ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα τραγούδια που έχουν ψηφιστεί από όλες τις χώρες!

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι σίγουρα δημοφιλής για τη μουσική του αλλά και για το τηλεοπτικό υπερθέαμα που προσφέρει. Όμως αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πιο βασικά συστατικά της… συνταγής είναι το κομμάτι της βαθμολογίας, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ο τελικός νικητής! 

Κάθε χώρα, μέσα από την εμφάνιση της, προσπαθεί να κερδίσει θαυμαστές αλλά και τους περισσότερους δυνατούς βαθμούς. Άλλες το καταφέρουν και άλλες όχι. Στατιστικά, έχουν βρεθεί αρκετές συμμετοχές οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν ψηφιστεί από καμία χώρα, με αποτέλεσμα να τερματίσουν στον βαθμολογικό πίνακα στη τελευταία θέση χωρίς κανένα βαθμό. Όμως, υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη κατηγορία που θέλει κάποιες συμμετοχές να έχουν ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες. Μερικές από αυτές, κατάφεραν να φτάσουν στη κορυφή του πίνακα. Άλλες όχι. Όμως η επιτυχία τους ήταν ήδη δεδομένη!

Στο αφιέρωμα αυτό λοιπόν, θα μάθουμε ποια ήταν τα τραγούδια αυτά που κατάφεραν να ψηφιστούν από όλες ανεξαιρέτως τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες καθώς και σε ποια θέση του βαθμολογικού πίνακα κατάφεραν αυτά να φτάσουν. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Δανιήλ – Κρικόρ Κιφορκιάν 

Eurovision Song Contest 1957

Η συμμετοχή της  Ολλανδίας στον διαγωνισμό της Eurovision 1957 ήταν το «Net als toen» (=»Όπως τότε») με ερμηνεύτρια την Corry Brokken (1932-2016) η οποία είχε λάβει μέρος και το 1956. Πρόκειται για ένα ρομαντικό, κλασσικό τραγούδι νοσταλγικού ύφους, σε Ολλανδικούς στίχους, που εκφράζει τις απορίες μιας γυναίκας για το αν ο σύντροφός της θυμάται τις πρώτες μέρες της γνωριμίας τους. Η Ολλανδική αυτή συμμετοχή ήταν η πρώτη στην ιστορία της Eurovision που κατάφερε να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες χώρες. Συγκέντρωσε συνολικά 31 βαθμούς οι οποίοι την οδήγησαν κατευθείαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και η Corry έγινε η πρώτη νικήτρια της Eurovision για χάρη της Ολλανδίας.

Tο τραγούδι κυκλοφόρησε και στα Γαλλικά και τα Γερμανικά ως «Tout comme avant» και «Damals war alles so schön», αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Corry Brokken συμμετείχε και την επόμενη χρονιά στον διαγωνισμό κάνοντας την 3η εμφάνισή της συνολικά. Με τη τελευταία θέση που κατέλαβε το 1958 όμως, κατάφερε να γίνει η μοναδική καλλιτέχνης του θεσμού που έχει στο ενεργητικό και τη πρώτη αλλά τη τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα!

Eurovision Song Contest 1975

TeachInDingADong7InchSingleCover.jpgΠαραμένουμε στην  Ολλανδία η οποία το 1975 εκπροσωπήθηκε από το τραγούδι «Ding-a-dong» (στα Ολλανδικά: «Ding dinge dong», όπως εμφανίστηκε και στις τηλεοπτικές οθόνες) και το συγκρότημα Teach-In. Το κομμάτι – ερμηνευμένο εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά – αν και εμφανίσθηκε πρώτο στη σειρά, κατάφερε να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν εκείνη τη βραδιά, συγκεντρώνοντας 152 βαθμούς στο σύνολο. Χάρη σ’ αυτούς, η χώρα γιόρτασε ακόμη μία νίκη – τη 4η και τελευταία μέχρι στιγμής.

Το «Ding-a-dong» είναι ένα up-tempo τραγούδι που με το χαρακτηριστικά επαναλαμβανόμενο στους στίχους τίτλο του μας καλεί να σκεφτούμε θετικά, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής. Στην αρχική Ολλανδική εκδοχή, το «Ding dinge dong» αναφέρεται στο καρδιοχτύπι που έχει κάποιος όταν αναπολεί το αγαπημένο του πρόσωπο. Το τραγούδι σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, καθώς έφτασε στο #1 στα charts της Νορβηγίας και της Ελβετίας ενώ στα αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασιλείου κατάφερε να φτάσει στο #13! Το κομμάτι δισκογραφήθηκε και στα Γερμανικά, διατηρώντας τον τίτλο του, ενώ διασκευάστηκε πολλές φορές από διάφορους καλλιτέχνες. Στη χώρα μας, το κομμάτι διασκεύασε με την ίδια θετική διάθεση η Μπέσσυ Αργυράκη!

Eurovision Song Contest 1976

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού (άλλα όχι και μοναδική όπως θα δούμε στη συνέχεια) στην ίδια χρονιά, δύο χώρες καταφέρνουν να ψηφιστούν από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες. 

UK1976Congratulations.jpgΠρόκειται για τις συμμετοχές του  Ηνωμένου Βασιλείου και της   Γαλλίας. Η πρώτη («Save Your Kisses for Me» –Brotherhood of Man) συγκέντρωσε συνολικά 164 βαθμούς (ανάμεσά τους 7 δωδεκάρια) και στέφθηκε νικητήρια του διαγωνισμού (3η νίκη για τη χώρα). Η δεύτερη («Un, deux, trois» [=»Ένα, δύο, τρία»] – Catherine Ferry) έλαβε συνολικά 147 βαθμούς (πέντε δωδεκάρια) και τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Το «Save Your Kisses for Me» παρουσιάσθηκε πρώτο στη σειρά και αυτή είναι η δεύτερη φορά που τραγούδι το οποίο ανοίγει τη βραδιά του διαγωνισμού καταφέρνει να νικήσει! Το ρυθμικό αυτό τραγούδι που αναφέρεται στα ανάμεικτα συναισθήματα ενός άνδρα που αφήνει κάθε πρωί την αγαπημένη του για να πάει στη δουλειά, γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη (πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα), αλλά και στις Η.Π.Α., όπου τραγουδήθηκε από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια της country Margo Smith. Πια, θεωρείται ένα από τα πιο κλασσικά και πιο εμπορικά τραγούδια της Eurovision. To συγκρότημα επανεμφανίσθηκε στην επετειακή Eurovision για τα 50 χρόνια της (Congratulations) το 2005 στην Κοπεγχάγη με τη συμμετοχή να ψηφίζεται από το κοινό ανάμεσα στα πέντε πιο δημοφιλή τραγούδια στην ιστορία του θεσμού!

H Γαλλική συμμετοχή «Un, deux, trois» εμφανίσθηκε στη 17η και προτελευταία θέση. Το up-tempo αυτό τραγούδι αναφέρεται στην αντίληψη που έχει η τραγουδίστρια για τον τρόπο που πρέπει να βρίσκεται με τον αγαπημένο της (για παράδειγμα, είναι τόσο ωραία στην αγκαλιά του) και ότι η αγάπη, τελικά, δεν είναι τόσο περίπλοκη υπόθεση. Το τραγούδι κυκλοφόρησε επίσης στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, με τίτλους «One, two, three», «Eins, zwei, drei» και «Un, dos, tres», αντίστοιχα.

Eurovision Song Contest 1977

Στον 22ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με έδρα το Λονδίνο, μεγάλη νικήτρια της βραδιάς ήταν η  Γαλλία η οποία χάρη στη Marie Myriam και το μελωδικό «L’oiseau et l’enfant» (=»Το πουλί και το παιδί») συγκέντρωσε συνολικά 136 βαθμούς, συμπεριλαμβανομένων των τριών – μόλις – «12αριών» (από Γερμανία, Φινλανδία και Ελβετία). Η Marie Myriam εμφανίσθηκε τελευταία στο διαγωνιστικό κομμάτι της βραδιάς και κατάφερε να αποσπάσει βαθμούς από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες της Eurovision 1977! Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η Γαλλική συμμετοχή ψηφίζεται από όλες τις υπόλοιπες χώρες! 

Αυτή ήταν η πέμπτη και τελευταία μέχρι στιγμής νίκη της Γαλλίας στον διαγωνισμό. Tο τραγούδι κυκλοφόρησε σε πέντε γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά («The Bird and the Child»), Γερμανικά («Der Vogel und das Mädchen»), Ισπανικά («El zagal y el ave azul») και Πορτογαλικά («A ave e a infância») και γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε Ελβετία, Σουηδία, Βέλγιο, Αυστρία και Γερμανία. Η Marie Myriam παραμένει μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα αγαπητή στους fans του διαγωνισμού και εξακολουθεί να βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας δίνοντας το παρών σε πολλές Eurovision-εκδηλώσεις! Επιπλέον, έχει επιλεχθεί για να δώσει τη βαθμολογία της Γαλλίας ουκ ολίγες φορές στην ιστορία του θεσμού (1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2005).

Eurovision Song Contest 1978

Η  Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ψηφίζεται από όλες τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες. Αυτή τη φορά το τραγούδι που ψηφίζεται από όλες τις επιτροπές είναι το «Il y aura toujours des violons» (=»Θα υπάρχουν πάντα βιολιά») ερμηνευμένο από τον 28χρονο Joël Prévost. Στον διαγωνισμό που έγινε στο Παρίσι, η συμμετοχή της διοργανώτριας χώρας συγκεντρώνει από όλες τις 19 συμμετέχουσες χώρες 119 βαθμούς, που ωστόσο δεν της εξασφάλισαν τη νίκη, αλλά την 3η θέση.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε και στα Αγγλικά με τίτλο «Somewhere, Sometime».

Eurovision Song Contest 1981

Ο διαγωνισμός του 1981 φιλοξενήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και είχε ορισμένα κοινά με το διαγωνισμό του 1977! Στη πρώτη θέση τερματίζουν οι Bucks Fizz με το χορευτικό «Making your mind up» για λογαριασμό του  Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή ήταν και η 4η νίκη της χώρας στην ιστορία του διαγωνισμού. Οι βαθμοί με τους οποίους κέρδισε το Ηνωμένο Βασίλειο στη Eurovision 1981 ήταν 136 – κατά σύμπτωση όσοι και οι βαθμοί της νικήτριας Γαλλίας το 1977! Το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίστηκε (για δεύτερη φορά στην ιστορία του) από όλες τις χώρες ανεξαιρέτως (19), όπως και η Γαλλία το 1977, όμως από αυτές μόνο οι δύο βαθμολόγησαν τη συμμετοχή με άριστα: η Ολλανδία και το Ισραήλ! Τα περισσότερα «12άρια» της βραδιάς κέρδισε η συμμετοχή της Ελβετίας «Io senza te» του συγκροτήματος Peter, Sue and Marc! Οι συνολικοί βαθμοί της Ελβετικής συμμετοχής ήταν 121 – κατά σύμπτωση όσοι και οι βαθμοί της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου το 1977, η οποία και τότε είχε κερδίσει τα περισσότερα «12άρια»! Το «Making your mind up» γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και την Αυστραλία, ενώ αγαπήθηκε από τους Βρετανούς που το ανέδειξαν ως την καλύτερη συμμετοχής τους στην ιστορία του διαγωνισμού, σύμφωνα με το BBC Radio 2. Το τραγούδι διασκευάστηκε, επίσης, από πολλούς καλλιτέχνες με τίτλους όπως: «Me vas a volver loco» (από το Ισπανικό συγκρότημα Parchís), «Rock and Roll Cowboy» από τη Γερμανίδα τραγουδίστρια Maggie Mae και «It’s Only a Wind Up» από το Βρετανικό κωμικό συγκρότημα Brown Ale.

Eurovision Song Contest 1982

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το  Βέλγιο με το γαλλόφωνο τραγούδι «Si tu aimes ma musique» (=»Εάν σου αρέσει η μουσική μου») και ερμηνεύτρια τη Stella Maessen κατάφερε να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες χώρες (17). Παρά το γεγονός αυτό, η συμμετοχή τερμάτισε στην 4η θέση. Αυτή είναι και η χαμηλότερη θέση που έχει λάβει συμμετοχή που έχει ψηφιστεί από όλους. Η Βελγική συμμετοχή δεν έλαβε ούτε ένα δωδεκάρι, σε αντίθεση με τη Γερμανία που με το τραγούδι«Ein bißchen Frieden» και τη Nicole συγκέντρωσε τα περισσότερα και αναδείχθηκε για πρώτη φορά νικήτρια.

Η Stella είχε λάβει μέρος στη Eurovision άλλες δυο φορές στο παρελθόν: το 1970 μαζί με τις αδελφές της είχαν λάβει μέρος ως συγκρότημα (Hearts of Soul) για λογαριασμό της Ολλανδίας ενώ το 1977 είχε εκπροσωπήσει το Βέλγιο ως μέλος του συγκροτήματος Dream Express! Το τραγούδι που ερμήνευσε το 1982 ήταν ένα ρυθμικό κομμάτι με επιρροές από τη ντίσκο και τη synth-pop και αναφερόταν στην ιδέα της ενότητας μιας και οι στίχοι έλεγαν «..αν σας αρέσει η μουσική μου, τραγουδήστε μαζί μου». Το «Si tu aimes ma musique»κυκλοφόρησε επίσης στα Αγγλικά («If You Do Like My Music») και τα Γερμανικά («Tut mir Leid, dass ich weine»).

Eurovision Song Contest 1984

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού δύο χώρες κατάφεραν να ψηφιστούν από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες! Ο λόγος για τις συμμετοχές της  Σουηδίας και της  Δανίας. Η Σουηδία συμμετείχε με το χαρούμενο τραγούδι «Diggi-Herreys - Diggi-Loo Diggi-Ley.jpgLoo Diggi-Ley» ερμηνευμένο από τα τρία αδέλφια Herreys που αποτέλεσαν και το ομώνυμο συγκρότημα κατακτώντας τη πρώτη θέση με 145 βαθμούς συνολικά και χαρίζοντας στη Σουηδία τη δεύτερη νίκη της στη Eurovision. Αυτή είναι η τρίτη φορά που χώρα, η οποία εμφανίζεται πρώτη κατά σειρά, όπως η Σουηδία, ψηφίζεται από όλες τις υπόλοιπες χώρες (18) και, μάλιστα, κερδίζει και τον διαγωνισμό! Η Δανία από την άλλη, συμμετείχε με το τραγούδι «Det’ lige det» (=»Απλά αυτό είναι») σε ερμηνεία των Hot Eyes. Μπορεί το κομμάτι να ψηφίστηκε από όλες τις τότε επιτροπές, όμως με τους 101 βαθμούς συνολικά, δεν κατάφερε να τερματίσει ψηλότερα από την 4η θέση.

 H νίκη του «Diggi-Loo Diggi-Ley» αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς εκείνη τη χρονιά, καθώς η συμμετοχή δεν ήταν στη λίστα των μεγάλων φαβορί όπως η συμμετοχή της Ιρλανδίας με το «Terminal 3» (2η θέση) και της Ιταλίας με το «I treni di Tozeur» (5η θέση). Παρ’όλα αυτά γνώρισε μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς του διαγωνισμού ενώ έφτασε στο #2 των Σουηδικών charts καθώς και στα #4, #5 και #6 στα charts της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (στη κατηγορία UK Single Charts) αντίστοιχα! Το τραγούδι περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που βρίσκει ένα ζευγάρι χρυσά παπούτσια (σαν αυτά που φορούσαν τα τρία μέλη του συγκροτήματος στη σκηνή του διαγωνισμού) στο δρόμο, τα φοράει και αμέσως βρίσκεται σε έναν μαγικό κόσμο!

Σχετικά με το τραγούδι της Δανίας, η Kristen καλεί τον αγαπημένο της να έρθει κοντά της, να μην φοβηθεί να την αγαπήσει και να ξεπεράσει τις αναστολές του. Μάλιστα η Kristen στον Εθνικό Τελικό της Δανίας κατά την ερμηνεία του τραγουδιού πετάει τον Søren μέσα σε μια πισίνα! Με την εμφάνιση αυτή, το τραγούδι κέρδισε από πολλούς το παρατσούκλι «το τραγούδι της πισίνας»!! Το «Det’ lige det» κυκλοφόρησε και στα Αγγλικά, σε 45άρι δίσκο, με τίτλο «Waiting in the Rain».

Eurovision Song Contest 1986

Το Belgium Βέλγιο, με εκπρόσωπο την 13χρονη τότε Sandra Kim και το αισιόδοξο «J’aime la vie» (=»Αγαπώ τη ζωή») κατάφερε να ψηφιστεί από όλες τις χώρες ανεξαιρέτως και να φτάσει στο σύνολο τους 176 βαθμούς, χαρίζοντας στη χώρα την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα νίκη της. Έτσι το Βέλγιο που είχε τερματίσει τελευταίο στον διαγωνισμό της προηγούμενης χρονιάς, κατάφερε το 1986 και… πήρε τη «ρεβάνς»!

Ένα γνωστό σε πολλούς ρεκόρ που κατέχει η Sandra Kim είναι αυτό της νεαρότερης ηλικιακά νικήτριας στο διαγωνισμό. Το ρεκόρ αυτό πλέον είναι αδύνατον να καταρριφθεί μιας και σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού για να συμμετάσχει κάποιος στην ενήλικη Eurovision (και όχι τη Junior!) θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 16 έτη ζωής!

Το «J’aime la vie» κυκλοφόρησε επίσης στα Ιταλικά με τον ίδιο τίτλο (η Sandra, μάλιστα, έχει Ιταλική καταγωγή) και στα Αγγλικά ως «Crazy for Life».

Eurovision Song Contest 1993

Το 1993 η οικοδέσποινα  Ιρλανδία τιμήθηκε με την ψήφο όλων των υπόλοιπων χωρών. Η μπαλάντα «In your eyes» (=»Στα μάτια σου») με την δυναμική και ιδιαίτερη ερμηνεία της Niamh Kavanagh συγκέντρωσε 187 βαθμούς, φέρνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη για την χώρα.

Το τραγούδι που μιλά για το πως ο έρωτας αλλάζει  τον άνθρωπο μεταφέροντάς τον από τον κόσμο της μοναξιάς στην ευτυχία, στο αρχικό του demo είχε ερμηνευθεί από την νεαρή Αμερικάνα τραγουδίστρια Idina Menzel. Ο συνθέτης του τραγουδιού Jimmy Walsh μετά από τροποποιήσεις που πρότεινε η Menzel, κάνοντας την ερμηνεία του τραγουδιού απαιτητική, το πρότεινε στην Niamh, η οποία αρχικώς ήταν αρνητική! Το «In your eyes» , παρά την επιτυχία του, δεν κυκλοφόρησε αμέσως στην αγορά, κάτι που έγινε την επόμενη χρονιά, γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ιρλανδία. Επίσης, βρέθηκε στο #24 του UK singles chart και έγινε, σε μικρότερο βαθμό, hit στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Για την ιστορία, η Niamh Kavanagh επέστρεψε ξανά στο διαγωνισμό το 2010 με το τραγούδι «It’s for you». Δεν είχε όμως ανάλογη επιτυχία, αφού τερμάτισε προ-προτελευταίο (23η θέση – 25 βαθμοί), επαληθεύοντας τον άτυπο κανόνα που θέλει τους νικητές να μην έχουν συνήθως την ίδια επιτυχία όταν λάβουν μέρος ξανά.

Eurovision Song Contest 1997

Το 1997, η Ιρλανδία φιλοξενεί για 7η και τελευταία φορά, ως σήμερα, τον διαγωνισμό. Για πρώτη φορά λειτουργεί πειραματικά Love shine a light.jpgη τηλεψηφοφορία (televoting) σε πέντε από τις διαγωνιζόμενες χώρες: την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμμετοχή του  Ηνωμένου Βασιλείου «Love Shine a Light» από τους ήδη δημοφιλείς Katrina & The Waves που εμφανίσθηκε προτελευταία κέρδισε τον διαγωνισμό έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 227 βαθμούς και έχοντας ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες! Σημείωσε ρεκόρ συγκομιδής δωδεκαρίων, αφού κατάφερε να αποσπάσει δέκα από αυτά!

To «Love Shine a Light» που αναφέρεται στην παγκόσμια ένωση και αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, προοριζόταν αρχικά ως ύμνος της φιλανθρωπικής οργάνωσης των Σαμαρειτών. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και έφτασε στο #3 των UK Singles Charts. Διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες, ενώ συμπεριλήφθηκε – μεταξύ άλλων τραγουδιών της ιστορίας της Eurovision – στην έναρξη του Ημιτελικού της Eurovision 2006, στην Αθήνα, ερμηνευμένο από τους παρουσιαστές του διαγωνισμού Σάκη Ρουβά και Μαρία Μενούνος.

Η Katrina (Katrina Elizabeth Leskanic) το 2005 κλήθηκε να παρουσιάσει την τηλεοπτική, επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Δανική τηλεόραση για τα 50 χρόνια ζωής της Eurovision «Congratulations» παρέα με τον Λετονό τραγουδιστή και μέλος των Brainstrom (Eurovision 2000) Renārs Kaupers.

Eurovision Song Contest 1998

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η συμμετοχή του  Ηνωμένου Βασιλείου «Where are you?» με ερμηνεύτρια την  Imaani κατάφερε να ψηφισθεί από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Και παρά το γεγονός ότι πήρε μαζί με την Μάλτα τα περισσότερα δωδεκάρια της βραδιάς (4 συνολικά), δεν αναδείχθηκε τελικά νικήτρια αλλά περιορίστηκε στη 2η θέση!

Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη (#8 στο Ολλανδικό, #12 στο Βελγικό και #15 στο UK Singles Chart). Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αποδοχή του τραγουδιού στο ελληνικό κοινό. Το «Where are you?» κατάφερε να γίνει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία στη χώρα μας και έφτασε μάλιστα στο #5 των τοπικών charts!

Το UK Official Chart ενέταξε το τραγούδι στο «Pop Gem Hall of Fame» το 2014, και τον Ιούλιο του 2017 ψηφίσθηκε στο επίσημο site του Eurovision Song Contest ως η έκτη καλύτερη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο διαγωνισμό. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, αυτό ήταν και το μοναδικό solo single της Imanii (πραγματικό όνομα Melanie Crosdale) μέχρι και το 2014, χρονιά που κυκλοφόρησε το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο «Standing Tall».

Eurovision Song Contest 2001

Το 2001 η χώρα μας επιστρέφει στον διαγωνισμό έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από αυτόν. Για πρώτη φορά, εκπροσωπούμαστε από ένα δίγλωσσο τραγούδι (ελληνικοί στίχοι στο κουπλέ, αγγλόφωνοι στο ρεφρέν) που σαν τίτλο έχει «Die for you (Θα πέθαινα για σένα)». Ερμηνευτές οι Antique, ένα σχετικά νεοσύστατο συγκρότημα αποτελούμενο από δύο Έλληνες της Σουηδίας: τον Νίκο Παναγιωτίδη και την Έλενα Παπαρίζου.

Σχετική εικόνα

Η συμμετοχή μας από νωρίς συγκαταλέχθηκε στη λίστα των μεγάλων φαβορί του διαγωνισμού του 2001 γεγονός που έκανε τον πληθυσμό της χώρας να ασχοληθεί με τον διαγωνισμό λίγο παραπάνω συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Με μία ιδιαίτερα καλοστημένη εμφάνιση επί σκηνής και με μία αρκετά καλή ερμηνεία των παιδιών, το «Die for you» καταφέρνει να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες αποσπώντας μάλιστα και το απόλυτο «12άρι» από την Ισπανία και τη Σουηδία! Βαθμολογικά, το τραγούδι κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 147 βαθμούς κερδίζοντας την 3η θέση! Ήταν η υψηλότερη θέση για την Ελλάδα, μετά τη 5η που είχαμε κατακτήσει δις στο παρελθόν (1977, 1992). Το «Die for you» κατάφερε να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, ειδικά στις Σκανδιναβικές χώρες. Η 3η θέση άνοιξε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους Έλληνες στη Eurovision, ενώ η Έλενα Παπαρίζου ξεκίνησε από τότε μια λαμπρή καριέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα…

Eurovision Song Contest 2004

Για άλλη μια φορά (τρίτη) επαναλήφθηκε το σκηνικό των διοργανώσεων του 1976 και του 1984: δύο χώρες ψηφίστηκαν από όλες τις υπόλοιπες. Πρόκειται για τις συμμετοχές της (ενιαίας τότε)  Σερβίας-Μαυροβουνίου («Lane Moje» / Željko Joksimović) και της  Ελλάδας («Shake it» / Σάκης Ρουβάς) που κατέλαβαν τις θέσεις 2 και 3 αντίστοιχα.

Η Σερβία, με το Βαλκανικό ρομαντικό ηχόχρωμα επί σκηνής, κατάφερε να συγκεντρώσει 263 βαθμούς, 17 λιγότερους από την τελική νικήτρια Ουκρανία. Το «Lane Moje» αποτέλεσε ένα τραγούδι σταθμό για τις χώρες των Βαλκανίων δημιουργώντας μια σχολή για τις επόμενες συμμετοχές [ο ίδιος ο Željko μόνο συνέθεσε ακόμη τέσσερις ίδιου ύφους συμμετοχές για τον διαγωνισμό: άλλες δύο για την Σερβία (2008, 2012), μία για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (2005) και μία για το Μαυροβούνιο (2015)], ενώ ψηφίστηκε στο The Guardian ως η 8η καλύτερη συμμετοχή στην ιστορία της Eurovision.

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης των Βαλκανίων το 2008 όταν ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στο Βελιγράδι, κλήθηκε να παρουσιάσει τον διαγωνισμό μαζί με την μετέπειτα σύζυγό και μητέρα των παιδιών του Jovana Joksimović.

Αποτέλεσμα εικόνας για Shake it rouvasΗ Ελληνική συμμετοχή με τη δυναμική παρουσία του Σάκη Ρουβά σε ένα άκρως ξεσηκωτικό τραγούδι συγκέντρωσε 252 βαθμούς και δύο δωδεκάρια λιγότερα από τη Σερβία. Το «Shake it» γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ ο Σάκης Ρουβάς κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο καλούς performers στην ιστορία του διαγωνισμού.

Το 2006 παρουσίασε μαζί με την Μαρία Μενούνος το διαγωνισμό που διοργανώθηκε στην Αθήνα ενώ εκπροσώπησε ξανά την Ελλάδα το 2009 με το «This is our night» κερδίζοντας την 7η θέση.

Και οι δύο συμμετοχές ήταν οι πρώτες – μέχρι τότε – που ξεπέρασαν τους 200 βαθμούς, χωρίς όμως να καταφέρουν να κερδίσουν τον διαγωνισμό!  

Eurovision Song Contest 2009

To 2009 η συμμετοχή της Norway Νορβηγίας «Fairytale» με τον Alexander Rybak, όχι μόνο ψηφίστηκε από όλες τις άλλες διαγωνιζόμενες χώρες, αλλά κατέρριψε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο! Ο Aleksander Rybak κατά την πρώτη του επαφή με τους fans μάγεψε με το βιολί και το «παραμύθι» του με αποτέλεσμα τη βραδιά του Τελικού, η Νορβηγία να συγκεντρώσει το εξωφρενικό ποσό των 387 βαθμών κερδίζοντας φυσικά τη πρώτη θέση! Το ρεκόρ βαθμών ήταν πρωτοφανές ενώ η Νορβηγία κατάφερε να προσθέσει ακόμη μία νίκη στη λίστα της, μετά τις αντίστοιχες στους διαγωνισμούς του 1985 και 1995. Αυτή ήταν η Αποτέλεσμα εικόνας για fairytale norway eurovision tvμεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών έως και το 2016 όπου άρχισε να εφαρμόζεται η ξεχωριστή ψηφοφορία televoting-κριτικών επιτροπών.

Το «Fairytale» έλαβε τα περισσότερα δωδεκάρια της βραδιάς (16!) καταρίπτωντας το ρεκόρ που είχαν πετύχει οι συμμετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου το 1997 και της Ελλάδας το 2005, με τα δέκα «12άρια». (σσ. Το ρεκόρ αυτό κράτησε έως και το 2012, όπου το «Euphoria» της Loreen κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 18 «12άρια»).

To «Fairytale», όπως αποκάλυψε ο Rybak, ήταν εμπνευσμένο από την λαϊκή παράδοση της Νορβηγίας και από ένα πανέμορφο γυναικείο πλάσμα την Huldra που είχε τη δυνατότητα να παρασύρει νεαρούς άνδρες και να τους καταριέται για πάντα! Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, καθώς βρέθηκε στην κορυφή των charts πολλών χωρών, ενώ έγινε το ένατο μη Βρετανικό τραγούδι της Eurovision από το 1956 που κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα των UK singles Charts!

Για την ιστορία, ο Rybak επέστρεψε στο διαγωνισμό το 2018 με το «That’s how you write a song» και επαλήθευσε τον τίτλο του καλλιτέχνη των ρεκόρ, καθώς πετυχαίνει άλλα δύο: α) γίνεται ο μοναδικός μέχρι στιγμής καλλιτέχνης που κερδίζει τη πρώτη θέση σε Ημιτελικό δύο φορές (2009-2018) και β) γίνεται ο νικητής του Ημιτελικού  με τη χειρότερη επίδοσή του στον Τελικό (15η θέση). Τη θέση αυτή κατείχαν μέχρι τώρα, οι δικοί μας Λούκας Γιώρκας και Stereo Mike οι οποίοι το 2011 στον Ημιτελικό είχαν κερδίσει τη πρώτη θέση αλλά στον τελικό είχαν τερματίσει στην 7η.

Eurovision Song Contest 2015

Στο διαγωνισμό της Βιέννης, το 2015, για τέταρτη φορά στη ιστορία του θεσμού, δύο χώρες κατάφεραν να ψηφιστούν από όλες τις υπόλοιπες! Ο λόγος για τη συμμετοχή της  Σουηδίας «Heroes» με ερμηνευτή τον Måns Zelmerlöw και τη συμμετοχή της  Ιταλίας «Grande amore» με ερμηνευτές τους Il volo!

Με 365 βαθμούς συνολικά με δώδεκα «12άρια» (τα περισσότερα της βραδιάς) το «Heroes» κατάφερε να γίνει το 6ο – και τελευταίο μέχρι στιγμής – βραβείο της Σουηδίας! Είναι το πρώτο τραγούδι στην ιστορία του θεσμού που ενώ κερδίζει, δεν τερματίζει πρώτο στη ψηφοφορία του κοινού! Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη (#11 στο UK Singles Charts) ενώ ο Måns αύξησε την δημοτικότητά του τόσο στη Σκανδιναβία όσο και την υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο. Το 2016, κλήθηκε να παρουσιάσει τον διαγωνισμό μαζί με την Petra Mede. Οι δυο τους χαρακτηρίστηκαν από πολλούς, ως οι καλύτεροι παρουσιαστές του διαγωνισμού στα μέχρι τώρα 63 χρόνια του.

Από την άλλη μεριά, το οπερετικό Ιταλικό τρίο Il Volo κατάφερε να κλέψει για τα καλά τις καρδιές του κοινού αφού ψηφίστε στη πρώτη θέση στο televoting! Με τους 292 βαθμούς όμως στο σύνολο, η συμμετοχή «περιορίστηκε» στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το «Grande amore» υπέστη ορισμένες αλλαγές στιχουργικά μιας και χρειάστηκε να προσαρμοστεί περισσότερο στο νεανικό κοινό της Eurovision και να «ξεφορτωθεί» τους «βαρύγδουπους» στίχους που θύμιζαν σερενάτα ενός τροβαδούρου της παλαιάς εποχής…

Η αποδοχή του ήταν τεράστια και μέχρι και σήμερα θεωρείται από τους fans «χαμένο βραβείο». Στην Ευρώπη κατάφερε να φτάσει στη κορυφή των charts πολλών χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Σουηδία) ενώ στη χώρα μας το κομμάτι κυκλοφόρησε στα Ελληνικά ως «Όλα περνούν» από τον Αντώνη Ρέμο! Στην Αμερική, το τραγούδι έφτασε στο #6 του Billboard στη κατηγορία «Classical Digital Songs» ενώ οι Il Volo πραγματοποίησαν μια σειρά εμφανίσεων σε εκδηλώσεις και συναυλίες σε διάφορες πολιτείες της χώρας.

Eurovision Song Contest 2016

Ο διαγωνισμός φιλοξενείται στην Στοκχόλμη και για πρώτη φορά εφαρμόζεται το νέο σύστημα βαθμολογίας: Οι βαθμολογίες της ψηφοφορίας και του κοινού είναι ανακοινώνονται ξεχωριστά! 

Η  Ρωσία μετά από την δυναμική της εμφάνιση στον διαγωνισμού του 2015 στοχεύει ψηλά και εκπροσωπείται από το… βαρύ πυροβολικό της, Sergey Lazarev! Η συμμετοχή της χώρας «You are the only one» κατάφερε άνετα να κερδίσει τον πρώτο Ημιτελικό συγκεντρώνοντας συνολικά 342 βαθμούς. Όμως τη βραδιά του Μεγάλου Τελικού, οι 361 βαθμοί που συγκέντρωσε, δεν της έδωσαν το βραβείο αλλά την 3η θέση. Ήταν η μόνη συμμετοχή ωστόσο που κατάφερε να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες στο televoting και επίσης ήταν η συμμετοχή που κατάφερε να λάβει τα περισσότερα 12άρια (10) από τη διαδικασία ψηφοφορίας του κοινού!

Το «You are the only one» γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στις χώρες της Σκανδιναβίας, ενώ στην Ελλάδα το video clip του τραγουδιού έπαιζε συνέχεια στο μουσικό κανάλι MAD. Γι’ αυτό το λόγο, ο δημοφιλής Ρώσος τραγουδιστής προσκλήθηκε να εμφανισθεί στα MAD Video Music Awards 2016 όπου είχε τη χαρά και τη τιμή να τραγουδήσει τη συμμετοχή του στη Eurovision μαζί με την Έλενα Παπαρίζου!

Eurovision Song Contest 2017

Στη διοργάνωση που έγινε στο Κίεβο, οι δύο χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση της τελικής βαθμολογίας κατάφεραν να ψηφιστούν από όλες τις υπόλοιπες χώρες, όμως μόνο στην ψηφοφορία του κοινού.

Η  Πορτογαλία, η οποία είχε απουσιάσει από τον διαγωνισμό το 2016, επέστρεψε δυναμικά το 2017 με το νοσταλγικό και ρομαντικό «Amar pelos dois» (=Αγαπώ και για τους δυο μας) σε ερμηνεία του Salvador Sobral. Το τραγούδι μιλά για την ανεκπλήρωτη αγάπη και τον άδολο έρωτα και παρόλο που οι στίχοι του δεν γίνονται ευκόλως αντιληπτοί από τους θεατές (λόγω γλώσσας) ο Sobral καταφέρνει να μεταδώσει το νόημα με την ερμηνεία του και μόνο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Eurovision, η Πορτογαλία, μία από τις παλαιότερες χώρες του θεσμού, με ήδη τρεις τελευταίες θέσεις (μέχρι τότε) και καμία σημαντική διάκριση στα χρονικά πετυχαίνει τον στόχο της!

Με το ρεκόρ των 758 βαθμούς στο σύνολο (!!) η Πορτογαλία κέρδισε τη πρώτη θέση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2017, έχοντας ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες στη φάση του televoting! Το ωραίο της υπόθεσης φυσικά είναι ότι η συμμετοχή επικράτησε και στη διαδικασία ψηφοφορίας των επιτροπών χωρίς όμως να έχει ψηφιστεί από όλους εκεί.  (σσ. μόλις οι επιτροπές δύο χωρών δεν ψήφισαν την Πορτογαλική συμμετοχή: του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας).

Η Πορτογαλική συμμετοχή ισοφάρισε το ρεκόρ της Loreen στα δωδεκάρια, καθώς έλαβε 18 «12άρια» από τις επιτροπές και 12 από το κοινό. Το «Amar pelos dois» γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη, φτάνοντας στην κορυφή των charts σε Πορτογαλία, Ισπανία, Φινλανδία, Ισπανία και Ολλανδία ενώ βρέθηκε στο top-10 των digital songs charts σε άλλες εννέα Ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) αλλά και στις H.Π.Α.

 Βουλγαρία χάρη στον ταλαντούχο Kristian Kostov και την μπαλάντα «Beautiful Mess» πέτυχε τη μέχρι σήμερα υψηλότερη επίδοσή της στην ιστορία του διαγωνισμού. Μετά τη πρώτη θέση στον Β’ Ημιτελικό, η συμμετοχή της γειτονικής μας χώρας πάλεψε αρκετά γερά για τη πρωτιά και του τελικού χωρίς όμως την ίδια επιτυχία. Μπορεί το «Beautiful Mess» να κατάφερε να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες χώρες όμως οι τελικοί 615 χάρισαν στη χώρα μόνο τη 2η θέση και όχι το βραβείο. Εδώ, αξίζει να αναφερθεί πως μόλις τρεις από τις 41 επιτροπές που μπορούσαν να ψηφίσουν τη Βουλγαρία, δεν το έκαναν. Αυτές ήταν οι επιτροπές της Αρμενίας, της Ουκρανίας και της Πορτογαλίας. Βλέπουμε δηλαδή πως, οι δύο πιο επιτυχημένες χώρες της Eurovision 2017, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία δεν αλληλοψηφίστηκαν στη φάση των επιτροπών σε αντίθεση με τη βαθμολογία του κοινού.

O Kristian Kostov μετά τον διαγωνισμό κατάφερε να αυξήσει τη δημοτικότητά του και πέρα από τα σύνορα της Βουλγαρίας. Μάλιστα, ο νεαρός και φιλόδοξος καλλιτέχνης με τη Ρωσική καταγωγή, έχει κάνει ήδη αρκετές εμφανίσει στη χώρα μας μεταξύ των οποίων και στα MAD Video Music Awards 2017! 

Eurovision Song Contest 2018

Φέτος στη Λισαβόνα, για ακόμη μια φορά, η διαδικασία της βαθμολογίας είχε μεγάλη αγωνία. Το Ισραήλ, που εκπροσωπήθηκε από την Netta και το «Toy» από την πρώτη κιόλας στιγμή έγινε το μεγαλύτερο φαβορί του διαγωνισμού. Κανείς όμως δεν είχε υπολογίσει σωστά τη δυναμική που κατέχει η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή! Η εκρηκτική τραγουδίστρια/performer, έχοντας τη τιμή να εκπροσωπεί τη  Κύπρο, κατάφερε να μαγέψει τον κοινό της Ευρώπης χάρη στη δυναμική παρουσία του «Fuego» (=»Φωτιά») επί σκηνής.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Τελικού, η Κυπριακή συμμετοχή ψηφίζεται από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες στο κομμάτι της τηλεψηφοφορίας όμως οι συγκεντρωτικοί της 436 βαθμοί τη κατατάσσουν τελικά στην 2η θέση. Κατά τις ψήφους των επιτροπών, καμία χώρα δεν κατάφερε να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες, ενώ στο televoting το Ισραήλ που τελικώς επικράτησε στη κορυφή, δεν ψηφίστηκε μόλις από δύο χώρες (Αυστραλία και Δανία).

Η συνέχεια γνωστή… Το «Fuego» έχει ανάψει «φωτιές» στα charts αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών, και κυρίως σε Ισπανία και Ελλάδα, ενώ οι εμφανίσεις της Ελένης σε συναυλίες και τηλεοπτικά show διαδέχονται η μία μετά την άλλη! To κομμάτι κυκλοφόρησε επίσης σε Ισπανικούς στίχους και έχει ήδη γίνει πλατινένιο στη μεγάλη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 15 διαφορετικές χώρες έχουν καταφέρει να πάρουν την ψήφο από όλες τις υπόλοιπες χώρες που διαγωνίσθηκαν μαζί τους από το 1956 έως και σήμερα.
  • Η χώρα που έχει καταφέρει να ψηφιστεί από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες τις περισσότερες φορές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (4 φορές: 1976, 1981, 1997, 1998). Ακολουθούν η Γαλλία (3 φορές: 1976, 1977, 1978) και οι Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία και Σουηδία (από 2 φορές η κάθε μία).
  • 12 φορές η χώρα που ψηφίστηκε από όλες τις υπόλοιπες αναδείχθηκε νικήτρια, ενώ 5 φορές κατέλαβε τη 2η θέση. Τις 5 φορές τερμάτισε στη 3η θέση και μόλις 2 φορές στην 4η θέση.
  • Σε 5 διοργανώσεις οι χώρες που ψηφίστηκαν από όλες τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες ήταν δύο (1976, 1984, 2004, 2015 και 2017).

Περισσότερα αφιερώματα για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ. Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για να διαβάσετε και τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν! 


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Written by 

Related posts

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ