ΜΠΛΕ 2018: Όλα όσα έγιναν στο 16ο επίσημο φεστιβάλ του OGAE Greece!

Με κεντρικό σύνθημα το «Made in Greece», ο OGAE Greece, το επίσημο σωματείο φίλων της Eurovision στην Ελλάδα, διοργάνωσε και φέτος το επίσημο μουσικό φεστιβάλ του, «Μ.Π.Λ.Ε.» το απόγευμα του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2018. 

Οι παρουσιαστές της βραδιάς Αλέξανδρος Λιάπης και Λουκάς Βλαβιανός υποδέχθηκαν τα μέλη και τους φίλους του σωματείου στον υπέροχο χώρο «Αρχιτεκτονική Live» στον Κεραμεικό, για την υλοποίηση του 16ου κατά σειρά Μουσικού Παιχνιδιού για Λάτρεις της Eurovision! Τόπος διεξαγωγής – αυτή τη φορά και θεωρητικά εκτός από κυριολεκτικά –  η Αθήνα αφού νικήτρια χώρα πέρυσι ήταν για πρώτη φορά στα χρονικά του φεστιβάλ η Ελλάδα.

Όπως συνέβη και κατά τη προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, τα μέλη του OGAE Greece που δήλωσαν συμμετοχή στο Μ.Π.Λ.Ε. 2018 χωρίστηκαν σε 24 ομάδες των 3, 4, 5 και 6 παικτών η κάθε μία. Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, «παρείχαν» στις ομάδες 50 διαθέσιμες χώρες, μοιρασμένες σε δύο ισάξιους δυναμικά ομίλους και ύστερα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου 2018, ανακοινώθηκε η σειρά προτεραιότητας με βάση την οποία η κάθε ομάδα κλήθηκε να επιλέξει την χώρα με την οποία επιθυμεί να λάβει μέρος στο παιχνίδι, πάντα φυσικά από τον όμιλο που της είχε παράλληλα κληρωθεί.

Το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε κατά 50% από τους συμμετέχοντες του Μ.Π.Λ.Ε. ενώ το υπόλοιπο 50% καθορίστηκε από τις βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής. Η επιτροπή απαρτιζόταν από μέλη των σωματείων OGAE διαφόρων χωρών αλλά και από Eurostars όπως η Niamh Kavanagh (Ireland 1993 [Winner], Ireland 2010), ο Jessy Matador (France 2010), η Claudia Faniello (Malta 2017), o Rasmussen (Denmark 2018), οι Compact Disco (Hungary 2012), η Jana Burčeska (F.Y.R.O.M. 2017), η Tinkara Kovač (Slovenia 2014). Η ψηφοφορία των παικτών ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να δουν αναλυτικά τις συμμετοχές μέσα από το επίσημο site του φεστιβάλ https://mplefestival.wixsite.com/mple.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν η Βικτώρια Χαλκίτη, η οποία φανερά συγκινημένη παρέλαβε τη τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο του σωματείου μας κ. Ανδρέα Καλαϊτζή για τη πολυετή προσφορά της προς την ελληνική αποστολή στη Eurovision. Όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, η Βικτώρια Χαλκίτη έχει υπάρξει φύλακας άγγελος σε πολλές Ελληνικές συμμετοχές στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού συμμετέχοντας στα φωνητικά (backing vocals). Αναλυτικά, η Βικτώρια έχει συνοδέψει επί σκηνής τις ελληνικές αποστολές το 1993, το 1994, το 2008, το 2012 και το 2018 ενώ το 2005 έκανε τα φωνητικά στην συμμετοχή της Λευκορωσίας με εκπρόσωπο την Angelica Agurbash. Πέρα από την Βικτώρια Χαλκίτη, στο Μ.Π.Λ.Ε. 2018 μας τίμησε με την παρουσία της και η κ. Λουίζα Κονέ, υποψήφια για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στις Eurovision 1990 και 1991.

Μεγάλα φαβορί για την νίκη φέτος ήταν οι συμμετοχές της Γερμανίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το βαθμολογικό κομμάτι ξεκίνησε με τις αναλυτικές βαθμολογίες των παικτών του Μ.Π.Λ.Ε. 2018. Στον πίνακα παρουσιαζόντουσαν οι βαθμοί από το 1 έως και το 10 της κάθε χώρας, ενώ ο εκπρόσωπός της ανακοίνωνε μόνο ποια χώρα λάμβανε το απόλυτο 12! Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των παικτών του Μ.Π.Λ.Ε. 2018, μεγάλη νικήτρια στέφτηκε η  Νορβηγία η οποία είχε λάβει 148 βαθμούς. Στις θέσεις 2, 3  και 4 ακολουθούσαν τα μεγάλα φαβορί Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα αντίστοιχα ενώ στη τελευταία θέση με μόλις έναν βαθμό βρέθηκε η συμμετοχή της Ισλανδίας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των βαθμολογιών των παικτών, οι παρουσιαστές της βραδιάς ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής. Η ανακοίνωση έγινε αντίστροφα, ξεκινώντας δηλαδή από τον χαμηλότερο βαθμό προς το μεγαλύτερο. Στις τρεις τελευταίες θέσεις της ψηφοφορίας της επιτροπής – σε ισοπαλία 15 βαθμών – τερμάτισαν η Τουρκία, η Δανία και η Σουηδία. Η Ισλανδία που είχε ψηφιστεί μόλις με έναν βαθμό στη βαθμολογία των παικτών κατάφερε από τις επιτροπές να λάβει 39 βαθμούς ενώ μεγάλη διαφορά απόψεων υπήρχαν και σε άλλες χώρες όπως η Πολωνία (21η στους παίκτες / 6η στις επιτροπές), η Ολλανδία (23η στους παίκτες / 14η στις επιτροπές), Αυστραλία (17η στους παίκτες / 8η στις επιτροπές) και η Πορτογαλία (6η στους παίκτες / 20η στις επιτροπές). Μεγάλη νικήτρια της ψηφοφορίας των επιτροπών ήταν η  Γερμανία η συμμετοχή της οποίας συγκέντρωσε 142 βαθμοί.

Η συνδυαστική βαθμολογία ωστόσο δεν έδωσε την ευκαιρία στην Γερμανία να ξεπεράσει σε βαθμούς τη νικήτρια των παικτών  Νορβηγία η οποία με τους 124 επιπλέον βαθμούς της επιτροπής (3η θέση) κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα αφήνοντας το μεγάλο φαβορί πίσω στη 2η θέση με διαφορά 15 βαθμών!

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Νορβηγία κερδίζει στο Μ.Π.Λ.Ε.! Η χώρα συμμετέχει στο φεστιβάλ από το 2003 μετρώντας μέχρι στιγμής μόλις δύο απουσίες (2009, 2017). Η συνολική επίδοσή της βαθμολογικά στην ιστορία του Μ.Π.Λ.Ε. δεν είναι και η καλύτερη μιας και συνήθως οι συμμετοχές της δεν έμπαιναν στις θέσεις της πρώτης δεκάδας, με εξαίρεση τις χρονιές 2003 και 2015 (3η θέση και 4η θέση αντίστοιχα).

Φυσικά, από την βραδιά δεν έλειψε και το καθιερωμένο «Βραβείο Κοινού». Πρόκειται για το πιο αγαπημένο τραγούδι – εκ των διαγωνιζομένων – του κοινού, των φίλων δηλαδή των παικτών που απλώς παρευρέθηκαν στην εκδήλωση χωρίς να συμμετέχουν σε αυτήν με κάποια ομάδα. Με 62 βαθμούς η χώρα που κατάφερε να αποσπάσει το «Βραβείο Κοινού» στο Μ.Π.Λ.Ε. 2018 ήταν η  Δανία η οποία συμμετείχε με το κομμάτι «Revelation’s Day» των Twoface. Τη πρώτη 3άδα συμπλήρωσαν οι συμμετοχές της Ιταλίας (2η θέση) και της Ελλάδας (3η θέση) με 46 και 45 βαθμούς αντίστοιχα.

Αποτελέσματα Ψηφοφορίας Κοινού

 1. Δανία – 62 βαθμοί
 2. Ιταλία – 46 βαθμοί
 3. Ελλάδα – 45 βαθμοί
 4. Βοσνία-Ερζεγοβίνη – 36 βαθμοί
 5. Γαλλία – 32 βαθμοί
 6. Ουγγαρία – 32 βαθμοί
 7. Γερμανία – 31 βαθμοί
 8. Ισραήλ – 31 βαθμοί
 9. Πορτογαλία – 31 βαθμοί
 10. Αρμενία – 23 βαθμοί
 11. Ηνωμένο Βασίλειο – 21 βαθμοί
 12. Ρωσία – 20 βαθμοί
 13. Σερβία – 19 βαθμοί
 14. Βέλγιο – 17 βαθμοί
 15. Ισπανία – 14 βαθμοί
 16. Ισλανδία – 13 βαθμοί
 17. Ιρλανδία – 12 βαθμοί
 18. Αυστραλία – 11 βαθμοί
 19. Κύπρος – 11 βαθμοί
 20. Νορβηγία – 10 βαθμοί
 21. Ολλανδία – 7 βαθμοί
 22. Σουηδία – 7 βαθμοί
 23. Πολωνία – 0 βαθμοί
 24. Τουρκία – 0 βαθμοί

Το Διοικητικό Συμβούλιο, η συντακτική ομάδα αλλά και όλα τα μέλη του OGAE Greece δίνουμε συγχαρητήρια στις δύο νικητήριες ομάδες του Μ.Π.Λ.Ε. 2018 ανανεώνοντας το ραντεβού για το 2019, «εικονικά» στο Όσλο! 

Μ.Π.Λ.Ε. 2018 |  ΝΟΡΒΗΓΙΑ – Lay it one me – Ina Wroldsen ft. Broiler

(Ανδρέας Καλαϊτζής, Βαγγέλης Ρήγας, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Μάνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κολυμπάρης) 

Μ.Π.Λ.Ε. 2018 – Βραβείο Κοινού |  ΔΑΝΙΑ – Revelation’s Day – Twoface

(Κώστας Τζίμας, Αλέξανδρος Ρούσσος, Χρήστος Ζαβός, Μάνος Βασιλάκης, Άρης Ρούσσος, Χρήστος Κουγιανός) 

 1.  Κύπρος – Για πόσο ακόμη; – Στέλλα Καλλή
 2.  Πολωνία – Heartbeat – Margaret
 3.  Ουγγαρία – Hosszú Idők – Tóth Gabi & Freddie Shuman ft. Lotfi Begi
 4.  Ηνωμένο Βασίλειο – Ocean Drive – Duke Dumont ft. Boy Matthews
 5.  Νορβηγία – Lay it on me – Ina Wroldsen ft. Broiler
 6.  Γερμανία – No roots – Alice Merton
 7.  Σουηδία – Sexual Revolution – Army of Lovers
 8.  Δανία – Revelation’s Day – Twoface
 9.  Βέλγιο – Feed me – Mustii
 10.  Σερβία – Isto je – Željko Joksimović
 11.  Ολλανδία – Drank & Drugs – Lil Kleine & Ronnie Flex
 12.  Ισραήλ – Noshemet – Maya Buskilla
 13.  Ελλάδα – Αν με δεις να κλαίω – Έλενα Παπαρίζου & Αναστάσιος Ράμμος
 14.  Πορτογαλία – Deixa-me ouvir teu coração – Ana Duarte
 15.  Γαλλία – On va s’ aimer – Gilbert Montagné
 16.  Βοσνία-Ερζεγοβίνη – Ruža – Džejla Ramović
 17.  Ιταλία – Il Terzo Fuochista – Tosca
 18.  Τουρκία – Ölüm Kalım Meselesi – Emre Aydın & Yaprak Çamlıca
 19.  Ρωσία – Eto vso ona – Sergey Lazarev
 20.  Ισλανδία – Skin – Retro Stefson
 21.  Αυστραλία – Beds are burning – Midnight Oil
 22.  Ισπανία – Creo en mi – Natalia Jiménez
 23.  Ιρλανδία – Something right – Westlife
 24.  Αρμενία – Hayastan jan – Iveta Mukuchyan

Φωτογραφικό Υλικό: Χρήστος Ζαβός

Written by 

Related posts

One Thought to “ΜΠΛΕ 2018: Όλα όσα έγιναν στο 16ο επίσημο φεστιβάλ του OGAE Greece!”

 1. Χρήστος Ζαβός

  Συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλη την οργανωτική ομάδα για την υπέροχη βραδιά.

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ