ΝΟΡΒΗΓΙΑ: “Οι επιτροπές πρέπει να καταργηθούν”!

Ο 64ος Διαγωνισμός της Eurovision αποτελεί παρελθόν και σίγουρα οι συγκινήσεις που μας προκάλεσε ήταν αρκετές. Αναμφισβήτητα, μια από τις μεγάλες εκπλήξεις του φετινού διαγωνισμού αποτελεί η πρώτη θέση που κατέκτησε στην ψηφοφορία του κοινού η Νορβηγία με τους KEiiNO και το “Spirit in the sky“.

Στο Μεγάλο Τελικό οι KEiiNO συγκέντρωσαν 291 βαθμούς(με 8 12αρια) κατακτώντας την πρώτη θέση, ενώ οι επιτροπές κατέταξαν τη συμμετοχή τους στην δέκατη όγδοη θέση με μόνο 40 βαθμούς (θυμηθείτε τα προβλήματα της Jury rehearsal εδώ). Αντίστοιχα, στον δεύτερο ημιτελικό που συμμετείχαν κέρδισαν πάλι με διαφορά το televoting συγκεντρώνοντας 170 βαθμούς, ενώ οι επιτροπές τους έδωσαν μόνο 40 βαθμούς τοποθετώντας τους στην ενδέκατη θέση, ουσιαστικά εκτός τελικού. 

Ο ιδρυτής του συγκροτήματος,Tom Hugo διατηρώντας το χαμόγελο του, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη νορβηγική εφημερίδα VG:

Δεν είμαι υποστηρικτής των επιτροπών. Τουλάχιστον όχι τώρα. Είναι υποκειμενικό τι είναι καλό και τι κακό και είναι παράξενο ότι λίγοι άνθρωποι κάθονται και αποφασίζουν για το μισό του αποτελέσματος. Ανέκαθεν υπήρχαν οι φήμες ότι πολλά μέλη επιτροπών μπορεί να δωροδοκούνται και αυτό είναι χαζό. Επομένως, το καθεστώς φαίνεται περιττό. Και νομίζω ήρθε η ώρα για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη τους.

Με τη σειρά του ο Jon Ola Sand, έδειξε να κατανοεί τη στεναχώρια τους μετά τη νίκη τους στην τηλεψηφοφορία, υπεραμύνθηκε όμως της ύπαρξης των επιτροπών καθώς “αποτελούνται από ειδικούς επαγγελματίες του χώρου. Το μεικτό σύστημα βαθμολογίας 50-50 δείχνει να λειτουργεί μια χαρά“.

Η Νορβηγία πλέον αφήνει πίσω της ένα άκρως επιτυχημένο αποτέλεσμα και ξεκινάει τις προετοιμασίες για το 2020 όποτε και θα γιορτάσει τα 60 χρόνια Melodi Grand Prix!

Ποια είναι η άποψή σας; Συμμερίζεστε την άποψη των KEiiNO ότι οι επιτροπές πρέπει να καταργηθούν; Πείτε μας στα σχόλια!

[Πηγή/ Φωτογραφία: VG]

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

57 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φυσικα πρεπει να καταργηθουν δεν γονετε καθε χρονο το top 2 να ειναι η σουηδια χωρις να το αξηζει

  2. Η πρωτιά στο televoting αυτής της πλαστικής προκάτ σαχλαμάρας δείχνει ακριβώς ότι οι επιτροπές πολύ καλώς υπάρχουν.

  3. Γιόλα Σαντ.. Τραβα κουρεψου..Αχωνευτε..ωραίοι επαγγελματίες να τους χαίρεσαι..

  4. Ωραιά τα λέτε να καταργηθούν (και δεν λέω, κάποιες βαθμολογίες έχουν καταντήσει κυριολεκτικά ΑΗΔΙΑ όπως Σουηδία/Αυστραλία) αλλά μην ξεχνάμε τα τεράστια αίσχη που γίνονται από το televoting κάθε χρόνο, μόνο φέτος είχαν 10ο το Σαν Μαρίνο!!! Ποιο,το Σαν Μαρίνο, που σε διαγωνισμό κακοφωνίας θα έπερνε και τα 41 δωδεκάρια. Καμία δεν είναι τέλεια, και σε επιτροπές και σε televoting υπάρχουν συμμαχίες, αδικίες κλπ κλπ. Ίσως τελικά ο συνδυασμός και των δύο να είναι αυτός που κάπως σώζει το ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 βαθμολογιών. Γιατί ναι μεν Σουηδία θα ήταν άδικη νικήτρια, αλλά και Νορβηγία επίσης!!! (Άσχετο,αν δεν υπήρχε televoting η Βόρεια Μακεδονία θα είχε νικήσει!!!!)

    • Γιατί θα είχε νικήσει? Αφού ήταν πρώτη με δυο βαθμούς διαφορά η Σουηδία, στις επιτροπές.

    • Αριαδνη αν υπηρχαν συμφωνιες του Αγιου Μαρινου φετος θα υπηρχαν και περυσι και προπερσι και την προηγουμενη φορα ο Σερχατ θα ηταμ παλι τελικο.Εμεις στην παρεα μου ψηφισαμε τον Αγιο Μαρινο ναι γιατι μας αρεσε. Δεν συμφωνησαμε με κανεναν. Και μας αρεσε γιατι εχουμε ο καθενες διαφορετικα αυτια. Στα δικα σου δεν αρεσε και πολυ σωστα δεν τον ψηφισες. Ολα ειναι υποκειμενικα. Ο κοσμος δεν καθοδηγηται στην ψηφοφορια. Οι επιτροπες ομως ναι.

      • Στο Σαν Μαρίνο δεν λέω ότι υπήρχαν συμφωνίες, λέω ότι σε έναν διαγωνισμό ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ δεν γίνεται στο τοπ 10 να βρίσκεται ένας ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ. Το κοινό συνήθως εντυπωσιάζεται από σκηνικές παρουσίες και άλλα και οι επιτροπές κάποια αδιάφορα σκηνικά αλλά υπέροχα στιχουργικά τα σώζουν. Επίσης, μην μου πεις ότι ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ οι Έλληνες με άρτια και αντικειμενικά κριτήρια θεωρούν το τραγούδι της Κύπρου το καλύτερο. Στο televoting πολλών χωρών Νο. 1 ρόλο παίζει η διασπορά

  5. Αποτελούνται από ειδικούς του χώρου. Ναι… Αζερμπαϊτζάν Αρμενία έχουν τελευταίο ο ένας τον άλλον κάθε φορά ή ας πούμε αυτό που έκανε η επιτροπή του Μαυροβουνίου. Στον ημιτελικό μας είχε πρώτη θέση, με κάποιους “ειδικούς” να είχαν βάλει πρώτη θέση τη Κατερίνα και στον τελικό οι ίδιου “ειδικοί” να την έχουν 25 και 26η

    • Ναι οι επιτροπες ειναι ειδικοι. Σιγα που ειναι. Εδω μπηκε κριτης ο Ουγγαρεζος το 2017 ο οποιος φετος ειπε οτι δεν ειναι γνωστης της μουσικης. Το σνεφερε σε πρωινη εκπομπη. Οποτε για ποιους ειδιους κριτες μιλαμε;;;;

  6. “Φαίνεται να λειτουργεί μια χαρά” για αυτό μερικές φορές οι διαφορές μεταξύ κοινού και επιτροπών είναι τεράστια. Για αυτό ο νικητής βγαίνει από σπόντα. Για αυτό η Σουηδία είναι πάντα ότι και να στείλει στην 3άδα των επιτροπών. Για αυτό η δικιάς μας καθηγήτρια όπερας έδωσε ένα ωραιότατο 6αρακι στον άφωνο τον Σερχάτ και το οπερετικό τραγούδι της Αυστραλίας το άφησε στον πάτο. Και πόσα ακόμα που δείχνουν ότι πάνω από 20-30 % δεν πρέπει να δίνεται σε αυτούς τους “επαγγελματίες”.

  7. Μας κοροϊδεύει ο τύπος που το είδε ότι είναι καλό το σύστημα;
    Μόνο Televoting και τρόπος παρουσίασης τύπου 1975-2015 αρκετά με την Σουηδία ελεος.

  8. Βασικά στην Eurovision, οι περισσότεροι θα τη δουν το Σάββατο, χωρίς να έχουν ιδέα γενικά ή να έχουν ακούσει λίγα πράγματα. Παίζει ρόλο δηλαδή η σειρά εμφάνισης, η σκηνική παρουσία, το τραγούδι αλλά και πόσο ελκυστικό είναι το προϊόν που δίνει κάθε χώρα. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν τραγούδια που πραγματικά αξίζουν αλλά θάβονται. Σκεφτείτε να κέρδιζε η Σουηδία ή η Νορβηγία, τεράστιο σοκ. Για μένα, αν δεν έμπαιναν καν 10αδα, δε θα είχα θέμα…

  9. Συμφωνώ και συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη ότι με τις επιτροπές τουλάχιστον εξισορροπούνται τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις (βλ. Άγιος Μαρίνος, Νορβηγία – το βρίσκω πολύ υπερτιμημένο) αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που κυριολεκτικά “βρωμάνε” και αφήνουν ανοιχτές πολλές πόρτες για να αμφιβάλλει κανείς. Αρχικά, γιατί 5 τυχαίοι να αποφασίζουν για το ήμισυ του αποτελέσματος μιας χώρας; Τι πάει να πει ότι είναι “ειδικοί”; Ένας φαν του διαγωνισμού είναι όσο ειδικός όσο και κάποιος “του χώρου” που λέει ο λόγος. Εξάλλου ισχύει ότι η υποκειμενικότητα είναι κάτι το οποίο επηρεάζει το αποτέλεσμα. Αν πάρεις τυχαία 5 ειδικούς και είναι όλοι φαν του τζέρτζελου, θα ψηφίσουν Άγιο Μαρίνο. Αν πάρεις 5 άτομα υποψιασμένα τα οποία παρακολουθούν τι συμβαίνει και με τα στοιχήματα ή έστω έχουν ακούσει κάτι, θα ψηφίσουν τραγούδια τα οποία μπορεί να είναι “άκακα”. Τρανό παράδειγμα πέρυσι κιόλας το Ισραήλ. Η επιτροπή του δεν έδωσε όυτε πόντο στην Κύπρο στον ημιτελικό αλλά και στον τελικό, ουσιαστικά προσπαθώντας να τη ρίξει. Σίγουρα το αποτέλεσμα δε θα άλλαζε αλλά και πάλι είναι κάπως ύποπτο. Από την άλλη, μιλάμε για αντικειμενικότητα όταν όχι μόνο ανταλλάζουμε 12άρια, που και καλά κάνουμε στην τελική επειδή όταν ανταλλάζουν Βαλκανικές χώρες ή Σκανδιναβικές ή Βαλτικές μεταξύ τους δε γιουχάρει κανείς φυσικά, αλλά έχουμε πάντα μία “τυχαία” ομοφωνία σε κάποια εκ των αποτελεσμάτων (π.χ. Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν πάντα τελευταίες στην κατάταξη της καθεμίας). Το μοναδικό πράγμα το οποίο πραγματικά δεν αλλάζει ποτέ είναι η Σουηδία στην κορυφή των προτιμήσεων των επιτροπών. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι “έτυχε” αλλά όταν έχεις τόσους Σουηδούς παραγωγούς, ένα Σουηδό να αποφασίζει σε τι θέση θα εμφανιστεί ο καθένας στον ημιτελικό και τον τελικό, μία Σουηδία η οποία όντας οικονομική εύρωστη θα βόλευε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό ώστε να μην υπάρχουν ευτράπελα (βλ. Ισραήλ, Ουκρανία), όλα αυτά βρωμάνε και ζέχνουν… Ο διαγωνισμός έχει χάσει την αίγλη του από τότε που ξεκίνησαν να μπαίνουν οι επιτροπές τόσο ευδιάκριτα στο παιχνίδι. Τουλάχιστον περιορίστε την επιρροή που έχουν στο τελικό αποτέλεσμα ή πάρτε περισσότερο κόσμο που πραγματικά να γνωρίζει από Eurovision για αυτή τη θέση. Για να μην αναφερθούμε και στην Αυστραλία που είναι μία “εκκολαπτόμενη Σουηδία” (πάντα ψηλά στις επιτροπές αφού θα βόλευε να φιλοξενήσει το διαγωνισμό π.χ. η Γερμανία)… Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις επιτροπές αν και χλωμό το βλέπω.

  10. Γιατι μερικοι λετε για τον Αγιο Μαρίνο…. ε και? Ο κοσμος βλεπει την eurovision για περασει καλα και να διασκεδασει… αν θελει “υψηλου” επιπεδου παει στο μεγαρο/οπερα…

    Η Νορβηγια βγηκε πρωτη απο τον κοσμο γιατι εστειλε ενα Εθνικ τραγουδι… απλα πραγματα οπως ειχε κανει η Ελλαδα τοοοοσα χρονια πριν και καλα εκανε….

    Οι επιτροπες πρεπει να καταργηθουν διοτι πλεον αποδεικνυεται οτι κατι παει λαθος…. βγαζουν τα Σκοπια πρωτα για να διαφημιστει το νεο ονομα…. ενα παλιομοδιτικο τραγουδι ηταν…. απλα το λεω γιατι ΑΝΕΤΑ λεμε παλιομοδιτικα ολες τις slow συμμετοχες μας….

    Και το 2012 η ελευθεριου 10αδα ειχε πιασει απο το κοινο…. μην ξαφνιαζονται μερικοι… ΕΥΤΥΧΩΣ στο televoting δεν ψηφιζουν μονο οι φανς…. αλλα ο απλος κοσμος που θελει απλα να Διασκεδασει … χωρις να σημαινει οτι πρεπει να στελνονται τρας συμμετοχες….

    Παντως παρατηρησα οτι οι μπαλαντες δεν μας πανε…. οποτε πηγαμε με μπαλαντα πατωσαμε….

    • Το Νορβηγικό δεν το λες και έθνικ. Καθαρό χιλιοπαιγμένο ποπάκι με ένα έθνικ στοιχείο για να σταθεί στην eurovision. Τώρα για τον Άγιο Μαρίνο είναι πολύ υποκειμενικό το αν ήταν όντως διασκεδαστικό ή γελοίο. Πάντως τα dislikes και τα σχόλια που έχω ακούσει μάλλον στο δεύτερο το κατατάζουν αλλά ας είναι καλά η τούρκικη διασπορά που σίγουρα τον ανέβασε μερικές θέσεις (βέβαια ίσως όχι τόσες όσες νομίζουν πολλοί)

  11. Πραγματικά οι επιτροπές φέτος ήταν το κάτι άλλο. Έπαθα σοκ με την συμπεριφορά που είχαν στην Ελλάδα. Στις επιτροπές της Νορβηγίας και της Δανιας η Ελλάδα ήρθε τελευταία! Πιο κάτω και από το Σαν Μαρινο που ο Σερχατ δεν ηξερε να τραγουδήσει. Χώρες που στον ημιτελικό μας ψήφισαν ψηλά στον τελικό τίποτα! Και επίσης τι επαγγελματίες του χώρου είναι όταν σε κάθε επιτροπή βρίσκεις μέσα και έναν παρουσιαστή, δημοσιογράφο, ηθοποιό και ξέρω γω τι άλλο; Ακόμη και η δίκη μας επιτροπή που όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα μου φάνηκαν σοβαρά άτομα ελπίζοντας πως θα ψηφίσουν
    πιο νορμαλ έδωσαν βαθμούς στο Σαν Μαρινο και δεν έδωσαν στην Ολλανδία!!!

  12. Λες και το televoting λειτουργεί πάντα ορθά, όλο και κανένα μαγείρεμα γίνεται και εκεί. Πως άλλωστε βγήκαν αυτοί πρώτoi!

  13. Συμφωνώ και εγώ να καταργηθούν οι επιτροπές γιατί δεν γίνεται κάθε χρόνο να είναι στο top 3 η Σουηδία που και τα στρουμφ να στείλει θα είναι πάντα στην πεντάδα των επιτροπών επιπλέον πρέπει να καταργηθεί και ο τρόπος που τοποθετούνται οι συμμετοχές θα πρέπει να γίνεται με κλήρωση και όχι να βάζουν κάποιον να ευνοεί κάποιες χώρες όπως Σουηδία Αυστραλία κ.α

    • Για να μην σχολιάσω τους στημένους νικητές που ναι μεν έχουν άριστη φωνή αλλά μέτριο τραγουδι δες Ολλανδία 2019 Γερμανία 2010 κ.α

      • Μέτριο τραγούδι το arcade?Βρες ένα τραγούδι που ήταν φέτος καλύτερο και τα λέμε.

      • Ανέφερες τους δύο πιο αγαπημένους μου νικητές. Τα τραγούδια είναι κλάσεις ανώτερα από κάθε άλλο νικητή. Το γεγονός ότι υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ επιτροπών και κοινού δεν κάνει το νικητή στημένο επειδή απλώς δεν σου αρέσει! Αλλά οι άλλοι ψήφοι ήταν στημένοι, Β.Μακεδονία και Σουηδίας. Άλλωστε ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι και τα αποτελέσματα του κοινού ήταν πάντα ορθά, κάτι θα γίνεται και εκεί.

      • @Fotis πολλά ήταν καλύτερα από την μετριότητα της Ολλανδίας η Ρωσία ήταν κορυφή το Αζερμπαϊτζάν επίσης και ναι το Arcade είναι ο ορισμός της μετριότητας ένας στημένος νικητής που τον επέβαλαν οι Juries με τον Duncan να έχει μια εκπληκτική φωνή αλλά το κομμάτι παραμένει μέτριο

      • Konis εντάξει η δεν έχεις ιδέα από μουσική η το λες από κακιά.Ευτυχως
        η μουσική νίκησε στο τέλος.Αν είναι μέτριο το Arcade τι είναι το toy δηλαδή;
        Επίσης αν έκανες τον κόπο να δεις τα αποτελέσματα βγήκε τρίτο στις επιτροπές άρα κανένας δεν το επέβαλε.

      • @konis η Ολλανδία βγήκε χάρη στο κοινό, επομένως δεν το επέβαλαν οι επιτροπές. Οι επιτροπές επέβαλαν την Σουηδία και την Β. Μακεδονία. Η Ολλανδία, Ιταλία ήταν οι μοναδικές χώρες στις οποίες συμφωνούσαν και επιτροπές και κοινό. Επομένως, η Ολλανδία νίκησε βάσει κοινού και επιτροπής, δεν την επέβαλε κανένας, αλλά βγήκε επειδή το άξιζε.

  14. Είδε η Κοντή τη Νορβηγίδα ψηλή κοπέλα και βάλθηκε να την καταστρέψει στις επιτροπές. Η ΔΥΝΑΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΝΤΗΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!

    • νομίζω οτι τα σχόλια σου ειναι γελοία κ θλιβερα συνάμα..σε ενα σοβαρο σαιτ εισαι με θεμα τη γιουροβιζιον αν θες να κανεις την πλάκα σου καν την αλλού κ αλλιώς…αλλα δν φταις εσυ κακώς τα δημοσιευει ο ογκαε…

  15. Το προβλημα μερικων ειναι οτι συνεχιζουν να ζουν σε μια ψευδαισθηση οτι οι επιτροπες οντως ψηφιζουν με τα κριτηρια που εχουν τεθει απο την EBU. Και αυτη η ψευδαισθηση ενισχυεται απο δηλωσεις υπευθυνων EBU που κανουν πως δεν καταλαβαινουν και συνεχιζουν να μας πλασαρουν τα περι αναγκαιοτητας επιτροπων με τη δικαιολογια οτι ταχα ειναι ειδικοι αρα δεν ψηφιζουν σαν οχλος. Πιστευω οτι πρεπει να ξυπνησετε και να παψετε να πιστευετε στις ψευδαισθησεις. Οι Επιτροπες δεν προκειται να λειτουργησουν ποτε σωστα και δεν μπορεις κιολας να ελεγξεις αν κανουν σωστα τη δουλεια τους απο την αποψη οτι η EBU μονο συστασεις μπορει να κανει και οχι πχ να βαζει προστιμα εαν μια επιτροπη ψηφιζει καποια τραγουδια που δεν αξιζουν, γιατι θα σου πουν το τι αξιζει ή οχι ειναι υποκειμενικο. Απο τη στιγμη που οι επιτροπες δεν προκειται να λειτουργησουν σωστα, δεν υπαρχει νοημα να υπαρχουν, γιατι αναμεσα στον κοσμο που ψηφιζει υπαρχουν και μουσικοι και ειδικοι του χωρου και χορευτες κτλπ, οποτε αυτο το παραμυθι περι ειδικων στις επιτροπες πρεπει να σταματησει. Και αν το δουμε και πολιτικα το ζητημα δεν νομιζω οτι ειναι δημοκρατικο να υποτιμωνται οι πολιτες της Ευρωπης που ξαφνικα εχουν αναγκη απο επιτροπες λιγοστων ατομων που αποφασιζουν για το 50% των ψηφων. Δεν θα με ενοιαζε αν κερδιζε η Νορβηγια ή το Σαν Μαρινο εαν το αποφασιζε ο λαος της Ευρωπης και μονο, γιατι αυτο σημαινει οτι οι λαοι εχουν δυναμη να αποφασιζουν για το αγαπημενο τραγουδι και δεν περιοριζεται αυτο το δικαιωμα απο καμια κρατικη επιτροπη

  16. Μπορεί ο κύριος Jon Ola Sand να υπεραμύνεται της ύπαρξης των επιτροπών νομίζοντας ότι μας ταΐζει φρέσκο σανό με τις δηλώσεις του, το μόνο όμως που καταφέρνει είναι να αυτογελοιποείται. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι από τους “ειδικούς επαγγελματίες του χώρου” βαθμολογούν με μη μουσικά κριτήρια.
    1. Εφόσον μιλάμε για διαγωνισμό τραγουδιού, ναι, πρέπει να υπάρχουν κριτικές επιτροπές, αλλά να βαθμολογούν με πολύ συγκεκριμένα και αυστηρα κριτήρια.
    2. Δεν τίθεται σοβαρή επιτροπή με μόνο 5 άτομα. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Καταρχάς μια τόσο ολιγομελής επιτροπή είναι επιρρεπής σε εξωτερικές παρεμβάσεις και είναι εύκολο να έχουμε ένα στημμένο αποτέλεσμα. Επιβάλλεται λοιπόν η επιστροφή στις 16μελείς επιτροπές όπου το κάθε μέλος θα βγάζει τη δική του δεκάδα & μετά το συνολικό άθροισμα θα βγαινει η τελική βαθμολογία της επιτροπής σε κλιμακα 1-8, 10 & 12. Ότι δηλαδή γινόταν τον παλιό καλό καιρό. Είναι γελοίο να βαθμολογεις όλα τα τραγούδια από το 1-26 διότι από εάν σημείο και μετά υπάρχει κορεσμός, τουτέστιν σου είναι αδιάφορα τα τραγούδια που έχουν απομεινει και τα βάζεις σε μια σειρά στην τύχη. Πρέπει να έχει μεγάλη διαφορά πχ αντι για 17ος να βγεις 25ος στην επιτροπή. Και στις 2 περιπτωσεις παιρνεις null points.
    3. Το έχω ξαναπει, από τη στιγμή που υπάρχει ημιτελική φάση & έχουν δικαίωμα ψήφου σ’αυτήν μόνο οι χώρες που παίρνουν μέρος (+3 ακομη) και άρα υπάρχει και αποκλεισμός, ποιός ο λόγος μια αποκλεισμένη χώρα να ψηφίζει στον τελικό. Ιδού ένας απλούστατος τρόπος να μειώσεις δραστικα τις πολιτικές & φιλικές ψήφους, συν οτι μειώνεται η διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και μπορούμε κάλλιστα να επιστρέψουμε στην παλιά και κλασσική ανακοίνωσή τους, τότε που κάθε βαθμός μετρούσε & ο νικητής κρινόταν από τη βαθμολογία της τελευταίας χώρας. Σήμερα αξία έχουν μόνο τα 12αρια.
    4. Το televoting δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 10-15 λεπτα. Η προτίμηση της πλειοψηφίας φαίνεται αμέσως. Όσο περισσοτερο διαρκεί μια ψηφοφορία & όσο περισσότερες φορες σου δίνουν το δικαιωμα να ψηφίσεις απο το ίδιο νουμερο αυτό οδηγεί αυτόματα σε αλλοίωση του αποτελέσματος.
    5. Επιτροπές & κοινό να ψηφίζουν μαζί ταυτόχρονα. Είναι κοροιδία να επικαλούνται τεχνική αδύναμία το 2019, πόσω μάλλον όταν μέχρι το 1997 με το παλιό σύστημα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

    • Αν δεν ψηφίζουν οι αποκλεισμένες χώρες η EBU θα χάσει πολύ χρήμα (είναι και ο βασικός λόγος που οι big 5 περνάνε κατευθείαν τελικό, για να ψηφίζουν σίγουρα μιας που έχουν μεγάλο πληθυσμό που ψηφίζει), κάτι που δεν την συμφέρει οπότε αυτό αποκλείεται να γίνει. Στα υπόλοιπα συμφωνώ αλλά ούτε αυτά δυστυχώς θα γίνουν…

      • Και γι αυτό υπάρχει λύση αφού τα φράγκα είναι το πρόβλημα. Το άθροισμα από τις βαθμολογίες των χωρών που έχουν αποκλειστεί να δίνεται στο τέλος επίσης με την κλιμακα 1-8, 10, 12, τουτέστιν 26+1 ανακοινώσεις. Είναι γελοίο να μιλάμε για αποκλεισμό και στο τέλος να βλέπουμε πχ τη Σουηδία ή τη Ρωσία να καρπώνονται όλους τους μεγάλους βαθμούς από τις φιλανάδες τους.

  17. Αν και θέλω πολύ να καταργηθούν θεωρώ πως κάποιες φορές ευτυχώς που υπήρχαν γιατί βοήθησαν τραγούδια να προκριθούν και να αναδειχθούν στον τελικό. Αναμφισβήτητα όμως οι αδικίες που έχουν διαπράξει είναι πάμπολες. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά 2
    ➡️Πολωνία 2016 25η θέση και στο κοινό 3η και φέτος Νορβηγία 2019 15η θέση και στο κοινό 1η.
    Επίσης θεωρώ έγκλημα για το 2015 να κατατάξουν την Ιταλία στην 6η θέση.

    Τα τελευταία χρόνια έχω αηδιάσει απίστευτα με την προώθηση της Σουηδίας και την πάση θυσία νίκη της στις επιτροπές και την ένταξη της στην τελική 5αδα χωρίς να αξίζει… Για το λόγο αυτό είμαι υπερ της κατάργησης τους γιατί μόνο καταστροφή κάνουν. Κατά τ’αλλα είναι ειδικοί…
    Γι’αυτό αν θέλουν να παραμείνουν ας μάθουν να ψηφίζουν κανονικά τα τραγούδια που πραγματικά αξίζουν και όχι να εξυπηρετούν συμφέροντα…
    Στην τελική ας μειωθεί η ισχύς τους! Ας πάει στο 30% αλλιώς θα βλέπουμε τις ίδιες αδικίες και θα ξενερώνουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο με το διαγωνισμό…

  18. Κι εμένα με έχουν εκνευρίσει οι επιτροπές και ο τρόπος που ψηφίζουν, που είναι πολιτικός και έχουν χαντακώσει ωραία τραγούδια! Προτιμώ το televoting, που ο κόσμος ψηφίζει ότι του αρέσει με κριτήριο το γούστο του! Και ας νικούσε και η Νορβηγία… Εφέτος η εύνοια στη Σουηδία και στα Σκόπια ήταν φως φανάρι, υποτίθεται άνθρωποι της τέχνης απαρτίζουν τις επιτροπές όμως δεν βλέπω να έχουν για κριτήριο την τέχνη την ώρα που ψηφίζουν! Και πάει χαμένη και η ψήφος του κόσμου στο televoting!

    • Ο κόσμος δεν ψηφίζει μόνο με κριτήριο το γούστο του, αλλά και με το ποια είναι η γειτονική ή η φιλική/εχθρική χώρα ή από το ποια χώρα κατάγεται. Αυτό δεν είναι γούστο, αυτό είναι συναισθηματική/πολιτική ψήφος που δεν έχει καμία σχέση με την αξία των τραγουδιών.

      • Ενώ οι επιτροπές είδαμε πως ψηφίζουν, μόνο πολιτικά και γειτονικά είναι τα κριτήρια τους… Ο κόσμος θεωρώ ότι είναι πιο αντικειμενικός, συνήθως ψηφίζει το τραγούδι που του αρέσει!

  19. Δυστηχώς όμως ρε παιδιά ούτε το κοινό ψηφίζει αντικειμενικά . Αφού όλες οι χώρες ειδικά στο televoting ψηφίζουν τους γείτονες τους. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να μπουν κάποιες κυρώσεις στις επιτροπές που ψηφίζουν πάντα τα ίδια… έτσι θα αναγκαστεί και η Ελλάδα να μη δίνει πάντα το 12αρι στη Κύπρο , το Μαυροβούνιο στη Σερβία κτλ. Ούτως η άλλων αυτές οι χώρες θα πάρουν το 12αρι από το κοινό… τα μέλη της Γεωργίας ασκούμε έβαλαν όλοι στην 26 τη Ρωσία . Σε έτσι περιπτώσεις θα έβαζα πρόστιμο εγώ αν ήμουν η EBU εφόσον δε χωράνε πολιτικά παιχνίδια στη eurovision. Η άλλη λύση είναι τα μέλη της κάθε κριτικής επιτροπής να μην αποτελούνται από άτομα της ίδιας εθνικότητας μόνο.. αν και αυτό είναι ίσως λίγο δύσκολο

  20. Συμφωνώ απόλυτα στο να καταργηθούν οι επιτροπές. Αν και αυτό βέβαια δεν θα είναι αρκετό για να εκλείψουν όλα τα στραβά του διαγωνισμού που είναι προβληματικός γενικά. Δεν είναι δυνατόν 5 άτομα από κάθε χώρα να καθορίζουν το 50% του τελικού αποτελέσματος . Και όσο για το πόσο ειδικοί είναι, ας μην το θίξουμε περαιτέρω. Οι περισσότεροι είναι ανίδεοι και εντελώς κατευθυνόμενοι.
    Η Νορβηγία αδικήθηκε πάρα πολύ φέτος. Εάν κέρδιζε, θα κέρδιζε δίκαια. Ήταν μία υπέροχη συμμετοχή και ας λένε όλοι οι ψευτοκουλτουριάρηδες ότι σαχλαμάρα θέλουν. Η Σουηδία στην τελική ήταν καλύτερη και οι επιτροπές σκανδαλωδώς την έβγαλαν πρώτη; Προφανώς και όχι.

  21. Η μουσική ήταν, είναι και θα είναι υποκειμενική. Δεν υπάρχουν σαχλαμέρες και μη σαχλαμάρες τραγούδια. Εφόσον άρεσε στο κοινό έπρεπε και να κερδίσουν.

    ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μία χώρα που βγαίνει ανοιχτά να μιλήσει για την σαπίλα της Πολιτικοβίζιον. Μακάρι να ξύπνησουν και οι άλλες και σύντομα. Μπράβο KEiiNO!

    Όσοι ακόμα νομίζετε ότι τα αποτελέσματα βγαίνουν χωρίς μαγειρέματα και χωρίς χαρτάκια με βάση συμφερόντα, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.

    • Όχι καλέ μου, δεν είναι μόνο υποκειμενική η μουσική, έχει και σταθερές παραμέτρους. Για παράδειγμα, το αν ένας τραγουδιστής πατάει στις νότες ή φαλτσάρει δεν είναι υποκειμενικό, είναι πολύ συγκεκριμένο. Και ο κόσμος έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να εντοπίσει το ποιος φαλτσάρει και ποιος όχι.

      • Το άμα π.χ. φαλτσάρει έχει να κάνει με την εκτέλεση του τραγουδιστή και όχι με το ίδιο το τραγούδι και τη μουσική. Σε αυτό, οκ δέχομαι να κριθεί ο τραγουδιστής αναλογικά όμως πάντα με το στυλ μουσικής που θα τραγουδήσει. Θυμάμαι πέρσυ την Πολωνία που φάλτσαρε στα ρεφρέν δυστυχώς και αποδόθηκε “δικαιοσύνη”.

        Συγκεκριμένα, η Νορβηγία το εκτέλεσε αψόγα το τραγούδι της και ειδικά η Αλεξάνδρα. Προφανώς τραγούδια σαν της περσυνής Εστονίας θέλουν μεγαλύτερο ταλέντο για να έχουν ένα άψογο αποτέλεσμα αλλά μετά ο διαγωνισμός πρέπει να γυρισεί καθαρά σε μπαλάντες και όπερες γιατί τα άλλα είδη θα καταποντιστούν και λογικό είναι.

  22. Προσωπικά προτιμώ την ψήφο του κόσμου ο οποίος πληρώνει λεφτά (τα οποία στην Ελλάδα μπορει και να μην είναι τόσα πολλά αλλά σε άλλες χώρες είναι πάνω από 1€) για να υποστηρίξει ένα τραγούδι που του αρέσει και ας είναι και ο Άγιος Μαρίνος αυτό, παρά την γνώμη 5 άσχετων (παρουσιαστές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, ενδυματολόγοι, συμμετέχοντες σε talent show μόνο ειδικοί για να βαθμολογήσουν ΤΡΑΓΟΎΔΙΑ δεν ειναι) που πολύ πιθανό και να πληρώνονται για να είναι σ’αυτή τη θέση και να αποφασίζουν τους μισούς βαθμούς
    Όταν είχε βγει η ελληνική επιτροπή και είπε κάποιος ότι δεν είναι αυτοί κατάλληλοι να κρίνουν λέγαν πολλοί ότι οι επιτροπές βαθμολογούν στο σύνολο την παρουσία μια συμμετοχής και όχι μόνο το τραγούδι και την φωνή. Τώρα που η επιτροπή μας έδωσε 6 στον Άγιο Μαρίνο και 0 στην Ολλανδία φωνάζετε γιατί δεν βαθμολογούν μόνο τραγούδια

    • +1000 ένας ενδυματολόγος, ένας ηθοποιός και ένας ραδιοφωνικός παραγωγός δεν ξέρουν τίποτα παραπάνω για την σύνθεση, την στιχουργική, τα φωνητικά κτλ. από ένα απλό ευρωπαίο πολίτη που ψηφίζει. Παρόλα αυτά έχουν διπλάσια ισχύει από όλους μας.

  23. εγω προσωπικά ειμαι υπερ των επιτροπων!ισως ομως το κοινο να εχει ενα 60% και οοι επιτροπες 40%..φοβάμαι οτι αν αποχωρησουν οι επιτροπές θα γυρισουμε σε εποχες tων 00s με γαλοπούλες,τερατα κ ζόμπι επι σκηνής..ο επιτροπες κρατάνε μια κάποια ισορροπία!

  24. Tο 2017 δε φάνηκε να τους ενοχλούσαν οι επιτροπές που ουσιαστικα εκείνες έβαλαν την Νορβηγία στη 10αδα. ο,τι συμφέρει προφανώς….
    Προσωπικά αν και δεν είμαι 100% σύμφωνος με την ύπαρξη επιτροπων( τουλάχιστον όχι σε ποσοστό 50%) χαίρομαι που φέτος μετριασαν τις παλαβές ψήφους του κοινού και δεν είδαμε να κερδίζει ο ορισμός του eurotrash τραγουδιού-spirit in the sky, η να τερματίζει ένας άφωνος με στίχους “nanana” στη πρώτη δεκάδα.
    Εντούτοις ναι έχουν κάνει εγκλήματα με κορυφαίο το ότι στέρησαν τη νίκη από την Ιταλία το 2015 καταποντίζοντας την στην 6η θέση ενώ στο κοινό ήρθε με διαφορά 1η.
    Το ιδανικό για εμένα θα ήταν να υπάρχουν αλλά να έχουν μικρότερο ποσοστό στο τελικό αποτέλεσμα ( αναλογία 70-30 η 60-40).

  25. ΑΝ η Νορβηγία έβγαινε πρώτη στις επιτροπές και προτελευταία στο κοινό, θα έλεγε τα ίδια? ?? ? Γενικά ό,τι μας συμφέρει είναι! !!

    • Θα έλεγε να καταργηθεί το televoting. Γιατί δεν βγαίνει λοιπόν και η Β. Μακεδονία να πει το ίδιο για το televoting? Πραγματικά ότι τους συμφέρει λένε.

  26. Εγώ θεωρώ ότι οι επιτροπές δεν πρέπει να φύγουν. Καλά κάνουν οι KeiiNO και παραπονιούνται γιατί είναι άδικο να σου στερούν την νίκη 200 άνθρωποι και να σου την δίνουν εκατομμύρια. Αλλά οι επιτροπές έχουν κατά καιρούς αναδείξει ωραία τραγούδια που κατά τα άλλα είχαν πατώσει στην ψηφοφορία του κοινού (π.χ. Ισπανία 2012). Βέβαια έχουν χαντακώσει τραγούδια που άξιζαν την νίκη με αποκορύφωμα την Ιταλία το 2015 και την Ρωσία το 2016 (κράξτε με όσο θέλετε εμένα ήταν το αγαπημένο μου). Κατά την γνώμη μου η επιρροή τους στο τελικό αποτέλεσμα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%.

  27. Εντάξει νομίζω ένα 70-30 ή 80-20 θα έλυνε πολλά προβλήματα. Δεν είναι έγκλημα να αρέσουν στο κοινό iconic συμμετοχές όπως των Lordi και της Verka Serduschka οι οποίες ξεσηκώνουν μέχρι και σήμερα. Τις γαλοπούλες που λέτε δεν τις ήθελε ούτε το κοινό. Αντιθέτως το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν φέτος αυτό με την Βόρεια Μακεδονία. Ήταν καλό τραγούδι αλλά ελάχιστα καλύτερο από τα αντίστοιχο της Αλβανίας και της Σερβίας. Είναι αδιανόητο ότι τόσες επιτροπές το έβγαλαν πρώτο. Εσείς που βλέπετε eurovision χρόνια και ασχολείστε και με τα παρασκήνια γιατί πιστεύετε ότι το έκαναν? Εμένα απλά κάτι μου δεν μου κολλάει χωρίς να ξέρω το γιατί και νιώθω σαν να προσβάλλει την λογική μου.

    • Για να ακουστεί το North Macedonia 12 points. Είναι ένας διαγωνισμός όπου προβάλετε σε όλη την Ευρώπη, στην Αυστραλία, Καναδά κλπ. Για να μάθει όλος ο κόσμος το καινούργιο όνομα.

    • Δεν λέω ότι οποίος κριτής την ψήφισε ψηλά το έκανε επίτηδες γιατί σιγουρα ηταν μια εξαιρετική ερμηνεία από την Ταμάρα, αλλά κάποιες επιτροπές που την έβγαλαν πρώτη ή δεύτερη και τελευταία την Ελλάδα εκεί καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλα

  28. Δεν ξέρω αν πρέπει να καταργηθούν οι επιτροπές αλλά σίγουρα δεν είναι όλα καλά όπως λέει ο Jon Ola Sand. Κάθε χρόνο βλέπουμε ψηφοφορίες επιτροπών που δεν εξηγούνται λογικά και σίγουρα όχι με άξονες την αντικειμενικότητα και την διασφάλιση ποιότητας ή την αποφυγή φιλικών΄γειτονικών ψήφων. Κάθε χρόνο οι επιτροπές της Αρμενίας και του Αζερμπαιτζάν καταποντίζουν η μία την άλλη. Πρόσωπα αλλάζουν σε αυτές τις επιτροπές κάθε χρόνο αλλά η τακτική είναι ακριβώς η ίδια. Οπότε από αυτό και μόνο το παράδειγμα δεν μπορεί να είναι όλα καλά για την EBU που απλώς κλείνει τα μάτια και το ανέχεται κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Όταν βλέπεις σε πολλές χώρες οι 5 κριτές να έχουν την ίδια ακριβώς σειρά κατάταξης δεν μπορεί να είναι τυχαίο και όχι μιλημένο μεταξύ τους. Μιλάμε για 5 άτομα διαφορετικής ηλικιακής κλίμακας, αντικειμένου κτλ. Όταν επιτροπές ψηφίζουν κάθε χρόνο τις ίδιες χώρες (βάζω μέσα και τις ανταλλαγές βαθμών Ελλάδας- Κύπρου) για ποιά αντικειμενικά κριτήρια μιλάμε? Πώς διαφοροποιούνται οι επιτροπές από τις φιλικές ψήφους του τελεβότινγκ? Πως γίνεται τα τελευταία χρόνια ίδιες χώρες να είναι κάθε χρόνο ψηλά στις επιτροπές και χαμηλά στο κοινό (Σουηδία, Αυστραλία) ενώ άλλες να αδικούνται στις επιτροπές έναντι του κοινού (Ιταλία, Ρωσία). Πως γίνεται ειδικοί που ψηφίζουν υποτίθεται με καλλιτεχνικά κριτήρια και αυτό είναι που τους διαφοροποιεί από τους απλούς τηλεθεατές να έχουν ψηλά το Μαυροβούνιο και το Σαν Μαρίνο έναντι άλλων συμμετοχών? Πως γίνεται 5 κριτές να έχουν στον ημιτελικό 1η και 2η μια χώρα και στον τελικό να τις έχουν 25ες και 26ες? Και άπειρα ακόμα παραδείγματα που θα χρειαστώ ώρες να απαριθμώ και που καταδεικνύουν ότι δεν είναι όλα καλώς καμωμένα με τις επιτροπές και οι λόγοι που μπήκαν από την EBU και μάλιστα σε ποσοστό 50% είναι άλλοι.

  29. Σας γλέντησαν όλους εδώ μέσα. Εσείς που ακούτε την Δούσκα και λέτε αα τι φωνάρα.

  30. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν οι επιτροπές από την στιγμή που δεν ψηφίζουν το πιο ωραίο, κατά την γνώμη τους φυσικά, τραγούδι για να βγει 1ο άλλα αντίθετα ψηφίζουν υποκειμενικα κ για πολιτικούς λόγους… Αρκετά τραγούδια μπήκαν στην δεκάδα τα οποία δεν άξιζαν καν να πάνε τελικό. Επομένως η νικήτρια θα έπρεπε να είναι η 1η στα televoting δλδ η Νορβηγία η οποία προσωπικά πιστεύω πως το άξιζε κ με το παραπάνω!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ