ΣΟΥΗΔΙΑ: Με τον John Lundvik στη Eurovision!

Το Melodifestivalen 2019 έριξε αυλαία, πριν από λίγο, με τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού στο “Friends Arena” στη Στοκχόλμη. Έτσι, τη Σουηδία στη φετινή Eurovision, που θα γίνει τον Μάιο στο Τελ Αβίβ, θα εκπροσωπήσει o John Lundvik με το Too Late For Love.

Το διαγωνιστικό μέρος

Στη σκηνή του Friends Arena διαγωνίσθηκαν 12 τραγούδια, διεκδικώντας το κάθε ένα από αυτά τον τίτλο του μεγάλου νικητή του Melodifestivalen 2019 αλλά και φυσικά το εισιτήριο για το Τελ Αβίβ!

Με σειρά εμφάνισης οι 12 συμμετοχές του Τελικού ήταν οι εξής:

  1. Jon Henrik Fjällgren – Norrsken
  2. Lisa Ajax – Torn
  3. Mohombi – Hello
  4. Lina Hedlund – Victorious
  5. Bishara – On My Own
  6. Anna Bergendahl – Ashes To Ashes
  7. Nano – Chasing Rivers
  8. Hanna Ferm & LIAMOO – Hold You
  9. Malou Prytz – I Do Me
  10. John Lundvik – Too Late For Love
  11. Wiktoria – Not With Me
  12. Arvingarna – I Do

Τι έγινε στο διάλειμμα του τελικού;

Οι τέσσερις παρουσιαστές της βραδιάς, Marika CarlssonKodjo AkolorSarah Dawn Finer και Eric Saade, ύστερα από την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους υποδέχθηκαν δύο νικήτριες της Eurovision.

Η μία εκ των δύο ήταν η Dana International η οποία το 1998, επικράτησε για λογαριασμό του Ισραήλ με το τραγούδι Diva”. Η άλλη ήταν η Charlotte Nilsson, η οποία, το 1999, χάρισε στη Σουηδία το τέταρτο βραβείο της στον θεσμό χάρη στο “Take Me To Your Heaven”. Οι δυο νικήτριες, αφού τραγούδησαν αποσπάσματα από τις νικητήριες συνθέσεις τους, παρουσίασαν στο κοινό το “Diva to Diva”, ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι, γραμμένο ειδικά για τη περίσταση από τους Fredrik Kempe, David Kreuger και Niklas Carlsson Mattson.

Αφού οι δύο γυναίκες ολοκλήρωσαν την κοινή τους εμφάνιση, τις υποδέχθηκε επί σκηνής ο Eric Saade φορώντας μάλιστα πολύχρωμα φτερά, παρόμοια με εκείνα που έχει φορέσει η Dana International στην νικητήρια της εμφάνιση το 1998. Όταν εκείνη ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή, τι σημαίνει για την ίδια η νίκη της στον διαγωνισμό της Eurovision, η εκκεντρική τραγουδίστρια από το Ισραήλ έκανε λόγο για τη διαφορετικότητα και την ανοχή, λαμβάνοντας φυσικά το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού.

Από τον τελικό του Melodifestivalen δεν μπορούσε να λείψει και η… εκπρόσωπος της EBU, Lynda Woodruff, χαρακτήρας που υποδύεται μοναδικά από το 2012 η πολυτάλαντη Sarah Dawn Finer! Οι ξεχωριστές ατάκες και το καυστικό της χιούμορ, χάρισαν για ακόμη μία φορά στο κοινό ιδιαίτερες στιγμές γέλιου!

Το διάλειμμα του Τελικού του Melodifestivalen περιλάμβανε ακόμη μια ιδιαίτερη χορογραφία υπό τους ήχους της Σουηδικής συμμετοχής στον διαγωνισμό της Eurovision της προηγούμενης χρονιάς (“Dance you off” / Benjamin Ingrosso) ενώ οι τέσσερις παρουσιαστές, ένωσαν τις δυνάμεις τους και στο ερμηνευτικό κομμάτι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ψηφοφορία

Το ήμισυ του αποτελέσματος προέκυψε από τη ψηφοφορία 8 διεθνών επιτροπών, οι οποίες προέρχονταν από χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της Eurovision!

Τις βαθμολογίες αυτές ανακοίνωσαν, με σειρά εμφάνισης, οι:

Πορτογαλία – Carla Bugalho
Αυστρία – Marvin Dietmann
Αυστραλία – Stephanie Werrett
Κύπρος – Εύη Παπαμιχαήλ
Γαλλία – Bruno Berberes
Φινλανδία – Krista Siegfrids
Ηνωμένο Βασίλειο – Simon Proctor
Ισραήλ – Dana International
Η συμμετοχή που επικράτησε στη βαθμολογία των επιτροπών ήταν αυτή του John Lundvik (“Too Late for Love”). Το εν λόγω τραγούδι μάλιστα, απέσπασε το “άριστα 12” και από τις οχτώ επιτροπές!

Στις βαθμολογίες των επιτροπών, προσμετρήθηκαν αργότερα οι ψήφοι του κοινού οι οποίοι καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα. Η συμμετοχή του Lundvik επικράτησε και στη ψηφοφορία του κοινού με αποτέλεσμα να βρεθεί στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με μεγάλη διαφορά από το τραγούδι “On my own” το οποίο βρέθηκε στη 2η θέση.

Πως κρίνετε το τελικό αποτέλεσμα και τη συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision 2019; 

 

Υπενθυμίζουμε ότι η Σουηδία έχει κληρωθεί να διαγωνισθεί στον Δεύτερο Ημιτελικό της Eurovision 2019 (16 Μαΐου 2019) ενώ θα εμφανισθεί στο πρώτο μισό του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς (Θέσεις 1-9).

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision 2019! 

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
[Φωτογραφίες: SVT]

49 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Eίναι ένα τυπικό σουηδικό, υπολογισμένο και λουστραρισμένο τραγούδι. Προσωπικά ποτέ δεν με ενθουσίασε, άλλοι λένε ότι θα κερδίσει και μέσα στο Τελ Αβίβ. Δεν θα ασχοληθώ πολύ μαζί του.

  2. Επιτέλους μετά το 2015 που κέρδισε η Σουηδία στέλνει τραγούδι που να μου αρέσει. Το επίπεδο φέτος ήταν χαμηλό αλλά το Too Late for Love είναι κομματάρα. Καλή επιτυχία στο Τελ Αβίβ.

  3. βαρετό, συνηθισμένο σουηδικό ποπ τραγουδάκι..τέρμα αδιάφορο..βαρεθήκαμε με τη Σουηδία κάθε χρόνο θα το σηκώσει και θα το σηκώσει.μας πρήξανε..άντε άλλα 3 έμειναν μπας και φτιάξουμε κανα τοπ της προκοπής!

  4. Παρεμπιπτόντως, το video του ελληνικού τραγουδιού πριν λίγο πέρασε τα 1.000.000 views στο Youtube.

    • Εχει ανεβει και στο καναλι της Γιουροβιζιον και αν δεν κανω λαθος με καλυτερο ηχο. Μπορει και να με γελουν τα αυτια μου ομως.

  5. Προσωπικά εύχομαι η Σουηδία να πατωσει με αυτή τη βλακεία που στέλνει και δεν έστειλε την Wictoria!

  6. Πόσο κουραστικό. Αλλά το πιο κουραστικό είναι η απήχηση που έχει…και δυστυχώς δεν την μπορώ την αδικία…

  7. Ολλανδια και Σουηδια ξεχωριζουν απο τις μεχρι τωρα συμμετοχες. Δυστυχως και οι δυο απειλουν ευθεως την ελληνικη συμμετοχη γιατι η μεν Ολλανδια ειναι στα δικα μας ”εναλλακτικα” νερά ενώ η δε Σουηδία έχει το ίδιο positive vibe σαν τραγουδι και θελει να ειναι, οπως και η ελλαδα, ενας υμνος στην Αγαπη. Μεχρι και η λεξη αγαπη επαναλαμβανεται διαρκως στα τραγουδια Σουηδιας και Ελλάδας.

    Παντως έτσι σαν πρωτο ακουσμα των 39, αν δεν κανω λαθος, τραγουδιων που θα διαγωνιστουν το Μαιο και ειναι μεχρι σημερα διαθεσιμα, νομιζω οτι ξεχωριζουν Ολλανδια και Σουηδια. Σαν τριτο ”διεκδικητη” βαζω και την Ιταλια γιατι είναι οντως μεσα στα 3 κομματια που ξεχωριζουν, όμως την Ιταλια για πολλους και διαφορους λογους δεν την βλεπω τελικα να φτανει κοντα στη νικη.

    Απο τα εμπορικα μπιτακια, της Κύπρου ειναι καλο αλλά φοβαμαι τον αστάθμητο παράγοντα που λεγεται Ταμτα και το staging. Αν αυτά τα δύο είναι εξαιρετικά ίσως μια θέση από 4 έως 7 να καταφέρει να πάρει η Κύπρος μας. Για Ελλάδα όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα αποδώσει το Κατερινιώ μας και ποιά πρωτοτυπη ιδεα θα βρει η σκηνοθέτριά μας. Μια θεση στη δεκαδα του τελικου είναι εφικτή νομιζω για την Ελλαδα.

    Ας χαρουμε αυτο το γεγονος, να απολαυσουμε την πολυπολιτισμικότητα μεσα σε ένα δημιουργικό περιβάλλον διεθνισμού χωρίς φανατισμούς και ας νικήσει ο καλύτερος, εύχομαι να είναι η Ολλανδία γιατί αν στεφτεί νικήτρια θα πάει το θεσμό πιο μπροστά, μακρία από ”συνταγές” και μικρο-υπολογισμούς που κάνουν οι συνθετες της γιουροβιζιον πισω απο εναν υπολογιστή (δυστυχως έτσι γράφονται τα περισσότερα τραγουδια πια…).

  8. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Καλούτσικο αλλά μέχρι εκεί, ούτε καν για 3η θέση που τον έχουν οι bookers. Και έτσι όπως οι Σουηδοί φέρνουν κάθε φορά την σκηνική τους παρουσία όπως είναι στον εθνικό δεν βλέπω κάτι που θα ξετρελάνει τον κόσμο. Λογικά πάλι θα πάει καλά στις επιτροπές και από τον κόσμο εκτός 15αδας

  9. ανεβαίνει στα στοιχήματα και απορώ! Ολλανδία το μόνο καλό τραγούδι φέτος!

  10. Πολύ μπαλάντα φέτος!Δεν έχει ξαναγίνει αυτό!Επενδύουν όλοι στη ΠΟΙΟΤΗΤΑ!!!

  11. Αν εξαιρεσεις τα τραγουδια ηταν ενας εξαιρετικος τελικος. Οι Σουηδοι μεσα σε 2 ακριβως ωρες παρουσιαζουν ενα σφιχτοδεμενο σοου με εισαγωγη, χιουμοριστικα βιντεακια, ιντερβαλ ακτς, παρουσιαση 12 συμμετεχων, αποτελεσματα κριτικων και κοινου χωρις να κουραζει καθολου. Λατρεψα την χορευτικη παρασταση με την διασκευη του Dance you off οπως και τα βιντεακια της Sarah Dawn Finer.

    Ο νικητης βγημε με εκπληκτικη διαφορα πρωτος και στις κριτικες επιτροπες που πηρες απο ολες 12αρι και στο κοινο. Μας προιδεαζουν οτι θα ειναι πρωτος στις επιτροπες και τον Μαιο ισως με αντιστοιχα μεγαλη διαφορα. Εδω περυσι το Dance you off βγηκε 2ο στις επιτροπες (γελανε και οι πετρες) με 253 ποντους οταν απο το κοινο πηρε μολις 21. Ε αν πηρε το Dance you off 253 το φετινο θα παρει 500.

    Ωραιο κομματι. Λιγο αμερικανια με αρκετο gospel. Δεν ξερω ποσο θα εκτιμηθει στο κοινο. Παντως αν η Σουηδια θελει φετος να κερδισει θα κερδισει. Μια τοσο μεγαλη και ξεκαθαρη νικη στο Melodifestivalen, το καθιστα φαβορι, Ισως να εχουμε ¨εγχρωμο¨νικητη φετος μετα απο το 2001 αν δεν κανω λαθος.

    Ηθελα την Αννα ή τον Νανο νικητες, Την μια την χαντακωσαν οι επιτροπες τον αλλον το κοινο. Δεν με χαλαει κι αυτο ομως, Δεν θα το ηθελα βεβαια και νικητη. 10αδα θα το ηθελα. Μετα το Euphoria ειναι οτι καλυτερο εχουν στειλει.

  12. Dierotame agapite Marie ti sou aresi to ena sou ksinizi to allo sou vromai. Afou ola ta vriskis tou metriou ti asxolise me to diagonismo. Den milao gia to sigekrimeno tragoudi alla den thimame na ipes kai kati thetiko gia kanenan. Gia ola exis apopsi pleon. Kai Celine Dion na stili kapios metria tha pis oti einai

  13. Και μετά από 4 χρόνια και τον Mans, η Σουηδία επιστρέφει στο #1 του τοπ μου! !! ! Πραγματικά ο John σήμερα πέρασε σιφουνας και δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης, κάνοντας ρεκόρ στα 12αρια (8/8) κάτι το οποίο δεν το είχαν καταφέρει ούτε οι Loreen και Mans!!!Νομίζω ότι είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί να κερδίσει την ψηφοφορία των επιτροπών και για μένα έχει ένα πλεονέκτημα! !! Σε αντίθεση με την Ρωσία και την Ολλανδία, γνωρίζουμε ήδη τo live του και δεν θα χάσει από αυτό στις πρόβες! !! ! Οπότε εφόσον οι δύο χώρες που ανέφερα πάνε καλά στις πρόβες, θα αρκεστεί στο τοπ 3, αν όμως είναι αδύναμες, θα είναι εκεί για να τους το αρπάξει μέσα από τα χέρια! !!Η πίεση λοιπόν μεταφέρεται σε Ρωσία και Ολλανδία! !!#DarkHorse!!!

  14. ΒΑΡΕΤΟ.Καλα οι επιτροπεςθα το εχουν τοπ 3.Αν δε το σηκωσει η ολλανδια φετος ο διαγωνισμος δεν εχει κανενα ιχνος μουσικης.Απο την αρχη εχω το προαισθημα οτι φετος το βραβειο παει σε μικρη χωρα.

  15. Σε καποιες μεγαλες στοιχηματικες εχει περασει την Ρωσια. Η Ολλανδια κραταει ακομα.

  16. Το 15 ο διαγωνισμος κ συγκεκριμενα οι επιτροπες απέρριψαν ενα διαμαντακι (Il volo) που το κοινο το ανεδειξε στην πρωτη θεση ενω οι επιτροπες στην εκτη ευχομαι να μην ξανασυμβει παλι το ιδιο φετος και δω καμια Σουηδια πρωτ.Δεν φοβαμαι το κοινο,τιςεπιτροπες φοβαμε δεν ψηφιζουν με μουσικα κριτηρια,ενα 20% επρεπε να κατεχει στην ψηφοφορία

  17. gospel πρόταση αλλα παραείναι αμερικανιά για το διαγωνισμό..μάλλον ζήλεψαν τη περσινή Αυστρία..για να πούμε και ένα θετικό /…τα φωνητικά ήταν φανταστικά..

  18. Σιγά το τραγούδι. Μη τρελαθούμε κιόλας. Η Ελλάδα θα κριθεί απο την σκηνική παρουσια και ίσως ξεχωρίσει.
    Νομίζω η Ολλανδία θα είναι νικητής

  19. Μου είναι αδιάφορο! Και το έχουμε ξανακούσει. Κονσέρβα.
    Άσε που θυμίζει τον περσινό της Αυστρίας ως μορφή, στυλ, σκηνική παρουσία.
    Γι ακόμη μια φορά η Σουηδία κοπιάρει και μας το επανεισάγει ως πρόταση. ? Και δυστυχώς περνάει… ?

    Με μια δυναμική ερμηνεία και μια αισθητικά άρτια σκηνική εμφάνιση η Katerine θα κάνει τη διαφορά.

    Top3: Ελλάδα – Ολλανδία – Ιταλία ?

    • Η Σουηδία κοπιάρει και οι υπόλοιπες 39 χώρες (εξαιρείται η Πορτογαλία), στέλνουν κάτι το πρωτότυπο και κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει ποτέ! !! ! Μάλιστα!!!

      • Ναι, η αλήθεια είναι ότι τέτοια τρισμέγιστη γελοιότητα σαν της Πορτογαλίας δύσκολα θα τόλμαγε να στείλει χώρα.

  20. Και πλέον είναι γεγονός. Η Κατερίνα είναι πλέον στην 9η θέση. Όσο για την Σουηδία απλά καταντάει βαρετή.

    • Υποθέτω ότι έχει να κάνει με το ότι σήμερα το τραγούδι ανέβηκε στο επίσημο κανάλι της Εurovision στο YouTube, από το οποίο πολλοί ενημερώνονται για τις συμμετοχές. Και με το γεγονός ότι πλέον είναι γνωστές σχεδόν όλες οι συμμετοχές.

  21. Ούτε κρύο ούτε ζέστη το σουηδικό τραγούδι. Τα φωνητικά να είναι καλά.
    Δεν θεωρώ δεδομένο τιποτα διότι δεν έχουμε ακούσει ακόμα 3 τραγούδια και πολλά θα παιχτούν στις ζωντανές εμφανίσεις στο Τελ Αβιβ όπου μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω (και μακάρι για να έχει σασπενς). Ξέρουμε κάποιες χώρες τι να περιμένουμε πάνω κάτω στη σκηνή (Ισλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Νορβηγία) και για άλλες υποθέσεις κάνουμε (Ρωσία, Ολλανδία, Ελλάδα). Οι εκπλήξεις μπορεί να είναι ευχάριστες ή και δυσάρεστες.
    Εκεί η Κατερίνα πρέπει δώσει ό,τι καλύτερο τόσο φωνητικά όσο και σαν σκηνική παρουσία (ελπίζω να γράφει τηλεοπτικά το concept που έχουν κατά νου).
    Χαίρομαι που θα κάνει promo tour για να την ακούσουμε και live και να την κρίνουμε (κάτι που δεν έγινε με τις προηγούμενες συμμετοχές και είδαμε που καταλήξαμε).

  22. Τι ακριβώς ‘εκκεντρικο’ έχει η Dana, εκτός από ότι είναι τρανς, τρανσφοβικε μου συντάκτη;

  23. Eιχε πολυ καλυτερα,κριμα,νομιζω οτι θα εχει την περσινη πορεια και φετος….
    Αλλα καλυτερα,ανοιγει ο δρομος για ΤΑΜΤΑ!!!

  24. την κατεστρεψαν την wiktoria με την θεση εμφανισης που της δωσανε… ακομα και σε μενα που ημουν φαν σαν να μου περασε αδιαφορη εχθες… καλυτερα να της εδιναν την θεση της lisa

  25. Σπανιο να μου αρεσει συμμετοχη της Σουηδιας
    Ειναι απο τα καλυτερα που εχει στειλει

  26. Εγώ είμαι απ´αυτους που έχουν εκνευριστεί με την Σουηδία αλλά εδώ έχουμε ένα πραγματικά ωραίο κομμάτι ,σίγουρα πεντάδα αλλά για μένα το Ελληνικό είναι σίγουρα ότι καλύτερο έχω ακούσει για την ώρα ,Ολλανδία καλή αλλά όχι διθυραμβική για μένα ,τα σχόλια για το Ολλανδικό κομμάτι είναι σκανδαλώδεις καλά,ίσως είναι η γραμμή να πάει φέτος στην Ολλανδία ,το Wiwibloggs έκανε reaction και πριν την πρώτη νότα σχεδόν έκλεψαν ….. αυτό με ξεπερνά ,για το Ελληνικό κομμάτι ακόμη reaction ?? , τα σχόλια και οι σκέψεις δικα σας ,δε μου φαίνεται σωστό να μην κανείς reaction σε τραγούδια που δόθηκαν πιο νωρίς από της Ολλανδίας .

  27. απλά εξαιρετικό!!ωραια φωνη,αξιολογη ερμηνεια κ ενα τραγουδι τοσο πιασάρικο κ ελκυστικο που θα παει αρκετα ψηλά!απο τα καλυτερα κομμάτια για εφέτος!!κλάσεις ανωτερο απο το ελληνικο εννοειται!

  28. Δεν τρελάθηκα η αλήθεια είναι ούτε κρύο ούτε ζέστη Μ. Το δυνατό χαρτί αυτής της συμμετοχής όσον αφορά το τραγούδι είναι οι στιγμές που τραγουδάνε τα backing vocals. Πολύ καλά φωνητικά και σου αφήνουν ένα χαρούμενο συναίσθημα. Μέχρι εκεί…

  29. Σαν κι αυτό, έχουμε ακούσει αλλά 12.345 στη Γιουροβίζιον. Απελπιστικά κοινότυπο και βαρετό.Αν το έστελνε καμια Μάλτα δεν θα πέρναγε ούτε ημιτελικό, τώρα θα πλασαριστεί για μια ακόμα φορά, ξεδιάντροπα στην πεντάδα λόγω Σουηδίας.

    • ενω σαν το ελληνικο ουτε που εχει ξανακουστει στη γιουροβιζιον!εχουμε την παγκοσμια πρωτοτυπια και στη μουσικη!για να συνελθουμε σιγα σιγα!

      • Πρώτον, ποιος συνέκρινε την σουηδική συμμετοχή με την ελληνική…;Μάλλον μόνο εσύ. Δεύτερον, εκφράζουμε γούστα. Εσύ έχεις δηλώσει απερίφραστα πως δεν σ’ αρέσει η συμμετοχή μας, δικαίωμα σου αλλά να το λες και σε άσχετες αναρτήσεις, καταντάει λίγο εμμονικό. Τρίτον.έχεις απόλυτο δίκιο. Την παραγωγή της Duska, τόσο σε επίπεδο τραγουδιού, όσο και σε αισθητική κλιπ (σ’ αρέσει – δεν σ’ αρέσει) την συναντάς κι αλλού. Όχι όμως στη Γιουροβίζιον αλλά σε καλλιτέχνες όπως Πχ Florence and the machine. Η Ντούσκα παραείναι “καλλιτέχνης” για τη Γιουροβίζιον και μια αισθητική που είναι κλάσεις ανώτερη από “πανηγυριου”

  30. Αν Δεν ήταν συμμετοχή της Σουηδίας θα περνούσε αδιάφορο σαν μια κλασική συμπαθητική μπαλάντα
    Απλά όταν είναι Σουηδία συνεπάγεται και διαφορετική κριτική

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ