ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕΣ – EBU: Πιο κοντά στην πλήρη ένταξη από ποτέ (ΦΩΤΟ & VIDEO)!

Τα Νησιά Φερόες βρίσκονται κοντά στην πλήρη ένταξη στην EBU, αφού ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kringvarp Føroya, ο οποίος ιδρύθηκε το 2005, μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης.

Την αποκάλυψη έκανε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Kringvarp Føroya, Johnny í Grótinum, και -σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα sermitsiaq.ag– εξετάζεται η δυνατότητα διεξαγωγής εθνικού φεστιβάλ τραγουδιού στο πρότυπο του Dansk Melodi Grand Prix, έστω και σε συνεργασία με κάποια άλλη χώρα.

Άλλωστε, όσοι καλλιτέχνες από τα Νησιά Φερόες θέλουν να συμμετάσχουν στη Eurovision, πρέπει να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσω του εθνικού τελικού της Δανίας, αφού το νησιωτικό σύμπλεγμα ανήκει στο εν λόγω Βασίλειο. Τελευταίο παράδειγμα αποτέλεσαν οι αδελφές Carlsen που έλαβαν μέρος στο Dansk Melodi Grand Prix 2018, με το τραγούδι «Standing Up For Love».

Από την απόρριψη του 2010 στο «ναι» του 2018

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kringvarp Føroya είχε υποβάλει αίτηση για πλήρη ένταξη και το 2010, αλλά δεν είχε γίνει δεκτή. Η EBU, τότε, είχε πει «όχι» λόγω του ότι τα Νησιά Φερόες δεν είναι ανεξάρτητη κρατική οντότητα.

Εντούτοις, το παράδειγμα των Νησιών Φερόες ακολουθεί εκείνο της Ουαλίας και της Σκωτίας, με τα συγκεκριμένα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι μόνο να έχουν δικό τους ραδιοτηλεοπτικό φορέα ως μέλος της EBU, αλλά να έχουν συμμετάσχει είτε στην Junior Eurovision (Ουαλία 2018) είτε στο Eurovision Choir Of The Year (Ουαλία 2018, Σκωτία 2019).

Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ το κόστος

Όπως δήλωσε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Kringvarp Føroya, Johnny í Grótinum, το κόστος της πλήρους ένταξης στην EBU θα ανέλθει στα €500.000. Άλλωστε, για τον ίδιο, η Ένωση δεν είναι μόνο η συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Είναι πολλά χρήματα, αλλά η EBU είναι πολλά περισσότερα από έναν διαγωνισμό τραγουδιού. Η EBU έχει έναν αριθμό υπηρεσιών, ειδήσεις κι άλλα πολλά από τα οποία μπορούμε να επωφεληθούμε.

Βέβαια, οι διαγωνισμοί τραγουδιού της Eurovision στο Ντίσελντορφ (2011) και στην Κοπεγχάγη (2014) μεταδόθηκαν στα Νησιά Φερόες από το Kringvarp Føroya, σε συνεργασία με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Δανίας (DR).

Νησιά Φερόες ή αλλιώς «Νησιά των Προβάτων»

Το σύμπλεγμα 18 νήσων, από τις οποίες οι 17 είναι κατοικήσιμες, αποτελεί αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας και είναι ομώνυμο αρχιπέλαγος.

Τα Νησιά Φερόες, που στην τοπική γλώσσα ονομάζονται «Νησιά των προβάτων», βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό ανάμεσα στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία με συνολική έκταση 1.399 τ.χλμ. και πληθυσμό 50.498 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η πόλη Τόρσχαβν.

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

[Φωτογραφίες: Aela Callan/Al Jazeera]

Related posts

3 Thoughts to “ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕΣ – EBU: Πιο κοντά στην πλήρη ένταξη από ποτέ (ΦΩΤΟ & VIDEO)!”

  1. Sotiris 70

    Το ερωτημα ειναι αν τα Νησια Φεροε βαλουν υποψηφιοτητα να παρουν μερος στην Eurovision θα τους το επιτρεψουν

  2. Θεογνωσία Καλλαίνου

    Αν το Όρος Άθως ή Αθωνική Πολιτεία θελήσει να λάβει μέρος στην Γιουροβίζιον, άραγε θα του επιτραπεί?

  3. Θεογνωσία Καλλαίνου

    Αν το Όρος Άθως ή Αθωνική Πολιτεία θελήσει να λάβει μέρος στην Γιουροβίζιον, αφού γίνει πλήρες μέλος της EBU, άραγε θα του επιτραπεί?

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ