Ο συνθέτης της Eurovision της Αθήνας στο Δ.Σ. της ΕΡΤ!

Οι πρόσφατες εξελίξεις του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής αποτελούν κεντρικό θέμα της επικαιρότητας για τον ελληνόφωνο χώρο της Eurovision. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όρισε και έδωσε την έγκριση στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, αλλά και δύο νέων μελών, για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ.

Ο λόγος για τον Γιάννη Δρόσο, τον Λευτέρη Αρβανίτη και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο κ. Δρόσος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ και μπορείτε να δείτε το βιογραφικό του εδώ). 

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι γνωστός στους φίλους της Eurovision από τη σύνθεση της μουσικής που “έντυσε” την ιδιαίτερα εντυπωσιακή τελετή έναρξης του διαγωνισμού το 2006 στην Αθήνα μας. Φυσικά, το κεντρικό τραγούδι, “Song of Life” είχε ερμηνεύσει η Φωτεινή Δάρρα με τη συνοδεία 50 Ελλήνων χορευτών επί σκηνής.

Ο σπουδαίος μουσικός συνέθεσε επίσης μοναδικά Ελληνικά μουσικά και χορευτικά κομμάτια τα οποία παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του Ημιτελικού (interval act) καθώς και τη σύνθεση “4000 χρόνια ελληνικού τραγουδιού” που χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο interval act τη βραδιά του Τελικού.

Δήλωση Δημήτρη Παπαδημητρίου

“Η ΕΡΤ είναι ένας πυλώνας που δικαιωματικά μπορεί και πρέπει να στηρίξει τον Πολιτισμό. Πρέπει να μπορεί να αναδείξει το παρόν και το μέλλον της χώρας στον πολιτισμό και να ανοίξει δρόμους στους νεότερους ανθρώπους”

Βιογραφικό Δημήτρη Παπαδημητρίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αλεξανδρινός στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας το 1959. Μουσικός και συνθέτης, διετέλεσε επίσης διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος από το 2003 και γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και σήμερα.

Το 1976, μπαίνοντας στη Νομική Αθηνών, συμμετείχε ως συνθέτης σε παραστάσεις του θεατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως Οιδίπους ΤύραννοςΦαύσταΕμείς και o χρόνοςΗ Βεγγέρα.

Οι πρώτες του συνθέσεις ως επαγγελματία μουσικού ήταν έργα για πιάνο, για βιολί, για βιολί και πιάνο, μια συμφωνική σουίτα για μπαλέτα, το Θεατρικό Τρίο για πιάνο, τσέλο και βιολί, σπουδές για κλασική κιθάρα, ουβερτούρα για τα 40 χρόνια του μεταπολεμικού BBC και μια ηλεκτρονική μετα-συμφωvική σουίτα.

Έχει συνθέσει μουσική για πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως: Ηλεκτρικός άγγελος του Θανάση Ρεντζή, Ρεβάνς και Αρχάγγελος του πάθους του Νίκου Βεργίτση, Το τραγούδι της επιστροφής του Γιάννη Σμαραγδή, Η σκιάχτρα του Μανούσου Μαvoυσάκη, Το δέντρο που πληγώναμε και Νίκη της Σαμοθράκης του Δήμου Αβδελιώδη, Στη σκιά του φόβου του Γιώργου Καρυπίδη, Ξένια και Ζωή χαρισάμενη του Patrice Vivancos, Ταξίδι στην Αυστραλία της Λουκίας Ρικάκη, Εραστές στη μηχανή του χρόνου του Δημήτρη Παvαγιωτάτoυ, Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο της Φωτειvής Σισκoπoύλoυ, Το φως που σβήνει του Βασίλη Ντούρου και πιο πρόσφατα Η Ρόζα της Σμύρνης του Γιώργου Κορδέλλα.

Γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα για τις εκλεκτές συνθέσεις του, που αρκετές από αυτές έντυσαν γνωστές τηλεοπτικές επιτυχίες (όπως η Αναστασία του Γιώργου Κορδέλλα σε σενάριο της Μιρέλας Παπαοικονόμου, το Μη Φοβάσαι Τη Φωτιά, το Λόγω ΤιμήςΗ ζωή που δεν έζησα, η Λένη και οι Μάγισσες Της Σμύρνης), ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει επίσης συνεργαστεί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε ένα κύκλο τραγουδιών με γενικό τίτλο Τραγούδια Για Τους Μήνες, όπου μελοποίησε γνωστούς Έλληνες ποιητές.

Το 1996 συνέθεσε τη μουσική της γερμανικής παραγωγής Duft des Sudens της ZDF. Έχει γράψει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνθέσει το μουσικό θέμα των ειδήσεων της ΕΤ-2 (1986-94), της ΕΤ-1 (από το 1994), πολλά μουσικά του MEGA Channel, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών (902 Αριστερά στα FM, Β’ Πρόγραμμα).

Συνεργάστηκε με τη Σουηδική τηλεόραση συνθέτοντας τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά Amforans Gata σε σκηνοθεσία Lief Krantz, με το γαλλικό Canal Plus και το MEGA Channel σε μια σειρά κινουμένων σχεδίων της Artpon. Έργα του έχουν παιχτεί στο επίσημο πρόγραμμα του Musikverein της Βιέννης (Φεστιβάλ της Άνοιξης), τη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη και στο Ozawa Hall του Tanglewood. Έχει τιμηθεί με έξι βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με τέσσερα κρατικά βραβεία μουσικής του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 1995 επιλέχθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης να συμμετέχει ως συνθέτης στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια (TMC Fellow in Compositions).

Το 2006 συμμετείχε με μουσικές συνθέσεις του σε συναυλία στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την 61η επέτειο του οργανισμού.

Ο OGAE Greece εύχεται καλή θητεία στη νέα Διοίκηση της ΕΡΤ και ελπίζει η νέα σύνθεση της που έχει “γεύση” από τη Eurovision της Αθήνας να συμβάλει τα μέγιστα για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της χώρας μας στον προσεχή διαγωνισμό.

Πηγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ωνάση / Wikipedia / YouTube

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

3 ΣΧΟΛΙΑ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ