ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τελικά πόσο επαγγελματικές είναι οι κριτικές επιτροπές;

Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που ξέσπασε μετά την πρωτοφανή διόρθωση της βαθμολογίας του τελικού στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει η EBU όταν έγινε αντιληπτό το λάθος στον αλγόριθμο που επιστρατεύτηκε για να υποκαταστήσει την ακυρωμένη επιτροπή της Λευκορωσίας (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ). Η κριτική επιτροπή της Λευκορωσίας, μέλη της οποίας ανακοίνωσαν δημόσια τη βαθμολογία τους στον ημιτελικό προτού γίνει ο τελικός αγνοώντας σκόπιμα ή όχι τους κανονισμούς, δεν ήταν και η μόνη που επέδειξε αντιεπαγγελματική συμπεριφορά φέτος.

Δυσάρεστη έκπληξη και αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις δύο μελών άλλων επιτροπών, της Jitka Zeleková (Τσεχία, πρώτος ημιτελικός) και της Lina Hedlund (Σουηδία, δεύτερος ημιτελικός). Συγκεκριμένα δήλωσαν ότι στους αντίστοιχους ημιτελικούς ψήφισαν κατά λάθος ανάποδα, δίνοντας το 12άρι τους στη χειρότερη χώρα της λίστας τους! Το λάθος στην περίπτωση του πρώτου ημιτελικού είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό της Πολωνίας, κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί πλέον με καμία ανακοίνωση της EBU.

Επιπλέον, αν και φέτος συνέπεσαν πολλά και σοβαρά κρούσματα αναξιοπιστίας των κριτών, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε αμφισβήτηση και δριμεία κριτική ο ‘επαγγελματισμός’ τους. Το 2016 η Anastasiya Stotskaya, μέλος της Ρωσικής κριτικής επιτροπής, ανέβασε στα social media τη βραδιά του τελικού των κριτών βίντεο από την τηλεοπτική μετάδοση κάποιων από τα διαγωνιζόμενα τραγούδια καθώς και τον προφορικό σχολιασμό των μελών της επιτροπής, αλλά και εικόνες από τη γραπτή βαθμολογία τους. Σχόλια όπως <<εγώ θα ψηφίσω την Αρμενία γιατί ο σύζυγός μου είναι από εκεί>> μας άφησαν άναυδους για τη ‘σοβαρότητα’ των κριτηρίων που κρύβονται πίσω από τις βαθμολογίες που παρακολουθούμε με πολλή αγωνία να διαμορφώνουν αποτέλεσμα κάθε βραδιά μεγάλου τελικού.

Τελικά πόσο επαγγελματικά αντιμετωπίζουν τον ρόλο τους οι επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας;

Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια λάθη και συμπεριφορές. Φταίει το ότι οι ‘επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας’ που αναλαμβάνουν τον ρόλο της κριτικής επιτροπής δεν τον αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα; Φταίει το ότι η EBU δεν έχει θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια για το ποιος μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο; Ή και το ότι άφησε στο παρελθόν να περάσουν πολλά τέτοια κρούσματα αντιεπαγγελματισμού και ανευθυνότητας χωρίς διορθωτικές κινήσεις;

Ας μην ξεχνάμε και τις πολιτικές εύνοιες και συμμαχίες όπως και την ψήφο στους γείτονες. Φαινόμενα για τα οποία ακριβώς επέστρεψαν πανηγυρικά το 2009 οι επιτροπές στο θεσμό με σκοπό να τα μετριάσουν. Είναι αρκετά χρόνια τώρα που παμψηφεί οι κριτές της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατατάσσουν οι μεν τους δε στην τελευταία θέση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Εξοργισμένος φέτος ο Sergey Lazarev σχολίασε το ότι όλοι οι κριτές της Γεωργίας κατέταξαν το τραγούδι του στην 26η θέση του τελικού. Άλλωστε, μια προσεκτική ανάλυση της φετινής βαθμολογίας αποκαλύπτει ότι πλέον οι επιτροπές ψηφίζουν τις φιλικά προσκείμενες και γείτονες χώρες με μεγαλύτερη αφοσίωση και προβλεψιμότητα από ότι το κοινό!

Με όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι το τωρινό σύστημα βαθμολογίας του διαγωνισμού αντιμετωπίζει πλέον έντονη αμφισβήτηση και κρίση αξιοπιστίας μεταξύ των φαν. Η ιστορία του θεσμού έχει δείξει ότι η EBU αφουγκράζεται τέτοιες τάσεις και προβαίνει σε αλλαγές. Θα συμβεί άραγε κάτι τέτοιο άμεσα;

Τι πιστεύετε εσείς ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων; 

Ρήνα Κωνσταντοπούλου

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στις επιτροπές τω χωρών: Αυστρία, Φινλανδία, Ελβετία, Πολωνία, Δανία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία, Ολλανδία, Μαυροβουνιο (στον ημιτελικό μας έδωσε 12αρι), Ρουμανία, Αρμενία πολλά μέλη κατέταξαν την Ελλάδα 25η ή 26η. Πιο κάτω και από το Σαν Μαρινο που ο « τραγουδιστής» δεν πάτησε νότα. Αν η Ελλάδα δεν πήγε καλά στις επιτροπές με ένα τέτοιο κομμάτι τόσο σύγχρονο, ποιοτικό, και με μια τόσο καλή τραγουδίστρια τότε τι μέλλον έχει στον διαγωνισμο;;; Εκτός αν στείλει ένα gospel τραγούδι από τα 90s με ένα μέτριο τραγουδιστή. Α και να αλλάξει το όνομα της σε Σουηδία. Βασική προϋπόθεση.
    Κανονικά η ΕΡΤ έπρεπε να διερευνήσει το θέμα και να κάνει παράπονο για αυτά τα γελοία που έγιναν στην ψηφοφορία, αλλά με τι μούτρα όταν και η επιτροπή με τους «επαγγελματίες στον χώρο της μουσικής» που σχημάτισε έδωσαν 12αρι στην Κύπρο, 10αρι στην Ρωσσια για τους γνωστούς λόγους, και το αποκορύφωμα: κατέταξαν το Σαν Μαρινο πάνω από την Ολλανδία (!!!!)

    • Και το πιο τραγικο ειναι οτι στη Λετονια, 4 μελη μας εβαλαν τελευταιους και το ενα μας εβαλε προτελευταιους!! Δλδ οκ ελεος. Οχι οτι περιμεναμε τπτ απο τη Λετονια αλλα ειναι οντως σαν να συννενοηθηκαν.

  2. Eν τω μεταξυ το μαβροβουνιο μας εδωσε 12αρι στον ημιτελικο και στον τελικο πολλοι απο τους κριτες μου μας εδωσαν 12αρι στον ημιτελικο, μας κατεταξαν στον πατο….
    Γενικα φετος πολυ μαγειρεμα επεσε
    Η πιο αδικημενη μαλλον ειναι η νορβηγια που κερδισε το κοινο(αν οντως το κερδισε και δεν εγινε και εκει μαγειρεμα τυπου ιταλιας)
    του χρονου ας αποχωρησουν καμια 10αρια χωρες να δουμε τι θα κανουν? θα βγαλουν 1η την ”βορεια μακεδονια΄΄ με μια ξεπερασμενη μπαλαντα? Ή θα βαλουν οτι νανε σε βαθμους tele?

  3. Από που και ως που, η ψήφος 5 ατόμων από κάθε χώρα (5•41=205 άτομα σύνολο) να έχει την ίδια βαρύτητα με την ψήφο 200.000.000 ανθώπων ;;; Έτσι όπως είναι τώρα, η ψήφος ένος άνθρωπου της επιτροπής έχει την ίδια δύναμη όσο η ψήφος των 1.000.000 άνθωπων. Μακάρι οι επιτροπές να πανε από εκεί που ήρθαν….

  4. Τημ EBU δεν την ενδιαφερει τοσο το ποιοι θα ειναι οι κριτες αλλα το οτι η βαθμολογια θα εχει σασπενς αφου διαχωριζεται σε 2 μερη. Τους ενδιαφερει το τηλεοπτικο προιον και τιπιτα αλλο. Σαφεστατα το 2009 μπηκαν με σκοπο να προκρινονται και δυτικες χωρες στον τελικο και φυσικα να περνουν στονντελικο και ποιο αξιολογα κομματια. Αλλα πλεον τους ενδιαφερει μονο το τηλεοπτικο προιον. Δεν ασχολουνται με το εαν ο Ουγγαρεζος ή ο καθε Ουγγαρεζος που ειναι κριτης εχει μουσικη παιδεια

    • Το σύστημα το δυο βαθμολογιών είναι μια αποτυχία των Σουηδών.Το κανονικό σύστημα της Eurovision ήταν του 1975-2015 μια βαθμολογία δηλαδή.

  5. Ειλικρινά διαβάζω όλα αυτά που έγιναν αυτές τις μέρες με τις βαθμολογίες, με τις επιτροπές και θλίβομαι..ο διαγωνισμός παίρνει την κατιούσα αν συνεχίσει έτσι..πρέπει να ξηλωθούν πολλοί εκεί στην EBU που φέρει άμεσα την ευθύνη για αυτήν τη κατρακύλα του αγαπημένου μας διαγωνισμού..και πρώτα απ’ όλα από τον κατάπτυστο Σαντ που σφυρίζει κλέφτικα ότι όλα βαίνουν καλώς..άμεση κατάργηση των επιτροπών ή έστω μείωση της επιρροής τους στη ψηφοφορία κάτω από 40% ή θέσπιση άκρως αυστηρών κριτηρίων στη ψηφοφορία τους και επιβολή ποινής για καταπάτηση αυτών..από τη στιγμή που γνωρίζει εκ των προτέρων η EBU ότι ψηφίζουν με βάση φιλίες και έχθρες και οι επιτροπές ως επί το πλείστον οφείλουν να θέσουν αυστηρά κριτήρια..δεν πετάμε εκεί 5 δήθεν επαγγελματίες και λέμε όλα καλά, ότι ψηφίζουν με αντικειμενικά κριτήρια..είναι για γέλια αυτά….ελπίζω να ξυπνήσουν οι υπεύθυνοι εκεί στη EBU και να διορθωθεί αυτή η τραγική κατάσταση πριν να είναι πολύ αργά..γιατί όσο προχωράνε τα χρόνια τόσο θα πληθαίνουν οι φωνές περί στημένου διαγωνισμού και άρα θα χάσει την ακτινοβολία του..!

  6. Καταργήστε τις επιτροπές χθες και όσο για τις συμμετοχές που θεωρείται τσίρκο τύπου Verka Serdusca κ.α ας κάνουν ποιο αυστηρούς τους κανόνες που επιλέγουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και έτσι θα υπάρχουν νορμάλ συμμετοχές και ο νικητής θα βγαίνει μέσω televoting και αποκλειστικά η δύναμη του κοινού είναι ποιο ισχυροί από τους δήθεν ειδικούς επιπλέον αν εγώ ήμουν στην θέση τους θα είχα παραιτηθεί ήδη

    • Δεν συμφωνώ με την λογική των επιτροπών ότι το τραγούδι του Verka Serdusca και το τραγούδι των Lordi είναι τσίρκο και ότι πρέπει να μας προστατέψουν από αυτά. Αντιθέτως και τα δύο ήταν απίστευτα iconic, διαχρονικά και ξεσηκωτικά για την εποχή τους. Άλλο γελοίο και άλλο εκκεντρικό. Αν θέλαν να μας προστατέψουν από κάτι ας ψήφιζαν το τραγούδι της Ιταλίας το 2015 πρώτο και όχι έκτο. Από την στιγμή που το κατέταξαν κάτω από Βέλγιο, Αυστραλία, Ρωσσία, Λετονία και Σουηδία δεν προστατεύουν αλλά βλάπτουν.

  7. Ότι και να λέμε οι χώρες που παραπονεθηκαν έκαναν τουμπεκί και δήλωσαν ήδη συμμετοχή για 2020. Μόνο αν φύγουν χώρες θα ξυπνήσει η EBU.. Όταν καίγεσαι και μετά δηλώνεις συμμετοχή αποδέχεσαι την αδικία οπότε οι επιτροπές δεν κουνιούνται αν συνεχιστεί η ανοχή..

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ