30 χρόνια στη Eurovision από κοντά! 30 χρόνια OGAE Greece!

Με το σύνθημα “Back to the Future” και σλόγκαν τη φράση “30 χρόνια στη Eurovision από κοντά! 30 χρόνια OGAE Greece!”, o OGAE Greece αποφάσισε να γιορτάσει τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του διοργανώνοντας μία όμορφη και συγκινητική εκδήλωση παρέα με μέλη, φίλους, ιδιαίτερους καλεσμένους και υπέροχες αναμνήσεις! 

Από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2018, ο πρώτος όροφος του νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζει το cafe-restaurant “Αθηναίων Πολιτεία” γέμισε με αναμνήσεις, εκθέματα που κρύβουν μεγάλη ιστορία και ανθρώπους που τίμησαν με την παρουσία τους τα τριάντα χρόνια ζωής και δράσης του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα! Από τη 13:00 μέχρι και τις 18:00 ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει στο χώρο όλη την ιστορία των Ελληνικών συμμετοχών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από το 1974 (χρονιά που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό η χώρα μας για πρώτη φορά) μέχρι και το 2018 μέσα από αναμνηστικά εκθέματα καθώς και τη δράση του σωματείου από το 1988 που ξεκίνησε την λειτουργία του, μέχρι και τη χρονιά που διανύουμε.

Η έκθεση  

Η έκθεση περιλάμβανε πέντε κεντρικά περίπτερα τα οποία ήταν χωρισμένα σε κατηγορίες και παρουσίαζαν στο κοινό τον σκοπό και το νόημά τους. Αναλυτικά:

1. OGAE Greece 

Το περίπτερο του OGAE Greece, που ήταν και το πρώτο που συναντούσε κανείς μπαίνοντας στον χώρο, αφορούσε το ίδιο το σωματείο. Μέσω του περιπτέρου αυτού μπορούσε κανείς να ενημερωθεί πλήρως για την σημασία ύπαρξης του σωματείου και την ιστορία του εδώ και τριάντα χρόνια και να καταλάβει το πόσο σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρουν ένα σωματείο και τα μέλη του στην κρατική τηλεόραση της χώρας αλλά και στους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν τη γαλανόλευκη σημαία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού. Παράλληλα, το κοινό που ενδιαφερόταν μπορούσε μέσα από το περίπτερο αυτό να ενημερωθεί για το πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος του OGAE Greece και τι προνόμια αποκτούν οι φίλοι του διαγωνισμού όντας μέλη ενός αντίστοιχου σωματείου!

2. Eurovision 2006 

Όπως είναι γνωστό η πρωτιά της Έλενας Παπαρίζου στον διαγωνισμό του 2005 εκτός από χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια έδωσε στην ΕΡΤ και τη δυνατότητα να διοργανώσει τον διαγωνισμό του 2006 σε Ελληνικό έδαφος. Η Αθήνα – όπως ήταν αναμενόμενο – ανακηρύχθηκε ως η πόλη του 2006 για τη Eurovision και η κρατική τηλεόραση σίγουρα δεν θα μπορούσε να διοργανώσει τον διαγωνισμό χωρίς τη πολύτιμη βοήθεια του OGAE Greece! Ύστερα από επικοινωνία λοιπόν των υπεύθυνων διοργάνωσης της Eurovision 2006 προς το ΔΣ του σωματείου μας και με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά όλων των μελών τότε, ο OGAE Greece βοήθησε στην διοργάνωση και στην ομαλή εξέλιξη της Eurovision 2006 στην Αθήνα. Σε συνεργασία με τους χορηγούς, το σωματείο μας κυκλοφόρησε ένα συλλεκτικό βιβλίο αφιερωμένο στις Ελληνικές συμμετοχές γεμάτο πληροφορίες και στατιστικά το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσους επισκέφτηκαν την χώρα μας για να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό από κοντά. Το βιβλίο αυτό, δινόταν δωρεάν μαζί με ένα ειδικά φτιαγμένο κόκκινο τσαντάκι του OGAE Greece το οποίο περιλάμβανε διάφορα αναμνηστικά και χρήσιμα αντικείμενα για την τότε περίοδο. Παράλληλα, ο OGAE Greece ίδρυσε τη λειτουργία του πρώτου επίσημου Eurocafe, ενός χώρου εκδηλώσεων με πολλά οργανωμένα eurovision-events, καλεσμένους, προβολές προβών και στιγμιοτύπων από την Eurovision 2006 σε μεγάλη οθόνη, συναντήσεις μελών από όλα τα OGAE της Ευρώπης, meetings των Προέδρων και φυσικά αυτοσχέδιων parties που γινόντουσαν κάθε βράδυ καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο έντονων εβδομάδων της διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χώρος αυτός δεν ήταν άλλος φυσικά από τον πρώτο όροφο του “Αθηναίων Πολιτεία” ο οποίος από τότε μέχρι και σήμερα διατηρεί άψογες σχέσεις και πιστή συνεργασία και εμπιστοσύνη σε πολλές από τις εκδηλώσεις του OGAE Greece!

3. OGAE Greece Press 

Μία από της πιο σημαντικές δράσεις του OGAE Greece όλα αυτά τα χρόνια ήταν η επικοινωνία του σωματείου με τα μέλη του και το κοινό του. Το 1988 ο OGAE Greece ξεκίνησε τη κυκλοφορία του περιοδικού “Γιουρορυθμός” το οποίο διανεμόταν αποκλειστικά στα μέλη του σωματείου και περιλάμβανε ειδήσεις που αφορούσαν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision αλλά και νέα του δικτύου του OGAE International και των διαγωνισμών του. Η κυκλοφορία του κράτησε μέχρι και τα τέλη του 2003. Τον Ιανουάριο του 2004 το σωματείο ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού “ΜΠΛΕ” (Μουσικό Περιοδικό για Λάτρεις της Eurovision) το οποίο θεωρείται η συνέχεια του “Γιουρορυθμού”. Το “ΜΠΛΕ” τυπωνόταν κάθε τρεις μήνες και μοιραζόταν και πάλι αποκλειστικά στα μέλη του σωματείου. Στα πρώτα του τεύχη, το ΜΠΛΕ ήταν σε ασπρόμαυρη έκδοση με εξαίρεση την έκδοση του 11ου τεύχους (Αύγουστος 2006) το οποίο ήταν αφιερωμένο στην διοργάνωση της Eurovision της Αθήνας και τυπώθηκε με χρώμα. Από τα μέσα του 2007 και έπειτα ωστόσο, το περιοδικό τυπωνόταν μονίμως σε έγχρωμη έκδοση. Το ΜΠΛΕ κρατούσε συντροφιά στα μέλη του OGAE Greece μέχρι και τα μέσα του 2009 όπου ξεκίνησε να λειτουργεί η πρώτη έκδοση του επίσημου site του OGAE Greece με την ενημέρωση να γίνεται πιο άμεση και πιο εύκολη. Η ιστοσελίδα κάλυπτε όλη την απαραίτητη ειδησεογραφία της Eurovision και των διαγωνισμών του δικτύου OGAE, αποκλειστικές συνεντεύξεις με eurovision καλλιτέχνες και αφιερώματα, όλα επιμελημένα από την εκάστοτε συντακτική ομάδα. Από το 2010 και μετά, που τα social media έκαναν ιδιαίτερα αισθητή τη παρουσία τους στο διαδίκτυο, ο OGAE Greece ξεκίνησε μία ακόμη πιο άμεση επαφή με το κοινό του αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο και τον αριθμό των μελών του. Πλέον, το σωματείο διατηρεί ιδιαίτερα ενεργή δράση σε Facebook (Σελίδα και Ομάδα), Twitter, Instagram και Youtube. 

4. OGAE Contests – The Greek Entries

Από το 1986 το δίκτυο OGAE International ξεκίνησε τη θέσπιση δύο δικών του διαγωνισμών: του OGAE Song Contest και του OGAE Second Chance Contest. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα επίσημα σωματεία που άνηκαν στο δίκτυο. Ο πρώτος διαγωνισμός είχε να κάνει με την προώθηση της τοπικής μουσικής της κάθε χώρας και έμοιαζε πολύ με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision! Στις αρχές είχε ραδιοφωνικό χαρακτήρα (είχε γίνει γνωστός και ως “Η Ραδιοφωνική Eurovision”) και υπήρχε χρήση της κασέτας για την αποστολή και τη παραλαβή του απαραίτητου υλικού. Στο πέρασμα των χρόνων, οι κασέτες αντικαταστάθηκαν από τα cd ενώ πλέον με τη χρήση των mp3, του YouTube και γενικότερα του διαδικτύου, όλα μοιάζουν ευκολότερα. Ο δεύτερος διαγωνισμός, όπως προδίδει και ο τίτλος του, είχε σκοπό να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στα τραγούδια που συμμετείχαν κάθε χρόνο σε εθνικούς τελικούς χωρίς όμως να καταφέρουν να φτάσουν στη σκηνή της Eurovision! Η Ελλάδα ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στους διαγωνισμούς αυτούς μέσω του OGAE Greece το 1988. Το 2003 ο OGAE International ύστερα από σχετική πρόταση του OGAE Turkey πρόσθεσε ακόμη έναν διαγωνισμό στη λίστα: τον OGAE Video Contest. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ίδιος σχεδόν με τον OGAE Song Contest μόνο που πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα video clips των τραγουδιών και όχι τα ίδια τα τραγούδια!

Στον OGAE Song Contest η χώρα μας δεν έχει σημειώσει καμία απουσία μέχρι στιγμής. Η πορεία της είναι άκρως επιτυχημένη και σπουδαία ονόματα του Ελληνικού πενταγράμμου έχουν εκπροσωπήσει επάξια την γαλανόλευκη σημαία στην ιστορία του θεσμού. Αποκορύφωμα οι δύο πρωτιές που έχουμε λάβει έως τώρα: το 1994 χάρη στο κομμάτι “Φταις” (Σαμπρίνα) και το 2006 χάρη στο τραγούδι “Mambo!” (Έλενα Παπαρίζου). Στον OGAE Second Chance Contest, η χώρα μας δε μετρά και πάρα πολλές συμμετοχές. Τη δεκαετία του 90 απουσιάζαμε σχεδόν κάθε χρονιά αφού οι Ελληνικές συμμετοχές επιλεγόντουσαν με κλειστές επιλογές της ΕΡΤ. Η υψηλότερη θέση μας στον εν λόγω διαγωνισμό είναι η 2η θέση στον διαγωνισμό του 1991 χάρη στην Λία Βίσση και τη σύνθεση “Αγάπα τη γη”. Τέλος, στον OGAE Video Contest, συμμετέχουμε σταθερά από το 2003 έχοντας μια αρκετά καλή επίδοση βαθμολογικά. Δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να κερδίσουμε τη πρώτη θέση στον διαγωνισμό αυτό όμως έχουμε αρκετές θέσεις στη πρώτη πεντάδα, με αποκορύφωμα την 3η θέση που λάβαμε το 2014 χάρη στο video clip του κομματιού “Άνεμος Αγάπης” της Ελένης Φουρέιρα!

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

5. OGAE Greece’s Festivals

O OGAE Greece δε θα μπορούσε να μην διατηρεί τα δικά του φεστιβάλ και διαγωνισμούς μουσικής. Άλλωστε, τέτοιες εκδηλώσεις πάντα στέκονται αφορμή να συγκεντρωθούν όλα τα μέλη μαζί στον ίδιο χώρο αναπτύσσοντας τις δημόσιες σχέσεις τους. Πολλά φεστιβάλ, πολλά παιχνίδια, πολλές εκδηλώσεις έχουν περάσει από την ιστορία του OGAE Greece. Επί του παρόντος όμως, δύο είναι τα επίσημα φεστιβάλ του σωματείου τα οποία διοργανώνονται μία φορά το χρόνο. Το Μ.Π.Λ.Ε. (Μουσικό Παιχνίδι για Λάτρεις της Eurovision) διοργανώνεται τον φθινόπωρο του κάθε έτους στην Αθήνα. Εξαίρεση αποτελεί το πρώτο Μ.Π.Λ.Ε. που διοργανώθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη. Το παιχνίδι, το ενδιαφέρον για το οποίο αυξάνεται κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ, θυμίζει κάπως τον πραγματικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Με ημερομηνία διεξαγωγής συνήθως τον Νοέμβριο, το Μ.Π.Λ.Ε. έχει φιλοξενήσει κορυφαία τραγούδια της Ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής στο διάβα του ενώ έχει παρουσιασθεί εκτός από μέλη και από σημαντικά πρόσωπα της Ελληνικής showbiz όπως ο Θέμης Μάλλης, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Δάφνη Μπόκοτα, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Μαρία Μπακοδήμου. Αρκετοί καλλιτέχνες από την μεγάλη οικογένεια της Eurovision έχουν τιμήσει το φεστιβάλ με τη παρουσία τους με αποκορύφωμα την Lys Assia, τη πρώτη νικήτρια της Eurovision (1956) η οποία μαζί με τις Anne-Marie David (Νικήτρια ESC 1973, Γαλλία 1979), Alenka Gotar (Σλοβενία 2007) και Ήβη Αδάμου (Κύπρος 2012) ήταν καλεσμένες στο Μ.Π.Λ.Ε. 2011! Το δεύτερο επίσημο μουσικό παιχνίδι του OGAE Greece είναι το Fiesta, το οποίο διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη κάθε Μάρτιο. Το “Fiesta” ξεκίνησε γύρω στο 2003 επίσης ως “Mu.Ga.” (Music Gala) και παρέμεινε ετήσιο φεστιβάλ του σωματείου μέχρι και το 2011. Έπειτα από ένα διάλειμμα πέντε ετών, το φεστιβάλ επέστρεψε τον Μάρτιο του 2017 ως “Fiesta”!

Εκτός από τα πέντε περίπτερα, ο κόσμος που επισκέφτηκε την εκδήλωση είχε την ευκαιρία να θαυμάσει σπάνιο αρχειακό υλικό από τα 30 χρόνια του σωματείου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο πάγκο με εκθέματα δίσκων, βιβλίων, περιοδικών, promo kits και αντικειμένων από την ιστορία της παλαιότερης αλλά και της σύγχρονης περιόδους της Eurovision.

Οι καλεσμένοι 

Οι καλεσμένοι που τίμησαν με τη παρουσία τους τη βραδιά ήταν οι:

  1. Δάφνη Μπόκοτα (Μετάδοση του διαγωνισμού από το 1987 έως και το 2004, για λογαριασμό της ΕΡΤ)
  2. Μαριάννα Ευστρατίου (Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τις χρονιές 1989 και 1996)
  3. Χρήστος Κάλοου (Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 1990)
  4. Λουίζα Κονέ (Υποψήφια εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τις χρονιές 1990 και 1991)
  5. Κρίστης Κουπάτος (Μέλος της Ελληνικής αποστολής, στο χορευτικό σχήμα του κ. Φωκά Ευαγγελινού, στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2005)
  6. Αντώνης Παππάς (Στιχουργός των Ελληνικών συμμετοχών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τις χρονιές 1995 και 2001).

Και οι έξι επίσημοι καλεσμένοι της εκδήλωσης φωτογραφήθηκαν με τα μέλη του σωματείου, έδωσαν συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και διαδικτυακά μέσα ενώ δεν παρέλειψαν να μοιραστούν με το παρευρισκόμενο κοινό τις δικές τους, προσωπικές εμπειρίες από τον διαγωνισμό. Η Μαριάνα Ευστρατίου και ο Χρήστος Κάλοου ερμήνευσαν ζωντανά τις συμμετοχές τους στη Eurovision με τη συνοδεία του Διονύση Κωστή στο πιάνο. Ο ταλαντούχος μουσικός και τραγουδιστής συνέχισε το πρόγραμμα επιλέγοντας τραγούδια από την ιστορία του διαγωνισμού κλείνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκδήλωση.

 

Φυσικά, από την εκδήλωση δεν έλειψε και το σβήσιμο των 30 κεριών της τούρτας έργο που ανέλαβαν οι: Γιώργος Οικονόμου, Πάρις Τσουλφάς, Αλέξανδρος Ρούσσος, Αντώνης Καρατζίκος και Ανδρέας Καλαϊτζής, πρόσωπα ιδιαίτερα σημαντικά στην πολυετή πορεία του σωματείου. Φυσικά, το σβήσιμο έγινε με τη συνοδεία των ευχετήριων τραγουδιών απ’ όλους τους παρευρισκόμενους!

 

Ευχαριστούμε όλους όσους τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση μας και εμείς ως OGAE Greece δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στην ΕΡΤ, στην Ελληνική αποστολή αλλά και τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν την γαλανόλευκη στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, με σεβασμό και απέραντη χαρά.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους υπέροχους καλλιτέχνες από τον χώρο της Eurovision, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό, μας έστειλαν μέσω video τις ευχές τους για τα 30α μας γενέθλια, γεμίζοντάς μας με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση!

Μπορείτε να δείτε και εσείς όλα τα videos στην λίστα αναπαραγωγής παρακάτω (η λίστα ανανεώνεται).

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ OGAE Greece! 

“30 χρόνια στη Eurovision από κοντά! 30 χρόνια OGAE Greece!”

Ευχαριστούμε θερμά τον Αθανάσιο Τοκμάζωβ για το φωτογραφικό υλικό! 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπράβο Κρικορ μου.
    Υπέροχο άρθρο, άκρως περιεκτικό και συγκινητικό!!!
    Χρόνια πολλά στο σωματείο μας και πάλι!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ