψηφίζει καθόλου την ελληνική συμμετοχή!

Φέτος στο Τελ Αβίβ, για άλλη μια φορά Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στον ίδιο ημιτελικό (Α’). Αυτή την φορά η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα από την Κύπρο, καθώς η Katerine Duska και το “Better Love” προκρίνονται στον Τελικό λαμβάνοντας την 5η θέση στον ημιτελικό (185 βαθμούς) ενώ η Tamta και το “Replay” καταλαμβάνουν την 9η θέση (149 βαθμοί). Η διοργανώτρια χώρα, το Ισραήλ, δίνει 12 βαθμούς στην Ελλάδα από τις επιτροπές στον ημιτελικό, αλλά την αγνοεί το κοινό της, ενώ η Κύπρος τα πάει πολύ καλά στο κοινό (8 βαθμοί), ενώ λαμβάνει μόλις 4 βαθμούς από τις επιτροπές.  Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά (μετά το 2004) που η διοργανώτρια χώρα δίνει το άριστα 12 στην Ελλάδα στον ημιτελικό! Στον Τελικό της 18ης Μαΐου, το Ισραήλ ξεχνά παντελώς την υψηλή βαθμολογία που είχε δώσει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μη δώσει κανένα βαθμό στη χώρα μας ενώ το ίδιο πράττει και με την περίπτωση της Κύπρου. Στη ψηφοφορία του κοινού, η Κύπρος δίνει πέντε στο Ισραήλ ενώ η Ελλάδα τίποτα.

. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ . 

Η Ελλάδα και η Κύπρος ΔΕΝ έχουν ψηφισθεί από τις διοργανώτριες χώρες 20 φορές έκαστη!

Η Ιρλανδία έχει αγνοήσει την Ελλάδα στην ψηφοφορία 5 από τις 6 συνολικά φορές που συμμετείχε η χώρα μας στο έδαφός της!

Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει ψηφίσει τις διοργανώτριες χώρες 24 από τις 40 συνολικά φορές που συμμετείχε.

Η Κύπρος ΔΕΝ έχει ψηφίσει τις διοργανώτριες χώρες 15 από τις 36 συνολικά φορές που συμμετείχε.

Η Ελλάδα έχει πάρει από διοργανώτρια χώρα ένα 12άρι σε τελικό (Ελβετία – ESC 1989) και δύο 12άρια σε ημιτελικό (Τουρκία – ESC 2004 και Ισραήλ – ESC 2019).

Η Κύπρος έχει πάρει μόνο ένα 12άρι από τη διοργανώτρια Ελλάδα (2006) στον ημιτελικό.

Η Ελλάδα δεν έχει δώσει ΠΟΤΕ δωδεκάρι σε διοργανώτρια χώρα!

Η Κύπρος έχει δώσει δύο φορές το δωδεκάρι της σε διοργανώτριες χώρες (Ιρλανδία 1981 και Ελλάδα 2006).

Ο συχνότερος βαθμός (5 φορές) που έχει δώσει η Ελλάδα σε διοργανώτρια χώρα είναι το 6, ενώ ο συχνότερος βαθμός (4 φορές) που έχει δώσει αντίστοιχα η Κύπρος είναι το 8!

Ο συχνότερος βαθμός (5 φορές) που έχει λάβει η Ελλάδα από διοργανώτρια χώρα είναι το 10, ενώ ο αντίστοιχος (4 φορές) για την Κύπρο είναι η… μονάδα!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ…

Η βαθμολογική σχέση Ελλάδας και Κύπρου με τις διοργανώτριες χώρες δεν είναι και η καλύτερη! Πάνω από τις μισές φορές που έχει λάβει μέρος η Ελλάδα είτε δεν έχει ψηφίσει είτε δεν έχει ψηφιστεί από διοργανώτρια χώρα. Η Κύπρος έχει συμπεριφερθεί καλύτερα στις διοργανώτριες χώρες συγκριτικά με την Ελλάδα, ωστόσο αυτές την έχουν αγνοήσει εξίσου με αυτήν!

Μείνετε με τον OGAE Greece για περισσότερα αφιερώματα σχετικά με τον αγαπημένο μας διαγωνισμό!

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν θα καταλάβω ποτέ τι παίχτηκε με την επιτροπή του Ισραήλ φέτος και από το 12αρι του ημιτελικού πήγαμε στο 0… (Το ίδιο ισχύει και με το Μαυροβούνιο)

    • Άστο μη το ψάχνεις παιδί μου, από όπου και αν το πιάσεις δε βγάζεις άκρη! Το καλο νεο ειναι οτι λογικά ο Καλημέρης θα επιστρέψει στην ΕΡΤ!!! Άντε να δούμε!

    • ίσως όπως και σε άλλες χώρες να κατάλαβαν λάθος πως βαθμολογούμε και να δωσαν ανάποδα τους βαθμούς τους (ειδικά το Μαυροβούνιο που από πρώτους μας έβαλε τελευταίους)

      • Τότε γιατί ψήφισαν την Σερβία και την Κύπρο και στον ημιτελικό και στον τελικό;

      • Θα είχε γίνει φιάσκο αν 2 χώρες (και ειδικά αν μέσα σε αυτές είναι η διοργανώτρια) είχαν δώσει ανάποδα τις βαθμολογίες τους, οπότε κάτι τέτοιο πολύ απλά δεν παίζει.

  2. Την ιδια απορια εχω και εγω. Δυσκολα η Ελλαδα να κερδισει ξανα σε αυτο το διαγωνισμο

  3. An outstanding share! I’ve just forwarded this
    onto a co-worker who was conducting a little research on this.
    And he actually bought me breakfast because I discovered it for
    him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!

    But yeah, thanks for spending some time to discuss this matter here on your website.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ