ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Οι KEiiNO σε μία αποκλειστική συνέντευξη στον OGAE Greece!

Η Νορβηγία θα επιλέξει και φέτος τη συμμετοχή της για τη Eurovision μέσω του εθνικού τελικού “Melodi Grand Prix. Από τις δέκα υποψήφιες συμμετοχές, ξεχωρίζει ήδη το τραγούδι “Spirit in the Sky” των KEiiNO, του νορβηγικού συγκροτήματος που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό τη συμμετοχή στο MGP 2019 και κατ’ επέκταση στο διαγωνισμό της Eurovision.

Ο OGAE Greece συνομίλησε με το συγκρότημα και εξασφάλισε για τους αναγνώστες του site του μια αποκλειστική συνέντευξη μέσα από την οποία οι Fred Buljo, Alexandra Rotan και Tom Hugo, συντελεστές του συγκροτήματος, συστήνονται στο κοινό και περιγράφουν τι σημαίνει ο διαγωνισμός της Eurovision για τους ίδιους. Τέλος, μέσα από τις απαντήσεις τους, δίνουν πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη παρουσία τους στον τελικό του MGP 2019!

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Παππάς | Φωτογραφίες: KEiiNO @ Instagram 

OGAE Greece: KΕiiΝΟ, αρχικά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σας στο MGP 2019 και σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη αυτή. 

ΚΕiiΝΟ: Εμείς ευχαριστούμε!

O.G.:  Οι KEiiNO δημιουργήθηκαν πολύ πρόσφατα. Μόλις τον Αύγουστο του 2018…

Tom: Σωστά! Ο λόγος που δημιουργήθηκε το συγκρότημα είναι ουσιαστικά η συμμετοχή μας στο MGP 2019! Όλα ξεκίνησαν με το “Spirit in the Sky”. Ο σύζυγός μου και εγώ είχαμε την ιδέα για ένα τραγούδι με θέμα την αποδοχή και την αγάπη με βάση το πως γεννήθηκε ή επέλεξε να ζει ο κάθε ένας άνθρωπος. Γνωρίζουμε ότι ο λαός Sámi έπρεπε να πολεμήσει για αρκετό καιρό μέχρι η κουλτούρα και η γλώσσα του να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση και κάπως έτσι επιλέξαμε να συνεργαστούμε με έναν τραγουδοποιό/καλλιτέχνη που προέρχεται από τον λαό αυτό. Μέσα από συμβουλές από φίλους, βρήκα τον Fred Buljo, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα. Ψάξαμε όλοι μαζί τη καλύτερη pop γυναικεία φωνή στη Νορβηγία για να… ντύσει το τραγούδι και έτσι η Alexandra Rotan ενσωματώθηκε στην ομάδα! Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι KEiiNo! Τέλος, ο Φινλανδός παραγωγός Henrik Tala μας βοήθησε – μέσω της συνεργασίας μας – να ολοκληρωθεί το “Spirit in the sky” για να μπορέσουμε να το καταθέσουμε για τον διαγωνισμό. 

O.G.:  Τι ακριβώς σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος “KEiiNO” και πως προέκυψε;

KEiiNO: Keino στα Φινλανδικά σημαίνει «τρόπος» και «δρόμος» στη γλώσσα των Sámi. Αποτελεί επίσης ένα αφιέρωμα στη πόλη που μεγάλωσε ο Fred, το Kautokeino. Το έξτρα “i” που περιέχεται είναι καθαρά για λόγους δικαιωμάτων, καθώς η λέξη keino σε όλα τα site domains και στα social media ήταν κατειλημμένη. 

O.G.: Θα θέλατε να συστηθείτε στο κόσμο, ένας ένας ξεχωριστά; 

KEiiNO: Βεβαίως, με μεγάλη μας χαρά! 

Alexandra Rotan: Γεια! Είμαι η Alexandra και από την ηλικία των τεσσάρων που θυμάμαι τον εαυτό μου τραγουδούσα, συντροφιά με το ραδιόφωνο! Κάθε φορά που ο δάσκαλος στο σχολείο ζητούσε πρωταγωνίστρια για τις σχολικές παραστάσεις που ετοιμάζαμε, το χέρι μου ήταν μονίμως σηκωμένο στον αέρα! (γέλια). Γύρω στα δέκα μου χρόνια, ξεκίνησα τα πρώτα μαθήματα τραγουδιού ενώ λίγα χρόνια αργότερα έλαβα μέρος στο Junior MGP! Στα είκοσί μου, ήρθε το “Idol”. Μέσα από το talent show με γνώρισε ο manager Gunnar Greve, ο οποίος με πρότεινε και μου έκλεισε μια απίστευτη δουλειά: συνεργασία με τον Alan Walker στη περιοδεία του! Η συμμετοχή μου στο MGP 2019 είναι ένα τεράστιο όνειρο που γίνεται πραγματικότητα και ειδικά όταν έχω την ευλογία να συνεργάζομαι με δύο απίστευτους ανθρώπους όπως ο Fred και ο Tom. Πιστεύω πολύ στο τραγούδι μας γιατί έχει ένα πολύ δυνατό μήνυμα και έχω να σας πω ότι ναι, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! 

Fred Buljo: Γεια σας και από εμένα! Εγώ είμαι ο Fred Buljo. Μεγάλωσα στο Kautokeino με τη κουλτούρα των Sámi να είναι έντονη στη ζωή μου. Η σχέση μου με τη μουσική ξεκινά από νωρίς. Στα έξι μου, έγραψα το πρώτο μου τραγούδι το οποίο ηχογράφησα σε ένα μαγνητοφωνάκι. Θυμάμαι ότι τραγουδούσα rap επάνω σε ηχογραφημένους ήχους από το Super Nintendo (γέλια). Από τα δέκα μου, ξεκίνησα να παράγω μουσική στον υπολογιστή μου πια. Το 2006 συμμετείχα στο Πασχαλινό φεστιβάλ του Kautokeino και τότε ήταν που δημιούργησα το ραπ συγκρότημα Duolva Duottar. To 2008, οι Duolva Duottar έφτασαν στον τελικό του “Norway’s Got Talent“. Ακολούθησαν περιοδείες σε Σκανδιναβία και Ρωσία ενώ έχω εργαστεί και ως συνθέτης και εκπαιδευτής. Το τελευταίο καιρό ασχολούμαι ιδιαίτερα με τη παραδοσιακή μουσική των Sámi, “joik” και χαίρομαι που μέσω των KEiiNO μου δίνεται η ευκαιρία να το εξελίξω όλο αυτό. 

Tom Hugo: Γεια σας! Εγώ είμαι ο Tom Hugo. Έκανα τη πρώτη μου δημόσια εμφάνιση όταν ήμουν επτά ετών και από τότε συμμετείχα σε διάφορα pop και rock συγκροτήματα. Το 2011 ξεκίνησα να εργάζομαι ως solo τραγουδιστής ενώ παράλληλα έγραφα και τα δικά μου τραγούδια. Το 2013, συμμετείχα στο MGP με το τραγούδι “Det er Du”. Το 2018 έγραψα το τραγούδι “Family”, το οποίο επιλέχθηκε να είναι το επίσημο τραγούδι του Pride 2018! Μπορεί να μου αρέσει η ιδιότητά μου σαν solo καλλιτέχνης, όμως ως μέλος ενός συγκροτήματος ομολογώ πως νιώθω πιο οικεία. Γι’ αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος που αποτελώ μέρος των KEiiNo. Το να κερδίσουμε το MGP είναι όνειρο χρόνων για μένα και ελπίζω φέτος να το καταφέρουμε. 

O.G.: Τι σημαίνει η Eurovision για εσάς;

KEiiNO: Είμαστε όλοι fan της ιδέας της ένωσης των κατοίκων της Ευρώπης μέσω της μουσικής! Αυτό ακριβώς δηλαδή που πρεσβεύει και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός! Παρακολουθούμε τη Eurovision πολλά χρόνια και είμαστε γνώστες του θεσμού, αν και ο Tom είναι ο πιο… εκδηλωτικός της παρέας! (γέλια) Θα χαρούμε πάρα πολύ να μας δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο Τελ Αβίβ ως εκπρόσωποι της Νορβηγίας στη Eurovision! 

O.G.: Το τραγούδι σας Spirit in the Sky” είναι ένα pop τραγούδι, με στίχους τόσο στα Αγγλικά όσο και στη διάλεκτο των Sámi. Ποια η σημασία του;

KEiiNO: Η έμπνευση προήρθε από ιστορικές μάχες για την αποδοχή του ποιοι είμαστε, ανεξάρτητα από πολιτιστικό υπόβαθρο, φύλο ή προσανατολισμό. Οι Sámi πολέμησαν για αρκετό καιρό για να μπορούν να μιλάνε τη διάλεκτο και τη γλώσσα τους στη Νορβηγία, και το “Spirit in the Sky” αναφέρεται κυρίως στη μάχη αυτή. Ο στιχουργός μας, Alex, ήταν εμπνευσμένος από τη παραδοσιακή θρησκεία των Sámi  και τη πίστη τους στη βοήθεια των πνευμάτων μιας και η φύση δεν είναι ποτέ επικριτική! 

O.G.: Τα στοιχήματα και οι διάφορες δημοσκοπήσεις σας δείχνουν σαν το απόλυτο φαβορί για τη νίκη του Melodi Grand Prix 2019. Πως νιώθετε για αυτό;

KEiiNO: Είναι πολύ όμορφο να εισπράττει κανείς τόση αγάπη από τον κόσμο. Είναι για εμάς μια ένεση αυτοπεποίθησης και παράλληλα μας κάνει να δουλεύουμε ακόμη πιο σκληρά για να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ένα υπέροχο show. Ο τίτλος του φαβορί δεν σημαίνει απαραίτητα “νίκη” και οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να το πετύχουμε αυτό, και όχι να επαναπαυόμαστε με έναν τίτλο! Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι είδους τραγούδι θα επιλεγεί στον τελικό του  MGP 2019 στις 2 Μαρτίου, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία μας να δώσουμε μια τέλεια παράσταση.

O.G.: Μιλώντας για… παράσταση, έχετε αποφασίσει πως θα είναι η παρουσίαση του τραγουδιού σας επί σκηνής στον τελικό του MGP 2019; 

KEiiNO: Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από τους υποστηρικτές μας που φοβούνται πως η παρουσίαση δε θα είναι έτσι όπως τη φαντάζονται να είναι. Έχουμε από την αρχή μια ξεκάθαρη άποψη του πως θα θέλαμε να είναι η εμφάνισή μας στον τελικό και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μπορέσουμε να την αποκαλύψουμε στις 2 Μαρτίου.

O.G.: Ποια είναι η άποψη σας για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του MGP 2019;

KEiiNO:  Υπάρχουν πολλά καλά τραγούδια και έμπειροι τραγουδιστές φέτος. Είναι τιμή μας που καταφέραμε να βρεθούμε στον τελικό. Οι μπαλάντες των Mørland  και Adrian Jacobsen  είναι οι ισχυρότεροι αντίπαλοι κατά την άποψή μας.

O.G.: Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους Έλληνες fans της Eurovision;

KEiiNO:  Να είστε περήφανοι γιατί είστε τέλειοι έτσι όπως είστε. Ο Tom έχει βρεθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και θα ήθελε να επιστρέψει και να τραγουδήσει ζωντανά με  τον Fred και την Alexandra, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε αυτή την όμορφη χώρα – και που θα έπρεπε σύντομα!!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τους KEiiNO  που μας παραχώρησαν αυτή τη πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μόλις λίγες ημέρες πριν από τον τελικό του MGP 2019 και εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών. Τους ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία και Καλή Σταδιοδρομία στη πορεία τους στο χώρο της μουσικής γενικότερα!

Υπενθυμίζουμε ότι ο εθνικός τελικός της Νορβηγίας, Melodi Grand Prix 2019, θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στο Oslo Spektrum (Όσλο) με παρουσιαστές τους Kåre Magnus Bergh και Heidi Ruud Ellingsen.

Μπορείτε να διαβάστε προηγούμενες συνεντεύξεις που έχουμε κάνει με καλλιτέχνες του χώρου της Eurovision στην ενότητα “Συνεντεύξεις”Για ακόμη περισσότερες, μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece!

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απορω γιατι ειναι τοσο ψηλα στα στοιχηματα. Και καλα ατμοσφαιρικο, παραδοσιακο, αλλα κατ εμε δευτερης διαλογης. Αν περασει τελικο θα μεινει στη μεση του πινακα.

    • Εγώ πάλι αναρωτιέμαι γιατί η Ιταλία είναι ψηλά στα στοιχήματα . Ένα τραγούδι που πήρε 11 τις εκατό στο televoting. Και η Κύπρος πολύ υποτιμημένη πάλι.

      • nomizo o logos einai epidi den exi vgi to kommati olokliro , den exi ksekatharisi to thema tis oukranias, kai episis epd einai kipros. i foureira mpri na edose ligo othisi gia to 2019, kai pali den exi kai oute tha exi tin dinamiki pou exoun rosia, souidia, norvigia prin kan kikloforisoun ta tragoudia. fisika se afti ti fasi ta stiximata den paizoun kanena rolo. edo i foureira sta stoixitmata itan 23i kai isos gia oute teliko mexri tis proves. ego pistevo me ta dedomena pou iparxoun tora, i kipros mpori na pai poli psila. theoro to kommati to epitrepi kai an doulefti sosta kai exi pali to “wow” factor opos eixe tis foureira, artio skinika ktl, mpori na ftasi 5ada. gia emena apo ta 18 tragoudia pou exoun vgi mou einai to pio efxaristo tis tamta, kai as einai snippet

  2. Ντάξει. Τώρα το άκουσα. Για πρωτιά πάει χαλαρά το Μάιο. Η Νορβηγία μια φορά στα δέκα χρόνια στέλνει κομμάτι δυναμίτη που πιάνει και κοινό και επιτροπές. Θα συσπειρώσει και όλες τις Βόρειες και σκανδιναβικές στην ψηφοφορία… Αν πάει αυτό το κομμάτι το Μάιο, είναι σίγουρο top 3 και contender για νίκη.
    ΥΓ: Μόλις είδα τώρα και τα στοιχήματα από περιέργεια και έχουν ήδη τη Νορβηγία 5-6η θέση χωρίς να βγάλει επισήμως κομμάτι. Άρα σωστό το ένστικτό μου.

    ΥΓ2: catchy και καλό το τραγούδι της Ντούσκα. Μην αγχώνεστε. Όλη η ομάδα πετάει φέτος.

    ΥΓ3: Της Τάμτα δεν της είχα πολύ εμπιστοσύνη για το κομμάτι αλλά μια χαρά ευχάριστο και χορευτικό και φρέσκο είναι. Καλύτερο από το Fuego. Αν ακούσει κανείς όλα τα τραγούδια της Τάμτα τα 15 χρόνια που υπάρχει στην ελληνική δισκογραφία, το Replay είναι μέσα στα 6-7 καλύτερά της κομμάτια και βασικά κατά τη γνώμη μου μέσα στα 5 καλύτερά της (tonight, κοίτα με, replay, unloved , Να με πάρεις μακριά)

    • Νομίζω ότι δύσκολα θα συσπειρώσει όλες τις Βόρειες και Σκανδιναβικές!!! ! Εφόσον η Σουηδία επιλέξει τον John Lundvik και η Ισλανδία τους Hatari, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα για την Νορβηγία! !!

      • @Fotis…Η Σουηδία φέτος θα είναι άνετα στη πεντάδα και εφόσον επιλέξει τον John Lundvik, λογικά θα βγει πρώτος στις επιτροπές (βλέπε περσινή Αυστρία), με την μόνη διαφορά ότι το Too late for love είναι καλύτερο από το περσινό της Αυστρίας και περιμένω να τα πάει καλά και στο κοινό!!!Αλλά και να μην τα πάει, η ψηφοφορία των επιτροπών αρκεί για το τοπ 3!!!

      • Οι Hatari είναι πολύ διχαστικό (και εντελώς γελοίο) πράγμα για να συσπειρώσει μαζικά τον κόσμο.

    • Προσθεσε και το ήλιους και θάλασσες στα τοπ! Αν και για μενα top of the top θα ναι για παντα το unloved. Τι τραγουδάρα είχαμε πλάκα πλάκα και δεν την στείλαμε ποτέ στην eurovision.

      • Ναι το ξέρουμε από το 2016 ο λόγους που μπαίνει η Σουηδία στο Top 5 είναι οι επιτροπές γιατί στο κοινό πατώνει.

        Όσο για την Νορβηγία που στέλνει πολύ ποιο καλά τραγούδια από την Σουηδία οι Keiino και ο Moreland είναι καταπληκτικοί.

  3. Καταλαβαίνω γιατί αρέσει στον ροζ μικρόκοσμο των φαν, αλλά αυτό το ψευδο-ethnic πράγμα είναι στην πραγματικότητα πολύ προκάτ και πλαστικό. Δεν θα μου φανεί περίεργο να μαρτυρήσει με τις επιτροπές.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ