ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Το Songvakeppni Sjonvarpsins 2012 ξεκινά-εθνικός τελικός τον Φεβρουάριο!

Η κρατική τηλεόραση της Ισλανδίας ανακοίνωσε σήμερα την επίσημη έναρξη για την υποβολή των υποψηφίων συμμετοχών για τον εθνικό τελικό της χώρας, το γνωστό Söngvakeppni Sjónvarpsins. Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκαν και ορισμένα στοιχεία για τη διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης. Σε γενικές γραμμές, αναμένεται να ακολουθηθεί το ίδιο ακριβώς format με τα προηγούμενα χρόνια, με τη διεξαγωγή 3-5 ημιτελικών, καθώς φυσικά και του μεγάλου τελικού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες των τηλεοπτικών μεταδόσεων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές (esctoday.com), η περίοδος υποβολής των τραγουδιών από τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει εως και τις 10 Οκτωβρίου. Δικαίωμα συμμετοχής στους ημιτελικούς έχουν μόνο οι Ισλανοί υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους καλλιτέχνες να συνεργαστούν και με συνθέτες εκτός της χώρας, ενώ ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών που μπορεί να υποβάλλει ο ίδιος δημιουργός είναι οι τρεις. Επίσης, όλα τα τραγούδια που θα κατατεθούν πρέπει να είναι εξ’ ολοκλήρου γραμμένα στην Ισλανδική γλώσσα. Μία ειδική κριτική επιτροπή θα αναλάβει να επιλέξει τις δημιουργίες εκείνες που θα διαγωνιστούν στους ημιτελικούς, ενώ κατά τη διάρκεια της επιλογής αυτής τα ονόματα των συνθετών και των στιχουργών κάθε τραγουδιού θα παραμείνουν απόρρητα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν φιλικές ψήφοι. Τέλος, οι υποψήφιες συμμετοχές θα ανακοινωθούν σε ειδική συνέντευξη τύπου του RUV, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Ισλανδία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό της Eurovision το 1986 και μετρά 24 συμμετοχές. Η υψηλότερη θέση που έχει καταλάβει ως τώρα είναι η , το 1999 και το 2009. Τον περασμένο Μάιο η χώρα εκπροσωπήθηκε στη σκηνή του Dusseldorf από το συγκρότημα των Sjonni’s Friends, οι οποίοι ερμήνευσαν το τραγούδι “Coming Home”. Ξεπερνώντας με ευκολία τον “σκόπελο” του Α’ Ημιτελικού ( θέση με 100 βαθμούς) η συγκεκριμένη συμμετοχή βρέθηκε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, όπου κατετάγη στην 20η θέση με 61 βαθμούς (με 12 βαθμούς από την Ουγγαρία και 10 από την Ελβετία).

Θανάσης Νάκος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ