ΕΛΒΕΤΙΑ: Η μαγική συνταγή της επιτυχίας για το 2019!

Η Ελβετία φέτος φαίνεται αποφασισμένη για μεγάλα πράγματα στο Διαγωνισμό της Eurovision. Η χώρα που διοργάνωσε, αλλά και κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό στην ιστορία της Eurovision το 1956 με την Lys Assia, έχει πεισμώσει μετά τα ανεπιτυχή- άδικα για πολλούς- αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων και ψάχνει τη μαγική συνταγή για την επιστροφή στου τελικούς και γιατί όχι και στις νίκες. ~Στόχευε το φεγγάρι. Ακόμα και αν αποτύχεις, θα βρεθείς κάπου ανάμεσα στα αστέρια.~

Για πρώτη φορά, φέτος η Ελβετία χρησιμοποίησε ένα πάνελ 100 ακροατών, το οποίο βοήθησε στην επιλογή του καλλιτέχνη και του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελβετία στο Eurovision 2019. Η ομάδα αυτή μπόρεσε να προσομοιάσει με τον καλύτερο τρόπο τα αποτελέσματα του televoting σε περισσότερες από 40 συμμετέχουσες χώρες. Ο πίνακας των ακροατών καταρτίστηκε μέσω μιας πολυεπίπεδης διαδικασίας συνεχών διαδικτυακών ερευνών.

Εκτός της ομάδας αυτής, μια διεθνής κριτική επιτροπή ειδικών συνέβαλε στην απόφαση για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελβετία στη Eurovision 2019. Η διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 21 άτομα, τα  οποία μέσα από διάφορες διαδικασίες, έψαξαν να βρουν τον ιδανικό συνδυασμό για την Ελβετία.

Ας γνωρίσουμε τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής:

  • Η Typh Barrow είναι Βελγίδα τραγουδοποιός, μουσικός και ερμηνεύτρια. Για τρία χρόνια παίζει μπροστά σε sold-out αίθουσες σε συναυλίες και φεστιβάλ. Για δύο συνεχόμενα χρόνια ήταν υποψήφια για τα βραβεία «D6bels Music Awards» ως Γυναίκα Καλλιτέχνις της Χρονιάς. Ακόμη, θα είναι η καθηγήτρια φωνητικής στην επόμενη έκδοση του «The Voice Belgium». «Μας αποστέλλονταν οι σύνδεσμοι μέσω διαδικτύου κάθε φορά ανά δύο εβδομάδες, ζητώντας από εμάς να διατυπώσουμε την γνώμη μας και μερικές φορές να ψηφίσουμε μέσω βαθμολογίας, ακόμα δίνοντας και γραπτές εξηγήσεις. Αρχικά, έπρεπε να ακούσουμε τα τραγούδια και να τους δώσουμε βαθμούς από το 1 έως το 7 και έπειτα μας έστελναν μια ελαφρώς μειωμένη επιλογή και για κάθε τραγούδι δίναμε την βαθμολογία μας. Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος έπρεπε να παρακολουθήσουμε video clips και να δώσουμε πιο γενική γνώμη για τον καλλιτέχνη στο clip. Η τελευταία φάση ήταν το πλήρες πακέτο, στο οποίο μας έστελναν τα τραγούδια με τον καλλιτέχνη και έπρεπε να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη άποψη. Μερικές φορές υπήρχαν αρκετοί καλλιτέχνες για το ίδιο τραγούδι. Είχα ένα προσωπικό φαβορί και ήταν πολύ ξεχωριστό – αρκετοί καλλιτέχνες το δοκίμασαν, αλλά υπήρξε ένας καλλιτέχνης που πραγματικά ξεχώριζε», εξηγεί η Barrow.
  • Η Maria Marcus είναι τραγουδοποιός και παραγωγός με πολλά πλατινένια βραβεία. Ήταν αρκετά επιτυχημένη με τα τραγούδια στη σκηνή της μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να την  αποχαιρετήσει για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εργασία στο στούντιο. Ως παραγωγός, έχει πουλήσει πάνω από επτά εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.
  • Η μουσική καριέρα του Leonid Shyrin ξεκίνησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας. Έχει γράψει τη μουσική σε πολυάριθμες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες καθώς και σε έργα. Του έχει απονεμηθεί το Εθνικό Βραβείο Μουσικής τρεις φορές καθώς και το βραβείο Καλύτερου Συγγραφέα Μουσικής. Έχει διατελέσει σκηνοθέτης στο στούντιο ηχογράφησης “Mezzo Forte” και από το 1999 είναι διευθυντής του Studio Pop Songs στο κρατικό πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας.
  • Ο Mark De-Lisser είναι διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης και δάσκαλος φωνητικής. Ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση του “Stand By Me” για τη Χορωδία του Βασιλείου στο βασιλικό γάμο του πρίγκηπα Harry και της Meghan Markle το 2018. Συνεχίζει να υπηρετεί τα καθήκοντά του ως διευθυντής χορωδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς.
  • Ο Rennie Mirro γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1972 στις ΗΠΑ. Είναι γνωστός από τους Real Humans (2012), το Livet i Fagervik (2008) και το Där regnbågen slutar (1999). Ο Mirro ανήκε στο Royal Ballet για πολλά χρόνια πριν αφιερωθεί σε άλλες μορφές τέχνης. Είναι ο νικητής του βραβείου θεάτρου Golden Mask στην κατηγορία Best Male Musical Artist το 2005 για την παράσταση στο Grease στο θέατρο Göta Lejon μαζί με την Pernilla Wahlgren.
  • Ο Sasha Saedi γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1973 στο Ιράν. Σπούδασε μουσική στη Βιέννη (ηλεκτρική, ακουστική, κλασική και φλαμένκο κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο) και από το 1998 είναι παραγωγός με το δικό του στούντιο. Από το 2005 εργάζεται επίσης στην Universal Music Austria ως Διευθυντής A&R.
  • Ο ποπ τραγουδιστής και μουσικός Alexey Gross προέρχεται από τη Λευκορωσία. Έχει εμπειρία με το θεσμό της Eurovision έχοντας συμμετάσχει ήδη τρεις φορές σε εθνικούς προκριματικούς γύρους. Είναι βραβευμένος στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών και τιμήθηκε για το Καλύτερο Τραγούδι της Χρονιάς το 2017.
  • Η Adrienn Zsédenyi είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ποπ τραγουδίστριες της Ουγγαρίας. Η πολυτάλαντη Adrienn είναι ακόμα ηθοποιός, συγγραφέας, παραγωγός, μέντορας, κοινωνικός λειτουργός και πρώην κριτής της Eurovision για την Ουγγαρία.
  • Ο Anders Øhrstrøm είναι συνθέτης, παραγωγός μουσικής, σχεδιαστής ήχου, δάσκαλος φωνητικής και τραγουδιστής. Για περισσότερα από 20 χρόνια δραστηριοποιείται τόσο στη δανέζικη μουσική σκηνή, όσο και στην τηλεόραση. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες και παραγωγούς της δανέζικης τηλεόρασης και είναι γνωστός για την καλλιτεχνική του ποικιλομορφία.
  • Ο Deivydas Zvonkus είναι Λιθουανός υπεύθυνος μουσικής για την τηλεόραση, παραγωγός δίσκων, τραγουδοποιός, συνθέτης μουσικής για τηλεοπτικές παραγωγές, διευθυντής ορχήστρας και, περιστασιακά, παίζει πλήκτρα και εξασκεί το κωμικό του ταλέντο. Ειδικεύεται σε  Pop, Schlager, Easy Listening, τηλεοπτικά όργανα και κλασική μουσική.
  • Η Tinkara Kovač είναι μουσικός, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και φλαουτίστας. Το 1999, έγινε καθηγήτρια της κλασικής μουσικής φλάουτου στο Μουσικό Ωδείο Giuseppe Tartini στην Τεργέστη της Ιταλίας. Εκπροσώπησε τη Σλοβενία στην Eurovision το 2014 με το τραγούδι της «Round and round» τερματίζοντας στην 25η θέση με 9 βαθμούς.
  • Σε ηλικία τριών ετών, ο Grzegorz Urban ανακάλυψε το πιάνο για τον εαυτό του. Από το 2007 είναι μουσικός διευθυντής της Halina Frąckowiak. Το μουσικό του σύνθημα είναι: “Η μουσική πρέπει να έχει ψυχή, γιατί μόνο όταν η μουσική σας αγγίζει, είναι καλή μουσική που προέρχεται από την καρδιά”.
  • Ο Ovi (Ovidiu Jacobsen) προέρχεται από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία, είναι τραγουδοποιός, μουσικός και παραγωγός. Έχει γράψει αρκετά τραγούδια για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Το 2009 έφτασε στον τελικό της προεπιλογής της Νορβηγίας με το τραγούδι του “Seven Seconds”. Στη Ρουμανία, ήταν δύο φορές μέλος της κριτικής επιτροπής για την προεπιλογή του τραγουδιού για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ενώ εκπροσώπησε τη χώρα στην Eurovision 2010 (Playing with fire) και 2014 (Miracle) σε ντουέτα με την Paula Seling κατακτώντας αντίστοιχα την τρίτη και την δωδέκατη θέση.
  • Η καριέρα της Helga Möller ως τραγουδίστρια ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών, όταν πρωτοεμφανίστηκε με την κιθάρα της. Σήμερα είναι ένα από τα γνωστά ονόματα στην Ισλανδική show business και είναι διάσημη για τα ντίσκο και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια της.
  • Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Gore Melian από την Αρμενία μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια. Από την ηλικία τωνν τριών ετών, ο Gore είναι στη σκηνή ως τραγουδιστής. Στην ηλικία των δεκαπέντε, άρχισε να γράφει και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εργάστηκε ως παραγωγός.
  • Ο τραγουδιστής όπερας Rafailas Karpis από τη Λιθουανία έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία. Το 2003 ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής στην Κρατική Όπερα της Λιθουανίας. Το 2018 ήταν μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στη Γερμανία. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 40 ρόλους όπερας για διάφορους οίκους στη Λιθουανία και σε άλλες χώρες.
  • Η καριέρα της Danielle Spencer ξεκίνησε ως ηθοποιός για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Στη συνέχεια κατέγραψε δύο μουσικά άλμπουμ. Έγινε γνωστή με την παρουσία της σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές και με την διασκευή της του “Be My Baby” η οποία έφτασε στα 20 κορυφαία του iTunes.
  • Η Ruth Lorenzo γεννήθηκε στη νότια Ισπανία και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Άρχισε να τραγουδάει σε ηλικία μόλις δύο ετών. Στην εφηβεία της στις ΗΠΑ, συνέχισε να εξελίσσεται μουσικά και τελικά μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου έζησε για έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν φιναλίστ στο X Factor και στη συνέχεια ξεκίνησε μια καριέρα ως τραγουδοποιός και σόλο καλλιτέχνης. Το 2014 συμμετείχε στον Διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι της «Dancing in the rain» κατακτώντας την δέκατη θέση.
  • Η Αργυρώ Χριστοδουλίδη είναι από την Κύπρο. Το 2001 ξεκίνησε τις σπουδές της στη σύνθεση και το πιάνο στο διάσημο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο. Παίζει τακτικά σε αίθουσες συναυλιών στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.
  • Ο Gordon Groothedde είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους παραγωγούς και συνθέτες στην Ολλανδία. Συνεργάζεται με τους πιο διάσημους Ολλανδούς καλλιτέχνες από τη χώρο της μουσικής. Οι περισσότερες από τις συνθέσεις του δημιουργούνται σε ένα σύγχρονο GG στούντιο στο σπίτι του στο Zutphen.
  • Ο Henrik Johnsson έχει διατελέσει ως παρουσιαστής, παραγωγός και διευθυντής διαφόρων καλλιτεχνών για πάνω από δέκα χρόνια σε εθνικούς προκαταρκτικούς διαγωνισμούς για τη σουηδική τηλεόραση. Συμμετείχε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμο το 2013 και έκτοτε εργάστηκε ως ειδικός σε πολυάριθμες επιτροπές στη Σουηδία, μεταξύ άλλων στον γερμανικό προκριματικό γύρο για την Eurovision του 2018.

Πιστεύετε ότι η διεθνής κριτική επιτροπή έχει καταλήξει στον ιδανικό συνδυασμό καλλιτέχνη και τραγουδιού για τον 64ο Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Τελ Αβίβ;

Είναι όντως ο  Luca Hänni ο εκλεκτός όπως σας παρουσιάσαμε σε προηγούμενο μας άρθρο;

Για όλα τα νέα της Eurovision 2019 και της επιλογής εκπροσώπου της Ελβετίας μείνετε σταθερά στον OGAE Greece!

[Πηγή/Φωτογραφία: esckaz.com]

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ