ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η Tamara Todevska αποκλειστικά στον OGAE Greece!

Έχουν περάσει έντεκα χρόνια από τότε που την γνωρίσαμε για πρώτη φορά. Μαζί με τους Vrčak και Adrian, εκπροσώπησε την τότε Π.Γ.Δ.Μ. στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2008 τερματίζοντας μεν στην 10η θέση του Β’ Ημιτελικού, χάνοντας δε τη πρόκριση στον τελικό από την Σουηδία, η οποία (αν και 12η στη βαθμολογία) κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό λόγω επιτροπών – σύμφωνα με το τότε σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή τους “Let me love you” κατάφερε να αγαπηθεί από πολλούς fans και η Tamara Todevska συνέχισε μια αρκετά λαμπρή πορεία στο χώρο της μουσικής της χώρας της. Έντεκα χρόνια μετά, και αφού πλέον εκτός από τραγουδίστρια είναι και μαμά δύο υπέροχων παιδιών, έρχεται η πρόταση για την επιστροφή της στη σκηνή του διαγωνισμού, την οποία η ίδια αποδέχεται με χαρά.

Λόγω αυτής της συμμετοχής λοιπόν, ο Ιωάννης Δανιήλ εξασφάλισε μία αποκλειστική συνέντευξη – με μεγάλο ενδιαφέρον – με την ίδια για όλους τους αναγνώστες του www.ogaegreece.com και φυσικά για τα μέλη του OGAE Greece.

Συνέντευξη: Ιωάννης Δανιήλ | Φωτογραφίες: Cedo Popovski / * Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Kosta Petrov για την πολύτιμη βοήθειά του. 

OGAE Greece: Tamara, αρχικά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και σε ευχαριστούμε για αυτήν την συνέντευξη!

Tamara Todevska: Εγώ ευχαριστώ πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενη που επιστρέφω στον διαγωνισμό.

O.G.: Πες μας δυο λόγια για σένα, για όσους δεν σε γνωρίζουν…

T.Τ.: Προέρχομαι από μία μουσική οικογένεια οπότε η μουσική ήταν πάντα παρούσα στη πορεία της ζωής μου. Τραγουδάω από τα έξι μου και πραγματικά αγαπώ αυτό που κάνω. Είμαι μητέρα δύο καταπληκτικών παιδιών και σύζυγος ενός υπέροχου άντρα. Η οικογένειά μου με στηρίζει πολύ σε όλα όσα κάνω και νιώθω ευγνώμων για την υποστήριξη και τη πίστη τους σε μένα.

O.G.: Ποιος ο λόγος που θέλησες να λάβεις μέρος στη Eurovision;

T.Τ.: Έλαβα τη πρόταση από τον κρατικό φορέα μόλις γέννησα το γιο μου. Είπα το «ναι» αμέσως, διότι ένιωθα ότι είμαι πιο ώριμη τώρα και έχω περισσότερα πράγματα να πω. Νιώθω κάπως πιο «εγώ» πια, σαν να έχω ολοκληρωθεί ως άνθρωπος και ήθελα πραγματικά να το μοιραστώ αυτό με τον κόσμο.

O.G.: Τι σημαίνει για σένα ο συγκεκριμένος διαγωνισμός;

T.Τ.: Η Eurovision είναι πολλά περισσότερα από έναν διαγωνισμό τραγουδιού. Είναι ένα μέρος όπου το να είσαι διαφορετικός (από όποια άποψη είναι ο κάθε ένας από εμάς) γιορτάζεται. Είναι ένα μέρος όπου μπορείς να είσαι ο εαυτός σου 100% και γενικότερα ό,τι θες να είσαι και οι υπόλοιποι να το αποδέχονται αυτό ή ακόμα και να σε θαυμάζουν. Ξέρετε, ο διαγωνισμός της Eurovision, στο πέρασμα των χρόνων, έχει «καταργήσει» τόσα στερεότυπα και έχει ενθαρρύνει ανθρώπους να σέβονται πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους τους εαυτούς και να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό που οι ίδιοι είναι.

O.G.: Αν εστιάσουμε στο ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού μόνο, ποιο κομμάτι θα ξεχώριζες;

T.Τ.: Χωρίς δεύτερη σκέψη θα πω το «Fångad av en stormvind”» της Carola ! Ήμουν μόλις έξι όταν κέρδισε τον διαγωνισμό, το 1991, και θυμάμαι ότι το είχα μάθει απ’ έξω και το χόρευα και το τραγουδούσα στην οικογένειά μου για μήνες (γέλια)! Έμαθα ότι θα επισκεφτεί το Ισραήλ για τον διαγωνισμό, οπότε ανυπομονώ να τη γνωρίσω από κοντά!

O.G.: Ας μιλήσουμε λίγο για το «Proud», που είναι η δική σου, φετινή, συμμετοχή…

T.Τ.: Το «Proud» είναι ένα τραγούδι αφιερωμένο στη κόρη μου. Είναι ένα τραγούδι για όποιον εκεί έξω παλεύει για τα όνειρά του, για όποιον πιστεύει στα όνειρά του και δεν παραιτείται από τον στόχο του να τα εκπληρώσει. Είναι ένα τραγούδι για όποιον αποδέχεται τον εαυτό του, για όποιον αγαπά τον εαυτό του και για όποιον δεν προσπαθεί να αλλάξει προκειμένου να είναι ευρύτερα αποδεχτός υπό άλλες συνθήκες και προσωπικότητες. Μέσω του τραγουδιού, θα ήθελα οι ακροατές του να χαίρονται γι’ αυτό που είναι και να νιώθουν κυριολεκτικά υπερήφανοι.

O.G.: Επομένως, οι στίχοι του τραγουδιού έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό…

T.Τ.: Ναι, και θα ήθελα αυτός ο συμβολισμός να είναι ξεκάθαρος! Είναι ένας διάλογος μεταξύ μιας μητέρας και μιας κόρης αλλά παράλληλα μπορεί να είναι και ένας διάλογος με τον ίδιο σου τον εαυτό. Το μήνυμα είναι απλό: «Μην ακούς αυτούς που σε μισούν. Στάσου στο ύψος σου, γίνε υπερήφανος γι’ αυτό που είσαι και αγάπα τον εαυτό σου!».

O.G.: Για τι πράγμα είσαι εσύ υπερήφανη;

T.Τ.: Για πάρα πολλά! Είμαι υπερήφανη για τον εαυτό μου, για την οικογένειά μου, τους ανθρώπους γύρω μου. Εστιάζω σε θετικά γεγονότα και σε θετικές καταστάσεις στη ζωή μου, προσπαθώντας να βρω το καλό που κρύβεται πίσω από τις καθημερινές στιγμές. Έχω περάσει πολλά και διάφορα στη ζωή μου, όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά όλα έχουν από κάτι να σου μάθουν και πρέπει να χαιρόμαστε γι’ αυτό. Το μυστικό είναι να κρατάς τα καλά, να μαθαίνεις από τα κακά και να συνεχίζεις τη πορεία σου ως καλύτερος άνθρωπος.

O.G.: Έχεις σκεφτεί το πώς θα είναι η σκηνική παρουσία του στη σκηνή της Eurovision στο Tel Aviv;

T.Τ.: Έχουμε σκεφτεί με την ομάδα μου, η οποία είναι εξαιρετική και είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα αρέσει σε πολλούς.

O.G.: Ποιος είναι ο στόχος σου για τον φετινό διαγωνισμό;

T.Τ.: Να μπορέσω να εμπνεύσω κόσμο και να τους κάνω να πιστέψουν στον εαυτό τους.

O.G.: Σε αγχώνει η διαδικασία της πρόκρισης στον Τελικό;

T.Τ.: Όχι. Είμαι σίγουρη για την ομάδα μου και για τον εαυτό μου και ανυπομονώ να παρουσιάσω τη δουλειά μας στον κόσμο, στις 16 Μαΐου!

O.G.: Tamara, κλείνοντας, θα ήθελες να ευχηθείς κάτι στους Έλληνες fans της Eurovision;

T.Τ.: Να είστε υπερήφανοι και να μη κρύβετε το πόσο τέλειοι είστε! Ευχαριστώ πολύ για όλα!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ την Tamara Todevska για την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε και τον Kosta Petrov για την όλη, πολύτιμη πραγματικά, βοήθειά του. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία διαγωνίζεται στον Δεύτερο Ημιτελικό της Eurovision 2019 που θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου 2019 ενώ έχει κληρωθεί να εμφανισθεί στο δεύτερο μισό του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς (Θέσεις 10-18).

Μπορείτε να διαβάστε προηγούμενες συνεντεύξεις που έχουμε κάνει με καλλιτέχνες του χώρου της Eurovision στην ενότητα «Συνεντεύξεις»Για ακόμη περισσότερες, μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece!

22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χαχαχαχαχα είμαι σίγουρη για την δουλειά μου και τον εαυτό μου λέει που δεν είναι άξια ούτε το σπίτι του Sergey να καθαριζει και θέλει να αναμετρηθεί μαζί του και στον τελικο

    • Όλοι έχουμε καταλάβει ότι είσαι ένα τρολλ. Σταμάτα επιτέλους, δεν έχεις το Θεό σου πια;

  2. Είναι λάθος να λέμε ότι στη Eurovision μπορείς να είσαι 100% ο εαυτός σου. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να είσαι ή να πεις χωρίς έως και να τιμωρηθείς από αυτούς που έχουν αναλάβει την ‘ηθική καθαρότητα’ του θεσμού, όπως μας διδάσκει η περίπτωση της Laura Bretan.

    • Έλεος, σε κάθε άρθρο κάνεις παρεμφερές σχόλιο. Αν τόσο σε ενοχλεί το να μην υποστηρίζονται οι πάσης φύσεως ρατσιστικές απόψεις στον διαγωνισμό, μπορείς να ασχοληθείς με άλλα πράγματα. Αν πάλι βγάζεις κόμπλεξ για διάφορες άλλες αιτίες, υπάρχουν επίσης τρόποι να τα λύσεις. Αλλά έχεις φαγωθεί μεταξύ άλλων και με τους γκέι, λες και είναι οι δαίμονες του διαγωνισμού και ανεβοκατεβάζουν νικητές. Αν πρέπει να τα βάλεις με κάποιον, βάλε τα με τις επιτροπές της EBU, κι όχι με την δημοκρατικότατη ψήφο του κοινού. Και τέλος, η περίπτωση της Laura έχει να κάνει καθαρά με αποφάσεις της ρουμανικής τηλεόρασης και δεν έχει σχέση άμεσα με τον διαγωνισμό. Αυτά.

      • Σαφέστατα και μέλη της gay κοινότητας, με συγκεκριμένες απόψεις, ιδέες, αισθητική, λυμαίνονται πλέον τον διαγωνισμό και έχουν φτάσει να τιμωρούν, με όποιον τρόπο μπορούν, όποιον τολμά να μη συμφωνεί μαζί τους. Ακριβώς αυτό έγινε στην περίπτωση του Ρουμάνικου τελικού από δύο καρικατούρες που όχι μόνο δεν εκπροσωπούν τους σοβαρούς ομοφυλόφιλους, αλλά τους προσβάλλουν. Και κάπου να σταματήσουμε την καραμελίτσα του “ρατσισμού” για τα πάντα, γιατί παράγινε.

    • Το να λέει κανείς πράγματα που αμφισβητούν ή και απειλούν την ύπαρξη και τα δικαιώματα μίας μεγάλης μερίδας ανθρώπων, προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της προσωπικότητας του. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα πράγματα λέγονται από ένα δημόσιο πρόσωπο με επιρροή. Το ότι έχουμε ελευθερία λόγου δεν σημαίνει ότι μπορούμε να λέμε ότι μας κατέβει.

      • To να τοποθετείται κανείς επί του ερωτήματος ενός δημοψηφίσματος χωρίς να διώκεται για τη θέση του είναι η ουσία της δημοκρατίας. Το να τιμωρούμαι ανθρώπους για τις απόψεις τους, και όχι για τις παράνομες πράξεις τους, είναι η βασική αρχή του φασισμού. Για ξαναπάρτε το από την αρχή, λοιπόν.

      • Ελευθερια του λογου σημαινει ακριβως αυτο που ειπες, οτι μπορουμε να λεμε ο,τι θελουμε. Τα λογια δε θιγουν δικαιωματα αλλα οι πραξεις. Εαν απαγορευσουμε στους ανθρωπους να λενε ο,τι θελουν επειδη καποιοι θιγονται απο τις αποψεις, τοτε δεν εχουμε δημοκρατια, αλλα δικτατορια. Η συγκεκριμενη τραγουδιστρια εφαγε κραξιμο για την αποψη της περι οικογενειακων σχεσεων και δυο εκ των κριτων που ηταν του wiwibloggs που στην αρχη ελεγαν οτι ειναι η καλυτερη επιλογη, την καταψηφισαν εκδικητικα στον τελικο. Και φυσικα εφαγαν και αυτοι κραξιμο απο τους Ρουμανους γιατι ηταν προφανες οτι τις εδωσαν χαμηλη βαθμολογια επιτηδες. Η κοπελα ειναι μολις 16 χρονων και καταδικαστηκε για τις αποψεις της….ωραια Δημοκρατια στην καρδια της Ευρωπης

      • Εξάλλου, η θέση της τραγουδίστριας ήταν άσχετη με τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό. Ούτε αφορούσε το τραγούδι, ούτε αναφέρθηκε σε κάποια συνέντευξη. Ξεθάφτηκε μία δήλωσή της από 3 χρόνια πριν (αν έχετε το θεό σας, όταν ήταν 13 χρονών) από έναν ανώνυμο λογαριασμό στο ΥouTube μόνο και μόνο για να δημιουργήσει θόρυβο. Αυτά είναι πρακτικές μαφίας.

  3. Έχω βαρεθεί να βλέπω σε κάθε ξένο βίντεο και σελίδα που παρουσιάζει τη συμμετοχή της Ταμάρας, Έλληνες να σχολιάζουν το όνομα της χώρας και να ασχολούνται με πολιτικά θέματα, κάνοντάς μας ρεζίλι πανευρωπαϊκώς και όχι μόνο. Η συμφωνία έγινε, σταματήστε να επιβεβαιώνετε την καφρίλα που μας χαρακτηρίζει ως λαός και κοιτάξτε μπροστά.

    • Η συμφωνία έγινε παρά τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών και στις δύο πλευρές. Αυτά τα ‘Σας την καπελώσαμε με το ζόρι και τώρα κλείστε το’ είναι πρωτίστως μομφή προς τη δημοκρατία από αυτούς που έστησαν καριέρες κοπτόμενοι υποτίθεται για αυτή.

    • Δεν ειπε κανείς τίποτα εγω είμαι χαρούμενος που λύθηκε ενα ζήτημα και αποκτήσαμε μια σύμμαχο χώρα

      • Δεν αναφερομαι στον ΟGAE, εδω γραψτε ο,τι θελετε. Σε ξένες ιστοσελίδες όπως το wiwiblogs οι Έλληνες δίνουν ρεσιτάλ καθε φορά που δημοσιεύεται αρθρο για την Ταμάρα. Και φυσικά ποιοι θα φαίνονται οι κακοι. Η Ταμάρα ή οι Έλληνες που κράζουν χωρίς λόγο;
        Ανήκω στην πλειοψηφία των πολιτων που διαφωνω με την συμφωνία, αλλα ΠΟΤΕ δε φερνω την πολιτικη στη Γιουροβοζιον. Εξάλλου τι φταιει η Ταμαρα που αναθεματιζεται καθε φορα που δημοσιευουμε αρθρο για αυτην στον OGAE;

    • Που τα ειδες τα σχολια σε αυτο το αρθρο? Μαλλον εχεις θεμα,…..ξεπερασε το…. !!!
      Επισης μαθε οτι αλλο Πολιτκο Θεμα και αλλο Εθνικο… οταν το ξεκαθαρισεις στο μυαλο σου… γραψε ξανα!

      • Και εσυ μαθε να διαβαζεις πριν γραψεις. Δεν αναφερομαι στον OGAE, εδω γραψτε ο,τι γουσταρετε. Σε ξενες ιστοσελιδες ομως καθε φορα που δημισιευεται αρθρο με την Ταμαρα, οι Ελληνες δινουν ρεσιταλ με τα σχολια μισους. Ποιους θα βλεπουν κακους οι ξενοι; Την Ταμαρα ή τους Ελληνες; Βαλτε το μυαλο σας να δουλεψει

        Ειμαι και εγω κατα της συμφωνιας αλλα δε φερνω την πολιτικη στη Γιουροβιζιον. Αρκετα εχει δυσφημιστει η Ελλαδα εξαιτιας των πολιτων της.

    • Που είδες εσυ σε αυτό το άρθρο να σχολιάζεται το όνομα της γειτονος
      Έλεος τρώγεστε μερικοί για φασαρία δεν εξηγείται
      Θα έγραφα και αλλά, αλλά δε θα σου κάνω τη χάρη

      • Και αν παρακολουθείς όλα τα βίντεο της «μακεδονικής / πολιτισσα της ΒΜ» συμμετοχής τι να πω.
        Ρεζίλι δεν ειβαι ο παραπάνω όρος; Θα βγει η μαντάμ στο εξωτερικο και θα λέει είναι Μακεδονίτισσα /πολίτης της ΒΜ;

    • Άλλο πολιτικό θέμα, άλλο εθνικό. Επίσης όταν μία συμφωνία η όποια επιβάλλεται με το έτσι θέλω, είναι αντίθετη με το εθνικό συμφέρον και βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των πολιτών αποτελεί πληγή για την δημοκρατία. Τώρα που είδες εσύ τέτοια σχόλια, άλλα μάλλον τρώγεσαι με τα ρούχα σου και βρίσκεις αφορμές για να βγάλεις κόμπλεξ.

  4. Η συμφωνία επιβλήθηκε και στις δυο πλευρές χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των πολιτών Η διαφορά βέβαια είναι ότι οι παραχαράκτες πήραν ατα πάντα με τη μοναδική υποχώρηση ένα βόρεια μπροστά από το Μακεδονία
    Δε έχεις σύμμαχο χώρα Τα σκοπιά είναι στο τόξο της Τουρκίας και πάνα θα σε επιβουλεύονται
    Από την άλλη περι τω μειονοτήτων και για τους γκευ που αναφέρονται πιο πάνω θα πω ότι υπάρχουν αυτοί που ειναο αξιοπρέπεια και αυτοί που τους έχουν καπελώσει επιδεικνύοντας πωπους γεννητικά όργανα προσβάλλοντας του άλλους και όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια γιατί καραγκιοζιλίκι είναι οι παρελάσεις υπερηφάνειας αλλά σε το καταλαβαίνουν και δε με ενδιαφέρει αν αυτοί θεωρούν ότι τέτοιες είδους εκδηλώσεις τους τιμούν τι να πω
    Πριν αρχίσετε πάλι να λέτε για ομοφοβία κλπ κλπ το ποίημα πιυ είναι γνωστό πλέον ας μου πείτε ποσό τιμητικό ειναο για έναν ομοφυλόφιλο να βλέπει στις παρελάσεις αυτές ομοφυλόφιλοι να προσβάλλουν τα θεία και συνήθως τον Χριστιανισμό και να κυκλοφορούν γυμνοί.
    Ας μπυ δικαιολογήσουν τις παραπάνω σύμπεριφορες οι οποίες διώκονται και ποινικά
    Αλλά στο κράτος που ζούμε διώκεται η γριούλα επειδή πουλούσε άνευ αποδείξεων

  5. Εύχομαι καλή επιτυχία στην Tamara,ελπίζω να περάσει στον τελικό και να φέρει μια αξιόλογη θέση…Αυτό το τραγούδι και ως πρός τη σύνθεση,τη φωνή αλλά κυρίως για το μήνυμα αξίζει μια καλή θέση…

  6. Εύχομαι καλή επιτυχία στην Tamara,ελπίζω να περάσει στον τελικό και να φέρει μια αξιόλογη θέση…Αυτό το τραγούδι και ως πρός τη σύνθεση,τη φωνή αλλά κυρίως για το μήνυμα αξίζει μια καλή θέση…Καλή επιτυχία λοιπόν!!!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ