ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το όνομα του Toše Proeski στο εθνικό στάδιο των Σκοπίων!

Το εθνικό στάδιο των Σκοπίων μετονομάστηκε από «Φίλιππος Β’» σε Toše Proeski Arena, στον απόηχο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 12 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Zoran Zaev έλαβε την υποστήριξη 129 βουλευτών. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε, μέσω Twitter, o  εκπρόσωπος Mile Bosniakovski.

Το εθνικό στάδιο των Σκοπίων ανεγέρθηκε το 1947, επεκτάθηκε το 2011 και πλέον η χωρητικότητά του φτάνει τις 34.460 θέσεις. Επίσης, ανήκει στην τέταρτη κατηγορία της UEFA και, το 2017, φιλοξένησε το Super Cup ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης (κάτοχο του UEFA Champions League 2016-17) και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (κάτοχο του UEFA Europa League 2016-17). Για την ιστορία, η ισπανική ομάδα επικράτησε με 2-1.

Το εθνικό στάδιο των Σκοπίων
Το εθνικό στάδιο των Σκοπίων

Ποιος ήταν ο Toše Proeski;

Ο Toše Proeski γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1981 και υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της γειτονικής χώρας. Είχε χαρακτηριστεί σαν τον «Elvis Presley των Βαλκανίων» από το BBC. Ο τραγουδιστής είχε εκπροσωπήσει τη Βόρεια Μακεδονία (ως ΠΓΔΜ) στον διαγωνισμό του τραγουδιού της Eurovision 2004. Το κομμάτι με τίτλο Life κατετάγη στη 14η θέση, συγκεντρώνοντας 47 βαθμούς.

Ο Toše Proeski «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 26 ετών, στις 16 Οκτωβρίου 2007, εξαιτίας ενός τροχαίου δυστυχήματος στον αυτοκινητόδρομο Ζάγκρεμπ-Λίποβατς, κοντά στην κροατική πόλη Νόβα Γκράντισκα.

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
[Φωτογραφίες: TRT/EBU, Instagram (@_nichtdeintyp__)]

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλα εκαναν! Θυμαμαι τον Τοσε να κανει το σταυρο του πανω στην σκηνη! Ακομπλεξαριστος και καλα εκανε!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ