EUROVISION 2019: Τι αλλάζει στη βαθμολογία;

Η βαθμολογία είναι ένα από το πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και ο επικεφαλής της τσεχικής αποστολής, πρόσφατα, είχε προϊδεάσει για μια αλλαγή που θα την έκανε «περισσότερο δραματική».

Αλλάζει ο τρόπος παρουσίασης του televoting

Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο της EBU που εξετάζεται, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εθνικών επιτροπών, τα αποτελέσματα του κοινού δεν θα ακολουθήσουν την αντίστροφη φορά με βάση το televoting, αλλά με βάση τους κριτές.

Παράδειγμα: Αν η Χ χώρα, μετά τη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών, βρίσκεται στην 26η -και τελευταία- θέση, τότε θα είναι η πρώτη που μάθει πόσους βαθμούς έλαβε από το τηλεοπτικό κοινό. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει εκείνη που είναι 25η στους κριτές, ύστερα η 24η και ούτω καθεξής.

Ο 64ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision θα φιλοξενηθεί στις 14, 16 και 18 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ, με τη συμμετοχή 41 χωρών.

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
[Φωτογραφίες: RTP/EBU]

31 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καραγκιοζιλίκια λέω εγώ…
    Μια χαρά είναι η αγωνία των τηλεθεατών με το τρέχον σύστημα, όπως μια χαρά ήταν και με το προηγούμενο (το κλασσικό με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές γιουροφανς).

    Αλλά αυτά είναι τα αποτελέσματα της τακτικής της EBU εδώ και χρόνια: να προσπαθεί συστηματικά να μετατρέψει έναν, κατά βάσει, μουσικό διαγωνισμό, σε αποκλειστικά τηλεοπτικό πανηγυράκι.

  2. Φανταστείτε ψυχρολουσία που θα πάθαιναν οι Σουηδοί πέρυσι . Θα περιμένανε μέχρι τελευταία στιγμή , θα ελπίζανε μέχρι τελευταία στιγμή και…. θα πέφτανε απο τα σύννεφα με την βαθμολογία του κοινού πους τους είχε στον πάτο σχεδόν !

  3. Για να κρύβουμε τα χάλια των επιτρόπων το έκαναν. Ποιος θα ασχοληθεί μετά τι ψήφισε κοινό και τι επιτροπή κάτι που έβγαζε μάτια με το ισχύον σύστημα όπως και πέρυσι.

    • Η αλήθεια πάντως είναι ότι έχει περισσότερο νόημα να παρουσιάζεις το πως πήγαν οι χώρες στο televoting με βάση την κατάταξη που ήδη έχεις από τις επιτροπές, αφού αυτή έχει ήδη διαμορφώσει μία προσδοκία στον κόσμο για το ποιος μπορεί να νικήσει και ποιος όχι, και άρα η πιθανή ανατροπή μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

    • +1
      Επισης η Σουηδια θα φαινεται λογω των επιτροπων ότι θα είναι ψηλα. Κάθε χρονο πεφτει μετα το τελεβοουτιγκ, αλλα δεν μπορει να πεσει πολύ αν οι επιτροπες την εχουν σε θεσεις 1, 2, 3.
      Ενώ αν εβγαζαν πρωτα τα αποτελέσματα του τελεβοουτιγκ θα εγβαινε η Σουηδια 3η από το τελος, όπως περυσι και θα ….φαινοταν τρελο …να ανεβαινει στην 5αδα εξαιτίας των επιτροπων.

      Παλι εκανε το θαυμα της η Σουηδια. Η χωρα μου είναι, όπως και η Ελλαδα, αλλα δε θεωρω καθολου ηθικο αυτό που κανουν. Θα το βρουν μπροστα τους βεβαια σε λιγα χρονια, όταν και οι τελευταίοι θα το παρουν πρεφα.

      Όμως οσο οι διοργανωτριες χωρες καλουν τη Σουηδια για το νοου χαου και οσο οι επιτροπες γλυφουν τη Σουηδια για να εχουν καλα πλασαρίσματα αυτό θα συμβαινει.
      Απλα εκμεταλευονται την κατασταση. Το θεμα είναι τι κανουν οι άλλες χωρες γι αυτό και συγκεκριμένα η Ελλαδα. Τι ψηφιζει πχ η ελληνικη επιτροπή;;;;;;

      • 1.Οι σουηδοι ενημερώνονται και ψηφιζουν χωρες τα τραγουδια των οποιων τα γραφουν σουηδοι, συν βεβαια τα σκανδιναβικα και καποια ακομα. Είναι αρκετα σοβινιστες. Δεν είναι όπως εμας που αμα δεν μας αρεσει το φετινο τραγουδι της Ρωσιας πχ θα το ψηφισουμε γιατι το γραφει ο Κοντοπουλος.
        2. Η Σουηδια θεωρει την Ελλαδα ανταγωνιστικη χωρα στη γιουροβιζιον λογω των επιτυχιων μας και καποιων μεμονομενων συνθετων, χορογραφων που εχουν επιτυχιες.
        3. Δεν είναι αλλωστε τυχαιο ότι εδώ τα τελευταια χρονια προωθουν κάθε χρονο την Κυπρο, που χρησιμοποιουν σουηδους και θαβουν την Ελλαδα. Το περσυνο τραγουδι της Ελλαδας πχ. ηταν πολύ καλο, πριν του δωσει μια μπλε μουντζα η Γιαννα στον ημιτελικο. Και όμως εδώ το εθαβαν.

        4. Αν δεν μαζεψει η Σουηδια για κανα 3 με 4 χρονια κουλαρακια από επιτροπες, αλλα και κοινο από Ελλαδα και άλλες χωρες…..αυτό θα συνεχιστεί. Και με ενοχλεί πολυυυυυυ, γιατι είναι ανηθικο. Αυτά.

    • O μέσος τηλεθατής όχι, αλλά οι hardcore fans ναι. Όπως έκαναν παλιότερα που η τηλεψηφοφορία και το αποτέλεσμα της επιτροπής αθροίζονταν (βλέπε Il Volo)
      Δεν μου αρέσει ως ιδέα. Λες και το έκαναν για να μην απογοητεύουν πρώιμα τα πουλέν των επιτροπών, που “πατώνουν” στην τηλεψηφοφορία (όπως έγινε πέρσι).
      Αν θα ήθελαν μια αλλαγή θα μπορούσαν να κάνουν εναλλαγή στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων κοινού και κριτικής επιτροπής. Και μιλώντας για κριτικές επιτροπές θα ήταν καλό να υπήρχαν κριτήρια που βασίζουν την απόφασή τους κι όχι ότι του φανεί του Λωλοστεφανή. Κι εκεί λειτουργούν τα γεωγραφικά μπλοκ ή αν μια χώρα έχει εμπλεκόμενους συντελεστές σε μια άλλη (πχ περσι το δικό μας 10άρι στην Μολδαβία (!) στον τελικό ή το 12άρι στο Αζερμπαϊτζάν (!) στον ημιτελικό)

  4. Αυτοί που θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιτροπών θα έχουν και το μεγαλύτερο άγχος, καθώς μία χαμηλή βαθμολογία απ το televoting θα τους ξενερώσει

  5. Νομίζω ότι αυτό το σύστημα βαθμολογίας “ήρθε” για να “μείνει”…!!!

    Όπως ανέφερε και ο @tasos κανείς εκείνη τη βραδιά δεν θα δει-ακούσει τις τεράστιες διαφορές στις βαθμολογίες επιτροπών & κοινού που βλέπουν όλοι τα τελευταία χρόνια. Δεν θα υπάρχει η αίσθηση της αδικίας ή ότι οι επιτροπές είναι κατευθυνόμενες, κ.τ.λ… Παράλληλα θα υπάρχει και η αγωνία για τον νικητή μέχρι τέλους.

    Το ότι κατόπιν εορτής (πιθανόν) θα γίνει γνωστό ποιοι τερμάτισαν πρώτοι και ποιοι τελευταίοι στις επιμέρους βαθμολογίες, για λόγους (και καλά…) διαφάνειας, θα το μάθουν μόνον οι φαν και όχι τα εκατομμύρια τηλεθεατών που κατα κανόνα ασχολούνται με τον διαγωνισμό μόνο τις ημέρες των live.

    Άρα αυτό το σύστημα εξυπηρετεί απόλυτα την ΕΒU σε όλα!

    Υ.Γ
    Μ’ αρέσει που κάποιοι (όπως κι εγώ) νοσταλγούμε τις εποχές με τις ζωντανές ορχήστρες, μαέστρους, κ.τ.λ… Έχω την βεβαιότητα ότι όχι μόνο δεν θα επανέλθουν κάποια στοιχεία των περασμένων ετών, αλλά θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά αλλαγές ως προς την εμπορικότητα ΚΑΙ ΜΟΝΟ της Eurovision και θα αναζητούμε με το “τουφέκι” καλά τραγούδια – συμμετοχές…
    Δεν τρέφω αυταπάτες. Ό,τι πουλάει στους πολλούς, αυτό θα μας σερβίρουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια, παρακολουθώ τα του διαγωνισμού μόνο και μόνο για αυτά που αγάπησα χρόνια πριν. Ναι, με τις τότε αδικίες… Ναι, με τις τότε πολιτικές σκοπιμότητες… Ναι, με τα τότε συμφέροντα… Αλλά ήταν σε μικρότερο μέγεθος ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ήταν ένας ΜΟΥΣΙΚΟΣ διαγωνισμός τραγουδιού, που απλά παρουσιαζόταν από την τηλεόραση!
    Τώρα έχουν αντιστραφεί οι όροι του “παιχνιδιού” σε ότι έχει να κάνει με την μουσική και το θέαμα και να καλύπτονται τα κακώς κείμενα, όσο περισσότερο και σε όσο πιο πολλούς γίνεται.

  6. Δουλειά δεν είχε ο διάολος, έπνιγε τα παιδιά του,που λέει και η παροιμία.
    Νομίζω έχει καταντήσει γελοίο να αλλάζει το σύστημα ψηφοφορίας η η παρουσίαση των ψήφων κάθε τρεις και λίγο. Με τίποτα δε θα υπάρξει περισσότερο σασπένς. Αρχικά δε θα μάθει ποτέ τα αποτελέσματα του televoting ο μέσος τηλεθεατής… Σιγά μην κάθεται και σημειώνει τους πόντους κάθε χώρας για να βγάλει τη τελική κατάταξη στο televoting! Μόνο οι φανς θα το μάθουν και κάποιοι άλλοι τυχαία από ενημερωτικες- ψυχαγωγικές εκπομπές. Επομένως,θα συμφωνήσω στο ότι αυτή η μέθοδος έρχεται για να καλύψει “τα σπασμένα” των επιτροπών…. Σιγά μην ακούσει ο τηλεθεατής “Sweden 21 points” και καταλάβει ότι αντιστοιχεί στην 23η θέση του televoting.
    Στο θέμα της ψηφοφορίας ο διαγωνισμός πάει από το κακό στο χειρότερο….

  7. Δεν είναι κακό. Νομίζω θα έχει πιο αγωνία. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα αν μια συμμετοχή ήταν 1η στις επιτροπές και τελευταία στο κοινό με το που ξεκινούσαν τα αποτελέσματα του κοινού θα ανακοινώνονταν πρώτο οπότε καταλάβαινες ότι δεν θα κέρδιζε. Τώρα θα ανακοινωθεί τελευταίο και θα είναι έκπληξη να δεις ότι πήρε 0 βαθμούς για παράδειγμα και από πρώτο βρέθηκε 11ο. Έτσι κάποιες χώρες που δεν τα πάνε παραδοσιακά καλά στο κοινό αλλά οι επιτροπές μπορεί να τις έχουν ψηλά θα ζήσουν ως το τέλος την αγωνία.

    Σκεφτείτε η Ελλάδα να είναι τοπ 3 στις επιτροπές και να περιμένουμε μέχρι τις τελευταίες 3 ανακοινώσεις του κοινού να δούμε τι κάναμε τελικά.

  8. To σύστημα αυτό μπορεί όντως να προσφέρει αγωνία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ή όχι, ανάλογα την περίπτωση. Για παράδειγμα πέρσι όντως θα κράταγε την αγωνία μέχρι την τελευταία ανακοίνωση βαθμολογίας για το αν το Ισραήλ ή η Κύπρος είχε κερδίσει. Στην περίπτωση του 2017 όμως δεν θα έκανε λιγότερο προφανή τον νικητή από ότι το ισχύον σύστημα.

    • Εσυ θα εισουν μεγαλος στο σχολειο.τι δε καταλαβες χριστιανε μου?πες οτι η ελλαδα κατεληξε στο πινακα τον επιτροπων 26η ε θα ειναι η πρωτη που θα ακουσει τους βαθμους της στο κοινο.πολυ δυσκολο

  9. Δεν ειναι μονο οι φαν του διαγωνισμου που τους εχουν παρει χαμπαρι μεχρι και οι πετρες το γνωριζουν οτι προωθουν την Σουηδια,οσο για τα μουσικα κριτηρια των επιτροπων καλυτερα να μην αναφερθω.φετος προβλεπω οτι το κοινο θα ψηφισει ποιοτικα πχ ολλανδια και οι επιτροπες το ντιρινταχτα της ελβετιας,θα γινει οπως και το 15.
    Προσωπικα οι επιτροπες πρεπει να εχουν ενα πολυ μικρο ποσοστο 20%

    • Ενώ υποτίθεται ότι οι επιτροπές υπάρχουν επειδή συμβαίνει το αντίθετο, φαντάσου που κατάντησαν οι επιτροπές

  10. Είχα την ελπίδα ότι ο αντιπαθέστατος Jon Ola Sand & η “συμμορία” του θα έπερναν πόδι μέτά τα καραγκιοζιλίκια του 2017 με τη διοργάνωση της Ουκρανίας, αλλά φεύ!
    Αυτό το πράγμα που λέγεται σήμερα διαγωνισμός της Eurovision δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την Eurovision που αγαπήσαμε & ερωτευθήκαμε οι 35+. Νοσταλγώ τις παλιές καλές εποχές του ’80 & του ’90.
    Κάποτε έβγαινε ο νικητής με μόλις 1 βαθμό διαφορά. Ποιός ο λόγος να αλλάξεις ένα επιτυχημένο σύστημα ανακοίνωσης της βαθμολογίας που λειτουργούσε άφογα 3 ολόκληρες δεκαετίες; Ποιός ο λόγος να απαξιώνεις τους μικρούς βαθμούς; Μόνο τα 12άρια έχουν πια αξία; Φυσικά & όταν έχεις ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ περίμενεις να σαρρώσει τα πάντα, αλλά μιάς και μιλάμε για αγώνία, προτρέπω τον οποιονδήποτε να παρακολουθήσει πχ τις ψηφοφορίες του 1988, 1990, 1991, 1992, 1993, 1998, 2001, 2003. Συγκρίνεται πχ η αγωνία στη περίπτωση νίκης της Celine Dion και της Dana International με τον τωρινό ηλίθιο τρόπο που απλά ακους…”η χ χώρα πήρε 36 βαθμους, η ψ 50, η α 99, η β 234″…..ντάξει έλεος!
    Και αυτό που δεν μπόρεσα ποτέ να χωνέψω, από τη στιγμή που έχουμε 2 ημιτελικούς και αποκλεισμούς, ποιός ο λόγος μια χώρα που δεν πέρασε στον τελικό να έχει δικαίωμα ψήφου σε αυτόν; Αν είναι έτσι, ας ψηφίζουν όλες οι χώρες και σε κάθε ημιτελικό.
    Θέλω να ξανακούσω όπως παλιά…..”voici les résultats du jury louxembourgois”, γαλλικά (πέρα από Γαλλία), σε Βέλγιο & Ελβετία, ζωντανές ορχήστρες & τραγούδια στην εθνική γλώσσα της χώρας.

    • Πόσο δίκιο έχεις φίλε μου. Όλοι αυτής της γενιάς έχουμε προ πολλού ξενερώσει αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το διαγωνισμό στο όνομα των παλιών καλών χρόνων (ναι με τις όποιες παθογένειες) όπου απολαμβαναμε γλώσσες, πολιτισμικά στοιχεία άλλων χωρών και κυρίως ένα διαγωνισμό πιο ρομαντικό αλλά προτιστως διαγωνισμό τραγουδιού και όχι διαγωνισμό εφέ με πλαστικές αντιγραφές τραγουδιών και εξοφθαλμα κολλητιλικια και σκάνδαλα.
      ΥΓ. Τα σχόλιά σου, εκτος του ότι σχεδόν πάντα με βρίσκουν σύμφωνο, ομορφαίνουν και το σάιτ. Καλή συνέχεια.

      • Να ‘σαι καλά. Χαίρομαι που δεν είμαι ο μόνος ρομαντικός εδώ μέσα. Καλή μας συνέχεια.

    • Όλα αυτά που αναφέρεις είναι τελείως σχετικά. Αν είναι να πιάσουμε κάθε ηλικιακή ομάδα, και να τη ρωτήσουμε ποιες χρονιές θεωρούσε ότι ο διαγωνισμός μεσουρανούσε, και ήταν στα καλύτερά του. Συνήθως εξειδανικεύουμε το παλίο γιατί μας φαίνεται οικείο. Ακόμα και το να αναφέρει κάποιος ότι η eurovision πλέον έχει χαλάσει, ή ότι η eurovision πλέον είναι στα καλύτερά της, όπου προσωπικά έχω ακούσει και τις δύο αυτές τοποθετήσεις, είναι τελείως υποκειμενικό.
      Ο κόσμος προχωράει, η μουσική εξελίσσεται, η τεχνολογία επίσης εξελίσσεται και μας δίνει πολύ όμορφα θεάματα. Όπως και να το κάνουμε είναι ένας τηλεοπτικός διαγωνισμός, δεν μπορεί να απαρνηθεί το τηλεοπτικό κομμάτι του.
      Όσον αφορά την ορχήστρα, ναι θα ήταν πολύ ωραίο να υπήρχε όντως δε διαφωνώ, η έστω να ήταν live η μουσική, αλλά και πάλι δε θα άλλαζε και κάτι τόσο έντονα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα βλέπαμε τηλεοπτικά, απλά με live μουσική.
      Όσον αφορά την ψηφοφορία, επίσης καλό είναι να εξελιχθεί και αυτή η διαδικασία και να δοκιμάζουν καινούριες μεθόδους ανακοίνωσης. Το ότι δεν το έχουμε συνηθίσει, δεν παύει να σημαίνει ότι δεν προσφέρει αγωνία το καινούριο σύστημα. Ας θυμηθούμε και την ψηφοφορία του 2016. Ο λόγος που αλλάζει ξανα, είναι φαντάζομαι ο λόγος που δεν υπήρχε αγωνία στις ψηφοφορίες του 2017 και 2018 (οκ, περισσότερο στου 2017). Επίσης να θυμηθούμε πως ήταν οι ψηφοφορίες μεταξύ 2010-2014 (οκ του 2015 είχε μια “άλφα” αγωνία με Ρωσία και Σουηδία), που ήταν ξεκάθαρο ποιος θα νικούσε. Είναι πολύ λογικό να αλλάξει το σύστημα, όταν παύει να εξυπηρετεί τους σκοπούς του, που εκτός απ’την γνωστοποίηση της βαθμολογίας, είναι και η αγωνία μέχρι την ανακοίνωση του νικητή. Αυτά. Φιλικά πάντα. 🙂

    • Ποσο συμφωνω μαζι σου.Το 1998 ενω το ισραηλ προηγουνταν σχεδον στο 70% της ψηφοφοριας η προτελευταια χωρα κατεληξε την μαλτα και το ισραηλ ισοπαλια με 166 ψηφους η καθεμια.
      Η τελευταια χωρα εδωσε ενα 8 στην ντανα και κατεληξε 174 καπου εκει η αποστολη του Ισραηλ καταλαβε οτι το εχασε το παιχνιδι,ηταν σιγουρο οτι ειτε το 10 ειτε το 12 θα πηγαινε στην μαλτα και τελικα δεν πηγε στην μαλτα.
      Η Ντανα σε μια συνεντευξη στο ισραηλ ειχε δηλωσει οτι εκεινη την στιγμη ετρεμε και οτι εκεινα τα δευτερολεπτα ηταν τα χειροτερα της ζωης της,πιστεψε οτι χρησιμοποιηθηκε σε ολο το παιχνιδι και στο τελος θα το εδιναν αλλου κατι παρομοιο ειχε γινει και το 95 οταν κατεληξε δευτερη στο εθνικο τελικο.

    • Συγκρίνουμε άλλες αποχές με άλλα δεδομένα, όχι μόνο για τη Eurovision, αλλά και για την τηλεόραση συνολικά. Και κυρίως τα κρίνουμε από την οπτική των φαν.
      1. Η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεθεατών εκεί έξω όμως δεν είναι φαν .
      Για παράδειγμα, κάποτε έπρεπε να ανακοινώσεις τις βαθμολογίες 20 και 22 χωρών, τώρα πια πρέπει 42. Εκ των πραγμάτων πλέον δεν μπορείς να ανακοινώσεις αναλυτικά 42 βαθμολογίες από το 1 έως το 12, στα μισά θα έοχυν φύγει από βαρεμάρα οι μισοί τηλεθεατές.
      2. Το να είναι συναρπαστική η βαθμολογία τις παλαιότερες εποχές ήταν η εξαίρεση. Στη μεγάλη πλειοψηφία των ετών δεν υπήρχε κανένα θρίλερ.
      3. Ορθώς μπορούν και ψηφίζουν και οι χώρες που απλά παρακολουθούν χωρίς να συμμετέχουν στον τελικό. Όχι μόνο γιατί είναι θετικό συμβολικά να μην αποκλείεται κανείς από το πάρτι του τελικού, αλλά και γιατί διατηρείται έτσι ένα κάποιο ενδιαφέρον του κόσμου στις χώρες αυτές. Διαφορετικά χώρες που σπάνια προκρίνονται στον τελικό θα είχαν αποχωρήσει προ πολλού.

      • Δεν το συζητώ, σιγουρα είναι κουραστικό και χρονοβόρο να ανακοινώνουν 43 χώρες αναλυτικά τη βαθμολογία τους, ενω αν φήφιζαν μόνο οι χώρες που συμμετέχουν στον τελικό, το πρόβλημα εξαλείφεται.
        Αν ειναι πχ να αποχωρήσουν η Λιθουανία και η Λευκορωσία, ας αποχωρήσουν. Δεν έχουν στείλει ποτέ ένα τραγούδι της προκοπής και πάντα φηφίζουν με γειτονικά/φιλικά κριτήρια.
        Καταρχάς, αν στον τελικό οι αποκλεισμένες χώρες δεν είχαν το δικαιωμα ψηφου, θα περιοριζόταν δραστικά το neighboring/diaspora/political voting. Στο κάτω κάτω εν το θέμα ειναι τα φράγκα, κοινώς τα έσοδα από τη τηλεψηφοφορία, αλλά και η ντεμεκ αισθηση ότι “ολοι παιρνουμε μέρος στο μεγάλο πάρτυ”, ας μετατρέπονταν το άθροισμα των βαθμων των αποκλεισμένων χωρών σε κλίμακα 1-8, 10, 12 και ας δίνονταν ως 27η βαθμολογία (26 + 1).
        Για την ιστορία, το 1988, 1991, 1993, 1998, 2001, 2003 ο νικητης κριθηκε από τη βαθμολογία της τελευταίας χώρας, ενώ το 1989, 1990, 1992, 1999 της προτελευταίας. Οι μεγαλύτεροι απο μένα μπορούν να μιλήσουν και για τους προγενέστερους διαγωνισμούς. Το 1994 και το 1997 οκ δεν υπήρχε το τρελό σασπένς οσον αφορά τον νικήτη (αλλά στην 1η περίπτωση εκπλαγείκαμε με τo 3 στα 3 της Ιρλανδίας και στη δεύτερη Love shine a light γαρ), αλλά βλεπε πχ την τρελή κούρσαα της Τουρκίας. Η 3η θέση το 1997 φάνταζε σε όλους σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

  11. Δεν είναι καθόλου σχετικά. Καταρχάς ποτέ δεν έγινε αναφορά για ανάγκη έρευνας βάση ηλικιακών ομάδων για το ποιά περίοδο του διαγωνισμού θεωρείται η δημοφιλέστερη. Εξάλλου άλλο δημοφιλέστερος και άλλο εμπορικότερος. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε θα ζητούσα τη γνώμη κάποιου νέου ατόμου που παρακολουθεί το διαγωνισμό ελάχιστα χρόνια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει τη γνώση και την εμπειρία να κρίνει μιας και οτιδήποτε βρίσκεται εκτός της δεκαετίας που διανύουμε του είναι ξένο ή άγνωστο, κοινώς δεν το έχει ζήσει.
    Μιλάμε για ένα φεστιβάλ, για ένα μουσικό διαγωνισμό που για τεσσεράμιση δεκαετίες είχε την ίδια δομή. Φυσικά και η ανθρωπότητα εξελλίσεται, όπως εξελλίσονται μαζί της η τεχνολογία και η μουσική που ανέφερες, είναι γελοίο να το αρνηθεί κανείς. Αυτή όμως η εξέλιξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι άλλοθι στην ολική μετάλλαξη του διαγωνισμου. Η εξέλιξη της μουσικής έχει καθαρά να κάνει με το στυλ των τραγουδιών (άλλα τραγούδια ακούγαμε πχ το ΄70, άλλα το ΄90 και άλλα σήμερα) και η εξέλιξη της τεχνολογίας με το τεχνικό κομμάτι (καλυτερος ήχος, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερα φώτα και γραφικά κλπ). Τη λογική ότι η Eurovision πέρα από μουσικό είναι και τηλεοπτικό προιόν και θα πρέπει να γίνεται της μουρλής με τα εφε δεν την καταλαβαίνω. Υπάρχουν ένα σωρό αλλά shows. Όποιος θέλει πχ να δει το Super Idol, ας το δει. Αλλα δεν μπορει να έρχεtαι τώρα o οποιοσδήποτε και να θελει να μου περάσει μια Eurovision wanna be Super Idol.
    Tο γεγονός ότι μέσα σε 40+ συμμετοχές ψάχνουμε να βρουμε κάθε χρονιά με το ζόρι 6-7 κομμάτια που να αξίζουν και έχουμε γεμίζει με μετριότητες, αυτό δεν το βλέπει κανείς; Τρέχω με τη σκέψη μου πχ πίσω στο 1994 (25 συμμετοχές). Αμέσως μου ρχονται στο νου 6-7 τραγούδια που χαλαρά τα ακούω ακόμα και σήμερα.
    Το ίδιο αποτέλεσμα θα βλέπαμε τηλεοπτικά και με ζωντανή ορχήστρα; Τι να σχολιάσω εδω; Για τους νεότερους να πω, η καλύτερη εκτέλεση που έγινε ποτέ στο “Hold me now” ήταν αυτή του τελικού της Eurovision.
    Ποτέ δεν αλλάζεις κάτι που έχει κλασσική αξία και συνάμα σε χαρακτηρίζει. Το μέρος της ψηφοφορίας άλλωστε έχει απο μόνο του αγωνία. Δε χρειάζεται να του βάζουμε εμείς έξτρα δόση γιατί το καταστρέφουμε. Ο τηλεθεατής κατα τη διάρκεια της ψηφοφορίας πρέπει να καταλαβαίνει τη ροή της αλλά και τι ακριβώς γίνεται σ’αυτη. Σημερα η αγωνία βασίζεται καθαρά στην άγνοια του τηλεθεατή. Έχουν απαξιωθεί οι μικροί βαθμοί, σημασία έχουν μόνο τα 12αρια και εσυ κάθεσαι σα χανος μπροστα στην οθόνη να σου παρουσιάζονται βαθμοί αυτόματα….15, 57, 134, 244, 467 κλπ. Δηλ μπορει πχ η x χώρα να είναι στην 4 θέση με καμια 200 βαθμούς πίσω από την 1η θέση, και ξαφνικα “x gets 478 points, x is the winner”…..καλά μιλάμε για τρελή αγωνία.
    Δουλευόμαστε μεταξύ μου φαίνεται!!!

  12. Μεγάλη πατάτα. Άς πούμε πως η Ελλάδα πήρε 100 βαθμούς άντε να καταλάβει ο μέσος τηλεθεατής την θέση πήρε στο τελεβοτινγκ, άσε που θα υπάρχει γενικώς μια σύγχυση στον βαθμολογικό πίνακα τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν στο τοπ 10 των επιτροπών…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ