ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Οι 4 πρώτοι φιναλίστ του Festival da Canção 2019!

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρώτος από τους δύο ημιτελικούς του εθνικού διαγωνισμού της Πορτογαλίας Festival da Canção 2019! Μέσα από το διαγωνισμό αυτό η περσινή διοργανώτρια χώρα θα αναδείξει τον εκπρόσωπο της χώρας για τον 64ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα γίνει στο Τελ Αβίβ στις 14, 16 και 18 Μαϊου.

Στον αποψινό ημιτελικό που διεξήχθη στα studio του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTP στη Λισαβόνα διαγωνίσθηκαν οκτώ τραγούδια διεκδικώντας τις τέσσερις πρώτες θέσεις για τον μεγάλο τελικό που θα γίνει στις 2 Μαρτίου 2019!

Παρουσιάστριες του show απόψε ήταν οι Tânia Ribas de Oliveira και Sónia Araújo. Επίσης, η Inês Lopes Gonçalves εκτελούσε χρέη παρουσιάστριας στο Green Room.

Η σειρά εμφάνισης των οκτώ υποψήφιων του πρώτου ημιτελικού του Festival da Canção 2019 είχε ως εξής (κάνοντας κλικ μπορείτε να δείτε τις live εμφανίσεις):

  1. Ana Cláudia – Inércia
  2. João Campos – É O Que É
  3. Soraia Tavares – O Meu Sonho
  4. Calema – A Dois
  5. Conan Osíris – Telemóveis
  6. Ela Limão – Mais Brilhante Que Mil Sóis
  7. Filipe Keil – Hoje
  8. Matay – Perfeito

 

Conan Osíris – Telemóveis
Matay – Perfeito

Ο τρόπος ψηφοφορίας ήταν όπως και πέρσι 50% από televoting και 50% από κριτική επιτροπή. Το televoting ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εμφάνισης και της τελευταίας συμμετοχής.

Ο Júlio Isidro ήταν και πάλι Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που επέλεξε το RTP για να αξιολογήσει τα τραγούδια του διαγωνισμού και στους δύο ημιτελικούς.

Συγκεκριμένα η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

  • Júlio Isidro : ραδιοφωνικός παραγωγός και προσωπικότητα της Πορτογαλικής τηλεόρασης, που συμμετέχει για τρίτη φορά την επιτροπή των ειδικών για τους ημιτελικούς του Festival da Canção.
  • Rita Redshoes : τραγουδίστρια και συνθέτρια, που συνέθεσε τη συμμετοχή της Deolinda Kinzimba’s “O que eu vi nos meus sonhos” στο Festival da Canção 2017.
  • Álvaro Costa : ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και τηλεοπτικός παρουσιαστής.
  • Isaura : στιχουργός και συνθέτρια του τραγουδιού «O Jardim» που νίκησε στο περσινό Festival da Canção 2018 και το οποίο μαζί με την Claudia Pascoal ερμήνευσε στον Μεγάλο Τελικό της Λισαβόνας.  Επίσης, κυκλοφόρησε το πρώτο διεθνές άλμπουμ της Human.
  • Maria João: τραγουδίστρια της Jazz και σκηνοθέτις, η οποία το 2015 κυκλοφόρησε το  άλμπουμ Plástico.
  • Pedro Penim : Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Praga της Λισαβόνας. Παρουσίασε επίσης το Blue Carpet καθώς και τις press conferences στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2018.
  • Selma Uamusse :Τραγουδίστρια με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη που έζησε και εργάστηκε στην Πορτογαλία από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της ήταν το άλμπουμ της «Mati» το 2018.

Μετά από μια ανασκόπηση των οκτώ συμμετοχών ξεκίνησε και η ψηφοφορία του κοινού. Κατά τη διάρκεια της τηλεψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα στη Maria Guinot, που εκπροσώπησε την Πορτογαλία στο διαγωνισμό της Eurovision το 1984 με το τραγούδι “Silêncio e Tanta Gente” και η οποία απεβίωσε τον περασμένο Νοέμβριο.

Special guest της βραδιάς ήταν το συγκρότημα Cais do Sodré Funk που εκτέλεσαν παλαιότερες συμμετοχές της χώρας με τους ερμηνευτές τους. Ο António Calvário ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της Πορτογαλίας στην Eurovision με το τραγούδι  “Oração” και ο Eduardo Nascimento τραγούδησε μαζί τους το “O Vento Mudou”, τη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision 1967!

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στη πρώτη και μοναδική νίκη της Πορτογαλίας στο διαγωνισμό στη συμμετοχή του 2017 με τον Salvador Sobral και το «Amar Pelos Dois», αλλά και στην περσινή συμμετοχή με την Cláudia Pascoal και τη συνθέτρια Isaura “O Jardim”.

Και μετά ακολούθησαν τα αποτελέσματα! Η κριτική επιτροπή ψήφισε ως εξής:

Το αποτέλεσμα της τηλεψηφοφορίας ήταν:

Μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων οι 4 φιναλίστ που θα διαγωνισθούν στον Μεγάλο Τελικό του Festival da Canção 2019 στις 2 Μαρτίου στο στο Portimão Arena είναι:

  1. Matay – Perfeito
  2. Conan Osíris – Telemóveis
  3. Calema – A Dois
  4. Ana Cláudia – Inércia

Πως σας φαίνονται οι 4 συμμετοχές που προκρίθηκαν στο μεγάλο τελικό; Ξεχωρίζετε κάποια;

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλα τα νέα σχετικά με τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στη Eurovision 2019.

[Πηγή – φωτογραφία: RTP / OGAE Greece]

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτή η γελοιότητα που περνιέται για εναλλακτικιά είναι ο Osiris που μας είχατε κάποιοι πάρει το κεφάλι τόσο καιρό; Γέλασα, δεν μπορώ να πω. ?

  2. Απορώ για πιο λόγο να υπάρχουν επιτροπές και όχι μόνο televoting? Σε κάθε χώρα χαντακώνουν τα τραγούδια ευτυχώς το κοινό έδωσε 12 αρι στον Conar Είναι το μόνο τραγούδι που μπορεί να τα πάει καλά στο τελ αβιβ

    • Καλά εννοείς να αποφύγει την τελευταία θέση στον ημιτελικό; Ποιος θα ψηφίσει μαζικά ένα πράγμα τόσο ασύνδετο δομικά, χωρίς σαφή μελωδία, που δεν μπορεί να τραγουδηθεί από κανέναν, με έναν με που κυκλοφορεί στη σκηνή λες και του έβαλαν προσθετικό σαγόνι και έναν χορευτή που έχει πάθει σπασμούς από την ελονοσία;

  3. Ο παραγωγός του τραγουδιού της duska(σύμφωνα με όσα ανέβασε στο instagram,θα είναι ο phil cook(ellie goulding,vamps,little mix,birdy)
    Ήταν συνπαραγωγός στο τραγούδι wild horses της birdy..

  4. Μου αρέσει πάρα πολύ ο Conan Osiris, αλλά χθες με απογοήτευσε με αυτή την σκηνική παρουσία… Μου έβγαλε πως ήθελε να τραβήξει όλα τα βλέμματα και δεν χρειαζόταν να το κάνει!

  5. Η επιτροπή τoy Festival da Cancao παντα ηταν τοσο οπισθοδρομικη και παλιομοδιτικη, δεν ξερω αν το κανουν επιτηδες; φαινεται ο Mateo θα κερδίσει εκτος και αν υπαρξει εκπληξη στον τελικο. Η πορτογαλία δυστυχως θα μείνει στον τελικό.

    Ο Osiris εχει ενα πολυ ξεχωριστο κομματι αλλα η εμφανιση ηταν επιεικως αθλια και κιτς. Θα γελάνε στο twitter.

  6. Δυστυχώς λείπει η ποιότητα και το καλλιτεχνικό έρεισμα από τα υποψήφια τραγούδια, τα σκηνικά τεχνάσμα δεν ωφελούν.

  7. Όταν πριν κάποιες μέρες έβαλα ν’ ακούσω από περιέργεια το κομμάτι του “απολυτου φαβορί” conan osiris, στο 1:30 εξυνα το κεφάλι μου από αμηχανία και αναρωτιομουν τι του βρίσκουν. Τη δε παρουσία του τη παρομοιασα με του Μαεβιους Παχατουριδιους των “αμάν”. Παρότι εξακολουθώ να βρίσκω λίγο too much το στυλιστικο, ομολογώ πως η χθεσινή του εμφάνιση με κέρδισε, όπως και το νόημα των στίχων.

  8. Παρακαλώ το άτομο που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο μου να πάψει να το κάνει. Δηλώνω ότι θεωρώ το Telemoveis και τη σκηνική παρουσία τραγικά και χωρίς ποιότητα. Να συμπληρώσω ότι δε θα έξυνα το κεφάλι μου για κανένα λόγο γιατί το θεωρώ άκομψο.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ