ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Με τους KEiiNO και το «Spirit in the sky» στο Τελ Αβίβ!

Μόλις ολοκληρώθηκε ο εθνικός τελικός Melodi Grand Prix, μέσα από τον οποίο, η Νορβηγία αποφάσισε να επιλέξει τον εκπρόσωπό της για τον 64ο Διαγωνισμό της Eurovision στο Τελ Αβίβ. Νικητές αναδείχτηκαν οι KEiiNO με το τραγούδι Spirit in the sky σε έναν από τους καλύτερους ομολογουμένως εθνικούς τελικούς για το 2019.

Οι KEiiNO είναι ένα συγκρότημα που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2018 με αφορμή το MGP 2019. Keino στα Φινλανδικά σημαίνει «τρόπος» και «δρόμος» στη γλώσσα των Sámi. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Alexandra Rotan, Fred Buljo και Tom Hugo. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους KEiiNO μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσαν στον OGAE Greece.

Στον τελικό του MGP 2019, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο κλειστό στάδιο Oslo Spektrum, δέκα συμμετοχές διαγωνίστηκαν για το χρυσό εισιτήριο μέσα από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Η βραδιά ξεκίνησε στις 21:55 και παρουσιαστές ήταν ο Kåre Magnus Bergh και η Heidi Ruud Ellingsen.

Οι 10 καλλιτέχνες όπως τους είδαμε απόψε:

  1. Chris Medina – We Try
  2. D’Sound – Mr. Unicorn
  3. Mørland – En livredd mann
  4. Anna-Lisa Kumoji – Holla
  5. Erlend Bratland – Sing for You
  6. Ingrid Berg Mehus – Feel
  7. Hank von Hell – Fake it
  8. Carina Dahl – Hold Me Down
  9. Adrian Jørgensen – The Bubble
  10. Keiino – Spirit in the Sky

Πριν από  την εμφάνιση κάθε καλλιτέχνη επί σκηνής, οι Νορβηγοί είχαν δημιουργήσει φανταστικά εισαγωγικά βίντεο μέσα από τα οποία είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους διαγωνιζόμενους. Ακόμη κατά την διάρκεια του σόου, οι δύο παρουσιαστές ανέκριναν κάθε διαγωνιζόμενο κάνοντας τους κυρίως ερωτήσεις για την εμφάνισή τους και την άποψη τους για την βραδιά Όλοι έδειχναν ενθουσιασμένοι. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Erlend Bratland κατά την διάρκεια της πρόβα τζενεράλε κάηκε στο χέρι εξαιτίας λάθους χειρισμού ενός πυροτεχνήματος. Παρά του φριχτούς πόνους και το μπαταρισμένο χέρι διαγωνίστηκε κανονικά στον τελικό του MGP 2019, όμως τα πυροτεχνήματα στο τελικό δεν λειτούργησαν και έτσι εμφανίστηκε εκ νέου στο τέλος ερμηνεύοντας το τραγούδι του άλλη μια φόρα κατά την οποία όλα πήγαν καλά.

Μπορείτε να δείτε τις εμφανίσεις των δέκα καλλιτεχνών στον τελικό του MGP 2019 εδώ.

Διαδικασία ψηφοφορίας- Α’ γύρος

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, όλοι οι καλλιτέχνες ερμήνευσαν ζωντανά τα τραγούδια και τα τέσσερα με τις περισσότερες ψήφους προκρίθηκαν στο «Χρυσό Τελικό». Το αποτέλεσμα σε αυτό το γύρο καθορίστηκε κατά 50% από τις ψήφους του κοινού και κατά 50% από τις ψήφους δέκα διεθνών κριτικών επιτροπών. Οι διεθνείς επιτροπές ήταν από τις εξής χώρες:

  1. Ιταλία
  2. Γεωργία
  3. Ισπανία
  4. Δανία
  5. Πορτογαλία
  6. Ελβετία
  7. Βόρεια Μακεδονία
  8. Ιρλανδία
  9. Ουγγαρία
  10. Ισραήλ
Τα αποτελέσματα μετά την ψηφοφορία των επιτροπών

Τα τέσσερα τραγούδια που προκρίθηκαν στο «Χρυσό Τελικό» μετά τις ψήφους κοινού και επιτροπών είναι:

  1. Adrian Jørgensen – The Bubble
  2. Anna-Lisa Kumoji – Holla
  3. Keiino – Spirit in the Sky
  4. D’Sound – Mr. Unicorn

Διαδικασία ψηφοφορίας- Χρυσός Τελικός

Στο «Χρυσό Τελικό», μετά από μια σύντομη επανάληψη των τραγουδιών, οι τέσσερις φιναλίστ αναμετρήθηκαν σε ζεύγη, όπου οι νικητές κάθε ζευγαριού προκρίθηκαν στη «Χρυσή Μονομαχία». Το αποτέλεσμα καθορίστηκε αποκλειστικά από τις ψήφους του κοινού.

Οι δύο φιναλίστ της «Χρυσής Μονομαχίας» είναι:

  1. Adrian Jørgensen – The Bubble (επικράτησε της Anna-Lisa Kumoji – Holla)
  2. Keiino – Spirit in the Sky (επικράτησαν των D’Sound – Mr. Unicorn)

Τα αποτελέσματα του «Χρυσού Τελικού»

ArtistLåtNorske stemmerPlassering
KEiiNO«Spirit In The Sky»98 3241
Adrian Jørgensen«The Bubble»55 7942
D’Sound«Mr. Unicorn»11 1233
Anna-Lisa Kumoji«Holla»6 7184

Διαδικασία ψηφοφορίας- Χρυσή Μονομαχία

Τέλος, στη «Χρυσή Μονομαχία» οι δύο εναπομείναντες διαγωνιζόμενοι, φέρνοντας τις ψήφους από την διαδικασία του «Χρυσού Τελικού», ζήτησαν και έλαβαν την ψήφο του κοινού για να κερδίσουν το εισιτήριο που θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν το Μάιο στο Τελ Αβίβ εκπροσωπώντας τη Νορβηγία στον 64ο Διαγωνισμό της Eurovision. Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας είχαμε την ευκαιρία να ξαναδούμε τους δύο φιναλίστ επί σκηνής να ερμηνεύουν τα τραγούδια τους.

Νικητές του MGP 2019 αναδείχτηκαν οι:

Keiino – Spirit in the Sky

Τα αποτελέσματα της «Χρυσής Μονομαχίας»

ArtistLåtNorske stemmerPlassering
KEiiNO«Spirit In The Sky»231 9371
Adrian Jørgensen«The Bubble»162 6082

Στον  τελικό του MGP 2019 έκαναν την εμφάνισή τους δύο πρώην νικητές της Eurovision. Η Netta Barzilai, η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού της Eurovision η οποία ερμήνευσε το νικητήριο τραγούδι της “Toy” πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και ο Alexander Rybak, ο νικητής του 2009 αλλά και περσινός νικητής του MGP 2018, ο  οποίος και άνοιξε το σόου δεχόμενος το χειροκρότημα και την αγάπη του κοινού. Ακόμα η παρουσιάστρια της βραδιάς Heidi Ruud Ellingsen παρουσίασε ένα ποτ πουρί παλιών αγαπημένων νικητήριων τραγουδιών του διαγωνισμού της Eurovision, ανάμεσα στα οποία το «My Number One».

Υπενθυμίζουμε ότι η Νορβηγία έχει κληρωθεί να διαγωνισθεί στον Δεύτερο Ημιτελικό της Eurovision 2019 (16 Μαΐου 2019) και θα εμφανισθεί στο δεύτερο μισό του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς.

Πως σας φαίνεται το Spirit in the sky

Για όλες τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της Νορβηγίας στον διαγωνισμό της Eurovision μείνετε συντονισμένοι στο www.ogaegreece.com

[Φωτογραφίες: Μέρφη Φωτιάδου, NRK]

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

37 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κέρδισε και το πλαστικό σκουπιδάκι στη Νορβηγία; Τέλεια βραδιά κορίτσια!

      • Βλέπω Eurovision για τα λίγα ουσιώδη, όπως η Σλοβενία φέτος, και όχι για το πλαστικό σκουπιδαριό μαζικής κατανάλωσης που εκστασιάζει άλλους. Εντάξει, καλύφθηκες;

  2. naiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Επιτελους ενας τελικος με σωστο αποτελεσμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Αγαπημένο μου, αν και η φωνή του Fred με ενόχλησε αρκετά live…ήταν έξω από τα νερά του τραγουδιού

  4. Όπως φάνηκε και από την ψηφοφορία, οι επιτροπές δεν συγκινήθηκαν και πολύ από την συγκεκριμένη συμμετοχή! !! !Λογικά θα βρίσκεται χαμηλά στο τοπ 10, καθώς και στο televoting υπάρχουν χώρες που θα είναι ψηλότερα! !!

  5. Ποιος θα κερδίσει το ξέραμε εδώ και αρκετό καιρό
    Ωραίο τραγούδι σε σχέση με υπόλοιπα που έχουν βγει μέχρι τώρα! Θέλει όμως μια καλή σκηνική παρουσία… γιατί προβλέπω να παθαίνει Βουλγαρία 2018.

    Είπαν και το MY NUMBER ONE την ώρα που καταμετρούσαν τις ψήφους!!!

  6. Ακόμα δε μπορώ να εξηγήσω όλο αυτό το hype γύρω από το τραγούδι.Δεν είναι κακό, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι ενδιαφέρον, τουλάχιστον για εμένα. Η σκηνική παρουσία πρέπει να αλλάξει γιατί φαίνεται λίγο αψυχολογητη. Κατά τα άλλα νομίζω τελικό περνάει αλλά έχουν μαζευτεί ήδη αρκετά ποπ/ντανς( και έπονται και άλλα) και δε νομίζω να ξεχωρίσει τόσο ώστε να βρεθεί όσο ψηλά παίζεται στα στοιχήματα.

  7. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα κάτι πιο επικό επί σκηνής, μου φάνηκε φτηνιάρικο. Εντούτοις, απέπνεε winning vibes και αν δεν βελτιωθεί το επίπεδο φέτος μπορει να φύγει και με το βραβείο. Αλλά κατ’εμέ πρέπει να βελτιώσουν το staging.
    Καλή επιτυχία Νορβηγία!

  8. ΚΑΛΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΛΛΑ….ΕΓΩ ΕΝΑ ΚΡΑΤΑΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ……ΟΤΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΤΟ ”ΜΥ ΝUMBER ONE” THΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ-MAZI ME ALLA 5 NIΚΗΤΗΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ——ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!ΜΠΡΑΒΟ!

  9. Όλοι φετος δουλευουν για να το παρει η Ρωσια! Θυμηθειτε το! Το βραβειο ειναι ηδη καπαρωμένο!

    • Τι να θυμηθουμε Αντζελα μου;
      Εχετε μαθει ολοι οψιμα τα στοιχηματζηδικα και το παιζετε μετα Χριστον προφητες.
      Λαγος ειναι η Ρωσια φετος. Do you know lagos?
      Ακομα δεν τον ειδαμε, Γιαννη τον βαφτησαμε ειστε ορισμενοι…

  10. Τελειως ασχετο, επειδη θυμηθηκα τον χαμο που ειχε γινει με τα αρθρα που γραφατε για την «Βορεια Μακεδονια», τις αντιδρασεις πολλων και την απαντηση της σελιδας σας, μπορει καποιος να εξηγησει γιατι η χωρα αποψε παρουσιαστηκε απλα ως «Μακεδονια»; Αν ειναι τοσο υποχρεωτικη η συμφωνια την Πρεσπων, γιατι η εκπροσωπος της επιτροπης των γειτονων μιλουσε ξεκαθαρα για «Μακεδονια»;
    Τωρα οσον αφορα το τραγουδι, αυτο ξεχωρισε, αυτο νικησε. Παλι καλα που δεν το εκαψαν οι επιτροπες, παρα λιγο.

    • Μεγάλο θέμα αυτό! Έχουν σκοπό να μας τρελάνουν. Αν ξεκινήσουμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό πήγε και ψήφισε στο δημοψήφισμα των Σκοπίων/ της ΠΓΔΜ/ της Βόρειας Μακεδονίας. Κάτι που σημαίνει ότι δεν την αποδέχονται το 96% (τόσο ήταν η αποχή νομίζω) της γειτονικής χώρας.
      Δεύτερον, η Νορβηγία, παρότι κράτος του ΝΑΤΟ ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε οι πολίτες της να την αποκαλούν Βόρειος Μακεδονία.

    • Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω Νορβηγικά την είπε γύρω στις τρεις φορές tidligere jugoslaviske republikk makedonia. Μάλιστε κάποια στιγμή έκανε σαρδαμ πήγε να ξεκινήσει με maked… το μάζεψε και είπε ”η χώρα σου” λολ. Αντίθετα η σκοπιανή (δεν ξέρω πως να τους λέω ειλικρινά έχω μπερδευτεί) επέμενε σε Ματσεντόνια. Τώρα γιατί γράψανε σκέτο makedonia δεν το γνωρίζω. Μάλλον το γράψανε οι ίδιοι οι ματσεντόνες τι να πω. Πάντως οι Νορβηγοί γενικά είναι οι μόνοι τυπικοί σε αυτά γιατί έχουν προβλήματα οι ίδιοι με το όνομα τους σαν Νορβηγία και την γλώσσα τους. Να φανταστείτε εμάς μας λένε Hellas και όχι Grekland όπως οι γείτονες τους.

  11. Σχετικα ομορφο τραγουδι απο τη Νορβηγια.
    Ομως με ενοχλουν οι τοσες κραυγες.
    Δευτερης διαλογης βεβαια για τα σκανδιναβικα προτυπα.
    Νομιζω ομως οτι οι ευρωπαιοι θα το βαλουν στον τελικο.
    Θα το ηθελα θεση 20 με 30 στον τελικο.

  12. Ένα ποπάκι της σειράς. Τίποτα το ιδιαίτερο. Πλήρης απογοήτευση το φετινό επίπεδο. Περίπατο θα κάνει η Τάμτα αν συνεχίσουμε έτσι. Δε μπορώ να βρω το παραμικρό ωραίο στο τραγούδι της Νορβηγίας. Κρίμα γιατί είναι από τις αγαπημένες μου χώρες στο διαγωνισμό.

  13. Παιδια πατε καλα??? Ειναι. Μια μιξη waldos people και saara alto. Απατο. Θα παει. Τι βραβεια λετε ειστε με τα καλα σας? Χαχαχα γελαει κ ο καθε πικραμενος. Θα ναι big flop. Ουτε καν τελικο. Ειναι κλασικο ποπακι 5 χρονων πριν. Οσο και να ειναι χαλια τα αλλα, οι μπαλαντες ειναι λιγοτερο φθηνιαρικες. Εχετε θεμα μουσικων ακουσματων οι μισοι απο δω. Αναμενετε απεγνωσμενα dance και οοοτι σαχλο βγαινει εθελοτυφλειτε.

  14. Στη στούντιο βέρσιον θεωρούσα ότι μπορεί να πάει μέχρι και για νίκη αναλογιζόμενος τι αρέσει και τι πάει καλά στην Γιουροβίζιον.

    Από αυτό που είδα και άκουσα χτες αρχίζω να έχω αμφιβολίες. Νομίζω μετατράπηκε σε κάτι φτηνό επί σκηνής τόσο σκηνικά όσο και ως ερμηνείες. Ακούγοντας το στην στούντιο βέρσιον μου έβγαζε κάτι επικό αλλά αυτό που σού έβγαζε βλέποντας το και ακούγοντας το λάιβ είναι ένα κάτω του μετρίου ποπ που σου αφηνει μια κιτς αίσθηση.

    Δεν ξέρω τι τύχη θα έχει τον Μάιο. Νομίζω δεν θα τα παέι καλά στις κριτικές επιτροπές ενώ και το κοινό δεν νομίζω να εντυπωσιαστεί.

  15. Τα σκόπια απο τη στιγμή που αποδεχτηκαν τη συμφωνία ΟΦΕΙΛΑΝ να αυτοαποκαλούνται Βόρεια “μακεδονία”.
    Θελετε να μου πειτε οτι ξυπνησαν οι νορβηγοι και ειπαν να βαλουμε τα σκοπια στη διεθνή επιτροπη…

    φετος αυτο το κρτατος ληστη θα παρε πολλους ψηφους απο επιτροπεσ ετσι για να το εμπεδωσουμε καλυτερα

  16. ποπάκι της σειρας..προ 2010..πετάμε και μια εθνικ παρένθεση στίχων..κοινώς αχταρμάς..πολυ αδύναμη φέτος η Σκανδριναβία γενικά..ειδικά μετά τα επίσης χρονοντούλαπα Δανίας και Φινλανδίας..

  17. Κλασσική κιτς μπουρδίτσα που θα τα πάει καλύτερα στο televoting σε σχέση με επιτροπές (στην καλύτερη των περιπτώσεων ό,τι και η Δανία πέρσι και λέω στην καλύτερη καθώς δε θα ξαφνιαστώ αν αποκλειστεί κιόλας!)
    Οφείλω ωστόσο να ομολογήσω ότι είναι “πιασάρικο” και θυμίζει από Gimme Gimme των Abba…

  18. Με το “I Feel” η Νορβηγία θα έστελνε ένα επικών διαστάσεων τραγούδι στο διαγωνισμό, ένα αριστούργημα. Δυστυχώς δεν άρεσε ούτε στους τηλεθεατές ούτε στις ξένες επιτροπές + απ’οτι βλέπω δεν έχει σχολιαστεί και από κανέναν εδώ! Πραγματικά κρίμα! Παρόλα αυτά δεν πτοούμαι, βλέπω την live εμφάνιση του τραγουδιού ξανά και ξανά και ανατριχιάζω!

  19. Εξαρχής δεν κατάλαβα ποτέ την απήχηση για την εν λόγω συμμετοχή της αγαπημένης κατά τ’ άλλα Νορβηγίας. Θα προτιμούσα ένα εκ των Mørland / Ingrid Berg Mehus / Adrian Jørgensen. Ενοχλητικά τα φωνητικά – ιαχές του νικητήριου. Το όλο μουσικό πάντρεμα ασύνδετο για μένα, παραείναι pop, με αντίστοιχη σκηνική παρουσία. Θα χτυπούσε άνετα ΤΟΡ-5… Πριν 10 χρόνια!

  20. Το “I feel” ήταν τραγουδάρα!! κρίμα. λογικά όμως και αυτό που επιλέχθηκε καλά θα πάει. έχει και βορειοευρωπαικό έθνικ στοιχείο και είναι χαρούμενο γενικά.

  21. Συμπαθητικό! Έχει μια πιασαρικη μελωδία και ρεφρέν που σου μένει και καλά παρουσιαζεται πάνω στην σκηνή! Περνάει άνετα πιστεύω! Τουλάχιστον, αν και ποπάκι της σειράς, είναι τραγούδι είδους, και το κάνει και καλά!

  22. Μόνο σε μένα θυμίζει το περσινό της Φιλανδίας.;Πιασαρικο το ρεφραίν, από κει και πέρα αχταρμας, ούτε φωνητικά με ενθουσιάζουν ιδιαίτερα η φωνή του ενός εκ των 2 αντρών.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ