EBU: Από «Big 5» σε «Big 7» – Ποιες χώρες θα γίνουν «μεγάλες»!

Ο πρόεδρος του Reference Group της Eurovision, Frank-Dieter Freiling, αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν θα καταργηθεί ο κάνονας των «Big Five», αλλά εξετάζεται και επέκτασή του σε «Big Seven».

Συγκεκριμένα, ο κ. Freiling δήλωσε στη σελίδα Dr. Eurovision κατά τη διάρκεια live αναμετάδοσης:

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι ισορροπημένος και το μεγαλύτερο μέρος των τηλεοπτικών εκπομπών προέρχεται από τις μεγάλες χώρες. Ο κανόνας εφαρμόστηκε για να διασφαλίσει ότι η πλειοψηφία των θεατών και κατά συνέπεια η πλειοψηφία των τηλεθεατών που ζουν στις μεγάλες χώρες μπορούν να απολαύσουν το σόου και να συμμετάσχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας και πιστεύω ότι αυτό αποδείχθηκε μια καλή λύση.

Ο κανονισμός εισήχθη το 2000 κι έκτοτε η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κι η Ισπανία προκρίνονται αυτόματα στον τελικό. Το 2011 προστέθηκε η Ιταλία κι ο κ. Freiling δεν αποκλείει την επέκταση των «μεγάλων» χωρών:

Φυσικά θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε χώρες όπως η Τουρκία ή η Ρωσία “μεγάλες” και συζητούμε τακτικά αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο τον κανόνα.

Η Τουρκία δεν συμμετέχει στη Eurovision από το 2013, αντιτιθέμενη στο σύστημα βαθμολογίας και στον κανόνα των «Big Five».

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αδικια για εμενα οχι και η τουρκια που χαρη της καναμε τοσα χρονια που συμμετεχει στον διαγωνισμο δεν ανηκει καν στην ευρωπαικη ενωση θα θεωρητε και big ε οχι καπου ελεος

  2. Βρε άντε από εδώ που θεωρεί και την Τουρκία χώρα που μπορεί να ανοίκει στους Big7, ενώ δεν είναι και καν στην Ευρώπη! Θα είναι πιο λογικό να θεωρεί την Σουηδία ως μέλος των Big7 παρά τους Τούρκους!

  3. Καμία παραπάνω χώρα αυτόματα στον τελικό, φτάνει η ήδη υπάρχουσα ανισότητα και αδικία. Εμείς δηλαδή Γιατί είμαστε δεν είμαστε στον τελικό τον παρακολουθούμε και ψηφίζουμε; Να δουν τη γλυκα ολες οι Big 5. Για εμενα δίκαιο είναι αυτόματα στον τελικό να είναι μόνο η φιλοξενουσα χώρα.
    Καθε χρόνο τα ίδια. Γιατί δηλαδή πέρυσι να πρέπει να ακούσουμε στον τελικό το “Storms” ή το “Tu Cancion” αντί του “A matter of time”? Και άλλα τόσα παραδείγματα. Για την Ιταλία είναι η μόνη χωρα που δεν παραπονιέμαι Γιατί τουλάχιστον προσπαθούν και ακόμα κι αν έμπαιναν σε ημιτελικό θα περνούσαν με τα τσαρούχια.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ