EBU: «Προσπαθούμε κάθε χρόνο να επιστρέψει η Τουρκία!»

Συμπληρώνονται περίπου 7 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή της Τουρκίας στο διαγωνισμό της Eurovision και μοιάζει πλέον πολύ δύσκολο να ξαναεπιστρέψει. Το 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τα χρώματα της σημαίας της χώρας στη Eurovision και μάλιστα τότε είχε κατακτήσει και μία θέση μέσα στο ΤΟΡ 10!

Σήμερα, ο επικεφαλής της Ομάδας Αναφοράς της Eurovision, κ. Frank-Dieter Freiling, εξήγησε πώς η EBU έχει εργαστεί επανειλημμένα για να επαναφέρει την Τουρκία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Ο κ. Freiling σε συνέντευξή του στον Dr. Eurovision  μίλησε εκτενώς για την Τουρκία και την απουσία της από τον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι: <<Νομίζω πως είχα πάει τρεις ή τέσσερις φορές στην Άγκυρα και απάντησα σε κάθε ερώτηση που έθεσαν οι τοπικές αρχές και ο κρατικός φορέας σχετικά με τους κανόνες και τους κανονισμούς του διαγωνισμού, αλλά το γεγονός παραμένει, ότι η Τουρκία, ή καλύτερα ο διευθυντής του TRT, δήλωσε στα τέλη του καλοκαιριού ότι η Eurovision δεν συμμορφώνεται με την κατανόηση του πολιτισμού και των αξιών στην Τουρκία>>.

Ενώ η EBU συνεχίζει το διάλογο με το TRT για να επιστρέψει στο διαγωνισμό, δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί και να κάνει υποχωρήσεις σχετικά με τις αξίες που πρεσβεύει ο θεσμός. <<Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά τη νίκη της Conchita, η Τουρκία δεν συμμετέχει πλέον στο διαγωνισμό. Και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να αμφισβητήσουμε την ταυτότητα του διαγωνισμού, την ποικιλομορφία του, τον πλουραλισμό του και τις γενικές αξίες που αντιπροσωπεύει ο θεσμός. Εάν ορισμένες χώρες και τηλεοπτικοί σταθμοί δεν θέλουν να υποστηρίξουν αυτές τις αξίες, είναι επιλογή τους να το πράξουν ελεύθερα>>.

Ωστόσο, ο κ. Freiling κατέστησε σαφές το εξής: <<Δεν εναπόκειται σε εμάς να δηλώσουμε ότι κάποιος δεν μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Η Τουρκία θα είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη και προσπαθώ να επιστρέψει κάθε χρόνο>>.

Η τελευταία συμμετοχή της χώρας ήταν το τραγούδι “Love Me Back” με τον Can Bonomo το 2012, όπου φιλοξενήθηκε στη γειτονική χώρα Αζερμπαϊτζάν. Η συνέχεια έμελλε να είναι αλλιώτικη. Το κρατικό κανάλι της χώρας TRT ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision επικαλούμενο τη δυσαρέσκεια του με τους κανόνες του διαγωνισμού (δείτε περισσότερα σχετικά με τους λόγους της αποχώρησης σε παλαιότερο μας άρθρο εδώ). Έκτοτε, δεν έχουν επιστρέψει και συνεργάστηκαν με την TMB TV για να δημιουργήσουν το δικό τους διαγωνισμό τραγουδιού, την Turkvision, κυρίως για τα τουρκικά κράτη.

Εσείς θα θέλατε να επιστρέψει η Τουρκία στη Eurovision;

Η Τουρκία μετρά 34 συμμετοχές στο διαγωνισμό της Eurovision με τη μία και μοναδική νίκη να έρχεται το 2003! Η Sertab και το Everyway that i can κατάφεραν και κέρδισαν με 167 βαθμούς στο σύνολο και μόλις 2 βαθμούς απόσταση από το δεύτερο Βέλγιο! Από τη νίκη της το 2003 και μετά είχε σχεδόν πάντοτε πλασαρίσματα μέσα στην 10άδα (εκτός από το 2005 που ήρθε 13η και το 2006 που ήρθε 11η). Από όταν θεσπίστηκαν οι ημιτελικοί αποκλείστηκε για 1η και μοναδική φορά το 2011! Στο top-5 έχει μπει πέρα από τη νίκη της άλλες πέντε φορές. Μία 2η θέση το 2010, μία 3η θέση το 1997 και τρεις 4ες θέσεις τις χρονιές 20042007 και 2009 αντίστοιχα.

[Πηγή άρθρου: Dr. Eurovision]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Fisika kai tha eprepe na epistrepsei h tourkia sth Eurovision. Thn protimw apo tous zhtianous pshfwn apo thn lgbt koinothta san th conchita

  2. “θέλουμε να κερδίζουμε συνέχεια ή να είμαστε μέσα στη πεντάδα τουλάχιστον. Αν δεν θέλετε, δεν ξανασυμμετεχουμε”.Να μας γράφουν. Δεν θα μας λείψουν τα φτηνοτραγουδα τους. Σιγά τη μουσική βιομηχανία που θέλει να βάζει και όρους.

  3. Στο καλό και να μην μας γράφουν. Αν θέλουν μια Eurovision καταπιεστική στα δικαιώματα τον ανθρώπων όπως είναι αυτή την στιγμή και η χώρα τους, να κάτσουν εκεί που κάθονται. Δεν πρόσφεραν και τίποτα ιδιαίτερο, πάντα κλαμπατσίμπαλα για να χαίρονται οι βαλκάνιοι και οι πιο ανατολικές χώρες . Και σε εμάς έδιναν πάντα κάτι ψωροπόντους έτσι κ αλλιώς.

  4. Πολιτισμικά κ πολιτιστικά απέχουν πολύ από την Ευρώπη κ προσωπικά δεν μου έχουν λείψει ιδιαίτερα. Οπωσδήποτε είχαν κατά καιρούς στείλει μερικά καλά κομμάτια (πχ 2004, 2008, 1997), αλλά όχι κ να μας κουνάει το δάχτυλο το ομοφοβικο, αναχρονιστικό Ισλαμ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ