ΑΝΔΟΡΡΑ: “Δεν υπάρχουν σχέδια επιστροφής στο διαγωνισμό το 2020”!

To κρατικό κανάλι της Ανδόρρας RTVA απέκλεισε την επιστροφή στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2020. Τελευταία φορά, ο φορέας συμμετείχε στο διαγωνισμό της Μόσχας το 2009.

Ο OGAE Andorra αναφέρει ότι το RTVA έχει αποκλείσει την επιστροφή στον διαγωνισμό για το 2020. Ο εθνικός τηλεοπτικός οργανισμός της Ανδόρρας απαντώντας σε ερώτηση του σωματείου στο Twitter δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχουν σχέδια να επιστρέψουν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε αυξημένη φημολογία, ότι η Ανδόρα μπορούσε να επιστρέψει στο διαγωνισμό. Αυτό προέκυψε από τις αναφορές ότι ο τηλεοπτικός οργανισμός της Ανδόρρας θα είναι ανοικτός να συνεργαστεί με τον καταλανικό τηλεοπτικό οργανισμό TV3 σχετικά με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Στα τέλη Μαρτίου αποκαλύφθηκε ότι το RTVA είχε προσεγγιστεί από την EBU για να επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2015, με αφορμή τα 60 χρόνια του θεσμού. Ωστόσο, και τότε η απάντηση ήταν αρνητική. Το RTVA είχε αποσυρθεί από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision μετά τον διαγωνισμό του 2009 λόγω οικονομικών δυσκολιών στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Στο αποκορύφωμά του, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την EBU για να εξοικονομήσει κόστος.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με το eurovision-spain.com, ο Γενικός Διευθυντής του RTVA εξήγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση για επιστροφή έχει ως στόχο την υποστήριξη του έθνους ώστε να επιστρέψει. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: <<Η Eurovision είναι ένα θέμα εθνικό και παρόλο που η συμμετοχή της Ανδόρρας, είναι τελικά απόφασή μου, η υποψηφιότητα πρέπει να γεννηθεί από πολιτική βούληση και τους πολίτες>>.


Λίγα λόγια για την μικρή ιστορία της χώρας στο διαγωνισμό…

Η Ανδόρρα είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision χωρίς να έχει καταφέρει ποτέ να προκριθεί στον γύρο του Μεγάλου Τελικού από τις Ημιτελικές φάσεις!

Ξεκίνησε να διαγωνίζεται το 2004 με πρώτη συμμετοχή της το pop κομμάτι «Jugarem a estimar-nos» που τραγούδησε η Marta Roure. Έκτοτε συμμετείχε άλλες πέντε φορές αφού το 2009 η Susanne Georgi ήταν η τελευταία εκπρόσωπος της στον διαγωνισμό με την συμμετοχή «La teva decisió (Get a Life)».

Σχεδόν όλες οι συμμετοχές της Ανδόρρας ήταν ερμηνευμένες στα Καταλανικά, την επίσημη γλώσσα της χώρας, με τρεις από αυτές να έχουν και χρήση Αγγλικών λέξεων στους στίχους τους.

Η υψηλότερη θέση που έχει φτάσει ποτέ η Ανδόρρα είναι η 12η στον Ημιτελικό της Eurovision 2007 χάρη στους Anonymous και το δυναμικό «Salvem el món» ενώ η χαμηλότερη είναι η 23η (και τελευταία) θέση στον Ημιτελικό του 2006, στην Αθήνα με το «Sense tu» της Jenny. Μια ξεχωριστή στιγμή στις συμμετοχές της Ανδόρρας στη Eurovision ήταν όταν το 2005 φωνητικά στη συμμετοχή «La mirada interior» έκανε η Ισπανίδα ερμηνεύτρια Anabel Conde η οποία δέκα χρόνια νωρίτερα είχε τερματίσει 2η στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας την πατρίδα της.

Για να δούμε, θα καταφέρει να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα και να επιστρέψει στο διαγωνισμό;

 

[Πηγή άρθρου: OGAE Andorra, eurovoix.com]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ανδόρρα είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision χωρίς να έχει καταφέρει ποτέ να προκριθεί στον γύρο του Μεγάλου Τελικού από τις Ημιτελικές φάσεις!

    Hello! Monaco is calling!

  2. Δεν έχει άδικο που λέει να φύγουμε
    Φέτος ζήσαμε το αποκορύφωμα
    Είτε συμφωνείται είτε όχι για αποχώρηση η πραγματικότητα είναι ότι ζήσαμε την απόλυτη πολιτικοποίηση με τα Σκοπια και τον Σουηδικό δεσποτισμό

  3. όχι μόνο εμείς. αν φύγουν καμια 10αρια χώρες να δες πως η ebu θα αρχίζει να αλλάζει πράγματα….

  4. τι θα ήθελα να αλλάξει?
    1. κομμένες οι big-5. όλοι από ημιτελικούς (εκτός της νικήτριας της περασμένης χρονιάς)
    2. η κάθε συμμετέχουσα χώρα θα έχει τον δικό της σκηνοθέτη για το τραγούδι της. ο σκηνοθέτης του διαγωνισμού φυσικά θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά ΝΑ ΜΗΝ ελέχγει τη σκηνοθεσία της κάθε χώρας
    3. κατάργιση των επιτροπών.
    4. ορισμός κάποιων κανονισμών για να σταματήσουμε να βλέπουμε “θεάματα-τσίρκο”
    5. ψηφορορία κοινού μικρότερη (όχι πάνω από 45 λεπτά) και με απόλυτη διαφάνεια. πχ ο κάθε εθνικός τηλεοπτικός φορέας να την ανακοινώνει επίσημα στο site του
    6. η κάθε χώρα που συμμετέχει δεν θα μπορεί να ψηφίζει τις ίδιες χώρες και με την ίδια βαθμολογία για τρεις συνεχόμενος χρονιές (για να περιοριστεί το φαινόμενος της ανταλλαγής ψήφων)
    το πράγμα χωράει πολύ συζήτηση και νομίζω ότι οι fans του διαγωνισμού, οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους τους μπορούν να πιέσουν την ebu

  5. 1. Οι big 5 παντα θα υπαρχουν επειδη αν κοπουν η τηλεθεαση της eurovision θα πεσει κατακορυφα… 2… Οι επιτροπες να υπαρχουν αλλα να ειναι αντικειμενικες 3… Αυτο που λες με τις ψηφους ανα 3 χρονιες ειναι οτι ναναι… Ωστοσο συμφωνω σε αυτα που λες για την σκηνοθεσια

    • αν θέλουν να σταματήσουν την ανταλλαγή ψήφων τρόποι υπάρχουν. αυτό που έγραψα ήταν ένα παράδειγμα

  6. όσο για τη τηλεθέαση δεν στηρίζεται μόνο στους τηλεθεατές αυτών των 5 χωρών. αλλά κυρίως της ανατολικής ευρώπης (πια). οι 5 υπάρχουν γιατί πληρώνουν μπόλικα στην ebu

  7. 1) Με βάση το πως έχουν χωριστεί σε γκρουπ οι χώρες που αλληλοψηφίζονται, να έχουμε 6 ημιτελικούς των 6-7 χωρών + 6 απευθείας στον τελικό (big 5 + διοργανώτρια). Στους ημιτελικούς θα μπαίνει μία χώρα από κάθε γκρουπ και αναγκαστικά θα περνούν από τον κάθε ημιτελικό μόνο οι 3 που πραγματικά αξίζουν!

    2) Η βαθμολογία δε θα ανακοινώνεται από την ίδια τη χώρα, αλλά από τυχαία χώρα. πχ η Κύπρος δε θα ανακοινώνει τη δική της, αλλά πχ της Εσθονίας. Και για να μην θεωρείται ότι η EBU θα βγάλει τον δικό της με μαγειρεμένα αποτελέσματα, στο τέλος, θα μπορούν μόνο οι διαγωνιζόμενοι αν θέλουν να πάνε να δουν τα αναλυτικά αποτελέσματα χωρίς να τα διαδίδουν. Έτσι, οι επιτροπές θα μπορούν πιο εύκολα να ψηφίζουν με βάση ποιοτικά στοιχεία και όχι με την επιλογή “ψηφίζουμε πρώτα με 12-10-8 κτλ τους γείτονες και ό,τι περισσέψει στα καλά τραγούδια”. Αν δηλαδή δε μάθουμε ποτέ αν το 12αρι της Κύπρου ήρθε ή όχι στην Ελλάδα και ανακοινώσει η Λευκορωσία τη βαθμολογία της Κύπρου, να μη γίνει διπλωματικό επεισόδιο. Ή αντίστοιχα να μπορεί το Αζερμπαϊτζάν να δώσει στην Αρμενία και το αντίθετο

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ