ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός του Festival da Canção 2019!

O κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Πορτογαλίας, RTP, όπως σας έχουμε ενημερώσει, θα επιλέξει τον εκπρόσωπο της χώρας για τον 64ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision μέσα από τον εθνικό διαγωνισμό της χώρας Festival da Canção 2019.

Απόψε θα διεξαχθεί ο πρώτος από τους δύο ημιτελικούς του φεστιβάλ, στον οποίο θα διαγωνισθούν οκτώ τραγούδια για να διεκδικήσουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις για τον μεγάλο τελικό που θα γίνει στις 2 Μαρτίου 2019.

Η σειρά εμφάνισης των οκτώ υποψήφιων του πρώτου ημιτελικού του Festival da Canção 2019 έχει ως εξής (κάνοντας κλικ μπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια):

  1. Ana Cláudia – Inércia
  2. João Campos – É O Que É
  3. Soraia Tavares – O Meu Sonho
  4. Calema – A Dois
  5. Conan Osíris – Telemóveis
  6. Ela Limão – Mais Brilhante Que Mil Sóis
  7. Filipe Keil – Hoje
  8. Matay – Perfeito

Ο τρόπος ψηφοφορίας θα παραμείνει όπως ήταν και πέρσι (50% από televoting και 50% από κριτική επιτροπή).

Παρουσιαστές του show απόψε θα είναι οι Tânia Ribas de Oliveira και Sónia Araújo. Επίσης, η Inês Lopes Gonçalves θα βρίσκεται ως παρουσιάστρια στο Green Room.

Ο πρώτος ημιτελικός του Festival da Canção 2019 θα μεταδοθεί ζωντανά από τα studio του RTP στη Λισαβόνα στις 23:00 ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να τον παρακολουθήσετε LIVE από το RTP 1 και ΕΔΩ.

Ποιο τραγούδι πιστεύετε θα ξεχωρίσει απόψε; Περιμένουμε τα σχόλια σας!

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλα τα νέα σχετικά με τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στη Eurovision 2019.

[Πηγή – φωτογραφία: RTP / OGAE Greece]


Η Ιστορία της Πορτογαλίας στη Eurovision με μια ματιά…

  • 50 συμμετοχές στο διαγωνισμό, από τις οποίες στις 42 συμμετείχε στο Μεγάλο Τελικό.
  • Η πρώτη συμμετοχή ήταν το 1964 («Oração» / António Calvário – 13η θέση (τελευταία) με 0 βαθμούς).
  • Έχει απουσιάσει από το διαγωνισμό 5 φορές, οι 4 ήταν από το 2000 και μετά (1970, 2000, 2002, 2013 και 2016).
  • Έχει μία νίκη το 2017 με τον Salvador Sobral και το «Amar Pelos Dois».
  • Έχει τερματίσει στην τελευταία θέση 4 φορές (1964, 1974, 1997 και 2018), ενώ τις δύο φορές (1964, 1997) έχει λάβει μηδέν βαθμούς!
  • Στην ψηφοφορία τους περισσότερους βαθμούς τους έχει δώσει σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ τους περισσότερους τους έχει λάβει από Γαλλία και Ισπανία.

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για κάποιο λόγο η Πορτογαλία έγινε εσχάτως η αγαπημένη των fans (πιθανότατα η συμπάθεια προς τη διαρκώς πτωχή αδικημένη, η οποία τελικά φτάνει να παντρευτεί τον πρίγκιπα, ως άλλη Σταχτοπούτα), οι οποίοι ανακαλύπτουν διαρκώς μικρά αριστουργήματα στους τελικούς της. Έφτασαν μάλιστα πέρσι για το O Jardim, αφού συνέρχονταν από τις απανωτές λιποθυμίες που τους προκαλούσε η “ποιότητά” του, να μιλάνε για δεύτερη σερί νίκη της χώρας. Το πραγματικό αποτέλεσμα το θυμόμαστε.
    Εγώ πάλι, όπως και πέρσι, θα μιλήσω και φέτος για ως επί το πλείστον μετριότατα, βαρετά και ασυνάρτητα τραγούδια, που η ανικανότητά τους να έχουν μία δυνατή μελωδία και μία συγκεκριμένη δομή μεταφράζεται ως “εναλλακτικότητα” και “πειραματισμός”. Αλλά εν τέλει όχι, γλυκούλια μου, στην πραγματικότητα είναι μετριότατα, βαρετά και ασυνάρτητα τραγούδια, ανίκανα να έχουν μία δυνατή μελωδία και μία συγκεκριμένη δομή.

  2. Μακάρι να βγει το Telemoveis. Φρέσκο, πειραματικό, σύγχρονο, μυστήριο και σκοτεινό.
    ΚΑΙ ΝΑΙ, μας αρέσουν τα πειραματικά. ΚΑΙ ΝΑΙ, η Πορτογαλία βγάζει διαμάντια. Τραγούδια που πειράζουν και ερεθίζουν αυτιά, που έχουν υποστεί πλύση από την μουσική της βιομηχανίας. Uptempo εμπορική dance, χιλιοπαιγμένη pop, με συγκεκριμένη αυστηρή δομή, επαναλαμβανόμενα θέματα κλπ κλπ.

    Η Eurovision περνά σε άλλη εποχή. Ναι, η fans της αφήνουν πίσω το κιτσαριό και τις εθνοπόπ φθηνιές, και αναζητά ποιοτική μουσική από εναν ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ. Και η Πορτογαλία μας το προσφέρει. Ελπίζουμε να το κάνει και η Ελλάδα.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ