ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Η Anne-Marie David πιέζει για την επιστροφή της χώρας!

Η Anne-Marie David, που κέρδισε το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1973 για το Λουξεμβούργο, πιέζει το έθνος να επιστρέψει το 2020.

Η Anne-Marie David, μία από τους πέντε καλλιτέχνες που κέρδισαν το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για το Λουξεμβούργο, πιέζει για την επιστροφή της χώρας στο διαγωνισμό το 2020. Μιλώντας στο France Television, η τραγουδίστρια καλεί το RTL να επιστρέψει στο διαγωνισμό που συμμετείχε τελευταία φορά το 1993.

Συγκεκριμένα δήλωσε: <<Το Λουξεμβούργο είναι μία από τις χώρες που κέρδισαν τις περισσότερες φορές στη Eurovision στο χρονικό διάστημα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό>>.

Μια αναφορά-αίτημα από τους οπαδούς του διαγωνισμού έχει αποσταλεί στο κρατικό κανάλι RTL καθώς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αναφέρει: <<Μπορούμε πραγματικά να πιστέψουμε ότι το Μεγάλο Δουκάτο δεν έχει τα μέσα να πληρώσει το ποσό των 150.000 ευρώ για συμμετοχή στη Eurovision, σε αντίθεση με το μικρό κράτος του Αγίου Μαρίνου; Οποιοσδήποτε χορηγός ή χορηγός θα χαρεί να υποστηρίξει το RTL, η οποία υποστήριξη θα αποκτήσει ένα ισχυρό οπτικοακουστικό ακροατήριο. Ας παραδεχτούμε ότι από την άποψη του “Nation branding”, η Eurovision αποτελεί ένα όφελος για το Λουξεμβούργο. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι ανήκουμε στην ευρωπαϊκή σκηνή και αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στο μοναδικό εορταστικό γεγονός που πραγματικά συγκεντρώνει όλο το κοινό της ηπείρου μας>>.

Το Λουξεμβούργο συμμετείχε τελευταία φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1993. Εκπροσωπήθηκε από τους Modern Times με το τραγούδι “Donne-moi une chance“, τελείωσε στην 20η θέση με 11 πόντους.

Ο κ. Schmit, διευθυντής προγραμματισμού στον λουξεμβουργιανό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, εξήγησε το 2017 τους λόγους κατά της συμμετοχής στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Τότε είχε δηλώσει: <<Η συμμετοχή είναι απλή, θα μπορούσαμε να καλέσουμε ξανά τον σπόνσορα που είχαμε έρθει σε επαφή, πριν από μερικά χρόνια. Ο μεγάλος κίνδυνος, όμως, που συμμερίζονται και οι δημόσιοι φορείς είναι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος που σχετίζεται με την οργάνωση της Eurovision το επόμενο έτος>>.

Υπογράμμισε επίσης ότι η πιθανότητα επιτυχίας του Λουξεμβούργου στον διαγωνισμό είναι περιορισμένη, εξηγώντας: <<Πιστεύω ότι (με) τη διεύρυνση της Eurovision, οι ημέρες (της νίκης) έχουν φύγει. Με το νέο σύστημα ψηφοφορίας, είναι πολύ απίθανο το Λουξεμβούργο να επιτύχει. Οι μικρές χώρες ανησυχούν κάπως περισσότερο τώρα>>.

Το Λουξεμβούργο σχεδίαζε να επιστρέψει στο διαγωνισμό στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το 2004, το Λουξεμβούργο ανακοινώθηκε ως μία από τις χώρες που επέστρεφαν ή έκαναν ντεμπούτο στο διαγωνισμό εκείνης της χρονιάς μαζί με την Ανδόρα, την Αλβανία και τη Λευκορωσία. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας όμως, αποχώρησε πριν από τον διαγωνισμό λόγω οικονομικών ζητημάτων.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Λουξεμβούργου στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision

Το Λουξεμβούργο ήταν μία από τις επτά χώρες που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1956. Το Λουξεμβούργο συμμετείχε στον διαγωνισμό συνολικά 37 φορές πριν αποχωρήσει από το διαγωνισμό μετά το 1993. Κατά τη διάρκεια αυτών των 37 χρόνων κέρδισε τον διαγωνισμό πέντε φορές, οι νίκες αυτές ήρθαν μέχρι το 1983. Το Λουξεμβούργο πλησίασε για να επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2004, ωστόσο επέλεξε να μην το κάνει λόγω του οικονομικού κόστους συμμετοχής.

[Πηγή: Wort.lu]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. H Anne – Marie David εχει απολυτο δικιο πρεπει το Λουξεμβουργο να επιστρεψει στην Eurovision γιατι η απουσια του ειναι αισθητη μην ξεχναμε οτι εχει και 5 νικες 1961 1965 1972 1973 και 1983

  2. <>.

    ανησυχούν κάπως περισσότερο;; αφού δεν έχουν τα λεφτά να διοργανώσουν τον διαγωνισμό, γιατί ανησυχούν; πραγματικα με μπερδευουν αυτα που λένε…

  3. Απο την στιγμή που ο Αγιος Μαρίνος βγαίνει 10η θεση στο televoting και γειτονικές χώρες όπως η Ολλανδία νικάνε στον διαγωνισμό, έχει μια χαρά ελπίδες.. Πρέπει να επιστρέψουν με την ευκαιρία που διοργανώνουν οι γείτονες τους.. Ημουν ο πρώτος που το σκέφτηκα

  4. Η συγκεκριμένη εμφάνιση είναι τον Απρίλιο του 2015 στο Λονδίνο, στο σώου γα τα 60χρονα του Διαγωνισμού!!!

  5. Η Eurovision έχει δυστυχώς απολέσει προ πολλού το μουσικό & φεστιβαλικό της χαρακτήρα & έχει μετατραπεί σε ένα πανάκριβο & συνάμα ασύμφορο τηλεοπτικό σόου. Δε νομίζω πως το πρόβλημα για την κρατική τηλεόραση του Λουξεμβούργου είναι η αδυναμία καταβολής της συνδρομή για τη συμμετοχή, αλλά το δίλλημα αν θα πρέπει να ξοδευτεί ένα υπέρογκο ποσό, το ύψος του οποιου θα αυξηθεί κι άλλο κατα τη διάρκεια του διαγωνισμού (διαμονή, σκηνική παρουσία κλπ).
    Η Eurovision έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο καραόκε σόου, σε ένα ευρωπαικό “The Voice” ή “X Factor” Άτομα σαν τον Jon Ola Sand & τον Christer Björkman έχουν δημιουργήσει ένα διαγωνισμό-τέρας, πολιτικοποιημένο όσο ποτέ. Φτασαμε στα σημείο να θεωρείται ένας χώρος με 8.000-10.000 θέσεις μικρός. Βλέπουμε μια Αυστραλία να μας κατσικώνεται από το πουθενά. Όταν η μετάδωση ξεκινάει 21:00 κεντρική ώρα Ευρώπης, στο Σύδνει & στη Μελβούρνη είναι 5 τα χαράματα της επόμενης μέρας. Ποιός παρακολουθεί εκεινη την ώρα & ψηφίζει; Δουλευόμαστε; Είναι λυπηρό να βλέπεις το Λουξεμβούργο, μιά απο τις πρώτες 7 χώρες που πηραν μέρος το 1956, μια υπερδύναμη με 5 νίκες να απαξιεί να επιστρέψει διότι η Eurovision κατάντησε ένα πανάκριβο χόμπυ (βλ. πχ αντίστοιχη στάση της βουλγαρικής τηλεόρασης).

    • Καλά τα λες αλλά 1) χώρος με 10χιλ θέσεις για ένα τόσο μεγάλο γεγονός είναι όντως πολύ μικρός. Πάντα ήταν. Ακόμα και άλλα πιο μικρά ευρωπαϊκά φεστιβάλ έχουν τον διπλάσιο κόσμο το λιγότερο που είναι από κάτω και παρακολουθεί. 2) Και εγώ είχα την ίδια απορία για την Αυστραλία αλλά διαπίστωσα μέσα από τα φόρουμ κτλ ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι φαν μαζεύονται σε μπαράκια κτλ με γιγαντοοθόνες(όπως κάνουν εδώ με τους αγώνες ποδοσφαίρου) και παρακολουθούν όλοι μαζί τον διαγωνισμό (υπήρχαν events στο φβ που λέγανε που και πότε και είχαν πολύ κόσμο που είχε δηλώσει ότι θα πάει). Σίγουρα δεν είναι κανένα τρομερά μεγάλο κοινό (ειδικά σε σύγκριση με άλλες χώρες) αλλά όσο περνάνε τα χρόνια θα μεγαλώνει και θα γίνεται όλο και πιο έντονα μέρος του θεσμού η χώρα. Αργά ή γρήγορα θα νικήσει και δεν το θεωρώ απίθανο να ξεχάσουν την συμφωνία ότι θα πάρει την διοργάνωση μια από τις big 5 σε περίπτωση νίκης και θα πάμε κατά Σίδνεϋ μεριά.

      • Για την ιστορία, ο διαγωνισμός μέχρι & το 1999, δηλ. για 44 ολόκληρα χρόνια γινόταν σε μεγάλα θέατρα και μεγάλες αίθουσες εκδηλώσεων. Ο κόσμος ήταν καλοντυμένος & δεν υπήρχαν όρθιοι να χοροπηδούν & να ουρλιάζουν. Το 2000 οι Σουηδοι θέλοντας να εντυπωσιάσουν κάνουν το μπαμ & μεταφέρουν τη διοργάνωση στο Globe Arena. Την επόμενη χρονιά οι Δανοι διαλέγουν ένα στάδιο ποδοσφαίρου για να τη βγουν στους γείτονες Σουηδούς. Ξόδεψαν τρελά λεφτά για να επισκευάσουν μια οροφή που θα ανοιγο-κλείνε & εμεις βλέπαμε στους δέκτες μας άχαρα πλάνα, κόσμο να κόβει βόλτες μέσα στο στάδιο. Από τότε βγήκε η μόδα ο διαγωνισμός να γίνεται σε κλειστά γήπεδα. Αποτελεσμα να βλέπουμε συχνά μισοάδειους χώρους σε ημιτελικούς. Αποκορύφωμα η διοργάνωση της Μόσχας το 2009. Φαραωνική σκηνή & ένα στάδιο εντελώς άδειο στους ημιτελικούς. Το 2010 οι Νορβηγοί άρχισαν τα παράπονα ότι η Eurovision, έχει γίνει ένα πανάκριβο τηλεοπτικό σόου & προέβησαν σε περικοπές (σχεδόν ανύπαρκτη σκηνή, απουσία postvideos). Το 2013 οι Σουηδοί προσπάθησαν να βάλουν ένα φρένο σ’αυτό που οι ίδιοι ξεκίνησαν & διάλεξαν ένα σχετικό μικρό χώρο. Η Eurovision ήταν & θα πρέπει να μείνει ένα μουσικός τηλεοπτικός διαγωνισμός. Δεν είναι ούτε συναυλία, ουτε ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά ούτε το 10ήμερο ξεσαλώματος για όλους τους χαριτιδιπλωμένους της Ευρώπης για να μου λες ότι ενας χωρος με 10.000 θέσεις θα είναι πάντα μικρός.
        Μαζευονται στις 5 τα χαράματα σε μπαράκια; Και πόσοι είναι αυτοί; 10; 100; 200; Άρα ο μέσος τηλεθεατής δεν το βλέπει live αλλά κονσέρβα.

      • Οι Σουηδοί κατέστρεψαν τον διαγωνισμό.Μια το 2000 που άλλαξαν τον τρόπο διεξαγωγής.Μια το 2013 που με τον αλγόριθμο έδιναν πολύ δύναμη στις επίτροπες και μια το 2016 που διέλυσαν το σύστημα.

  6. Κατανοώ απόλυτα τα κίνητρα και την πρωτοβουλία της υπέροχης Anne Marie David (btw τρομερά καλοδιατηρημένη!), νοιώθω την ανάγκη να πω το εξής: Ο διαγωνισμός έχει γιγαντωθεί και ρέπει στο να γίνει παγκόσμιος και διηπειρωτικός. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χώρες του μεγέθους του Λουξεμβούργου θα ήταν πολύ δύσκολο να διεκδικήσουν τη νίκη για πολλούς και πρακτικούς λόγους. Και μην πάμε μακριά: Οι ομοίως μικρές Μάλτα, Κύπρος, και Ισλανδία έχουν φτάσει κοντά στην πηγή και δεν έχουν πιει νερό. Οι δύο πρώτες έχουν απλά μείνει με την παρηγοριά της διοργάνωσης Junior Eurovision (η Μάλτα την κέρδισε κιόλας)! Εκτός κι άν βρεθεί ένα νέο αφήγημα…το αφήγημα αυτό το Λουξεμβούργο το είχε βρει τις δεκαετίες του 60 και του 70, το οποίο συμπυκνώνονταν στα εξής: εξάγουμε τηλεόραση (βλέπε δορυφορικό δίκτυο RTL) και ραδιόφωνο (ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια το Radio Luxembourg ακουγόταν σε όλη την Ευρώπη), και καλούμε καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Και όντως καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη εκπροσώπησαν τη χώρα( και όχι μόνο Γάλλοι ή έστω από γαλλόφωνες χώρες) και μάλιστα έφεραν και νίκες- π.χ η Ελληνίδα Βίκη Λέανδρος. Τώρα το ποιό θα μπορούσε να είναι το διακύβευμα για το Λουξεμβούργο τον 21ο αιώνα σε μια Eurovision που θυμίζει MTV awards και απαιτεί χώρους και υποδομές για πολυμελείς αποστολές άνω από 40 χωρών, ειλικρινά δεν γνωρίζω και μένει να το δούμε

  7. Θεωρείτε ότι η Κύπρος που επιμένει Σουηδικά ή η Μάλτα που επίσης το κάνει αλλά είναι και αγαπημένη των επιτροπών έχουν πιθανότητες να κερδίσουν; Εννοώ ότι η Φουρειρα ήταν στο τσακ να κερδίσει, η Μάλτα έχει βγει 2η που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν. Αλλά είναι εφικτό για τόσο μικρά κράτη, με τεράστια έξοδα να τα καταφέρουν; Θεωρώ ότι έχουν ένα προβάδισμα σε σχέση με Αλβανία, Μολδαβία, Ισλανδία, Άγιο Μαρίνο, Σκόπια, Λευκορωσία κ.α. Διότι τα τελευταία χρόνια ξοδεύουν χρήματα στις συμμετοχές τους, που ανεξάρτητα από τις θέσεις τους, δε μένουν αδιάφορα και επιλέγουν να πηγαίνουν σύμφωνα με το ρεύμα της Eurovision. Παρότι φέτος το σουηδικό λόμπυ δε στήριξε αρκετά την Κύπρο, την έβαλε 1η στον ημιτελικό, πίσω από τον Ολλανδό, υπήρχαν πολλά θέματα ήχου που έκαναν κακό στην Κύπρο, 12η θέση στις επιτροπές… Και μου κάνει εντύπωση όταν μιλάμε για Σουηδούς ενώ από την νίκη της Loreen, δεν υπάρχει καμία σοβαρή σουηδική συμμετοχή στο νικητήριο τραγούδι (συνθέτης, σκηνοθέτης), συγχωρέστε με αν κάνω λάθος…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ