ΙΣΠΑΝΙΑ: Απόψε θα επιλέξει τη συμμετοχή της για τη Eurovision 2019!

Η μεγάλη ημέρα για τους Ισπανούς έφτασε. Έπειτα από τέσσερις μήνες στον τηλεοπτικό “αέρα” της κρατικής τηλεόρασης, 12 Gala, έναν Μεγάλο Τελικό και ένα ειδικό Χριστουγεννιάτικο Gala το “Operación Triunfo” ολοκληρώνει τον 10ο κύκλο του απόψε, Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, με την διεξαγωγή του “Gala Eurovisión”. Πρόκειται για ένα ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν όσοι παίκτες του δημοφιλούς talent show έλαβαν μέρος και κατάφεραν να πείσουν συνθέτες και στιχουργούς να τους γράψουν κάποιο τραγούδι, ειδικά για τον θεσμό της Eurovision θέτοντας ταυτόχρονα την υποψηφιότητά τους για τον συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. 

Πιστό στον χώρο διεξαγωγής του, το “Gala Eurovisión” του OT 2018 θα πραγματοποιηθεί στο studio Parc Audiovisual de Catalunya στη Βαρκελώνη και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι “La 1” του κρατικού φορέα (RTVE). Παρουσιαστής θα είναι – όπως σε όλα τα Gala του show – o Roberto Leal!

Ο βασικότερος σκοπό του “Gala Eurovisión” είναι η ανάδειξη του εκπροσώπου αλλά και της συμμετοχής του RTVE στον θεσμό της Eurovision. Το τελικό εισιτήριο διεκδικούν δέκα τραγούδια ερμηνευμένα από εννέα καλλιτέχνες (9 solo και ένα ντουέτο) με το αποτέλεσμα να κρίνεται καθαρά και μόνο από το τηλεοπτικό κοινό. Όπως έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα άρθρα μας, τα τραγούδια αυτά προέκυψαν από συνθέτες και στιχουργούς οι οποίοι κλήθηκαν ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ισπανίας και κρίθηκαν από ειδικές κριτικές επιτροπές. Η τελική δεκάδα προέκυψε – με τη σειρά της – ύστερα από απόφαση του τηλεοπτικού κοινού μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας (3/10) και από απόφαση μιας ειδικής κριτικής επιτροπής (7/10). 

Τα δέκα υποψήφια τραγούδια καλούνται απόψε να παρουσιαστούν ζωντανά κατά τη διάρκεια του show. Ένα ειδικά διαμορφωμένο panel ανθρώπων της μουσικής σκηνής και του θεάματος θα βρίσκεται εκεί για να σχολιάζει και να κρίνει τις εμφανίσεις των υποψηφίων, ωστόσο ο χαρακτήρας της θα παραμείνει αυστηρά στο κομμάτι αυτό καθότι η συγκεκριμένη επιτροπή στερείται του δικαιώματος της ψήφου. Το panel αυτό απαρτίζουν οι:

  1. Manuel Martos (μουσικός παραγωγός και κριτής του Operación Triunfo)
  2. Pastora Soler (δημοφιλής τραγουδίστρια και εκπρόσωπος της Ισπανίας στη Eurovision 2012)
  3. Tony Aguilar (ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής)
  4. Doron Medalie (μουσικοσυνθέτης και δημιουργός του “Toy”, του νικητήριου τραγουδιού της Eurovision 2018)

Επίσημη καλεσμένη του “Gala Eurovisión” θα είναι η εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα η οποία μέσω της συμμετοχής της στον διαγωνισμό του 2018 κατάφερε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία στην Ισπανία. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, η αγαπημένη pop star της χώρας μας θα παρουσιάσει το τραγούδι “Fuego” – με το οποίο έφτασε στη 2η θέση του διαγωνισμού για χάρη της Κύπρου – αλλά και το τραγούδι “Tómame” το οποίο επίσης γνωρίζει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία.

Υπενθυμίζουμε πως τα δέκα υποψήφια τραγούδια είναι τα εξής: 

  1. Muérdeme – María Σύνθεση/Στίχοι: Juan Luis Suárez, David Feito, Victoria Riba, Nuria Azzouzi, Rosa Martínez
  2. Hoy vuelvo a reír otra vez – Noelia Σύνθεση/Στίχοι: Jacobo Calderón, Álex Ubago
  3. La clave – Natalia Σύνθεση/Στίχοι: Merche, Ander Pérez, Nuria Azzouzi, Rosa Martínez
  4. No puedo más – Famous Σύνθεση/Στίχοι: Leroy Sánchez, Louis Biancaniello, Nolan Sipe
  5. La venda – Miki Σύνθεση/Στίχοι: Adriá Salas (La Pegatina))
  6. Todo bien – Marilia Σύνθεση/Στίχοι: Sananda, Chris Wahle, Andreas Öhrn, Juan Carlos Fuguet López
  7. Nadie se salva – Natalia y Miki Σύνθεση/Στίχοι: María Peláe, Nil Moliner, Javi Garabatto
  8. Hoy soñaré – Sabela Σύνθεση/Στίχοι: Jesús Cañadilla, Alejandro de Pinedo
  9. Qué quieres que haga – Julia Σύνθεση/Στίχοι: David Santisteban, India Martínez
  10. Se te nota – Carlos Right Σύνθεση/Στίχοι: Juan Pablo Isaza, Juan Pablo Villamil

 

 

 

 

 

Εσείς ποιο από τα δέκα υποψήφια τραγούδια ξεχωρίζετε;

Μέχρι και τις 15:00 μπορείτε να ψηφίσετε στο poll του site μας, πατώντας εδώ.  

Με τη σημερινή ολοκλήρωση του εθνικού τελικού, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πλέον πέντε καλλιτέχνες από την Eurovision 2019, αφού τα ονόματά τους έχουν ήδη δημοσιεύσει οι Jonida Maliqi για την Αλβανία, η Τάμτα για την Κύπρο, η Srbuk για την Αρμενία και ο Eliot για το Βέλγιο. Παράλληλα, το νικητήριο τραγούδι του “Gala Eurovisión” θα είναι το δεύτερο κατά σειρά τραγούδι του φετινού διαγωνισμού που θα ακούσουμε (μετά από αυτό της Αλβανίας) – και που προκύπτει μάλιστα μέσω εθνικού τελικού – και το 3ο τραγούδι κατά σειρά που θα ξέρουμε τον τίτλο του (μετά από αυτά της Αλβανίας και της Κύπρου). Η Ισπανία για φέτος είναι η πρώτη χώρα από τις λεγόμενες BIG5 που επιλέγει τον εκπρόσωπο και τη συμμετοχή της. Η αμέσως επόμενη χώρα θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που θα διεξάγει τον εθνικό του τελικό στις 8 Φεβρουαρίου με την Ιταλία να ακολουθεί την αμέσως επόμενη μέρα. 

To Operación Triunfo στη Eurovision!

Φέτος δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκπρόσωπος της Ισπανίας προκύπτει από το δημοφιλές talent show “Operación Triunfo” και παράλληλα ούτε η πρώτη φορά που η συμμετοχή αποφασίζεται μέσω του “Gala Eurovisión”. Το talent show έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά τη τηλεοπτική σεζόν 2001-2002. Οι παίκτες που κατάφεραν να φτάσουν στην τελική τριάδα του παιχνιδιού προχώρησαν στη διαδικασία του εθνικού τελικού της Ισπανίας για τη Eurovision έχοντας από τρία τραγούδια ο καθένας στην αρχική φάση. Στην δεύτερη και τελική φάση, ο κάθε υποψήφιος συμμετείχε με ένα μόνο τραγούδι με το κοινό να επιλέγει το νικητήριο. Η νικήτρια του εθνικού τελικού Rosa, έχοντας συγκεντρώσει το 49,9% των θετικών ψήφων, έγινε η εκπρόσωπος της Ισπανίας στη Eurovision 2002 με το κομμάτι “Europe’s living a celebration”. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Rosa ήταν και η νικήτρια του talent show ενώ στη σκηνή της Eurovision συνοδευόταν από τους πρώην συμπαίκτες της David Bisbal, David Bustamante, Gisela (μετέπειτα εκπρόσωπο της Ανδόρας στη Eurovision [2008]), Chenoa και Geno. Οι δύο πρώτοι, ήταν και οι αντίπαλοί της στον εθνικό τελικό! Με την  ίδια ακριβώς συνταγή, η Ισπανία επέλεξε τη συμμετοχή και τον εκπρόσωπό της και το 2003. Οι τρεις φιναλίστ του 2ου κύκλου του “Operación Triunfo” συμμετείχαν στον εθνικό τελικό όμως αυτή τη φορά νικήτρια με ποσοστό 45% ανακηρύχθηκε η Beth χάρη στο τραγούδι “Dime”. Η Beth είχε τερματίσει στην 3η θέση του τελικού του talent show ενώ στον εθνικό τελικό η νικήτρια Ainhoa τερμάτισε 2η με 31%. Σε παρόμοιο μοτίβο συνεχίστηκε και η επιλογή της συμμετοχής της χώρας για το 2004. Η διαφορά ήταν ότι στον εθνικό τελικό συμμετείχαν τελικώς οι τέσσερις και όχι οι τρεις φιναλίστ του παιχνιδιού. Davinia, Miguel, Ramón και Vicente πάλεψαν για το εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη, το οποίο τελικά κέρδισε ο Ramón με το τραγούδι του “Para llenarme de ti” (38.8%). Για την ιστορία, ο Ramón είχε τερματίσει στην 2η θέση του 3ου κύκλου του “Operación Triunfo”.

  

Από το 2005 μέχρι και το 2017, η Ισπανία επέλεγε τους εκπροσώπους και τις συμμετοχές της με άλλα μέσα (ανοιχτοί εθνικοί τελικοί, απευθείας ανάθεση, εσωτερική επιλογή). Ωστόσο, δύο εκπρόσωποι της χώρας στα χρόνια αυτά έτυχε να έχουν συστηθεί στο κοινό μέσα από το “Operación Triunfo”. Ο λόγος για την εκπρόσωπο της Ισπανίας στη Eurovision 2009 Soraya Arnelas και για την εκπρόσωπο της Ισπανίας στη Eurovision 2015 Edurne, οι οποίες συμμετείχαν μάλιστα στον ίδιο κύκλο (4ο) του δημοφιλούς talent show. Στη πρώτη περίπτωση, η κρατική τηλεόραση διοργάνωσε έναν εθνικό τελικό (Eurovisión 2009: El retorno) ο οποίος περιλάμβανε τρεις ημιτελικούς γύρους και έναν τελικό γύρο. Η αναπληρωματική νικήτρια του 4ου “Operación Triunfo” κατάφερε να επικρατήσει στο κομμάτι της βαθμολογίας και με το “La noche es para mi” να αποτελέσει τελικά την συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό της Eurovision. Κατά την δεύτερη περίπτωση, η Edurne (6η θέση στο 4ο “Operación Triunfo”) επιλέχθηκε εσωτερικά από το RTVE για να είναι η εκπρόσωπος της Ισπανίας στη Eurovision 2015 με το όνομά της να ανακοινώνεται για πρώτη φορά επίσημα στις 14 Ιανουαρίου 2015. Η συμμετοχή της “Amanecer” επιλέχθηκε επίσης με εσωτερική επιλογή και δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά τη 1η Μαρτίου 2015.

Tον Οκτώβριο του 2017 ξεκίνησε να προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες ο 9ος κατά σειρά κύκλος του “Operación Triunfo”. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, το RTVE ανακοίνωσε πως ο εκπρόσωπος της Eurovision 2018 θα προκύψει μέσα από έναν ειδικά διαμορφωμένο εθνικό τελικό διαγωνιζόμενοι του οποίου θα είναι αποκλειστικά και μόνο παίκτες από τον τρεχούμενο κύκλο του talent show. Στις 29 Ιανουαρίου 2018 λοιπόν η κρατική τηλεόραση διοργάνωσε το “Gala Eurovisión” στην ίδια μορφή που εξελίσσεται και το αντίστοιχο φετινό. Η συμμετοχή που κατάφερε να κερδίσει δεν ήταν άλλη από το “Tu canción” με ερμηνευτές την νικήτρια του talent shwo Amaia Romero και τον φιναλίστ Alfred García. 

  

Η Ισπανία έχει ήδη ανακοινώσει τα πλάνα της – μέσω του κρατικού φορέα – για τον τρόπο επιλογής της συμμετοχής της για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2020, όπως σας έχουμε ενημερώσει στο σχετικό μας άρθρο. Στην διαδικασία αυτή δεν περιέχεται το “Operación Triunfo”. Φυσικά, η διεξαγωγή του 11ου κύκλου του talent show δεν έχει να κάνει με τις διαδικασίες της Eurovision απαραίτητα καθώς το συγκεκριμένο show αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες τηλεοπτικές εκπομπές για την κρατική τηλεόραση λόγω της δημοτικότητάς του. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον εθνικό τελικό της Ισπανίας “Gala Eurovisión” μέσα από την ζωντανή ροή της κρατικής τηλεόρασης (εδώ) είτε από την ζωντανή μετάδοση του Eurovisión RTVE στο Facebook (εδώ) στις 23:05 ώρα Ελλάδος! 

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για τα τελικά αποτελέσματα του “Gala Eurovisión” αλλά και για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της Ισπανίας στη Eurovision 2019! 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό που ξεχωρίζει δεν είναι άλλη από την Maria! Πιστεύω ότι έχει ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεσηκωτικό τραγούδι το οποίο μπορεί να τα πάει πολύ πολύ καλά στο τέλ αβιβ!!αν γίνει καμία στραβή και δεν πάει αυτή θα επέλεγα την Noelia ή την Νatalia!!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ