ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΡΕΙΡΑ: “Δεν έχω δει την εμφάνισή μου στο YouTube…”!

Λίγες ώρες πριν αποχαιρετίσουμε το 2018, η πρωταγωνίστρια της Eurovision για τη τρέχουσα χρονιά Ελένη Φουρέιρα βρέθηκε καλεσμένη του Τάσου Τρύφωνος και της εκπομπής “Τετ-α-Τετ” του ΡΙΚ για μία τελευταία – για τη χρονιά – συνέντευξη! 

Όπως ήταν αναμενόμενο, κεντρικά θέματα της συνέντευξης ήταν η συμμετοχή της Ελένης στον διαγωνισμό ως εκπρόσωπος της Κύπρου, οι εμπειρίες της από την Λισαβόνα αλλά και η μετέπειτα πορεία της στην Ευρωπαϊκή μουσική σκηνή.

Ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη, η εκρηκτική τραγουδίστρια και performer μίλησε πολύ ανοιχτά και ειλικρινά για όλα όσα ρωτήθηκε από τον Κύπριο δημοσιογράφο αποκαλύπτοντας αλήθειες που δεν έχουν ακουστεί ξανά ποτέ μέχρι σήμερα.

Όπως ξεκαθάρισε από την αρχή, βασικός στόχος της ίδιας ήταν να λάβει μέρος στη Eurovision και να κάνει την Κύπρο υπερήφανη. Παραδέχθηκε πως στην αρχή ήταν πολύ αγχωμένη κυρίως επειδή ένιωθε το βάρος μιας “ξένης” χώρας που την έχει εμπιστευτεί στις πλάτες της όμως γρήγορα υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στον στόχο της και να δουλέψει σκληρά.

Το κλίμα που επικρατούσε στην Λισαβόνα ήταν ιδιαίτερα θετικό για την συμμετοχή της Κύπρου όμως η Φουρέιρα δεν λάμβανε όλο το feedback συνειδητά για να παραμείνει επικεντρωμένη στην δουλειά της. Μάθαινε ότι η Κύπρος είναι φαβορί και ότι το “Fuego” είχε αγαπηθεί πολύ και ομολογεί “Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να το κερδίζαμε τελικά. Το λέω και ανατριχιάζω!”.  

Σχετικά με την 2η θέση θεωρεί πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η εκπληκτική ομάδα που είχε η αποστολή της Κύπρου φέτος. Αναλυτικά, δήλωσε:

Όλα παίζουν το ρόλο τους. Πιστεύω ότι είχαμε μια εκπληκτική ομάδα. Δέσαμε πολύ σαν άνθρωποι όλοι. Και οι άνθρωποι του ΡΙΚ, και οι δικοί μου άνθρωποι από την Panik, εγώ, η Sacha, οι χορεύτριες, ο Alex. Δέσαμε πολύ. Μερικές φορές τυχαίνει κάποιοι άνθρωποι να συναντιούνται και να θέλουν το ίδιο πράγμα πολύ! Πήγα με ένα ρίσκο. Πριν πάω, οι μισοί μου λέγανε “πας με την Κύπρο που ποτέ δεν είναι φαβορί στη Eurovision;” Εγώ όμως είναι ένας άνθρωπος που ρισκάρει. Δεν με φοβίζει τίποτα γιατί πιστεύω σε μένα. Πίστεψα στην όμορφη συνεργασία με το ΡΙΚ όταν γνώρισα τους ανθρώπους του. Έδωσα τη ψυχή μου.

Όσον αφορά το πιο αγχωτικό σημείο στην εμφάνιση της Eurovision παραδέχθηκε ότι ήταν η τελευταία νότα πριν μπει η μουσική γέφυρα του κομματιού. Όπως συγκεκριμένα είπε:

Χόρευα και τραγουδούσα ήδη 2μιση λεπτά. Είχα πάρα πολύ άγχος οπότε εκείνο το συγκεκριμένο σημείο με δυσκόλευε πολύ και με άγχωνε παραπάνω. Έπρεπε στη γέφυρα να τα δώσω όλα. Κοίταζα τη camera και σκεφτόμουν από μέσα μου “Θα πεθάνω ή δεν θα πεθάνω τώρα;”!! Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο κόσμος να μην καταλαβαίνει το πόσο δύσκολο ή αγχωτικό είναι για τον ίδιον, αυτό που κάνει ο κάθε καλλιτέχνης στη σκηνή. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι “το ‘χεις” αυτό το πράγμα. Στα τρία εκείνα λεπτά σου περνάνε όλα από το μυαλό. Σκεφτόμουν “Θα πεθάνω! Θα πάθω καρδιά! Θα πέσω! Θα καώ από τις φωτιές” Αλλά υπήρχε μια στιγμή που έλεγα “Όχι, όχι γεννήθηκες γι’ αυτό Ελένη! Το ήθελες και θα το κάνεις!”

Σχετικά με το κομμάτι της βαθμολογίας, η Ελένη Φουρέιρα δήλωσε:

Σε εκείνα τα τελευταία λεπτά της βαθμολογίας, ήμασταν σίγουροι πως θα κερδίσουμε! Είχα τεράστια αγωνία. Όταν καταλάβαμε ότι δεν κερδίσαμε, σκέφτηκα “Τώρα δεν είναι κρίμα που δεν το πήραμε; Μας άξιζε ενώ το παλέψαμε τόσο πολύ;” Όμως μετά όταν τελείωσε όλο αυτό και επισκέφτηκα την Κύπρο, είδα ότι όλος ο κόσμος ήταν πολύ περήφανος, πολύ χαρούμενος και είπα ότι αυτό μετράει!

Την ώρα της βαθμολογίας είχα παγώσει. Ομολογώ πως δεν ήξερα καλά το σύστημα της βαθμολογίας και όταν τελείωσε η ανακοίνωση των βαθμών των επιτροπών στεναχωρήθηκα με την 5η θέση. Σαφώς και είναι πολύ σπουδαία θέση, αλλά περίμενα κάτι παραπάνω! Ο Γιώργος Αρσενάκος προσπαθούσε να με ηρεμήσει λέγοντάς μου πως ακόμη δεν έχει μπει η βαθμολογία του κοινού και πως εκεί θα τα είχαμε πάει περίφημα. Όταν με βλέπω στο κομμάτι της βαθμολογίας στο video πραγματικά με λυπάμαι. Λυπάμαι που με βλέπω να κλαίω και λέω “κοριτσάκι μου; τι ζούσες εκείνη τη στιγμή;!”

Σχετικά με την εκπρόσωπο του Ισραήλ και τελική νικήτρια του διαγωνισμού, Netta, η Ελένη θεωρούσε πως άξιζε τη νίκη άσχετα με το πόσο πολύ την ήθελε και η ίδια! Αναλυτικά, είπε:

“Ο κάθε ένας καλλιτέχνης έχει το άστρο του. Η Netta ήταν πολύ καλή. Ήταν φαβορί πριν πάμε εμείς στη σκηνή και τα κάνουμε όλα άνω-κάτω! Ήταν το φαβορί για μήνες! Την ώρα της βαθμολογίας, στο τέλος όταν είχαμε μείνει οι τρεις (Αυστρία-Κύπρος-Ισραήλ), η Netta είχε αγχωθεί πάρα πολύ. Ήμασταν σε διπλανές θέσεις. Σε κάποια φάση κοιταχτήκαμε, δώσαμε τα χέρια και της είπα “Θα κερδίσεις! Μην αγχώνεσαι!” Εμείς στην αρχή δεν πήγαμε για να κερδίσουμε. Εγώ ήθελα να πάω απλά για να αφήσω ιστορία, να θυμούνται όλοι το “Fuego”, την “Κύπρο”, το “2018”. Πήγε πολύ καλύτερα απ’ ότι το περίμενα και εγώ και όταν συνειδητοποίησα ότι είμαι στους τρεις τελευταίους που είχανε μείνει, ήμουν ήδη πάρα πολύ χαρούμενη. Οπότε είπα στον εαυτό μου ότι και να κερδίσει το Ισραήλ – γιατί το περίμενα ότι θα κερδίσει – ήδη εμείς είμαστε κερδισμένοι γιατί καταφέραμε κάτι το οποίο ήταν πάρα πολύ δύσκολο! Πάρα πολύ δύσκολο αυτό που καταφέραμε φέτος…”

Θα άλλαζε κάτι η ίδια στην εμφάνισή της;

Δεν έχω μπει ποτέ στο YouTube να δω την εμφάνισή μου. Βλέπω μόνο ότι ανεβάζουν οι fans μου στα social media, αυτά τα αποσπάσματα των λίγων δευτερολέπτων! Είμαι πάρα πολύ σκληρή με τον εαυτό μου και νιώθω ότι θα εντοπίσω εκατομμύρια λάθη! Ξέρω ότι δεν γινόταν να τα αποφύγω εκείνη τη στιγμή γιατί ήταν όλο το show ζωντανά αλλά άμα δω την εμφάνιση εκ των υστέρων, θα εντοπίσω πολλά λάθη.

Πως νιώθει για τους δέκα βαθμούς της Αλβανίας που πήρε;

Περίμενα είτε δέκα είτε δώδεκα βαθμούς από την Αλβανία. Ήμασταν δύο καλλιτέχνες από την Αλβανία στον Τελικό (εγώ και ο ένας από τους Ιταλούς) και μάλιστα από την ίδια πόλη. Μιλούσαμε backstage και το είχαμε σχολιάσει ότι θα πάρουμε τους υψηλούς βαθμούς της Αλβανίας εμείς οι δύο! Ο Ermal είναι πιο γνωστός στην Αλβανία και ήταν αναμενόμενο να πάρει η Ιταλία το δωδεκάρι! Είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα είμαι “ξένη” γιατί έχω γεννηθεί στην Αλβανία. Στην Αλβανία είμαι “ξένη” γιατί μεγάλωσα στην Ελλάδα. Όμως παίρνω τόσα πολλά θετικά σχόλια και μηνύματα αγάπης και χαίρομαι που κάνω και τις δύο αυτές χώρες υπερήφανες. Πήγα στην Αλβανία μετά τον διαγωνισμό, γνώρισα τον Δήμαρχο των Τιράνων και μου έδωσε και το κλειδί της πόλης. Ήμουν πολύ χαρούμενη με το δεκάρι της Αλβανίας και τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

Φυσικά δεν θα μπορούσε η συζήτηση να μη φτάσει στην όλη “φασαρία” που έγινε με το σήμα του Αλβανικού αετού που σχημάτισε η Ελένη σε φωτογραφία με τον εκπρόσωπο της Αλβανίας Eugent.

Δε θα σου πω ψέματα. Με πήρε από κάτω όλο αυτό που έγινε. Σκεφτόμουν ότι είμαι στη Eurovision και αντί τα media να είναι δίπλα μου σε όλο αυτό, ήταν απέναντί μου! Με κράτησε όμως ο κόσμος! Έπαιρνα πάρα πολλά μηνύματα αγάπης από τον κόσμο. Καθόμουν και έκλαιγα αλλά μετά σκεφτόμουν το κόσμο που με στήριζε και μου έλεγε “μην ακούς τις χαζομάρες που λένε, εμείς είμαστε μαζί σου!”. Και όντως ήταν χαζομάρες. Είναι αστείο να λες ότι είμαι εγώ εθνικίστρια! Το λέω δηλαδή και γελάω και ‘γω. Τη βραδιά του τελικού, που δεν υπήρχε η Ελλάδα, ήθελα να κάνω υπερήφανη και την Ελλάδα. Μίλαγα Ελληνικά και έλεγα “Ευχαριστώ πολύ” στη σκηνή. Και επειδή στην Ελλάδα μεγάλωσα, στον τελικό σκέφτηκα ότι έχω επάνω στις πλάτες μου και την Ελλάδα και ήθελα να την κάνω και αυτήν υπερήφανη.

Ο Τάσος Τρύφωνος αναφέρθηκε στην μετέπειτα πορεία της Ελένης και στην επιτυχία που γνωρίζουν πλέον η ίδια και τα τραγούδια της σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία και στις χώρες της Σκανδιναβίας.

Η Ελένη Φουρέιρα δήλωσε πως δεν νιώθει ότι έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στη ζωή της απλώς ότι είναι μονίμως σε ένα αεροπλάνο και η δουλειά της έχει γίνει διπλάσια. Εκτιμά την όλη επιτυχία που βιώνει απλώς θεωρεί πως είναι ακόμα όλα στην αρχή…

Όλοι οι καλλιτέχνες κάνουμε μετά τη Eurovision μια προσπάθεια για καριέρα στην Ευρωπαϊκή αγορά. Εγώ τώρα είμαι σ’ αυτήν την προσπάθεια ουσιαστικά. Δεν νιώθω ότι κάνω τεράστια επιτυχία, ούτε νιώθω ότι κάτι έχει αλλάξει! Απλά νιώθω ότι έχω μπει και σε κάποιες άλλες αγορές, που στην ουσία είναι πολύ δύσκολο να το κατακτήσεις αυτό. Πηγαινοέρχομαι στο εξωτερικό όμως δεν θεωρώ ότι έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Δεν έχω ξεκουραστεί καθόλου μετά τον διαγωνισμό, αυτό είναι αλήθεια, όμως προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό εδώ και επτά συνεχόμενους μήνες. Είναι πολύ όμορφο το να σε αναγνωρίζουν στο εξωτερικό και να ξέρουν τα τραγούδια σου…”

Στα σίγουρα, οι πιο πιστοί fans είναι οι Ισπανοί, όπως παραδέχεται και η ίδια η Ελένη!

Οι Ισπανοί είναι πολύ θερμός και εκδηλωτικός λαός. Το κοινό της Ισπανίας το δείχνει με πολύ έντονο τρόπο όταν σε αγαπάει. Εγώ το ευχαριστιέμαι. Από τις πιο ωραίες συναυλίες που έχω κάνει γενικά από αυτό το tour που έκανα το καλοκαίρι είναι στην Ισπανία!”

Θα επέστρεφε στα μπουζούκια της Αθήνας ή αυτό το κεφάλαιο έκλεισε;

Δεν έχω παρατήσει τη δουλειά μου στην Αθήνα. Απλώς και εγώ και η εταιρία μου, θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δόθηκε λόγω της Eurovision για ένα άνοιγμα στο εξωτερικό και φροντίζω να μην κλείνω πολλές δουλειές εδώ (σ.σ. Ελλάδα) ώστε να είμαι διαθέσιμη για συναυλίες και εκπομπές έξω. Δυστυχώς, αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται εύκολα. Δεν μπορώ να δεσμευτώ με έναν επιχειρηματία εδώ και να είμαι κάθε βδομάδα στο κέντρο του γιατί μετά θα χάσω πολλές προτάσεις από  τις άλλες χώρες. Προς το παρών, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία που μας δόθηκε και εννοείται σύντομα θα επιστρέψω κανονικά και στα κέντρα, και στα μπουζούκια και όλα μια χαρά.

Όταν ρωτήθηκε το πόσες πόρτες ανοίγονται μέσω της Eurovision, η Ελένη ξεκαθάρισε:

Οι ευκαιρίες έρχονται με πολλούς τρόπους. Είτε αυτό λέγεται “Eurovision”, είτε αυτό είναι κάποιο τηλεοπτικό show στη χώρα που είσαι, είτε οτιδήποτε. Νομίζω ότι έχει να κάνει με τον κάθε καλλιτέχνη για το αν θα αρπάξει την ευκαιρία ή όχι. Και σαφώς παίζει ρόλο και το άστρο του κάθε καλλιτέχνη. Η Eurovision είναι περίεργο παιχνίδι. Μπορεί να βοηθήσει κάποιον καλλιτέχνη, μπορεί και όχι. Μπορεί να πάθεις “κατάθλιψη” μετά τον διαγωνισμό – επειδή τελείωσε –  ή μπορεί να συμβεί κάτι πολύ όμορφο μετά, όπως να αρέσεις για πάντα στο κοινό της Eurovision. Όπως είναι η Παπαρίζου για μένα, που θα είναι για πάντα η Θεά της Eurovision! Το σημαντικό σ’ αυτόν τον διαγωνισμό είναι να γράψεις ιστορία με τη συμμετοχή σου και όχι απλώς και απαραίτητα να τον κερδίσεις. Εγώ αυτό ήθελα να κάνω και πιστεύω το έκανα. Δεν το περίμενα να αρέσει τόσο πολύ το “Fuego” εκτός των πλαισίων του διαγωνισμού και να γίνει τόση μεγάλη επιτυχία στις ξένες χώρες.

Τι γεύση έχει αφήσει ο διαγωνισμός στην ίδια;

Νιώθω σαν να κέρδισα, και πιστεύω ότι και ο κόσμος το ίδιο νιώθει! Όμως, συνειδητοποίησα το τι έχει γίνει με τη Eurovision, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά. Πήγα να πάρω τον καφέ μου όπως κάνω πάντα και είδα μια διαφορετική αντιμετώπιση από τον κόσμο. Μου έλεγαν πόσο υπερήφανους τους έκανα και σκεφτόμουν “Όντως έχει πάρει τόση μεγάλη διάσταση όλο αυτό;!”

Σχετικά με τον διαγωνισμό του 2019 και την Κύπρο η Ελένη Φουρέιρα δήλωσε πως ο δρόμος είναι στρωμένος όμως η ίδια δεν θα λάμβανε μέρος ξανά – τόσο σύντομα.

Είναι τόσο έντονο όλο αυτό που έγινε που το μόνο που λέω είναι ότι είναι πολύ νωρίς!! Δεν θέλω να πω ότι δεν θα ξαναπάω στη Eurovision γιατί είναι ψέμα! Δεν ξέρω και ‘γω τι θα γίνει. Αλλά φέτος (2019) δεν θα ξαναπήγαινα! Είναι ακόμη πολύ φρέσκο όλο αυτό. Πάντως, έχει στρωθεί ένας πολύ καλός δρόμος αυτή τη στιγμή για να συνεχίσει η Κύπρος τα καλά αποτελέσματα στη Eurovision. Πιστεύω πως θα τα πάει εξαιρετικά! Εμένα χρόνια μου αρέσει η Τάμτα. Η Eurovision είναι ένας pop διαγωνισμός, η Τάμτα είναι μία pop τραγουδίστρια, και πιστεύω πως έχει να πει πολλά. Δε φοβάμαι την Κύπρο για το 2019!

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τα μηνύματα που έχει λάβει η ίδια από άλλους καλλιτέχνες η Ελένη ξεχώρισε το μήνυμα της Άννας Βίσση καθότι αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες της ερμηνεύτριες!

Πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι που πάντα θαύμαζα, μίλησαν με πολύ όμορφα λόγια για μένα και την εμφάνισή μου στον διαγωνισμό. Ιδιαίτερα χαρούμενη ένιωσα όταν έμαθα πως μίλησε με τα καλύτερα λόγια για μένα η Άννα Βίσση.

Τέλος, η όμορφη τραγουδίστρια ρωτήθηκε για τη νέα χρονιά που ξημερώνει σε λίγες ώρες και το τι περιμένει να συμβεί κατά τη διάρκειά της!

Πέρυσι τέτοια εποχή ήμουν πολύ στεναχωρημένη. Ήθελα να πάω στη Eurovision με την Ελλάδα και η ΕΡΤ μου είπε όχι. Ευτυχώς μετά από λίγο καιρό μου έκανε πρόταση η Κύπρος και χάρηκα πάρα πολύ. Οπότε, ό,τι είναι να φέρει η ζωή, θα το φέρει! Αν έρχεται κάτι στραβό, είναι γιατί θα έρθει το κάτι καλύτερο.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη της Ελένης Φουρείρα στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή “Τετ-α-Τετ” εδώ και σχολιάστε τις απαντήσεις της παρακάτω.


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ