ΑΛΒΑΝΙΑ: Με την Jonida Maliqi στο Τελ Αβίβ!

Η πρώτη χώρα που επιλέγει εκπρόσωπο και τραγούδι μέσα από τη διαδικασία του εθνικού διαγωνισμού είναι η Αλβανία! Απόψε πραγματοποιήθηκε ο τελικός του εθνικού διαγωνισμού της χώρας Festivali i Këngës 57 και μετά από μια ψηφοφορία θρίλερ νικήτρια αναδείχθηκε η Jonida Maliqi που θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στη Eurovision του Τελ Αβίβ!

https://www.youtube.com/watch?v=R2W58WVlOY0

Μετά από δύο βραδιές και έναν τελικό η γειτονική χώρα επέλεξε τον 16ο εκπρόσωπό της στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. H Jonida Maliqi είναι τραγουδίστρια με μοναδική φωνή και ξεχωριστό στυλ, που έχει ανέβει στη σκηνή του φεστιβάλ για πρώτη φορά στην ηλικία των 13 ετών με ένα ντουέτο με τον Alexander Rrapin με τίτλο «Planeti i fëmijëve» («Children’s Planet») και δύο χρόνια αργότερα (1995) με ένα άλλο ντουέτο με τον Kastriot Tusa και το τραγούδι “Flas me engjëllin tim” («I speak with my angel»). Μεγαλώνοντας καλλιτεχνικά πλέον η Jonida εμφανίζεται το 1999 με το τραγούδι  «Do jetoj pa ty» και μετά από τρία χρόνια με τα τραγούδια «Do jetoj pa ty»,  “Çast”, “Ik” και “Do humbas me ty”. Επιστρέφει το 2004 με το τραγούδι “Frikem se më pëlqen” («Fear That I Love»), με το οποίο θα βραβευθεί με το τρίτο βραβείο. Μετά από δύο χρόνια συμμετέχει και πάλι με το τραγούδι “Pa identitet” και στο Fest’46 με το τραγούδι “S’ka fajtor në dashuri”. Μετά από 11 χρόνια, η πολυσυμμετέχουσα καλλιτέχνης επέστρεψε στο φεστιβάλ με το τραγούδι  “Ktheju tokës” σε σύνθεση και στίχους του Eriona Rushiti. Και από ό,τι φαίνεται η ερμηνεία και η εμφάνιση έπεισαν την κριτική επιτροπή και κατέκτησε την πρώτη θέση και ταυτόχρονα το εισιτήριο για την Eurovision 2019!

Η βραδιά ξεκίνησε με τους παρουσιαστές Viktor Zhusti και η Ana Golja να υποδέχονται το κοινό στο Palace of Congresses, αλλά και τους τηλεθεατές που έβλεπαν ζωντανά το διαγωνισμό μέσω του δημόσιου καναλιού RTSH1.

Οι 14 καλλιτέχνες που είχαν επιλεγεί από τις δύο προηγούμενες βραδιές ερμήνευσαν τα τραγούδια τους με τη συνοδεία Live ορχήστρας, και με την ακόλουθη σειρά (οι σύνδεσμοι των εμφανίσεων ανανεώνονται):

Το ξεκίνημα των εμφανίσεων έγινε με προβλήματα στο μικρόφωνο του ερμηνευτή, τα οποία δεν επιλύθηκαν στη συνέχεια, καθώς επαναλήφθηκαν και σε άλλες συμμετοχές… από ό,τι φάνηκε ήταν προβλήματα του ήχου προς τους τηλεοπτικούς δέκτες. Από την εμφάνιση της Jonida Maliqi και μετά όλα κύλησαν ομαλά.

Ωστόσο, οι διοργανωτές αποφάσισαν να επαναληφθεί η εμφάνιση της πρώτης συμμετοχής των Marko Strazimiri & Imbro – Leyla και της Eranda Libohova – 100 pyetje που είχαν προβλήματα στον ήχο.

Τους καλλιτέχνες συνόδευσαν στα φωνητικά, όπως και τις προηγούμενες δυο βραδιές, τέσσερις καλλιτέχνες, δύο γυναίκες και δύο άντρες, και συγκεκριμένα ο Αmbra Devolli, η Marina Kurti, η Bledi Polena και ο Xhoni Jesku.

Μετά το τέλος των εμφανίσεων των συμμετεχόντων, στη σκηνή ανέβηκε ο εκπρόσωπος της Αλβανίας στη Λισαβόνα και περσινός νικητής του φεστιβάλ Eugent Bushpepa που φυσικά ερμήνευσε το “Mall”, αλλά και ένα δικό του κομμάτι.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y7ft23Tx0iw

Στη συνέχεια δόθηκε το βραβείο από την επιτροπή των νέων στους Marko Strazimiri & Imbro για το τραγούδι Leyla, ενώ το βραβείο των media το κέρδισε η Eranda Libohova για το 100 pyetje.

Αμέσως μετά παρουσιάσθηκαν δύο αφιερώματα για σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, τους Gaqo Çako και Fatos Arapi.

Επίσης, προσκεκλημένη του φεστιβάλ απόψε ήταν η Erza Muqolli, μια 12χρονη καλλιτέχνης που είναι γνωστή σε ολόκληρο το Γαλλικό κοινό ως νικήτρια του «France Got Talent».

Μετά από όλα αυτά, πραγματοποιήθηκε και η τελική ανακοίνωση της ψηφοφορίας των επιτροπών (που παρουσίασε αρκετά τεχνικά προβλήματα κατά την ανακοίνωσή της) και του νικητή του Fest 57 που, όπως αναφέραμε, είναι η Jonida Maliqi με 228 βαθμούς, η οποία διαδέχεται πλέον στην εκπροσώπηση της Αλβανίας στη Eurovision τον Eugent Bushpepa, που πέρσι κατέλαβε την 11η θέση στην τελική κατάταξη.

Για την ιστορία θα αναφέρουμε πως στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Lidia Lufi με το τραγούδι Rrëfehem και με μόλις 9 βαθμούς λιγότερους από την πρώτη θέση (219 βαθμοί) και στην τρίτη με 181 βαθμούς η Eranda Libohova με το τραγούδι 100 pyetje. Η κριτική επιτροπή αποτελούταν από τους:

Agim Krajka – μουσικοσυνθέτη και στιχουργό με πολλές νίκες στο ενεργητικό του

Pali Kuke – σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών καθώς και τηλεοπτικών show

Hajg Zaharian – μουσικοσυνθέτης κυρίως ταινιών καθώς και στιχουργός

Arta Marku – δημοσιογράφος του RTSH

Shpëtim Kushta – μουσικοσυνθέτης και στιχουργός

Dorian Çene – καθηγητής μουσικής στη Μουσική Ακαδημία των Τιράνων

Rona Nishliu – τραγουδίστρια και τραγουδοποιός (νικήτρια του Festivali i Këngës 50 και εκπρόσωπος της Αλβανίας στο Eurovision Song Contest 2012)

Rovena Dilo – τραγουδίστρια και τηλεοπτική παρουσιάστρια (νικήτρια του Festivali i Këngës 39).

Συνοπτικά, 22 καλλιτέχνες έλαβαν μέρος σε δύο τελείως διαφορετικές βραδιές μεταξύ τους, χθες και προχθές. Την πρώτη βραδιά ερμήνευσαν τη συμμετοχή τους μόνο με τη συνοδεία της Συμφωνική Ορχήστρας της Κρατικής ραδιοτηλεόρασης RTSH, ενώ στη χθεσινή δεύτερη βραδιά παρουσίασαν ολοκληρωμένη επί σκηνής τη συμμετοχή τους. Μετά από τις εμφανίσεις τους η κριτική αυτή επιτροπή καθώς και μια επιτροπή από μαθητές κατέληξε στους 14 φιναλίστ που διαγωνίσθηκαν στον αποψινό τελικό. 

Πως σας φαίνεται η επιλογή της Αλβανίας για τη Eurovision 2019; Θα καταφέρει ένα ανάλογο αποτέλεσμα με το περσινό, χειρότερο ή καλύτερο;

Για όλα τα νέα της Eurovision 2019 και της συμμετοχής της Αλβανίας μείνετε σταθερά στον OGAE Greece!

[Πηγή – Φωτογραφία:  RTSH]

Η Ιστορία της Αλβανίας στη Eurovision με μια ματιά…

  • Έχει ήδη 15 συμμετοχές, από τις οποίες 8 φορές προκρίθηκε σε Μεγάλο Τελικό.
  • Η πρώτη της συμμετοχή ήταν το 2004 με το τραγούδι «The image of you» και την Anjeza Shahini (7η θέση – 106 βαθμούς). Από τότε συμμετέχει ανελλιπώς!
  • Δεν έχει ακόμα νίκη, και η καλύτερή της θέση ήταν η  (146 βαθμούς) το 2012 που έλαβε με το τραγούδι «Suus» και την Rona Nishliu
  • Η χειρότερή της θέση (17η – 49 βαθμούς) ήταν το 2007 συμμετέχοντας με το «Hear my Plea» και τον Frederic Ndoci
  • Τους περισσότερους βαθμούς τους έχει λάβει από Π.Γ.Δ.Μ. και Ελλάδα
  • Τους περισσότερους βαθμούς τους έχει δώσει σε Ελλάδα και Ιταλία στους Τελικούς, σε Ελλάδα και Π.Γ.Δ.Μ. στους Ημιτελικούς.

https://www.youtube.com/watch?v=zTItDns7O4Q


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν διατηρήσουν το τραγουδι ως έχει (αλβανική γλώσσα & ίδια ενορχήστρωση ) και βελτιώσουν την σκηνική παρουσία η Αλβανία θα βρεθεί 15αδα ή και 10αδα άνετα ! Δυνατή η πρώτη συμμετοχη για τον διαγωνισμό του 2019 ! Μπράβο Αλβανία !

  2. Για μια ακόμη φορά η γειτόνισσά μας στέλνει ένα υπέροχο βαλκανικό κομμάτι! Καλή επιτυχία!!!!

  3. Ωραιο το τραγουδι της Αλβανιας αλλα το ερωτημα ειναι θα το εχουν ως εχει στην αλβανικη γλωσσα η θα κανουν καποιες αλλαγες παντως η γειτονικη χωρα εχει πιθανοτητες να περασει στον τελικο

  4. δν μ αρεσε ουτε το τραγούδι ουτε η εμφανιση ουτε γενικως η χωρα!κι ας μην ξεχασουμε οτι περυσι η επιτροπη μας τους χαρισε απλοχερα βαθμους και η δικη τους μας εδωσε ενα ωραιοτατο 0!

  5. Εε εντάξει καλό το τραγούδι… Απλά εμένα μου κάνει εντύπωση η διοργάνωση… Εξαιρετική για τα δεδομένα Αλβανίας και εμείς δεν μπορούμε να διοργανώσουμε ένα τελικό της προκοπής…
    Ας ξαναδιοργανώναμε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο νικητής του Φεστιβάλ να πήγαινε Eurovision όπως κάνουν και οι Ιταλοί…
    Ίσως εκεί φαίνεται η έλλειψη μουσικής κουλτούρας στη χώρα μας…

    • Ενημερωτικα κ μονο η διοργανωση αυτη άγγιξε πλεον τα 57 της χρονια .. δεν δημιουργήθηκε με σκοπο την ανάδειξη του τραγουδιου για την eurovision ! Δείχνει τα έθιμα του τοπου κ οχι μονο οσο αφορα την μουσικη γιαυτο κ μερικα τραγούδια δεβ αρέσουν στους ξένους γιατι αδυνατούν να καταλάβουν . Ειναι αναμεσα στα 3παλιότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης κ στην Αλβανία το αναμενουν πως κ πως λαθε χρόνο.. στα δια ταύΤα τωρα το τραγούδι εχει εξαιρετικό μνμ που νομιζω αγγιζει πολλες χωρες πλεον στις εποχές που ζούμε..άρτια ερμηνεία , καλη επιτυχία !

  6. Καταρχήν να ευχηθώ επισημα πλέον καλή euroσεζόν! Στο διά ταύτα, δεν παρακολούθησα δυστυχώς τον εθνικό τελικό της Αλβανίας ωστόσο το κομμάτι μου άρεσε. Διάβασα οτι η καλλιτέχνης δήλωσε οτι θα ερμηνευθεί στα αλβανικά το κομμάτι και ορθώς κατ’ εμέ, θα έχανε στα αγγλικά αυτό το τραγούδι. Από ‘κει και πέρα δεν θεωρώ ότι θέλει μεγάλες αλλαγές, ακόμα και στο χρονικό πλαίσιο είναι ΟΚ εξάλλου, ωστόσο τα φανάρια του background πρέπει να φύγουν!
    Σε γενικές γραμμές, αρκετά καλές εντυπώσεις από το 1ο κομμάτι της σεζόν. Καλή συνέχεια λοιπόν και καλή επιτυχία στην Αλβανία!

  7. Ενδιαφερον. Θέλει καποιες μικροαλλαγές στην ενορχήστρωση κατά την γνώμη μου και θα περνάει σίγουρα τελικό

  8. Εξαιρετικό τραγούδι, ωραία φωνή και ιδιαίτερα όμορφη τραγουδίστρια. Θα θελα να αναβαθμιστεί αρκετά η σκηνική παρουσία (πόσο κλισέ) αλλά δυστυχώς η χώρα φημίζεται για την «κιτς» αισθητική της, οπότε δεν τα γλιτώνουμε τα φανάρια…μάλλον

  9. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΛΑΜΑ!!!

    Παιδιά σόρυ μπορεί να είναι φωνάρα η κυρία αλλά δεν μου αρέσει !!!
    Το κομμάτι είναι ένα κλασικό μοιρολόι τύπου Jamala για να συγκινηθεί λίγο ο κόσμος μπάς και το ψηφίσει!

    #Καλή επιτυχία ♡

  10. Αρκετά ενδιαφέρον ήχος και πολύ ιδιαίτερος θα έλεγα. Μπράβο Αλβανία. Έχει προοπτικές να προκριθεί στον τελικό. Πανέμορφη φωνή! Καλή επιτυχία και καλή euroχρονιά σε όλους!

  11. Μακράν το καλύτερο της Βράδιας με 2η επιλογή της Soni! Ένα κομμάτι το οποίο με μικρες αλλαγές κ μια προσεκτική σκηνικη παρουσία έχει πολλές πιθανότητες ακόμα κ για 5αδα! Μπράβο στέλνουν επιτέλους ένα ποιοτικό κομμάτι με υπέροχα ακούσματα!

  12. Πολύ ωραίο τραγούδι. Πιστεύω θα προκριθεί στον τελικό και πάλι φέτος η πατρίδα μαςΠολύ ωραίο τραγούδι είχε και η Soni Malaj με πολύ ωραία παράσταση και χορευτικά. Θα μπορούσε να κερδίσει και αυτή αλλά δεν πειράζει και η Jonida Maliqi είναι πολύ καλή τραγουδιστρια με πολύ ωραία και δυνατή φωνή και πιστεύω ότι με κάποιες αλλαγές στην ενορχήστρωση θα πάει πεντάδα πολύ εύκολα.

  13. Πολύ ωραίο τραγούδι. Πιστεύω θα προκριθεί στον τελικό και πάλι φέτος η πατρίδα μαςΠολύ ωραίο τραγούδι είχε και η Soni Malaj με πολύ ωραία παράσταση και χορευτικά. Θα μπορούσε να κερδίσει και αυτή αλλά δεν πειράζει και η Jonida Maliqi είναι πολύ καλή τραγουδιστρια με πολύ ωραία και δυνατή φωνή και πιστεύω ότι με κάποιες αλλαγές στην ενορχήστρωση θα πάει πεντάδα πολύ εύκολα.

  14. Πολύ ωραίο τραγούδι. Πιστεύω θα προκριθεί στον τελικό και πάλι φέτος η πατρίδα μας. Πολύ ωραίο τραγούδι είχε και η Soni Malaj με πολύ ωραία παράσταση και χορευτικά. Θα μπορούσε να κερδίσει και αυτή αλλά δεν πειράζει και η Jonida Maliqi είναι πολύ καλή τραγουδιστρια με πολύ ωραία και δυνατή φωνή και πιστεύω ότι με κάποιες αλλαγές στην ενορχήστρωση θα πάει πεντάδα πολύ εύκολα.

  15. […]  Χτες το βράδυ στα Τίρανα της Αλβανίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη Εθνική επιλογή για την Eurovision του Τελ Αβίβ. Νικήτρια αναδείχτηκε η Jonida Maliqi με το μελωδικό Ktheju Tokës. Όλα όσα διαδραματίστηκαν στον χθεσινό τελικό μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ. […]

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ