ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Εξασφαλισμένη παρουσία στη Eurovision μέχρι και το 2023!

Σε δηλώσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Αυστραλίας στον διαγωνισμό τραγουδιού του δικτύου “Eurovision” της EBU προέβη πρόσφατα εκπρόσωπος του κρατικού καναλιού της χώρας, SBS. Σύμφωνα με αυτές, το κανάλι εξασφαλίζει τη παρουσία της Αυστραλίας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού “Eurovision Song Contest” για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον! 

Η σχέση αγάπης της Αυστραλίας με την Eurovision ήταν ανέκαθεν παθιασμένη και μετρά αρκετά χρόνια. Ο κρατικός φορέας της χώρας, SBS, σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής Blink TV αποτελούν την κεφαλή της συμμετοχής της Αυστραλίας στον εν λόγω διαγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία που σημειώνει ο διαγωνισμός ως τηλεοπτικό πρόγραμμα αλλά και το ενδιαφέρον που εκδηλώνει σε αυτόν το κοινό. Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτέλεσαν βασικές προϋποθέσεις της ένταξης της Αυστραλίας στο διαγωνιστικό κομμάτι της Eurovision το 2015 ενώ τους “ανάγκασαν” να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό για τα επόμενα πέντε έτη τουλάχιστον!

Ο εισηγητής της SBS, κ. Josh Martin, δήλωσε σχετικά με την πενταετή συμφωνία:

Το SBS είναι η έδρα του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στην Αυστραλία εδώ και 35 χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι με τη πρόσκληση να γίνουμε ένα πιο μόνιμο μέλος της μεγάλης οικογένειας της Eurovision. Θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε το εκπληκτικό ταλέντο και την ποικιλομορφία της Αυστραλίας σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη δύναμη της μουσικής να φέρνει τους ανθρώπους μαζί – ακόμα και από τις πολικές αντίθετες πλευρές του πλανήτη.”

Δηλώσεις σχετικά με την σχέση της Αυστραλίας με τη Eurovision έκανε και ο κ. Paul Clarke, επικεφαλής της αποστολής της Αυστραλίας στον διαγωνισμό και διευθυντής της εταιρίας Blink TV!

[Πηγή: Cameron Spencer/Getty Images AsiaPac]

Αυτή είναι μια θαυμάσια επικύρωση του τι έφερε η Αυστραλία στην Eurovision και του να λέμε “Thank You Europe!” για την απόφασή τους. Θυμάμαι τη πρώτη μας κάλυψη, δέκα χρόνια πριν. Παρόντες εγώ, δύο συνεργάτες – η Julia και ο Sam και ένας cameraman. Έκτοτε, η ομάδα κάλυψης του SBS έχει αυξηθεί και παράλληλα οι καλλιτέχνες και η μουσική βιομηχανία της Αυστραλίας έχουν φτάσει στο επίκεντρο της πρόκλησης του να αποτελέσει ο διαγωνισμός της Eurovision κομμάτι της Αυστραλιανής ψυχαγωγίας. Η Ευρώπη ξέρει ότι μπορεί πάντα να περιμένει μεγάλη μουσική και πάθος από την Αυστραλία “.

 

Τέλος, τη τοποθέτησή του ως προς τη συμμετοχή της Αυστραλίας στον διαγωνισμό έκανε και ο κ. Jon Ola Sand,  εκτελεστικός υπεύθυνος του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Photo: Andres Putting [Eurovision.tv]

Είμαστε ευτυχείς που η Αυστραλία έχει γίνει ένα πιο μόνιμο μέλος της οικογένειας του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Οι Αυστραλοί έχουν από καιρό τους τεράστιους οπαδούς της διοργάνωσης με μεγάλο αριθμό πιστών θεατών κάθε χρόνο. Όταν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην 60ή επέτειο του διαγωνισμού, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε το πόσο δημοφιλείς θα γίνουν οι καλλιτέχνες τους. Ήταν μια φυσική εξέλιξη για μας να συμφωνήσουμε με την ένταξή τους ως συμμετέχοντες για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς φέρνουν τόσα πολλά στο τραπέζι και ανυπομονούμε να τους υποδεχθούμε ξανά στο Τελ Αβίβ παρέα με τους υπόλοιπους 41 φορείς. Ένα είναι σίγουρο: θα είναι μία φανταστική γιορτή της μουσικής!”

 

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μουσικής με τηλεοπτική κάλυψη με το 2018 να προσελκύει περίπου 186 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως. Το SBS έφτασε να μετρά περισσότερους από 2.9 εκατομμύρια θεατές το 2018 επιβεβαιώνοντας πως η συμμετοχή του στον διαγωνισμό είναι εξαιρετική επιλογή και απόφαση.

 Η Αυστραλία στη Eurovision! 

Η Αυστραλία ξεκίνησε να μεταδίδει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, μέσω του SBS, από το 1983 χωρίς καμία διακοπή. Από το 2012 και έπειτα, οι μεταδότες του καναλιού είχαν το δικό τους δωμάτιο μετάδοσης (booth) στις αρένες του διαγωνισμού. Η χώρα ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό το 2015, ύστερα από ειδική συμφωνία που έγινε μεταξύ SBS και EBU. Ανάμεσα στους όρους της συμφωνίας, υπάρχει και η εντολή μη διοργάνωσης του διαγωνισμού σε πόλη της Αυστραλίας σε περίπτωση νίκης της χώρας σε αυτόν. Αντιθέτως, το SBS θα βοηθήσει στα έξοδα διοργάνωσης το κανάλι που θα αναλάβει τη διεξαγωγή του θεσμού. Πρώτη επιλαχούσα είναι η Γερμανία ενώ σαν αναπληρωματική λύση έχει αποφασισθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παρθενική συμμετοχή της Αυστραλίας στη Eurovision ήταν το 2015 με το τραγούδι “Tonight Again” του Guy Sebastian. Η χώρα συμμετείχε απευθείας στον Τελικό γύρο του διαγωνισμού, ωστόσο από την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να διαγωνίζεται κανονικά στους Ημιτελικούς. Η υψηλότερη θέση που έχει λάβει ποτέ η χώρα μέχρι στιγμής, είναι η 2η το 2016 ενώ η χαμηλότερη βαθμολογική απόδοση ήρθε το 2018 (20η θέση).

ΧΡΟΝΙΑΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣΓΛΩΣΣΑΣΥΜΜΕΤΟΧΗΤΕΛΙΚΟΣΒΑΘΜΟΙΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣΒΑΘΜΟΙ
2015Guy SebastianΑγγλικά“Tonight Again”5196Αυτομάτως στον Τελικό
2016Dami ImΑγγλικά“Sound of Silence”25111330
2017IsaiahΑγγλικά“Don’t Come Easy”91736160
2018Jessica MauboyΑγγλικά“We Got Love”20994212

Για το 2019, η Αυστραλία επέλεξε τη συμμετοχή της μέσω εθνικού τελικού. Το “Eurovision: Australia Decides” ανέδειξε μεγάλη νικήτρια – ανάμεσα στις δέκα συμμετοχές – τη σύνθεση “Zero Gravity” της Kate Miller-Heide. Η χώρα θα διαγωνισθεί αρχικά στον Πρώτο Ημιτελικό (14 Μαΐου) ενώ έχει κληρωθεί να εμφανισθεί στο 2ο μισό του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς.

Πηγή: SBS Eurovision / SBS Australia

2 ΣΧΟΛΙΑ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ