Eurovision 2019: Τι κρύβει η σειρά εμφάνισης Ελλάδας και Κύπρου φέτος;

Μόλις χθες καθορίστηκε η σειρά εμφάνισης για τις χώρες που διαγωνίζονται στους δύο Ημιτελικούς της Eurovision, τις βραδιές 14 και 16 Μαΐου στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με την σχετική κλήρωση που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του Γενάρη, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος που διαγωνίζονται αμφότερες στον Α’ Ημιτελικό, είχαν κληρωθεί να εμφανιστούν η μεν πρώτη σε θέσεις του δεύτερου μισού και η δε δεύτερη σε θέσεις του πρώτου μισού του διαγωνιστικού κομματιού της βραδιάς.

Μετά τον καθορισμό της σειράς εμφάνισης, λοιπόν, η Katerine Duska ως… Ελλάδα θα εμφανιστεί στην προτελευταία 16η θέση του Α’ Ημιτελικού, πριν από την εμφάνιση του γνωστού μας Serhat για λογαριασμό του Αγίου Μαρίνου και μετά την εμφάνιση του Conan Osiris από την Πορτογαλία. Η Tamta ως … Κύπρος από την άλλη, θα ανοίξει την αυλαία του φετινού διαγωνισμού, καθώς ορίσθηκε να εμφανισθεί πρώτη στον Α’ Ημιτελικό, σε αντίθεση με πέρσι όπου η Ελένη Φουρέϊρα έκλεισε το διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς!

Τι κρύβει, όμως, η προϊστορία της 16ης αλλά και της πρώτης θέσης στους Ημιτελικούς;

Από το 2004 που θεσπίστηκε ο θεσμός των ημιτελικών (μέχρι και το 2007 διεξαγόταν μόνο ένας), η Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην 16η θέση και αντιστοίχως ποτέ η Κύπρος στην πρώτη, αλλά ούτε και το αντίστροφο!

Από το 2004 μέχρι και σήμερα, έχουν διεξαχθεί συνολικά 26 Ημιτελικές Φάσεις (σε μία υπήρχαν λιγότερες από 16 χώρες)! Από όσες χώρες έχουν εμφανισθεί σε αυτές τις δύο συγκεκριμένες θέσεις (16η και πρώτη) υπάρχει ποσοστό επιτυχίας πρόκρισης στον γύρο του Τελικού για την μεν 16η θέση 48%, αφού έχουν καταμετρηθεί 12 επιτυχημένες προκρίσεις, για δε την πρώτη θέση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50% (13/26 φορές).

Χώρες που εμφανίσθηκαν στην πρώτη θέση δεν πέρασε καμιά και από τους δύο ημιτελικούς το 2013, ενώ το 2014 προκρίθηκαν και από τους δύο ημιτελικούς. Επίσης, χώρες που εμφανίσθηκαν στην 16η θέση του ημιτελικού, τρεις φορές (2011, 2013, 2018) δεν πέρασε καμιά από κανέναν ημιτελικό, ενώ άλλες τρεις φορές (2009, 2010, 2015) προκρίθηκαν και από τους δύο ημιτελικούς. Το 2014 16η θέση ως σειρά εμφάνισης είχε μόνο ο ένας ημιτελικός και η χώρα (Ουγγαρία) πέρασε στον τελικό!

Εάν εξετάσει, όμως, κανείς την προτελευταία θέση εμφάνισης στους ημιτελικούς (και όχι απλά την 16η θέση), έχει μια τελείως άλλη δυναμική, καθώς από τους 26 ημιτελικούς μόνο σε 6 δεν προκρίθηκε κάποια χώρα που εμφανίσθηκε προτελευταία στον ημιτελικό! Δηλαδή, η προτελευταία θέση έχει ποσοστό επιτυχίας 76,9%!

Πόσες φορές έχουν βρεθεί Ελλάδα και Κύπρος μαζί στον ίδιο ημιτελικό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Η Eurovision μετρά αισίως 15 χρονιές Ημιτελικών και η Ελλάδα με την Κύπρο έχουν βρεθεί στον ίδιο συνολικά 6 φορές. Αυτές ήταν τις χρονιές: 2004, 2009, 2012, 2016, 2017 και 2018). Τρεις χρονιές (2004, 2012 και 2017) κατάφεραν να προκριθούν και οι δύο χώρες στον Τελικό ενώ στις άλλες τρεις χρονιές μόνο η μία εκ των δύο (το 2009 μόνο η Ελλάδα, το 2016 και το 2018 μόνο η Κύπρος).

Συνολικά, από το 2004, η χώρα μας είναι παρούσα στον Τελικό της Eurovision κάθε χρόνο με μοναδική εξαίρεση, δυστυχώς, το 2016 που οι Argo με το «Utopian Land» δεν κατάφεραν να προκριθούν, όπως και πέρσι με τη Γιάννα Τερζή και το “‘Ονειρό μου” (13/15, ποσοστό επιτυχίας 86,7%).  Επίσης, τις χρονιές 2005, 2006 και 2007 η Ελλάδα μας είχε κερδίσει απευθείας την πρόκριση της στον Τελικό λόγω των καλών αποτελεσμάτων των προηγούμενων ετών (θέση στη πρώτη δεκάδα βαθμολογικά). Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος, έχει καταφέρει να βρεθεί στον Τελικό συνολικά 8 φορές (με μόλις μία απευθείας πρόκριση το 2005 – λόγω της 5ης θέσης στον διαγωνισμό του 2004), ενώ 6 χρονιές έχει βρεθεί εκτός Τελικού (8/14, ποσοστό επιτυχίας 57,1%). Να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει μία συμμετοχή λιγότερη από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο διάστημα λόγω της μη συμμετοχής της στο διαγωνισμό το 2014 στη Δανία.

Μόνο μία χώρα που εμφανίσθηκε στον ημιτελικό στην 16η θέση ήταν και η νικήτρια στον τελικό… Και αυτό έγινε το 2006 μέσα στην Αθήνα με τους Lordi και το “Hard Rock Halleluja”, όπου η Φινλανδία κέρδισε για πρώτη φορά το διαγωνισμό!

Λέτε να αποδειχθεί τυχερή η σειρά εμφάνισης στον Ημιτελικό για την Ελλάδα, όπως το 2006, ή μήπως η Κύπρος θα γίνει η πρώτη χώρα που θα κερδίσει έχοντας προκριθεί από την πρώτη θέση του Ημιτελικού; Φυσικά, το ερώτημα θα στέκει αφού και οι δύο χώρες καταφέρουν να προκριθούν στον γύρο του Μεγάλου Τελικού της Eurovision 2019!

Για όλα τα νέα της Eurovision 2019 καθώς και για αφιερώματα σχετικά με τον αγαπημένο μας διαγωνισμό μείνετε σταθερά στον OGAE Greece!

Συλλογή δεδομένων: Στέφανος Χαρπαντίδης – Ιωάννης Δανιήλ / Φωτογραφία: Κρικόρ Κεβορκιάν


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μακάρι όλα να πάνε καλά και για τις 2 χώρες!Και εύχομαι να νικήσει η Ολλανδία φέτος και όχι ο Ελβετός με την αντιγραφή Despacito η ο Ιταλός με ένα trash-κομμάτι.

  2. Ωραίο άρθρο αν και τα στατιστικά ίσως να μην μετράνε τοσο πολυ μιας και μέχρι πρόσφατα γινόταν κλήρωση και για τη σειρά κατάταξης. Οπότε δεν ξέρω κατα πόσο η σειρά εμφάνισης μέτραγε αφού το τραγούδι μπορεί να ηταν καλό η όχι.

  3. Θεωρώ ότι η σειρά κατάταξης μετράει και έχει σημασία από τότε που δεν γίνεται με κλήρωση. Αυτή η αλλαγή κατά την οποία η παραγωγή αποφασίζει τις θέσεις εμφάνισης των κάθε χωρών είναι αρκετά καλή από την άποψη ότι δίνουν πληροφορίες για το ότι μερικές χώρες θα φέρουν ωραία σκηνική παρουσία και για αυτό τοποθετήθηκαν σε αυτή τη θέση. Σίγουρα όμως η θέση καθ’ αυτή δεν έχει καμία σημασία για το αν προκριθεί ένα τραγούδι αλλά το σύνολο της κατάταξης και το αν αρέσει το ίδιο το τραγούδι. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σίγουρη πρόκριση και γιατί όχι να είναι και οι δύο στις τοπ 3 θέσεις του ημιτελικού αυτού.

    Προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο τραγούδι αυτού του ημιτελικού και το πιο ποιοτικό!

  4. Δεν ξέρω πόσο μετράνε αυτά τα στατιστικά αφού η θέση εμφάνισης δεν θεωρώ ότι καθορίζει την πρόκριση ή όχι. Ένα αδύναμο τραγούδι και εμφάνιση δεν θα περάσει όπου και αν εμφανιστεί και αντίθετα μια πολύ δυνατή συμμετοχή θα περάσει όπως και να έχει. Ίσως η θέση εμφάνισης να επηρεάζει κάπως τις συμμετοχές που είναι στο όριο να περάσουν ή όχι αλλά και πάλι θεωρώ ότι το τι εμφανίζεται πριν και μετά είναι πιο καθοριστικό.

    Πάντως μετά την ανακοίνωση της σειράς εμφάνισης η Ελλάδα πέρασε πρώτη στα στοιχήματα τόσο για πρόκριση όσο και για την νίκη στον ημιτελικό. Ήταν 2η για πρόκριση πίσω από Κύπρο και 2η για νίκη πίσω από Ισλανδία. Όπως και να έχει οι εμφανίσεις θα κρίνουν τις θέσεις και όχι η σειρά εμφάνισης. Και μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο έχουμε τις εκπλήξεις που τα στοιχήματα δίνουν εκτός τελικού και όμως περνάνε. Άρα και φέτος κάποιες συμμετοχές που είναι εκτός 10αδας θα περάσουν με το Σαν Μαρίνο και την Σερβία κατά την γνώμη μου να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.

    • +1
      Οσον αφορα ομως τα στοιχηματα να θυμηθουμε οτι ειναι κερδοφορες εταιριες με στοχο να μπερδεψουν τους παιχτες και να αποκομησουν χρηματα. Ειναι αυτονοητο οτι καποια τραγουδια ειναι ψηλα με δολο, οπως και το αντιστροφο.

  5. εγώ έχω να κάνω μια παρατήρηση για αυτά τα στατιστικά.. σε ό,τι αφορά την πρώτη θέση στην οποία θα εμφανιστεί η Κύπρος, τα στατιστικά έχουν τη βάση τους.. σε ότι αφορά όμως την δέκατη έκτη θέση στην οποία καλείται η Ελλάδα να διαγωνιστεί , τα στατιστικά που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας δεν θα πρέπει να είναι αυτά της δέκατης έκτης θέσης, αλλά της προτελευταίας.. άλλο είναι η 16η θέση σε έναν ημιτελικό που συμμετέχουν 20 χώρες, εκεί τα στατιστηκά αφορούν τη 16η θέση όντως και άλλο είναι τα στατιστικά του φετινού ημιτελικού στον οποίο συμμετέχουν μόνο 17 χώρες.. θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα στατιστικά της προτελευταίας θέσης εμφάνισης εδώ και όχι της 16ης θέσης.. εγώ αυτό θα κοιτούσα, εδώ δεν είναι απλά η 16 θέση, αλλά η προτελευταία! που σαφώς έχει άλλη δυναμική.. θεωρώ, ανεξάρτητα από τη θέση και τα στατιστικά που την συνοδεύουν ότι εύκολα και οι δύο χώρες θα βρεθούμε στον τελικό.. έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην Κατερίνα και σε όλη την ομάδα, ακόμη και στη φετινή ερτ, από την αρχή έχουν επιδείξει πολύ μεγάλο επαγγελματισμό, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα παρουσιάσουν κάτι πολύ επαγγελματικό και προσεγμένο και με δεδομένη τη σταθερότητα της φωνής της Κατερίνας σίγουρα δε θα δυσκολευτούμε στον ημιτελικό.. εγώ με το ζόρι βρίσκω 5 τραγούδια που αξίζουν πραγματικά.. για τα υπόλοιπα όλα είναι πάνω κάτω τα ίδια και θα δώσουν όλα τη μάχη τους.. πραγματικά φέτος έχω για τα δικά μου κριτήρια βρει τουλάχιστον 6 τραγούδια για τα οποία δυσκολεύομαι να καταλήξω στο ποιο είναι πραγματικά το χειρότερο.. είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχω μόνο ένα στην τελευταία θέση.. θα δυσαρεστήσω πολλούς τώρα, αλλά είπαμε, γούστα είναι αυτά.. ισλανδία, πορτογαλία, κροατία, λευκορωσία, γεωργία και ο συνήθης ύποπτος άγιος μαρίνος είναι αυτά για τα οποία δεν ξέρω για μένα ποιο είναι χειρότερο.. αυτά, καλή επιτυχία σε ελλάδα και κύπρο, καλή επιτυχία σε όλα τα τραγούδια σαφώς και όλα έχουν το κοινό τους όσο και αν σε κάποιους αρέσουν ή όχι.

    • Αγαπητέ μας φίλε, σε ευχαριστούμε πολύ για την παρατήρησή σου! Πραγματικά έχει βάση αυτό που λες, και όντως εάν εξετάσει κανείς την προτελευταία θέση εμφάνισης στους ημιτελικούς, έχει όπως κι εσύ πολύ σωστά επισήμανες μια τελείως άλλη δυναμική, καθώς από τους 26 ημιτελικούς μόνο σε 6 δεν προκρίθηκε κάποια χώρα που εμφανίσθηκε προτελευταία στον ημιτελικό. Χαιρόμαστε που με τα αφιερώματά μας δίνεται η αφορμή για να “ψάξουμε” τον αγαπημένο μας διαγωνισμό πιο πολύ και να συζητήσουμε! Καλό σου απόγευμα!

      • καλό απόγευμα! κι εγώ χαίρομαι πολύ που μέσα από τις συζητήσεις μας εδώ όλοι βοηθιόμαστε και μπορεί να βλέπουμε τα πράγματα και από μια άλλη οπτική γωνία! να είστε καλά σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεχή ενημέρωση για τον αγαπημένο μας θεσμό!

  6. Κάποιες σκέψεις για τον πρώτο ημιτελικό.
    Καταρχάς θεωρώ πως η σειρά εμφάνισης στους ημιτελικούς παίζει ρόλο μόνο για τις χώρες που δεν έχουν σίγουρη πρόκριση. Επίσης αυτός ο ημιτελικός νομίζω πως είναι πιο ανοικτός από τον δεύτερο. Μόνο το Μαυροβούνιο και την Γεωργία έχω σίγουρα αποκλεισμένες.
    Την Κύπρο ήμουν σίγουρος ότι θα την βάλουν πρώτη καθώς και up tempo τραγούδι έχει και σίγουρη πρόκριση.
    Από το 3 έως το 9 έχουμε συμμετοχές έχουν μοιρασμένες πιθανότητες πρόκρισης αυτήν τη στιγμή οπότε θα έχει τρομερά ενδιαφέρον για το ποιες θα μείνουν έξω. Δίνω ένα μικρό πλεονέκτημα σε Σλοβενία και Ουγγαρία λόγο επιτροπών.
    Το δεύτερο μισό είναι με διαφορά το ποιο αντιγουροβιζιονικο μισό που θυμάμαι. Επίσης οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή έχουν χαμηλές αποδόσεις πρόκρισης οπότε εκεί θα έρθει νομίζω κάποιος αποκλεισμός έκπληξη. Κακή σειρά εμφάνισης για το Βέλγιο καθώς ακολουθούν αρκετά αμφιλεγόμενες συμμετοχές ενώ το τραγούδι απευθύνεται και σε κοινό target group με την Ελλάδα.
    Επίσης έχει ενδιαφέρον η τύχη της Εσθονίας γιατί είναι το μόνο generic τραγούδι αυτου του group. Το Σαν Μαρίνο αύξησε ραγδαία τις πιθανότητες πρόκρισης όντας τελευταίο.
    Τέλος για εμάς αν δεν τα χαλάσουμε πάλι στο staging νομίζω πως είμαστε φαβορί να νικήσουμε τον ημιτελικό (αν και προφανώς έχει ελάχιστη σημασία)

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ