ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Στον «αέρα» η συμμετοχή της Maruv!

Ολοκληρώθηκε χθες ο τελικός του Vidbir 2019 μέσω του οποίου θα επέλεγε η Ουκρανία τον εκπρόσωπό της στον 64ο Διαγωνισμό της Eurovision στο Τελ Αβίβ. Νικήτρια αναδείχτηκε η Maruv με το τραγούδι της «Siren Song» συγκεντρώνοντας 11 βαθμούς συνολικά. Εντούτοις, η συμμετοχή της στον διαγωνισμό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το χρονικό:

Την προηγούμενη βδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Vyacheslav Kyrylenko δήλωσε στο λογαριασμό του στο twitter:

Αν αυτοί που κάνουν περιοδεία στη Ρωσία πάνε στην Eurovision για να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία και μάλιστα διαδηλωτικά συνεχίζοντας να παίζουν τέτοιες παραστάσεις εκεί, τότε είναι καλύτερο να μην συμμετάσχουν καθόλου. Δεν θα χρειαζόταν να χάνουμε χρόνο προσπαθώντας να εξηγήσουμε ότι στην ουσία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι η φιλία και οι εκδρομές, αλλά η επιθετικότητα, η προσάρτηση και η κατοχή!

Ακόμα, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Yevhen Nyshchuk σημείωσε επίσης ότι θεωρεί απαράδεκτο ότι οι άνθρωποι με τέτοια στάση θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στην Eurovision. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το Υπουργείο δεν παρεμβαίνει στην επιλογή που διοργανώνεται από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Τις δηλώσεις αυτές αντέκρουσε με δικές της δηλώσεις η επικεφαλής έργου για τον διαγωνισμό, Natalya Franchuk

Σεβόμαστε κάθε φιναλίστ και ευχόμαστε σε κάθε μία από αυτές τη νίκη. Είναι λάθος να συζητάμε επί του παρόντος ποιος εμφανίζεται πού και ποιος όχι, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τον νικητή. Το έργο της Εθνικής Επιλογής είναι να παρουσιάσει τους καλύτερους καλλιτέχνες της χώρας και να επιλέξει το τραγούδι που θα υποστηρίξουν οι κριτές και χιλιάδες θεατές. Προσκαλέσαμε στην επιλογή τους καλλιτέχνες των οποίων τα τραγούδια θεωρήθηκαν αρκετά λαμπρά για να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στη Eurovision.

Οι όροι του διαγωνισμού καθορίζονται στους Κανόνες συμμετοχής του καλλιτέχνη στην Εθνική Επιλογή για τη Eurovision. Και τα 4 χρόνια τους ακολουθούμε αυστηρά. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο θέμα αυτό στους κανόνες. Μόνο οι προϋποθέσεις για το τραγούδι είναι σημαντικές, η προθεσμία υποβολής της αίτησης, ο χρόνος, ο αριθμός των καλλιτεχνών στη σκηνή.

Εάν υπάρχει προηγούμενο, τότε είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ευρύτερη συζήτηση για το θέμα αυτό, να κατανοηθεί η διάθεση του κοινού και να γίνουν προσαρμογές για το επόμενο έτος. Πρόκειται για πολλή δουλειά και αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει μια ή δύο μέρες πριν από τον τελικό της επιλογής “

Κατά την διάρκεια του τελικού, ο παρουσιαστής της βραδιάς Sergiy Prytula, διάβασε μια ανακοίνωση η οποία ανέφερε πως ο τραγουδιστής που θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στον διαγωνισμό της Eurovision πρέπει να πάρει την έγκριση από τον κρατικό τηλεοπτικό φορέα UA: PBC.

Η κριτική επιτροπή, εκτός από την κριτική των τραγουδιών επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου έλεγχο των εθνικών φρονημάτων των τραγουδιστών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ερωτήσεις προς την τραγουδίστρια των Yuko, προς την Maruv και προς το ντουέτο των δίδυμων ANNA MARIA. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την Jamala να ανακρίνει τη Maruv.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, περιμέναμε όλοι την επίσημη τοποθέτηση του κρατικού τηλεοπτικού φορέα της Ουκρανίας UA:PBC σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό της Eurovision. Τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του, όσο και στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ανακοίνωσε τη Maruv ως την 16η εκπρόσωπο της χώρας στον διαγωνισμό.

Οι συζητήσεις όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Vyacheslav Kyrylenko δήλωσε μετά την νίκη της Maruv, ότι είναι προβληματικό για την Ουκρανία μία καλλιτέχνης να περιοδεύει σε μία εχθρική χώρα, χωρίς να αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτού. Ως εκ τούτου, η επιλογή του εκπροσώπου στην Eurovision δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σε συνέχεια όλων αυτών, ο κρατικός τηλεοπτικός φορέας της Ουκρανίας UA:PBC εξέδωσε την παρακάτω δήλωση αναφορικά με τη συμμετοχής της Maruv:

O UA:PBC παρέχει στη Maruv, σαν νικήτρια της εθνικής επιλογής, μια σύμβαση για εξέταση η οποία θα καθορίζει τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό της Eurovision. Η επίσημη ανακοίνωση του αντιπροσώπου της Ουκρανίας στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision του 2019 θα πραγματοποιηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας συμμετοχής.”

Η κα. Koltsova εκ μέρους του UA:PBC δήλωσε:

Τώρα πρέπει να εγκρίνουμε τον νικητή, ο οποίος θα ταξιδέψει από την Ουκρανία. Και εμείς, ως UA: PBC, ακούμε την κοινωνία. Στην κοινωνία σήμερα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, μπορεί ένας καλλιτέχνης που έχει μια συναυλιακή δραστηριότητα στη Ρωσία να εκπροσωπεί την Ουκρανία. Υπάρχει ένα σημείο στη σύμβασή το οποίο πρέπει να συζητήσουμε με την MARUV. Έχουμε μια ρήτρα στη σύμβαση που προβλέπει ορισμένες αποφάσεις – πρέπει να την αποδεχτούν.

Σε συνέχεια των δηλώσεων της, ανέφερε πως ακόμα δεν μπορεί να κάνει κάποια δήλωση για πιθανή αντικατάσταση της Maruv από τις Freedom Jazz που τερμάτισαν δεύτερες στον τελικό του Vidbir 2019 συγκεντρώνοντας 10 βαθμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η Maruv έχει προγραμματίσει τέσσερις παραστάσεις στη Ρωσία πριν από την Eurovision: 28 Φεβρουαρίου / Βραβεία MK Zvukovaya Dorozhka, 5 Απριλίου / Zhara Music Awards, 6 Απριλίου – σόλο συναυλία στο Izvestia Hall στη Μόσχα και 12 Απριλίου σόλο συναυλία στο Aurora Συναυλία στην Αγία Πετρούπολη.

Η ίδια η Maruv, κατά την διάρκεια συνεντεύξεων με δημοσιογράφους μετά το σόου, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τις εμφανίσεις της στη Ρωσία.

Εν αναμονή των εξελίξεων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Andriy Danylko (Verka Serduchka), ο οποίος υπήρξε εκ των θερμότερων υποστηρικτών της Maruv κατά την διάρκεια του Vidbir.

“Αν η ουκρανική τηλεόραση θα αποφασίσει αν η Maruv αξίζει να εκπροσωπήσει την Ουκρανία, ποια είναι η έννοια της συνεδρίασης σε αυτήν την έδρα της κριτικής επιτροπής και της οργάνωσης αυτού του εθνικού τελικού;”

Το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στην Maruv για να αποδεχτεί τη σύμβαση των όρων για τη συμμετοχή της στον 64ο Διαγωνισμό της Eurovision σαν εκπρόσωπος της Ουκρανίας εκπνέει σε 24 ώρες. Ο UA:PBC θα ενημερώσει την EBU ποιος τελικά είναι ο εκπρόσωπός της χώρας στον διαγωνισμό σε 48 ώρες.

Η πρώτη δήλωση της Maruv σχετικά:

“Θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι ώστε οι χώρες να ενωθούν, θα ήταν μια κοινή γιορτή για όλους, θα μοιράζονταν πολιτισμό και νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο. Πρώτα απ ‘όλα, είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού, όχι πολιτικές εκλογές”

Για όλες τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό της Eurovision μείνετε συντονισμένοι στο www.ogaegreece.com

[Πηγή: UA:PBC, esckaz,eschoney]

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Maruv θα υποχρεωθεί να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες συναυλίες της στη Ρωσία προκειμένου να την αποδεχτεί η κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας ως την εκπρόσωπό της. Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο όλη αυτή η προσωπική ταπείνωση και η ζημιά στην καριέρα της για να πάει στη Eurovision. Από την άλλη, είναι ενήλικας και γνώριζε ότι οι σχέσεις της με τη Ρωσία θα ήταν κόκκινο πανί για πολλούς στην Ουκρανία από τη στιγμή που θα συμμετείχε στην Ουκρανική επιλογή.

    • Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου…Και μάλλον πιστεύω ότι αυτό θα γίνει: θα ακυρώσει τις συναυλίες της στη Ρωσία για να πάει Eurovision. Τώρα το εάν αξίζει τον κόπο? Σηκώνει μεγάλη κουβέντα

  2. Αυτό που ανακατεύουν την πολιτική με την Eurovision πραγματικά δεν το κατάλαβα ποτέ. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχε χάσει ο sergey την Eurovision μόνο και μόνο επειδή η Ουκρανία το έπαιζε θύμα για το πόλεμο και πήρε την συμπάθεια εκείνη την χρονιά . Ακόμα και ένα τραγούδι που είχε συμμετάσχει πιο παλιά με τον tick tock το 2014 που ήταν πολύ μέτριο τραγούδι κατάφερε και πήρε την έκτη θέση μόνο και μόνο επειδή είχε λίγο περισσότερη συμπόνοια από το κόσμο και τις κριτικές επιτροπές για τον πολεμικό θέμα που ταλανίζει την Ουκρανία

    • Ο sergrey ήρθε πρώτος στο televoting ήρθε όμως 6ος στο κοινό.Η Ουκρανία δεν νίκησε ούτε στις επιτροπές (πρώτη η Αυστραλία) ούτε στο κοινο (πρώτη η Ρωσία) αλλά νίκησε.Οτι να ναι.

    • Aς είμαστε ειλικρινείς, είναι μία χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση, είναι αναμενόμενη η έξαρση του εθνικισμού. Ότι ακριβώς γινόταν επί χρόνια με τους Κύπριους καλλιτέχνες που κανείς τους ούτε καν είχε διανοηθεί να κάνει συναυλίες και εμφανίσεις στην Τουρκία για πολλά χρόνια μετά το ’74.

  3. Μακάρι να πάει,τουλάχιστον είναι ένα δυναμικό κομμάτι με sexy παρουσίαση..θα βαρεθούμε πολύ φέτος διαφορετικά..Ξέρουμε τίποτα για Ισλανδία,Τραγούδι Αρμενίας,,τραγουδι Ρωσίας,Λευκορωσία;;Βλέπω από 1 Μαρτιου και μετά να παίρνουμε 5-6 τραγούδια τη μερα

  4. Αυτά για όσους ακόμα… υποστηρίζουν ότι Εurovision και πολιτική δεν πάνε μαζί…
    Φυσικά το φετινό Ουκρανικό πολιτικό “πρόβλημα” που αφορά άμεσα τον διαγωνισμό δεν είναι ούτε το πρώτο, αλλά ούτε και το τελευταίο. Πάντα η πολιτική, μα ΠΑΝΤΑ, ήταν μέρος του διαγωνισμού. Άλλοτε πιο έντονο και άλλοτε όχι και τόσο… Είτε αφορά την επιλογή τραγουδιού, είτε βαθμολογιών την τελική βραδιά!

    Όσον αφορά τώρα την στάση της Ουκρανικής ηγεσίας αλλά και των εκεί υποστηρικτών της (βλέπε Jamala, κ.τ.λ…) , προσωπικά την βρίσκω φαιδρή (τουλάχιστον)!!! Τέτοιες τακτικές που αφορούν έναν διαγωνισμό τραγουδιού, με υπογραφές εγγράφων – φρονημάτων, μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω!

  5. Είναι σοβαροί οι άνθρωποι? Από το πουθενά…μπήκαν σε μια νύχτα στην ΤΕΤΑΡΤΗ θέση στα στοιχήματα λόγω νίκης Μαρουβ, και τώρα θέλουν να την ακυρώσουν?? Με ποια πρόφαση? ΔΕΝ υπήρχε στην προκήρυξη όρος που να απαγορεύει στους συμμετέχοντες να κάνουν συναυλίες στη Ρωσία. ΑΡΑ να φρόντιζαν να το είχαν περιλάβει στους όρους συμμετοχής. ΑΡΑ δεν μπορούν να της στερήσουν τη συμμετοχή. Διαφορετικά θα ήταν γελοίο να διοργανώνεται μια εθνική επιλογή τραγουδιού, την οποία θα ακύρωνε κατά το δοκούν η κρατική τηλεόραση μιας χώρας.

    Η εμφάνιση και το τραγούδι της Μαρουβ είναι τελείως εκτός της δικής μου αισθητικής αλλά το σωστό και δίκαιο πρέπει να λέγεται.

    ΥΓ: Το τραγούδι της Κατερίνας Ντούσκα είναι πραγματικά όμορφο, οπότε να μην αγχώνεστε. Είναι έγκυρο αυτό που σας γράφω.

    • Φίλε-η, συμφωνώ με όσα γράφεις, αλλά…
      Εαν ισχύει αυτό που γράφεις στο τέλος για το τραγούδι μας, καλό θα ήταν να δίνεις και κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες για να γίνεσαι πιστευτός-ή. Πάντως μακάρι να έχεις δίκιο, είτε το χεις ακούσει (που δεν νομίζω 🙂 ), είτε όχι…

  6. Μα καλά!!! Έχει προγραμματίσει συναυλίες στην Ρωσία και θέλει να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στο διαγωνισμό??? Δυστυχώς στο διαγωνισμό υπάρχει και η πολιτική και όλο αυτό το ζήτημα ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία είναι λεπτό!!! Είναι σαν να λέμε ότι η εκπρόσωπος της Κύπρου θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό με την Κύπρο και παράλληλα θα κάνει συναυλίες στην Τουρκία!! Δεν γίνεται να έχει και τα δύο!!! Οπότε πρέπει να διαλέξει!!

    • an to oukraniko kanali den htan toso kollhmeno mia xara tha mporouse na kanei kai ta dyo. kai outws h allws eprepe na ths to elegan apo prin ama tous peirazei toso poly oxi afou kerdisei

  7. Η πολιτική είναι άρρηκτα δεμένη με τη Eurovision χρόνια τώρα. Απλά φέτος προέκυψαν πολλά.
    Άσχετα εαν η Ουκρανία ή Ρωσία έχει δίκιο προσωπικά δε θα μου άρεσε αυτή η στάση του καλλιτέχνη η οποία γίνεται για το ΧΡΗΜΑ και τα περί ειρήνης κλπ κλπ είναι για το θεαθήναι. Εαν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά και με αλήθειες. Για να πουλήσει πάει Ρωσία… μη τρελαθούμε. Και δεν είναι εθνικισμός όταν πέφτουν σφαίρες.
    Πόσοι έλληνες τραγουδιστές πήγαν στα Σκόπια και μετά δήλωναν οτι η μακεδονια είναι ελληνική;;Πήγαν για τα λεφτά εκει… Δεν ειπε κανεις να πάρουν τα όπλα αλλά υπάρχουν και κάποια όρια.
    Από την άλλη η JAMALA ούτε στη χούντα να ήταν. Και αυτή τη συμπεριφορά την καταδικάζω.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ