EUROVISION 2019: Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης!

Οκρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, KAN, αποφάσισε να πάρει δάνειο από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει τον οικονομικό προϋπολογισμό για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού της Eurovision 2019.

Η θέση της κυβέρνησης

Όταν μετά την κατάργηση του IBA δημιουργήθηκε ο KAN, αποφασίστηκε δια νόμου ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα μπορεί να αλλάξει κατά πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό της. Ο λόγος ήταν να αποφευχθεί η οικονομική εξάρτηση ανάμεσα στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα και τους πολιτικούς της κυβέρνησης. Έτσι λοιπόν, λόγω οικονομικών περιορισμών δόθηκε στον KAN η δυνατότητα ενός δανείου αντί να δοθούν άμεσα χρήματα.

Το ύψος του δανείου

Το δάνειο που θα δοθεί από την κυβέρνηση στον KAN ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια NIS (≈16,5 εκατομμύρια €). Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει σε 15 χρόνια και αυτό για να μην υπάρξει οικονομική επιβάρυνση στον ετήσιο προϋπολογισμό του KAN, που για το 2018 ανήλθε στα 747 εκατομμύρια NIS (≈177,8 εκατομμύρια €).

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2019

Ο KAN εκτιμάει πως τα έσοδα από εισιτήρια και χορηγίες θα φτάσουν τα 50 εκατομμύρια NIS (≈12 εκατομμύρια €). Ο τελικός προϋπολογισμός για τη Eurovision του 2019 υπολογίζεται στα 120 εκατομμύρια NIS (≈28,5 εκατομμύρια €). Ο Δήμος του Τελ Αβίβ –ένας οικονομικά εύρωστος δήμος με ετήσιο προϋπολογισμό περί τα 1,46 εκατομμύρια €– αναμένεται να αναλάβει κάποια από τα έξοδα της διοργάνωσης, όπως το κόστος του κυρίως χώρου  διεξαγωγής του Διαγωνισμού και του Χωριού της Eurovision.

Διάχυτη η αυτοπεποίθηση

Ο Υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Ayoub Kara, δήλωσε:

Συγχαίρω το Υπουργείο Οικονομικών και τον KAN που έφτασαν σε συμφωνία για το δάνειο για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφτηκε κάθε εμπόδιο για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού στο Ισραήλ. Από ‘δώ και πέρα είμαστε όλοι σε πλήρη ετοιμότητα να διοργανώσουμε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και να δουλέψουμε για την επιτυχία του.

Προϋπολογισμοί παρελθόντων διαγωνισμών

Eurovision 2018 → 23 εκατομμύρια €
Eurovision 2017 30 εκατομμύρια €
Eurovision 2016 14 εκατομμύρια €
Eurovision 2015 35 εκατομμύρια €
Eurovision 2014 45 εκατομμύρια €
Eurovision 2013 15 εκατομμύρια €
Eurovision 2012 60 εκατομμύρια €
Eurovision 2009 33 εκατομμύρια €
Eurovision 2007 18 εκατομμύρια €
➡ Eurovision 2006, Αθήνα 13 εκατομμύρια €, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. προήλθαν από χορηγούς και το κέρδος από τη διοργάνωση ήταν 1 εκατ. €!

πηγή: eurovisionworld.com, esckaz.com
φωτογραφία: eurovisionworld.com

Δημήτρης Χριστούλιας
Δημήτρης Χριστούλιας
Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Αποφοίτησα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι ξένες γλώσσες και τα ταξίδια είναι η αναπνοή μου. Η επαφή με τη μουσική και την κουλτούρα των λαών του κόσμου δίνει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητά μου. Η Eurovision είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1982.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πάνε καλά???? Αφού βλέπουνε ότι 40 εκατομμύρια μπορούν να διοργανώσουν μια χαρά αξιοπρεπή διαγωνισμό γιατί να πάρουν τόσο υψηλό δάνειο? Πάντως ελπίζω να πιάσουν τόπο τα λεφτά και να δούμε την τόσο μεγάλη οικονομική διαφορά. Ελπίζω να έχουν και καλή σκηνή γιατί αν και το Αζερμπαϊτζάν ξόδεψε πάρα πολλά λεφτά η σκηνή του ήταν άθλια

    • 28.5 εκατομμυρια ειναι μονο ο προυπολογισμος και το δανειο σχεδον 16, που τα ειδες τα πολλα;

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ