ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Ακούστε το Euro neuro!

Παρουσιάστηκε απόψε σε ειδική εκπομπή, η συμμετοχή του Μαυροβουνίου στην 57η Eurovision. Εκπρόσωπος της χώρας είναι ο Rambo Amadeus που θα τραγουδήσει το Euro neuro σε μουσική και στίχους δικούς του. Για το Μαυροβούνιο αυτή είναι η τέταρτή του συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στον οποίο και επανήλθε μετά από μία διακοπή 2 ετών. Στην εκπομπής παρουσιάστηκε το Video – clip του Euro Neuro που θα διαγωνισθεί στον 1o ημιτελικό που θα γίνει στις 22 Μαίου στο Μπακού.

[youtube id=”QSx0WCiDzDE” width=”600″ height=”350″]

Χαράλαμπος Γραμματικόπουλος

52 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οκ, μπορεί κάτι να θέλει να πει και μπορεί να είναι κατανοητό για τη χώρα του, αλλά δεν νομίζω ότι θα απασχολήσει κανέναν έξω από αυτή. Εν τω μεταξύ είναι στον ημιτελικό με τα πολλα ξεσηκωτικά τραγούδια.

  2. το καλύτερο στο βιντεοκλιπ, στο τέλος, όταν ο γάιδαρος τρώει τα ευρώ από την κωλότσεπη του άλλου…!!! χαχαχα!!!

  3. Νομίζω ότι θα πρέπει να θεωρήσουμε τη συμμετοχή του Μαυροβουνίου “εκτός ανταγωνισμού” και πιστεύω ότι αυτό θέλει και η ίδια να είναι. Στην πραγματικότητα, δε μιλάμε καν για τραγούδι, αλλά για ένα καυστικό βαλκανικό σχόλιο επί του δήθεν κοσμοπολίτικου ευρωπαϊκού lifestyle (η αντιπαραβολή του προς τον λεγόμενο “βαλκανικό επαρχιωτισμό” στο βίντεο κλιπ της συμμετοχής είναι εμφανής) και όχι μόνο. Είναι μάλλον βέβαιο ότι δε θα έχει τύχη στο διαγωνισμό, αλλά δε νομίζω ότι ενδιαφέρεται για πρόκριση-θέση, ούτως ή άλλως.

    • To συγκεκριμένο σχόλιο με τον τρόπο που γίνεται (ο βλάχος βαλκάνιος σε ένα ευρωπαικό πλαίσιο) δεν είναι πια παλαιακό και τόσο φορεμένο εδώ και δεκαετίες;

      • Αν ρωτάς εμένα, Μάριε, “ξαναφορεμένο” είναι σίγουρα, παλαιακό, ειλικρινά, δεν ξέρω… Οπωσδήποτε, η κουλτούρα των βαλκανικών λαών είναι πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη των βορειοδυτικών ευρωπαϊκών (υπογραμμίζω: διαφορετική, όχι υποδεέστερη). Άλλωστε, νομίζω ότι αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός εδώ – να γελοιοποιηθεί η δήθεν “ανωτερότητα” της βορειοδυτικής ευρωπαϊκής κουλτούρας έναντι της βαλκανικής. Πράγμα που στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί και επίκαιρο…

  4. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOK kai LoL!!! kali epitixia maurobounio p epestrepses meta apo 2 xronia apousias ton pato kai tin apoxorisi tou xronou tin exeis STADARAKI sto tsepaki 😉

  5. kala kaneis den to exei katalavei ti thelei na pei…o anthropos kateveni me politiko satiriko skopo…..EINAI GAMATOS THA SKISEI …ARKEI NA PERASI TO MINIMA TOU,…..MEGALOS KALITEXNIS…….

    • To τι θέλει να πει είναι προφανές από τον τίτλο ακόμα, αυτό όμως δεν αναιρεί ότι στους στίχους έχει βάλει σκόρπιες λέξεις απλά για εντύπωση, ούτε ότι ο τρόπος που πάει να το εκφράσει είναι παλαιακός πλέον.

  6. Οκ…Στην Ευρώπη δεν περνάει…το 1ο λεπτό είναι κάπως χάλια μετά κάπως παλεύεται.Η Γεωργία μάλλον είναι καλύτερη…

  7. Τραγούδια με πολιτικό περιοχένο στατιστικώς δεν είχαν καλή τύχη στη Eurovision (βλέπε Ουκρανία 2005 αν κι εκείνο ήταν πολύ καλύτερο απ’αυτό το πράγμα)

    • Βασικά είχα ακούσει ένα μικρό σνίπετ που είχε έναν αχταρμά.Μόλις σήμερα κατάφερε να παίξει το βιντεάκι αυτό ο υπολογιστής μου και άλλαξα γνώμη αμέσως!!Είναι σατυρικό και πολύ όμορφο!!Εγώ θα το ψηφίσω!!!Συγνώμη Μαυροβούνιο για το απρεπές μου αυτό σχόλιο.Δε ήξερα…

  8. ‘Οταν θα ‘ρθει η σειρά του Μαυροβουνίου θα κάνω zapping! 🙂 Χειρότερο και απο της Γεωργίας!Και όμως ναι!

  9. Φαίνεται ότι ο άνθρωπος ήταν τόσο απασχολημένος με το “πολιτικό μήνυμα” που ήθελε οπωσδήποτε να περάσει που προφανώς δεν του έμεινε χρόνος να ασχολήθει με το τραγούδι που θα ερμηνεύσει. Βρίσκω το Euro Neuro παντελώς ανέμπνευστο μουσικά και στιχουργικά και το “πολιτικό σχόλιο” του καλλιτέχνη δεν μπορεί να ανατρέψει αυτό το κακό αποτέλεσμα.

  10. Εγώ τη βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα σαν άποψη, είναι προφανές ότι η τηλεόραση του Μαυροβουνίου έχει πάρει ήδη τα ρίσκα της με την απευθείας ανάθεση, απλά θα περιμένω να το δω και παρουσιασμένο στο Μπακού. Προφανώς για κάποιους που τα αγαπημένα τους είναι κουπλέ-ρεφραίν-κουπλέ-ρεφραίν-έξοδος, δεν θα πει τίποτα, αυτό το boy όμως κάτι άλλο θέλει να πει μάλλον!
    ΜΠΡΑΒΟ στο Μαυροβούνιο που το ΤΟΛΜΑ λοιπόν!

  11. Προς ellas-eurovision: Λίγο δύσκολο να το ψηφίσει οποιαδήποτε από τις πρώην γιουγκοσλάβικες, αφού όλες συμμετέχουν στο δεύτερο ημιτελικό κι αυτός ο ταλαίπωρος στον πρώτο, από τον οποίο νομίζω πως θα ξεμπερδέψει μ΄ένα στρογγυλό μηδενικό, εκτός αν κάνει μια πολύ εμπνευσμένη εμφάνιση!
    Από τα χειρότερα κατασκευάσματα στην ιστορία του διαγωνισμού!

  12. Αυτή η υποκρισία με εξαγριώνει…
    Δηλαδή οι κωλόγριες από τη Ρωσία που κάνουν την πλακίτσα τους γιατί θεωρούνται καλές, και ”έχουν πλάκα μωρέ” και αυτό είναι ένα απαίσιο τραγούδι που δεν έχει καμία ρύχη. Δε λέω, είναι συμμετοχές με διαφορετικό ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ύφος η μία από την άλλη, αλλά ηχητικά, καλλιτεχνικά αν θέλετε, ΠΟΙΑ η διαφορά τους. Ηχορύπανση το ένα, ηχορύπανση και το άλλο, ”και καλά να περάσουμε μύνημα κ να κάνουμε την πλάκα μας” το ένα, τα ίδια κι από ‘δω.

  13. Εμένα μ’αρέσει αυτό το σατυρικό του ύφος .. Δεν ξέρω αν θα περάσει στον τελικό δίνει όμως ένα επίκαιρο στίγμα για όλη αυτή τη δήθεν αλληλεγγύη λαών στο αισχρό κατασκεύασμα που λέγεται Ευρωπαική Ένωση. Που μόνο ένωση λαών δεν είναι αλλά ένας ευρωπαικός οικονομικός πόλεμος όπου οι πιο ισχυρές οικονομίες συμπιέζουν τις μικρότερες κι όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά και πολιτιστικά. Και ναι έχει σχέση με τη Eurovision αφού καλείται σαν χώρα να δώσει ένα τραγούδι που να απευθύνεται σε όλη την Ευρώπη.
    Ο συγκεκριμμένος καλλιτέχνης έτσι αντιλαμβάνεται την Ευρώπη και το Μαυροβούνιο μέσα σ’αυτή. Ίσως επειδή τα Βαλκανικά κράτη αντιμετωπίζονται σαν βλάχοι στο παζάρι από τους βορειοευρωπαίους???
    Θα θυμίσω απόσπασμα του Γ. Σουρή :

    Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαῖο,
    ὕφος τοῦ γόη, ψευτομοιραῖο.
    Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
    λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
    Σπαθὶ ἀντίληψη, μυαλὸ ξεφτέρι,
    κάτι μισόμαθε κι ὅλα τὰ ξέρει.
    Κι ἀπὸ προσπάππου κι ἀπὸ παπποῦ
    συγχρόνως μποῦφος καὶ ἀλεποῦ.

    Θέλει ἀκόμα -κι αὐτὸ εἶναι ὡραῖο-
    νὰ παριστάνει τὸν εὐρωπαῖο.
    Στὰ δυὸ φορώντας τὰ πόδια πού ῾χει
    στό ῾να λουστρίνι, στ᾿ ἄλλο τσαρούχι.

    Όπως επίσης θυμήθηκα και τη μπαλάντα του κυρ Μέντιου σε στίχους του Κ.Βάρναλη ερμηνευμένη από τον Ξυλούρη ή τον Σφακιανάκη πρόσφατα.

    Έτσι αισθάνεται το Μαυροβούνιο την Ευρώπη και αυτό στέλνει.
    Το Μαυροβούνιο πήρε το ρίσκο όχι απλά για να κάνει πλάκα. Για πλάκα είχαν πάει αυτοί που λέγανε το we are the winners of eurovision ή κατι γαλοπούλες κτλ. Κατα κάποιο τρόπο το euro neuro είναι σαν το δικό μας τραγούδι πέρυσι. Στέλνει ένα μήνυμα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να γίνει από όλους αντιληπτό το μήνυμα. Τολμάει όμως να ξεφύγει απο τα τετριμμένα ερωτοτράγουδα είτε ποπ είτε μπαλάντες.
    Καλή επιτυχία στο Μαυροβούνιο..

      • Σ’ευχαριστώ !!!! Δεν ξέρω αλλα μου θυμίζει Ζουγανέλη, Μηλιώκα, Λαζόπουλο και Χαρυ Κλυν μαζί… Εγώ αν είχα χρήματα θα το ψήφιζα.

    • Μαρία προσυπογράφω!!!!!Μου δίνεις πολύ καλή πάσα να διερωτηθώ το παρακάτω:Και η σάτιρα είναι τέχνη,εδώ και αιώνες!!!Καταλάβετέ το μερικοί!Μπορεί κάποιος να μου πει πόσο κάνει το SMS για τη γιουροβίζιον;Αν έχω κανα ψιλό θα το ψηφίσω πάντως και θα πάει η ψήφος μου σε κάτι πολύ καλό(Όπως και Πορτογαλία πέρυσι!Που αποκλείστηκε γιατι κάποιοι με το πρόσχημα ενός μουσικού διαγωνισμού δεν άντεχαν να ακούν αλήθειες και το ‘κραζαν!)!

  14. ΟΚ το εμπεδώσαμε ότι υπάρχει πολιτικοκοινωνικός στοχασμός εκ μέρους του Rambo Amadeus αλλά από εκεί και ύστερα τι? Στο όνομα της σάτυρας που θέλει να κάνει ο καλλιτέχνης θα παραβλέψουμε ότι πρόκειται για ένα κακό άκουσμα (όσοι το θεωρούμε τέτοιο)? Αν μη τι άλλο στην τέχνη (μουσική εν προκειμένω) είναι σημαντικό και το τι θα πεις αλλά και το πως θα το πεις. Και ο Πανούσης γράφει τραγούδια με καυστικότατο και δηκτικότατο σχόλιο, αλλά το αισθητικό τους αποτέλεσμα είναι σκάλες ανώτερο από τη φετινή συμμετοχή του Μαυροβουνίου.

  15. Περιεργα συμμετοχη!!Ομολογώ πως ειναι κατω απο μετριο..αλλα ενα περιεργο πραμα ο στοιχος σου μενει!

  16. Εγω το βιντεο το βρηκα σουπερ και γελασα
    “Euro neuro
    I don’t like snobism, nationalism, puritanism, I am different organism
    My heroism is pacifism, altruism, I enjoy bicyclism
    Liberalism, tourism, nudism, optimism, it-is-good-for-you-itism”
    Απλως πιστευω οτι θα ειναι δυσκολο να αποδωσει την εικονα του βιντεοκλιπ στην σκηνη και αν καποιοι δεν καταλαβαν το χιουμορ με ενα τετοιο βιντεοκλιπ….φανταστειτε σε ενα σταιτζ!!

  17. Όσο κι αν σας φανεί περίεργο το τραγούδι μου άρεσε. Το πιο μεγάλο προσόν το τραγουδιού είναι οι στίχοι, αν και τα άπτεστα(λέμε τώρα) αγγλικά που ξέρω δε με βοηθάνε να τους καταλάβω απόλυτα. Τέλος πάντων, alternative τραγούδια τέτοιου τύπου (αλτερνατιβ για γιουροβίζιον) πρέπει να συνδυάζονται με μία καλή σκηνική παρουσία που ταιριάζει με το τραγούδι αν θέλουν να έχουν ελπίδες να καταφέρουν κάτι καλό ή να περάσουν το μήνυμα τους αλλά το Μαυροβούνιο ούτως η άλλως φέτος δεν έχει ελπίδες.

  18. Βγηκε ολοκληρο το τραγουδι!Τωρα που το ακουσα ολο,μιλαμε για μουσικο εργο τεχνης!Μιλαμε για τρισαθλιο κομματι.Η φετινη Eurovision ειναι πραγματικα μια ανελπιστη απογοητευση.

  19. Aπ’ ό,τι βλέπω το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν για μασκώτ το γαϊδουράκι στα κλιπάκια τους!

  20. Σόρυ ρε Ράμπο για το κράξιμο.Τεχνικό λάθος.Δεν έπαιζε το βιντεάκι λόγω προβλήματος και το μόνο που είχα ακούσει είναι ένα σνίπετ που το χε ανακατεμένο!Μόλις σήμερα το άκουσα και γούσταρα απίστευτα!!!Καλή τύχη και πάλι συγνώμη!!!ΑΝΑΘΕΩΡΩ…..!!!Ο τύπος λέει πικρές αλήθειες!!!!Απο απόψε είναι στο τοπ-5 μου!!!ΤΕΛΟΣ!!!

  21. Μήπως όμως τις πικρές αλήθειες να τις έλεγε και με κάτι που να είχε ένα στοιχειώδη ρυθμό και μελωδία? Λέω τώρα εγώ…

    • Ξενίζει πολλούς δε λέω…Παράξενο σε πρώτη επαφή,αλλά σκέφτομαι και το άλλο.Η Ρουσλάνα το 2004 είχε ρυθμό και μελωδία;Ή η Γερμανία το 2010(που είτε διάβαζε άρλεκιν είτε τραγουδούσε το ίδιο της έκανε;)Ή η Δανία το 2000 με τις φτιασιδωμένες ηλεκτρικές φωνές(Νίκη που κατα τη γνώμη μου πρέπει να ακυρωθεί!)….Νταξει,δε νομίζω να κερδίσει…Αλλά κάποια άλλα επίσης ιδιαίτερα τραγούδια μια χαρά τα κατάφεραν τα τελευταία χρόνια!

  22. Εγώ το έχω δεύτερο στο τοπ μου μετά την Ισλανδία αλλά θέλω πολύ να περάσει τελικό και να τα πάει καλά. Το Μαυροβούνιο απ’ότι διάβασα μετά από την ανεξαρτητοποίηση του από την Σερβία είχε δεχθεί πιέσεις για μπει στη ζώνη του ευρώ. Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται το ευρω στο Μαυροβούνιο για τις συναλλαγές χωρίς όμως να έχει παρθεί επίσημη απόφαση.
    Το τραγούδι του Ράμπο αναφέρεται στην ισοπέδωση των οικονομιών μέσω της έκδοσης του κοινού νομίσματος.
    Euro neuro, monetary break dance euro neuro give me change to refinance..

  23. Στα πλαίσια της ελεύθεριας που έχει κάθε χώρα στο τι θα στείλει κ τι θα θέλει να δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο -ήτοι 150 εκατ. τηλεθεατές τουλάχιστον-, δεν διαφωνώ στην ύπαρξη εναλλακτικών τραγουδιών με μηνύματα.. Απλά σε ότι αφορά στο Μαυροβούνιο δεν νομίζω ότι από μουσική άποψη ήταν κ ό,τι πιο πετυχημένο. Ίσως αυτή η κάπως ενοχλητική μείξη ηλεκτρονικής κ βαλκανικής μουσικής να συμβολίζει γενικότερα την ισοπέδωση όλων των εθνικών στοιχείων μιας χώρας -πέραν της οικονομίας- ωστόσο πολλοί τηλεθεατές δεν θα κάτσουν να το επεξεργαστούν τόοοσο πολύ σε 3 λεπτά .. ίσως αν ήταν αμιγώς πολιτικό όπως της Ουκρανίας το 2005, ή αμιγώς κωμικό να είχε μια καλύτερη τύχη, αλλά ο συνδυασμός αυτός δεν βοηθάει κ πολύ. Επίσης θεωρώ ιδιαίτερα τολμηρό το να υπάρχει στο βιντεοκλίπ κοπέλα με την κορδέλα Sverige δηλαδή Σουηδία .. Δεν νομίζω οι Σκανδιναβοί κ οι Βοριοευρωπαίοι να εκτιμήσουν την εν λόγω σάτιρα .. Πάντως, το προτιμώ σε σχέση με το ας πούμε τραγούδι της Γεωργίας ..

  24. Απογοητευτική συμμετοχή παρά τα μηνύματα που θέλει να περάσει. Καλό το βιντεοκλίπ αλλά άλλο πράγμα αυτό και άλλο η ζωντανή εμφάνιση στη σκηνή. Λέτε να φέρει και το γάϊδαρο μαζί;

  25. Rambo lives in Belgrade. He is very well known in all ex-YU countries for his satirical stile about social and political issues. In Serbia we are sorry that he is not representing us. Majority of the people (specially North Europeans) will not understand it, but only the fact that he totally TROLLS the mediocre song contest puts smile on my face! Love for you from Serbia!

  26. edaksei to theoro toso tragikooo..alla tautoxrona kai toso piasaariko m auton tn stixop exei..alla malon tha patosei…san to israil to 2007pou kai kala eixe politiko minima kai pire tn poulopoulo(sorry gia tin ekfrasi)..etsi ton vlepo ton kirioapo edo na pathenei…..dey dey gaidarako dey…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ