ΑΛΒΑΝΙΑ: Τα τραγούδια θα ακουστούν μόνο στο Festivali i këngës 57!

Ο Αλβανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTSH και ο Διευθυντής του Festivali i këngës, Martin Leka, έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου στις εγκαταστάσεις του Radio Tiranës σχετικά με τον εθνικό διαγωνισμό της χώρας.

Με το σύνθημα «Eja në Festival (Ελάτε στο Φεστιβάλ)», το RTSH καλούσε ήδη από τα μέσα Μαΐου νέους, αλλά και επιτυχημένους καλλιτέχνες για να συμμετάσχουν στο 57ο φεστιβάλ της χώρας, με απώτερο σκοπό το εισιτήριο για τη Eurovision. Στα μέσα Οκτωβρίου ανακοίνωσε τις 22 συμμετοχές του «Festivali i Këngës 57», του διαγωνισμού που διεξάγεται στα Τίρανα τον Δεκέμβρη και μέσω του οποίου επιλέγεται παραδοσιακά ο εκπρόσωπος της γειτονικής μας χώρας στον διαγωνισμό της Eurovision. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συμμετοχές μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου παρουσιάσθηκε η ομάδα των συντελεστών του φετινού φεστιβάλ, οι οποίοι ήδη εργάζονται για το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της χώρας. Ο Διευθυντής του φεστιβάλ Martin Leka παρουσίασε την καλλιτεχνική Διευθύντρια του Festivali i këngës 57, σοπράνο  Inva Mula, και τον συνθέτη και μουσικό παραγωγό Sokol Marsi. Επίσης, παρουσίασε τον Διευθυντή παραγωγής που για φέτος θα είναι ο Bledi Laço, ενώ την επιμέλεια του σεναρίου και των κειμένων θα έχει ο Pandi Laços.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα κάθονται

Στη συνέχεια η Διευθύντρια του  Festivali i këngës 57, Inva Mula, προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Όπως ανέφερε, οι τρεις βραδιές στις οποίες θα διεξαχθεί το φεστιβάλ θα είναι τελείως διαφορετικές από όσα γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, τα τραγούδια θα παρουσιαστούν διαφορετικά τις δυο πρώτες βραδιές. Την πρώτη στις 20 Δεκεμβρίου, οι 22 τραγουδιστές θα τραγουδήσουν «ζωντανά» με την  Συμφωνική Ορχήστρα της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης, ενώ τη δεύτερη νύχτα στις 21 Δεκεμβρίου που θα είναι «Η νύχτα της παρουσίασης» ή αλλιώς το «Nata Eurosong», τα 22 τα τραγούδια θα ερμηνευτούν «ζωντανά» αλλά χωρίς την ορχήστρα και θα συνοδεύονται από όλα αυτά τα σκηνικά δρώμενα που θα δείχνουν τον τρόπο που ο κάθε διαγωνιζόμενος θα εμφανισθεί στη Eurovision. Τέλος, την τρίτη βραδιά (22 Δεκεμβρίου) θα διεξαχθεί ο τελικός, όπου τα τραγούδια θα διαγωνισθούν για την πρώτη θέση.

Η Inva Mula που πρότεινε αυτή τη νέα μορφή του φεστιβάλ, ισχυρίσθηκε ότι είναι πιο ανοιχτή από ποτέ, φέρνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη νεολαία κοντά στο φεστιβάλ.

Ο στόχος μου, κατά τη γνώμη μου, είναι να επαναφέρω τη φρεσκάδα, τον ενθουσιασμό του Φεστιβάλ Τραγουδιού  σε ένα κοινό που, ίσως για πολλούς λόγους, έχει απομακρυνθεί , και να έχει την επιθυμία να παρευρεθεί και να τραγουδήσει τα ωραιότερα τραγούδια του. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα δημιουργηθεί μια ομάδα με τους καλύτερους μαθητές των 15 γυμνασίων των Τιράνων, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν στενά τον διαγωνισμό και θα αποτελέσουν κριτική επιτροπή που θα αξιολογήσει τα καλύτερα τραγούδια!

Επίσης διαβεβαίωσε ότι το Φεστιβάλ δεν θα αλλάξει τον τρόπο ψηφοφορίας και η επαγγελματική κριτική επιτροπή θα είναι αυτή που θα ψηφίσει για το νικητήριο τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Και τόνισε το πιο σημαντικό στοιχείο του φετινού διαγωνισμού: και τα 22 τραγούδια που συμμετέχουν δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν την διεξαγωγή του φεστιβάλ, όπως συνηθιζόταν, αλλά θα τα ακούσουμε για πρώτη φορά αυτές τις τρεις βραδιές του φεστιβάλ!

Φέτος, τα τραγούδια θα δημοσιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο, αποκαλύπτοντας ένα κομμάτι μελωδίας, ρεφρέν ή στίχο, αλλά όχι ολόκληρο το κομμάτι όπως θα διαγωνισθεί. Η παρουσίαση των 22 καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί μέσα από ιστορίες που δημιουργήθηκαν ειδικά για καθέναν από αυτούς, οι οποίες θα παρουσιάσουν επαγγελματικές ή ιδιωτικές στιγμές και θα παρουσιασθούν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου μέσω των κοινωνικών δικτύων Instagram και Facebook ή ακόμα και μέσω της τηλεόρασης του RTSH που θα έχει κάθε βράδυ ένα αφιέρωμα στο φεστιβάλ.

Πως σας φαίνεται η απόφαση για δημοσιοποίηση των τραγουδιών μόνο στον εθνικό διαγωνισμό και όχι πριν από αυτόν; Περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για να μαθαίνετε όλα τα νέα σχετικά με τον εθνικό διαγωνισμό της Αλβανίας!

[πηγή – φωτογραφίες: RTSH]

Written by 

Related posts

3 Thoughts to “ΑΛΒΑΝΙΑ: Τα τραγούδια θα ακουστούν μόνο στο Festivali i këngës 57!”

  1. stelios

    Οπως πάντα πρώτοι στις ειδησεις!!!!
    Συνεχιστε την καλή δουλεια!!!!

  2. […] Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αλβανίας ξεκίνησε τη σταδιακή παρουσίαση των 22 καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο Festivali i këngës 57 τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή είναι μία από τις πολλές σημαντικές αλλαγές του φετινού εθνικού φεστιβάλ της χώρας, τις οποίες μπορείτε να διαβάστε εδώ. […]

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ