?? ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Το κρατικό κανάλι LRT ζητά εξηγήσεις από την EBU!

Μετά το νέο λάθος από μεριάς EBU που ανακαλύφθηκε σχετικά με το ιταλικό televoting που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Λιθουανίας , ήρθε πριν από λίγο και η απάντηση. Τα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας του ιταλικού κοινού στον δεύτερο ημιτελικό που εξέδωσε η RAI (δείτε εδώ), έγιναν η αιτία να ξεκινήσει μία νέα “κόντρα” μεταξύ LRT και EBU.

Ο κρατικός λιθουανικός οργανισμός αφού έλαβε ενημέρωση για το νέο αυτό συμβάν, απευθύνθηκε στην EBU και ζήτησε διευκρινίσεις επί του θέματος. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της λιθουανικής αποστολής δήλωσε: <<Η κατάσταση είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Εμείς, ως ραδιοτηλεοπτικός φορέας, έχουμε υποστεί και ηθική αδικία πέρα από την αδικία στην κατάταξη. Ενδέχεται να έχουμε επαρκείς πληροφορίες ώστε να αναγνωριστεί αυτό το σφάλμα>>.

Τα γεγονότα έφτασαν μέχρι και τον φετινό εκπρόσωπο της χώρας, Jurij Veklenko. O νεαρός καλλιτέχνης δήλωσε τα εξής: <<Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, αλλά το αποτέλεσμα ανήκει στο παρελθόν. Όσοι ήταν στο τελικό, το άξιζαν και δεν βλέπω κανένα λόγο να τους πάρω τη θέση>>.

Επιπλέον, ο τραγουδιστής ανέφερε ότι εναπόκειται στον μάνατζερ του να αποφασίσει εάν θα ζητήσει αποζημίωση. Όλα αυτά βέβαια, σε περίπτωση που η EBU επιβεβαιώσει το σφάλμα. Συγκεκριμένα τα λόγια του Jurij: <<Νομίζω ότι εκείνοι θα αποφασίσουν εάν θα αναλάβουν δράση, η δουλειά μου είναι να κάνω μουσική>>.

Επομένως, τώρα δε μένει παρά να δούμε ποια θα είναι η απάντηση-αντίδραση από μεριάς EBU.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.ogaegreece.com για όλες τις εξελίξεις.

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νομίζω θα πρέπει ΟΛΕΣ οι χώρες να δημοσιοποιήσουν το televoting τους με βάση τα δικά τους στοιχεία, όπως έκανε η Ιταλία. Το αποκλείετε να έχει γίνει κι άλλο λάθος?

  2. Εξω οι επιτροπές.
    Αλλιώς τέλος οι συμμετοχές των χωρων.
    Δεν είναι πλέον διαγωνισμός μουσικής. Διαγωνισμός μαγειρικής είναι

  3. Έξω οι επιτροπές ξεκάθαρα. Μπορεί αν υπήρχε μόνο το televoting φέτος να έβγαινε η τραγική για εμένα Νορβηγία, αλλά αν όντως ψηφίστηκε τόσο πολύ, ας έβγαινε πρώτο. Ίσως είναι εντελώς ξένο για τα ελληνικά ακούσματα, αλλά στη Σκανδιναβίας θα κάνει πάταγο. Όποτε, καλύτερα ας βγαίνει αυτό που θέλει ο κόσμος. Σκεφτείτε ότι με την κατάργηση των επιτροπών θα είναι πιθανή η επιστροφή της Τουρκίας – η οποία αποχώρησε για αυτόν τον λόφο – αλλά και άλλων χωρών, που θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχουν, εφόσον δεν έχουν συμμαχίες. Χωρίς επιτροπές, πι συμμαχίες δεν Θάνος έχουν τόσο μεγάλη δύναμη. Αν έχεις καλό τραγούδι, θα ψηφιστεί.

    • Μέχρι και το televoting είναι πειραγμένο. Άρα με την ύπαρξη μόνο αυτού δεν είναι σίγουρο ότι όποιος βγει πρώτος είναι επειδή ψηφίστηκε. Η Νορβηγία πήρε έξτρα βαθμούς από Ιταλία στο televoting έτσι επειδή το ήθελαν. Με την ύπαρξη επιτροπών υπάρχει μια ισορροπία σε όλο αυτό και νικάει στο τέλος αυτός που το αξίζει, Ολλανδία-Ιταλία.

  4. Φέτος νομίζω ήταν το αποκορύφωμα της κλεψιάς και της μαγειρικής, και ναι δεν είμαστε στο masterchef αλλά στην Eurovision. Τα αποτελέσματα το 2015,2016 αλλά και το 2017, 2018 είναι ύποπτα. Τί εννοώ; Δεν ψηφίστηκαν τα απόλυτα φαβορί Ιταλία και Ρωσία το 2015 και 2016 αντίστοιχα, για να μην πάει εκεί ο διαγωνισμός, επειδή υπάρχει αφενός αντιρωσικό κλίμα και αφετέρου η Ιταλία δεν ήθελε τόσο τη διοργάνωση ή αν την έκανε με τους δικούς της όρους και όχι των Σουηδών της EBU. Είναι ξεκάθαρο πως το ίδιο συνέβη και το 2017, όπου η Ιταλία σάρωσε παντού, το τραγούδι ακόμα είναι το νούμερο 1 στην Eurovision σε προβολές στο YouTube και κατέληξε μόλις 6ο, ενώ το 2018 η Φουρέιρα που έκανε θραύση και το Fuego είναι μακράν το πιο πετυχημένο τραγούδι της Eurovision 2018, βγήκε 5ο στις επιτροπές και ενώ είχε την 1η θέση στον ημιτελικό στο κοινό, κατέληξε 2ο. Είναι αδικία να βγαίνεις 2ος ενώ άξιζες 1ος.Κοιτάξτε τι έκανε η Φουρειρα από την Ελλάδα και κοιτάξτε τι έκανε η Νεττα. Η επική μπαλάντα του Σεργκέι φέτος πάλι δεν εκτιμήθηκε από τις επιτροπές, τα πήγε χειρότερα και από το you are the only one. Μόλις την προηγούμενη χρονιά, το heroes με ανάλογο ύφος σάρωσε στις επιτροπές, βγήκε 1ο. Η Σουηδία βρίσκεται σταθερά στο top5 των επιτροπών από το 2015, είναι ανήκουστο αυτό το πράγμα. Έχει μια τέλεια μουσική βιομηχανία, την οποία αγαπώ αλλά είναι εξόφθαλμο να αρέσει τόσο πολύ κάθε τραγούδι. Αν συνεχίσω για αδικίες, οι οποίες δεν είναι δική μου άποψη αλλά γεγονότα, δεν τελειώνουμε ποτέ. Δυστυχώς, η Ελλάδα πρέπει να αποσυρθεί και να γυρίσει με ένα πρώτο όνομα για τη νίκη.

    • Διόρθωση: η Σουηδία βρίσκεται σταθερά στο top 5 των επιτροπών από το 2011!!!!

      • 2011 : 3η θέση
        2012: 1η θέση
        2013: 3η θέση
        2014: 3η θέση
        2015: 1η θέση
        2016: 8η θέση
        2017: 3η θέση
        2018: 2η θέση
        2019: 2η θέση (παραλίγον πρώτη)

      • Επιτροπές -> Σουηδία

        2011 : 9η θέση
        2012 : Δικαίως 1η
        2013 : 3η !!!! θέση
        2014 : 2η
        2015 : 1η με ξετσίπωτη υποστήριξη
        2016 : 9η
        2017 : 3η …
        2018 : 2η …
        2019 : 2η

  5. Άρα μήπως να αθωώσουμε αυτόματα τις επιτροπές γιατί και το televoting κάνει λάθη; Πολύ βολικό επικοινωνικά το συγκεκριμένο λάθος φέτος που όλη η Ευρώπη κράζει τις επιτροπές. Κουτί της ήρθε της EBU.

  6. Συγγνώμη για την ανακρίβεια πριν με τη Σουηδία, δεν είχα επίσημα στοιχεία μπροστά μου αλλά είναι τραγικό να μπορεί η Σουηδία να κερδίσει οπότε θέλει. Με μία πρώτη θέση στις επιτροπές και μια μέχρι και 5η στο κοινό μπορεί να κερδίσει. Σκεφτείτε μια χώρα να βγαίνει π.χ. 5η (αν οι υπόλοιπες 4 έχουν σχετικά μικρή απόσταση μεταξύ τους και αρκετά χαμηλότερη βαθμολογία στις επιτροπές) και να κερδίζει. Δεν πιστεύω πως αυτό με τη Σουηδία δεν μπορεί να γίνει, ενώ η Ιταλία θα μπορούσε να το πάρει άνετα τέσσερις χρονιές τη νίκη (2015, 2017, 2018,2019) και δεν έκανε τίποτα στο τέλος. Πρέπει επιτέλους οι χώρες που αδικούνται συστηματικά να οργανωθούν (με οδηγό, τη δύναμη Ρωσία που επηρεάζει και το σοβιετικό μπλοκ) και να απαιτήσουν από την EBU αλλαγές. Αρχικά, οι επιτροπές να αποτελούνται από τουλάχιστον 20 άτομα και να αποτελούν το 40%,αν όχι και λιγότερο, να δίνεται αποζημίωση όταν λόγω αδυναμίας των διοργανωτών δεν εκπληρωνεται ένα σοβαρό αίτημα (η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγα ζητήματα τα τελευταία χρόνια, δεν πιστεύω πως είναι τυχαίο), να υπάρχει πλήρης έλεγχος στις ψήφους των επιτροπών για να μη στηθεί κανένα αποτέλεσμα, να ορίζεται η σειρά εμφάνισης κάθε φορά από μια τυχαία χώρα χωρίς να μπορεί να ορίσει τη δική της εμφάνιση, και να επιλέγουν οι υποψήφιοι όχι 1st half και 2nd half αλλά (1-5,5-10,10-15 κτλ). Ένα νούμερο να μπορεί να ψηφίσει μέχρι 3 φορές και όχι 20, γιατί έτσι επηρεάζονται τα αποτελέσματα του televoting με μαζική συσπείρωση διασποράς (Ισραήλ 2018). Να υπάρχει η δυνατότητα περισσότερων προβών σε χώρες που αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα, να υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβουν σε ένα τεράστιο βαθμό τα έξοδα διοργάνωσης η EBU και οι BIG 5 για κράτη με οικονομικά προβλήματα (Μολδαβία, Σαν Μαρίνο, Αλβανία κτλ). Να αυξηθούν τα άτομα και από 6 να γίνουν τουλάχιστον 8, είναι αστείο να υπάρχει περιορισμός το 2019-2020 σε τόσο μεγάλες σκηνές και τέλος να παρέχεται βοήθεια σε αδύναμα κράτη όσον αφορά τον διαγωνισμό (οργάνωση, επιλογή τραγουδιού). Κάποιες σκόρπιες σκέψεις που θα έκαναν καλό στην Eurovision (γνώμη μου)

  7. […] Τα λάθη σχετικά με τη βαθμολογία του 64ου Διαγωνισμού της Eurovision είναι πάρα πολλά. Εξαιτίας ΄ενός τέτοιου λάθους, το LRT, ο τηλεοπτικός φορέας της Λιθουανίας, και η EBU βρίσκονται σε διαμάχη. Το λάθος αφορά τα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας του ιταλικού κοινού στον δεύτερο ημιτελικό που εξέδωσε η RAI, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά που δημοσίευσε η EBU.Σαν αποτέλεσμα, η Λιθουανία έχασε το όνειρο του τελικού και στη θέση της προκρίθηκε σαν δέκατη χώρα η Δανία (δείτε εδώ περισσότερα) […]

  8. […] Και αυτό παρά την απογοήτευση της για τον αποκλεισμό της τον περασμένο Μάϊο στο Τελ Αβίβ και για το «λάθος» (που διέψευσε η EBU) που αφορούσε στα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας του ιταλικού κοινού στον δεύτερο ημιτελικό που εξέδωσε η RAI, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά που δημοσίευσε η EBU. Σαν αποτέλεσμα, η Λιθουανία έχασε το όνειρο του τελικού για έναν μόλις βαθμό και στη θέση της προκρίθηκε ως δέκατη χώρα η Δανία (δείτε εδώ περισσότερα). […]

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ