ΑΛΒΑΝΙΑ: Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των υποψηφίων καλλιτεχνών του Festivali i Këngës 57!

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αλβανίας RTSH ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου τη σταδιακή παρουσίαση των 22 καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο Festivali i këngës 57, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με την παρουσίαση και των επόμενων 11 καλλιτεχνών. Τους υπόλοιπους 11 σας τους παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ. Ανάμεσά τους θα ξεχωρίσουμε πολλά γνώριμα ονόματα από το Φεστιβάλ, αλλά και από τη Eurovision, είτε ως ερμηνευτές είτε ως συνθέτες, αλλά και νέους καλλιτέχνες.

Στα μέσα Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν 22 συμμετοχές του «Festivali i Këngës 57», του διαγωνισμού που διεξάγεται στα Τίρανα τον Δεκέμβρη και μέσω του οποίου επιλέγεται παραδοσιακά ο εκπρόσωπος της γειτονικής μας χώρας στον διαγωνισμό της Eurovision. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συμμετοχές μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ.

Πάμε να γνωρίσουμε τους υπόλοιπους 11 υποψήφιους του εθνικού διαγωνισμού της Αλβανίας, όπως τους παρουσίασε το RTSH στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Kelly

O Kelly συμμετέχει για τέταρτη φορά στο Festivali i Këngës. Η πρώτη του συμμετοχή ήταν το 2009 με το τραγούδι “Ajo” (“She”). Τρία χρόνια αργότερα θα τραγουδήσει το “Ylli im polar” και το 2014 το “Nëse ti do” (“If You Want”). Ο τραγουδιστής και παραγωγός, απόφοιτος των Επιστημών Επικοινωνίας, έχει εμφανισθεί σε διάφορους μουσικούς διαγωνισμούς και σε video clips. Στο φετινό Φεστιβάλ Τραγουδιού, ο Kelly επιστρέφει ως ποπ-ροκ συνθέτης του τραγουδιού “A më ndjen” (“Do you feel me?”), μιλώντας για μια ιστορία αγάπης.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

https://www.youtube.com/watch?v=A8pGetIPG6s

Klinti Çollaku

Πρόκειται για μία από της καλύτερες φωνές που έχουμε ακούσει στο show νέων ταλέντων “Gjeniu i vogël”  (“Little Genius”) όπου ερμήνευσε τα τραγούδια “Makina e memories”, “Belle” και“Sytë e tu”.  Ο θρίαμβος που θα σημειώσει σε ένα άλλο talent show, το “The Voice of Albania” το 2017, θα ανοίξει το δρόμο για τα τραγούδια του σε διαγωνισμούς και βίντεο κλιπ. Σε αυτή την πρώτη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Fest’57, ο 19χρονος φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων θα ερμηνεύσει μια σύγχρονη μπαλάντα, έναν όρκο αγάπης με τίτλο “Me jetë”, σε σύνθεση Endrit Shani και στίχους Pandi Laço.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει

Klodiana Vata

Η Klodiana Vata έχει ξεκινήσει το τραγούδι σε ηλικία μόλις 6 ετών. Έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς τόσο στην χώρα της όσο και στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς ήταν το “Les Voix De la Scene” στη Λυών της Γαλλίας, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο και μια υποτροφία στο Aicom School of Music με διευθυντή τον Pierre Yves Duchesne (καθηγητή φωνητικής της Lara Fabian). Πέρσι κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ “Shi lodre”.  Εκτός από το τραγούδι έχει κι άλλο ένα πάθος, την παρουσίαση. Πρόσφατα παρουσίασε στο Radio Shkodra το Βαλκανικό παιδικό φεστιβάλ “Ylberi 2018”. Η Klodiana στο ντεμπούτο της στο Fest ’57 συμμετέχει με ένα τραγούδι που έγραψαν οι Edmond Zhulal και Jorgo Papingjit με τίτλο “Mbrëmje e pafund” (“Endless Evening”), μια υπόσχεση δύο ερωτευμένων για αιώνια αγάπη!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο

Kujtim Prodani

Ο τραγουδοποιός Kutjim Prodani βρίσκεται για σχεδόν 30 χρόνια στο χώρο της μουσικής και έχει παρουσιάσει στο κοινό πολύ ξεχωριστές δημιουργίες. Μερικές από αυτές ερμηνεύθηκαν στη σκηνή του Festivali i Këngës, όπως: For almost 30 years in the music, the songwriter , was presented to the public with very special creations. Some of them are singing on the stage of the Song Festival: “Ju të dashurat e mia” (Fest’ 42), “Theva kokën si padashur” (Fest’ 44), “Kjo është jeta” (Fest’ 45), “Nostalgji” (Fest’ 47), “Ti ishe kryevepër” (Fest’ 49), “Digjem” (Fest’ 50). Επιστρέφει μετά από 7 χρόνια απουσίας με μια ποπ μπαλάντα αφηγηματικού χαρακτήρα, σε μουσική του ιδίου και σε στίχους Agim Xheka, που έχει τίτλο “Babela”.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, γυαλιά και κοντινό πλάνο

Lorela Sejdini

Πρόκειται για τη δεύτερη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ, μετά το ντεμπούτο της πέρυσι με το τραγούδι “Pritëm edhe pak” (“Wait a bit”) σε μουσική Florent Boshnjaku και στίχους Ylli Liman. Η Lorela, που ζει στο Τορίνο, ερμηνεύει μουσική τζαζ και soul με ένα κουαρτέτο ή σε ντουέτο. Η 21χρονη τραγουδίστρια, που διδάσκει τραγούδια και μουσική θεωρία, αποφοίτησε από το Κολέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Susa της Ιταλίας και σπουδάζει Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Στο Fest ’57 η Lorela τραγουδά μια χαμένη αγάπη. Το τραγούδι “Vetmi” (“The Only”) που γράφτηκε από την ίδια τη Lorela Sejdini είναι μια δυναμική ποπ μπαλάντα με την οποία θέλει να αγγίξει όλες αυτές τις καρδιές που πληγώθηκαν από την απογοήτευση ενός έρωτα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, selfie και κοντινό πλάνο

https://www.youtube.com/watch?v=-e4ZFGrSfs8

Lidia Lufi 

Ξεχώρισε για τις φωνητικές επιδόσεις της, καθώς έφτασε στον τελικό του “The Voice of Albania”. Πέρυσι εμφανίστηκε στο Luleborë Civic Music Festival στη Shkodra, κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο με το τραγούδι“Vajza shkodrane”. Μόλις πριν από λίγους μήνες, η τραγουδίστρια από τη Shkodra, κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι και βίντεο κλιπ με τίτλο “Home”. Η 20χρονη τραγουδίστρια θα ανέβει για πρώτη φορά στη σκηνή του RTSH Festivali i Këngës. Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει η Lidia έχει τίτλο “Rrëfehem” (“Confess”) σε μουσική Enis Mullaj και στίχους της ιδίας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κοντινό πλάνο

Marko Strazimiri και Imbros

Πρόκειται για το μοναδικό ντουέτο του Fest ’57. Ο Marko Strazimiri ασχολείται με τη μουσική από τότε που άρχισε να μαθαίνει πιάνο σε ηλικία 6 ετών. Έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Shkodra και στο Junior Fest της Αλβανίας, κερδίζοντας το δεύτερο και τρίτο βραβείο αντίστοιχα. Στην ηλικία των 13 ετών, διαγωνίζεται στο “The Little Genius”, φτάνοντας στον τελικό. Επίσης, υπήρξε φιναλίστ στο Tirana Art Fest. Ο 16χρονος καλλιτέχνης έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις στο εξωτερικό, όπως στις ΗΠΑ. Ο Imbro, μια άλλη ιδιαίτερη φωνή που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Φεστιβάλ. Ο 26χρονος από τη Fier ασχολείται με τη μουσική από την ηλικία των 10 ετών και παίζει πολλά μουσικά όργανα. Προέρχεται από οικογένεια μουσικών και έχει γίνει γνωστός στο κοινό με πολλά τραγούδια και βίντεο κλιπ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του με τον τραγουδιστή Eli Fara στο τραγούδι “Duamë”. Οι Marko και Imbro στο ντεμπούτο τους στο Fest ’57 θα ερμηνεύσουν το τραγούδι “Leyla” με στίχους και μουσική Adrian Hila.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονται, γυαλιά, γένι και κοντινό πλάνο

Mirud

Ο Durim Morina, ή όπως είναι γνωστός στον καλλιτεχνικό χώρο με το όνομα Mirud, συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του RTSH. Ο τραγουδιστής από το Prizren για σχεδόν οκτώ χρόνια ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου αναπτύσσει την καλλιτεχνική δράση του. Με το τραγούδι “Puzzle” κατατάσσεται 23ος στα Αμερικάνικα charts για τα ποπ τραγούδια. Συνεργάστηκε με τους παραγωγούς Arthur Pingrey και Mason Levy, οι οποίοι έγραψαν το “What do you mean” του Justin Bieber.  Το “Ti dhe unë” (“You and I”) είναι ένα από τα τραγούδια του Mirud, που κυκλοφόρησε από την Warner Music Group, μια εταιρεία που μανατζάρει την Rita Ora και την Bebe Rexha. Επίσης, το τραγούδι “Still Love” έχει πουλήσει περισσότερα από 10.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ. Ο 24χρονος που τιμήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου για την επιτυχία του στη μουσική αγορά στις ΗΠΑ, λαμβάνει μέρος στο Fest ’57 με το τραγούδι “Nënë” (“Mother”) σε μουσική της Elhaida Dani (Αλβανία 2015) και στίχους του ίδιου του Mirud.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο

https://www.youtube.com/watch?v=Cr0yJXv2-5w

Orgesa Zaimi

Είναι μία από τις λίγες ροκ τραγουδίστριες στη χώρα, οι οποίοι με τη φωνή και το ρετρό στυλ της έχει γίνει γνωστή στο κοινό μέσα και έξω από την πατρίδα της. Πέρυσι το τραγούδι της στο φεστιβάλ «Ngrije zeri»το λάτρεψαν ιδιαίτερα οι fans της Eurovision. Μια άλλη συμμετοχή είναι στο Fest ’54 με το τραγούδι “Një shishe në oqean” (“One Bottle in the Ocean”). H Zaimi είναι γνωστή στο κοινό όχι μόνο μέσω της μουσικής με τραγούδια, βίντεο κλιπ, συμμετοχή σε μουσικούς διαγωνισμούς και ζωντανές εμφανίσεις σε διαφορετικούς χώρους της πρωτεύουσας, αλλά και ως παρουσιάστρια μέσω καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής. Φέτος, για την Orgeza Zaim είναι η τρίτη συμμετοχή στο Φεστιβάλ και θα ερμηνεύσει το τραγούδι “Hije” (“Shadow”), το οποίο μιλά για τη λησμοσύνη. «Όταν πεθάνουμε, κανείς δεν θα ξέρει για μας. Ngelemi αποχρώσεις …» – αναφέρει η Orgesa στο ποπ-ροκ τραγούδι της με στοιχεία punk grunge  γραμμένο από τον Gentian Lako.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει

https://www.youtube.com/watch?v=-HdLSfQLe2A

 Soni Malaj

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα κινητική καλλιτέχνη επί σκηνής που έχει μια μακρά ιστορία στο Festivali i Këngës, ως μέλος του συγκροτήματος Spirit Voice και αργότερα ως σολίστ. Η πρώτη συμμετοχή του συγκροτήματος στο φεστιβάλ ήταν το 1997 με το τραγούδι “Mbi mesdhe” (“Over the Mediterranean”) και δύο χρόνια αργότερα με το τραγούδι “Nëse ndryshoj, s’më tremb errësira”. Το 2004, η Soni Malaj θα επιστρέψει στο φεστιβάλ, αυτή τη φορά ως σολίστ, με το τραγούδι “Eja në Ballkan” (“Come on the Balkans”) και ένα χρόνο αργότερα θα συμμετέχει ως παρουσιάστρια της Fest ’44. Η τελευταία συμμετοχή της ήταν πριν δέκα χρόνια με το τραγούδι “Zona zero”. Η Soni Malaj συμμετέχει στο Fest ’57 με ένα ρυθμικό τραγούδι με φωνητική έκρηξη και ενεργητική παρουσίαση, σε μουσική Irkenc Hyka και στίχους Lindon Berisha, που έχει τίτλο “Do vij”.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο

Vikena Kamenica

Είναι γνωστή μεσόφωνη (mezzo-σοπράνο) του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου, η οποία επιστρέφει μετά από 22 χρόνια στο Φεστιβάλ ως ερμηνεύτρια της κλασσικής μουσικής. Οι πιο νοσταλγικοί θα θυμούνται την πρώτη συμμετοχή της το 1996, στο ντουέτο με τον Saimir Cili με το τραγούδι “Flas me rininë time”, μια σύνθεση του Osman Mulë και του Luan Zheg, σε στίχους του George Paping. Η Kamenica είχε μια επιτυχημένη καριέρα, ερμηνεύοντας πολυάριθμους ρόλους τη σκηνή του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου, χωρίς όμως να ξεχνάει και τη τζαζ μουσική,  ένα άλλο είδος με το οποίο έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Αυτή η επιστροφή της στο RTSH Festivali i Këngës γίνεται με τη Vikena Kamenica συνθέτρια στο τραγούδι “Natën e mirë” (“Good Night”).

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κοντινό πλάνο

 

Τα 22 τραγούδια που συμμετέχουν δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν την διεξαγωγή του φεστιβάλ, όπως συνηθιζόταν, αλλά θα τα ακούσουμε για πρώτη φορά τις τρεις βραδιές του φεστιβάλ, δηλαδή στις 20, 21 και 22 Δεκεμβρίου.

Για όλα τα νέα της Eurovision 2019 και της επιλογής του εκπροσώπου της Αλβανίας μείνετε σταθερά με τον OGAE Greece!

[Πηγή – Φωτογραφίες: RTSH / Festivali i këngës/ OGAE Greece]


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

 

 

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, στα μέσα Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν οι 22 συμμετοχές του «Festivali i Këngës 57», του διαγωνισμού που διεξάγεται στα Τίρανα τον Δεκέμβρη και μέσω του οποίου επιλέγεται παραδοσιακά ο εκπρόσωπος της γειτονικής μας χώρας στον διαγωνισμό της Eurovision. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συμμετοχές μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ. Τους 22 υποψήφιους του εθνικού διαγωνισμού της Αλβανίας, όπως τους παρουσίασε το RTSH στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σας τους παρουσίασε αναλυτικά ο OGAE Greece εδώ. […]

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ