ΚΟΣΟΒΟ: Το όνειρο της Eurovision αναβάλλεται για το μέλλον!

Το όνειρο του Κόσοβου να του επιτραπεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision καταρρίφθηκε και πάλι. Η αλβανική εφημερίδα Magazine.al αναφέρει ότι η EBU αποφάσισε να καθυστερήσει την ψηφοφορία για την εγγραφή του RTK ως πλήρες μέλος μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Πριν καιρό είχε προγραμματισθεί ότι οι αλλαγές στο καταστατικό της EBU, που θα επέτρεπαν στο RTK να επιδιώξει πλήρη ένταξη στην EBU, θα ψηφιστούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Γενικής Συνέλευσης της EBU. Η συνέλευση αυτή πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη, ωστόσο η συζήτηση επί του θέματος μετατέθηκε μέχρι την 82η Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2019!

Συγκεκριμένα η δήλωση της EBU ήταν η ακόλουθη

<<Το ζήτημα αυτό συζητείται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο του επόμενου έτους>>.

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι η αναβολή της ψηφοφορίας διεξήχθη σε συνεργασία με το RTK, μετά από φόβο μήπως δεν επιτευχθεί το 2/3 των ψήφων από τα 56 κράτη μέλη της EBU. Η αναβολή θα επιτρέψει στον κρατικό φορέα του Κόσοβου να προωθήσει καλύτερα την επιθυμία του μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων μελών της EBU.

Τον Νοέμβριο, το Κόσοβο απέτυχε να γίνει μέλος της Interpol, κερδίζοντας 68 ψήφους έναντι 51 κατά, με παρόμοια απαίτηση 2/3.

Επίσης, το Νοέμβριο τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα επισκέφθηκε ο γενικός διευθυντής της EBU Noel Curran. Έχει συστήσει στο κοινοβούλιο της χώρας να αποδεχθεί το νόμο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεοπτική Μετάδοση, η έλλειψη της οποίας θέτει υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική ύπαρξη του RTK ως πλήρες μέλος.

Η πιθανή ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην EBU είναι ένα ευαίσθητο θέμα εντός και εκτός του κόσμου της Eurovision. Λίγο μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, άλλες χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για πιθανή συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου. Από την άλλη πλευρά, χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα αντιτίθενται στην ιδέα, όπως η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Για να γίνει πλήρες μέλος της EBU, το RTK, πρέπει να είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών. Προκειμένου να γίνει μέλος της ITU, πρέπει να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών – που επί του παρόντος δεν είναι. Η άλλη επιλογή είναι να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ένβερ Χότζαϊ προέτρεψε το Κοσσυφοπέδιο να υποβάλει αίτηση σύντομα, καθώς η αίτηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο έως τρία χρόνια. Η EBU ωστόσο, μπορεί, σε οποιαδήποτε στιγμή, να επιλέξει να κάνει μια εξαίρεση από τον κανόνα και να καλέσει η ίδια το RTK.

Εν αναμονή των εξελίξεων της Γενικής Συνέλευσης της EBU τον Ιούνιο του 2019!

Εσείς θα θέλατε να δείτε το Κόσοβο στην Eurovision;

[Πηγή άρθρου: Magazine.al/escxtra.com]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτος μας ελειπε. Να δημιουργηθει ακομα μια συμμαχια στη Eurovision και μαλιστα μια συμμαχια που δε συμφερει την Ελλαδα. Δε τους θελουμε τους Κοσσοβαρους. Ας αρκεστουν στο να υποστηριζουν την Αλβανια ή την Σερβια.

  2. Για μενα οι πιθανοτητες του Κοσοβου ειναι ελαχιστες για να γινει μελος της EBU αφου δεν ειναι αναγνωρισμενο κρατος το βλεπω παρα πολυ δυσκολο ως ακατορθωτο

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ