Eurovision 2019: Με την παρουσία και της Dana International ο διαγωνισμός!

Η διεξαγωγή του 64ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, που θα λάβει χώρα στο Τελ Αβίβ, ολοένα και πλησιάζει. Οι διοργανωτές προετοιμάζονται πυρετωδώς για το φαντασμαγορικό show που επιθυμούν να παρουσιάσουν στο κοινό σε περίπου πέντε μήνες από σήμερα (σχεδιασμός της σκηνής, φωτισμός, εισαγωγικά video clips, διαμόρφωση χώρων, διαθεσιμότητα εισιτηρίων, παρουσιαστές, special guests, κ.α.) ενώ παράλληλα οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς “τρέχουν” για να βρουν τους καλλιτέχνες αλλά και τα τραγούδια που θα τους εκπροσωπήσουν όσο πιο άξια γίνεται στον διαγωνισμό (την αρχή έχουν ήδη κάνει οι φορείς από την Κύπρο, την  Αρμενία και την Αλβανία).

Από την διοργάνωση του Τελ Αβίβ δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει η νικήτρια της Eurovision 1998 (για λογαριασμό της Εβραϊκής τηλεόρασης) Dana International! Η εκκεντρική τραγουδίστρια/show woman που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με το “Diva” επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό του 2019 ως καλεσμένη/κομμάτι της διοργάνωσης στο “The JC”, χωρίς όμως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά την πρόταση που υπήρχε να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός στην Ιερουσαλήμ και όχι στο Τελ Αβίβ, η Dana τόνισε ότι δεν έχει καμιά σημασία σε ποια πόλη καλείται να διεξαχθεί ο διαγωνισμός καθώς και η ίδια το 1998 δεν κέρδισε στο Λονδίνο αλλά στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύντομα, θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την συσχέτιση της Dana International στον διαγωνισμό του 2019. Μέχρι τότε, ας θυμηθούμε τη συμμετοχή της “Diva”, πίσω στο μακρινό 1998 η οποία χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο ιστορικές νίκες του διαγωνισμού, όπως σας την είχαμε παρουσιάσει μέσα από το αφιέρωμα μας για τις συμμετοχές του Ισραήλ.

Με απευθείας ανάθεση ταξίδεψε στο Birmingham της Αγγλίας μία καλλιτέχνης που προκάλεσε τόσο σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ, ειδικά εκ μέρους των ορθόδοξων Εβραίων, που χρειάστηκε η διαρκής συνοδεία αστυνομίας και ασφάλειας κατά την παραμονή της εκεί. Ο λόγος για την Dana International με το τραγούδι «Diva».

Ο Yaron Cohen από μικρός είχε αυτοπροσδιοριστεί ως γυναίκα. Το 1993 υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου στο Λονδίνο και επέστρεψε στο Ισραήλ με το γυναικείο όνομα Sharon Cohen. Το καλλιτεχνικό όνομα όμως, με το οποίο καθιερώθηκε, είναι το Dana International. Το όνομα Dana το έδωσε στον εαυτό της από έναν παιδικό φίλο της ονόματι Daniel που σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα.

H επιθυμία της να γίνει τραγουδίστρια γεννήθηκε, όταν είδε την Ofra Haza στη Eurovision το 1983 (βλ. 2ο Μέρος). Ξεκίνησε την καριέρα της, όταν ήταν 18 χρονών, ως drag queen.

Το τραγούδι Diva είναι μια ωδή στις γυναίκες με δυναμισμό: Η Κλεοπάτρα, η Βικτώρια (η θεά της νίκης των Ρωμαίων) και η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς των αρχαίων Ελλήνων.

Στο Birmingham, με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα επάνω της, η Dana International κέρδισε το 1οβραβείο. Ήταν η 3η νίκη του Ισραήλ στην ιστορία της Eurovision. Η νίκη αυτή προκάλεσε ξέφρενους πανηγυρισμούς στο Ισραήλ, με τον κόσμο να ξεχύνεται στους δρόμους με σημαίες και να τραγουδάει τον νικητήριο τίτλο. Έτσι, η Dana εν μία νυκτί έγινε το πρώτο θέμα συζήτησης σε ολόκληρη στην Ευρώπη και όχι μόνο.

? Τίτλος: Diva
? Ερμηνεύτρια: Dana International
? Συνθέτης: Tzvika Pick
? Στιχουργός: Yo’av Ginai
? Θέση: 1η /25
? Βαθμοί: 172

?
Viva θα φωνάξουμε
Viva Βικτώρια, Αφροδίτη
Viva για την Ντίβα, viva Βικτώρια, 
Κλεοπάτρα

[Πηγή: The JC Network / Φωτογραφία: Mad.tv]

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι; θα μας τραγουδήσει στη σκηνή; Μη μου πείτε ότι δεν πέρασε η μπογιά της κι ότι δεν την κινεί η ματαιοδοξία της για λίγη ακόμα αυτοπροβολή.. Μου κάνει, μαλιστα, εντύπωση που μερικοί θεωρούν αυτονόητη την παρουσία της στη διοργάνωση.. επειδή , πέτυχε μια εμβληματική νίκη πίσω στα τέλη του 20ου αιώνα.. ε και; Πρέπει να της κάνουμε τεμεναδες για τα επόμενα εκατό χρόνια; Τόπο στα νιάτα λέμε! Κλασική περίπτωση καλλιτέχνη που έκανε το κομμάτι του δοξάστηκε και μη αποδεχόμενος την αναπόφευκτη παρακμή επιδιώκει να βρίσκεται στην επιφάνεια, στερώντας την ευκαιρία σε νεότερους και ίσως και αξιοτερους να κάνουν το ξεκίνημά τους ή να ζήσουν κι αυτοί την ευκαιρία τους. Λες και η καριέρα τους (που είναι στη δύση της από καιρό) θα παρει κανενός ειδους ώθηση αν προβληθούν λίγο παραπάνω. Πράγμα που συμβαίνει φυσικά και σε άλλους τομείς. Τα παραδείγματα στη Γιουροβίζιον πολλά, λίγα εξ αυτών Ρουβάς, Βισση, Carlota, Charlotte Perelli. Κατεβείτε απο καλάμι σας ορισμενοι…

      • Το επίπεδό σου είναι θλιβερό. Έγραψα απλώς την άποψή μου (όσο καυστική κι αν είναι) για ένα φαινόμενο που συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής κι εσύ απάντησες στολίζοντάς με μ’ έναν άθλιο χαρακτηρισμό κι επιπλέον εξελαβες ως ρατσιστικό το σχόλιο μου, τι φάση; Μειωμένη αντίληψη ή ατελείωτος κομπλεξισμος; Σε ικετεύω, αν σου έχει μείνει έστω και ελάχιστος αυτοσεβασμος, να μη συνεχίσεις να απαντάς στην ανάρτηση αυτή. Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους σου στους αναγνώστες για τις ασυναρτησίες σου και σε σένα για τα υπονοούμενα που άφησα παραπάνω. Καλές γιορτές σε όλους! Και καλή γιουροχρονια!!!

    • Συγγνωμη γιουροβιζιον στο τελ αβιβ και δεν θα συμμετεχει η πιο διασημη βασιλισσα της πολης;η ντανα δεν ειναι η χειλουδακη η κουμαριανου που εχεις στο μυαλουδακι σου.την καλουν δεν βαζει συνεργατες κρυφα να κανουν την προταση οπως κανουν μερικες και μερικοι.την καλουν διοτι οι ανθρωποι στο ισραηλ σεβονται και αυτη και τα 29χρονια καριερας που εχει,δεν την βλεπουν σαν μια αλεπου στο παζαρι που θα φερει τηλεθεαση.
      Το κινητρο της δεν ειναι η ματαιοδοξια για αυτοπροβολη οπως μας λες,η ντανα ειναι απο τους νικητες που λατρευει πραγματικα τον διαγωνισμο και χαιρεται να συμμετεχει σε αυτη τη γιορτη.
      Νομιζω οτι τους τεμενεδες που λες εχουν χτιστει ηδη.η μυθοποιηση της στην χωρα της εχει γινει ηδη και ειναι μη αναστρεψιμο.η εκθεση για την ζωη της που πραγματοποιηθηκε τους 4 τελευταιους μηνες εσχισε.
      Οσο για το τοπο στα νιατα δε το καταλαβαινω αυτο.το νιατο αν εχει ταλεντο δεν θα εμποδιστει απο κανεναν.
      Τρια βραδια ειναι αυτα ολοι οι καλοι χωρανε.Η Ντανα ειναι μια πραγματικη Ντιβα που αφησε το στιγμα της και θεωρω την εμφανιση της υποχρεωτικη κυριε mangelo μου.Μακαρι να ξυπνησουν μνημες του 1999,αλλες εποχες αααχ.
      Ανυπομονούμε για το μαιο.

  2. @mangelo διακρίνω ένα πανικό όπως κάθε ρατσιστής άλλωστε που ξεμπροστιάζεται. 1ον Αναφέρεσαι για μία τρανς γυναίκα σε αρσενικό γένος ..”Κλασική περίπτωση καλλιτέχνη που έκανε το κομμάτι του δοξάστηκε και μη αποδεχόμενος την αναπόφευκτη παρακμή”
    2ον Θέτεις ηλικιακά όρια, ενώ η Eurovision έχει αποδείξει μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν πως δέχεται ηλικιακά όλους τους καλλιτέχνες, ..”στερώντας την ευκαιρία σε νεότερους και ίσως και αξιοτερους να κάνουν το ξεκίνημά τους ή να ζήσουν κι αυτοί την ευκαιρία τους. Λες και η καριέρα τους (που είναι στη δύση της από καιρό) θα πάρει κανενός είδους ώθηση αν προβληθούν λίγο παραπάνω. Πράγμα που συμβαίνει φυσικά και σε άλλους τομείς. Τα παραδείγματα στη Γιουροβίζιον πολλά, λίγα εξ αυτών Ρουβάς, Βισση, Carlota, Charlotte Perelli.”
    Συγνώμη λοιπόν πρέπει να ζητήσεις εσύ πρώτα απ τον εαυτό σου και μετά από τους αναγνώστες.
    Η Eurovision είναι για όλους και δεν κάνει διακρίσεις είτε σ αρέσει είτε όχι. Τέλος το ποιος είναι κομπλεξικός και με μειωμένη αντίληψη είναι ολοφάνερο προφανώς!
    Περαστικά σου λοιπόν και Καλή Χρονιά με περισσότερο μυαλό και αυτογνωσία σου εύχομαι!

    • Ευχαριστώ, καλή χρονιά και σε σένα, είχες δίκιο τελικά. Απλώς εσπευσα να αμυνθώ γιατί όντως ταραχθηκα, ομολογω, από τη λεκτική σου επίθεση. Ας διδαχτούμε λοιπόν όλοι ρατσιστές και μη, μικροί και μεγάλοι κι ας κρατήσουμε πολιτισμένο ύφος σε τέτοιους χώρους ώστε η ανταλλαγή των απόψεων να είναι και υγιής. Συγγνώμη και πάλι.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ