EUROVISION 2019: Θα έχουμε ρεκόρ συμμετοχών φέτος;

Μπορεί η Eurovision 2019 να αργεί λιγάκι – επτά μήνες περίπου – όμως οι μηχανές των χωρών έχουν ήδη βάλει μπρος. Από τα τέλη Αυγούστου κιόλας, 23 χώρες έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή τους για τον 64ο διαγωνισμό τραγουδιού με τη λίστα μέρα με τη μέρα να μεγαλώνει.

Πλέον, και έχοντας ήδη φτάσει στις 39 χώρες που έχουν πει επίσημα “Ναι στο Tel Aviv!”, σας παρουσιάζουμε τις μέχρι τώρα κινήσεις των χωρών και όλα όσα έχουν συζητηθεί για τις διαδικασίες επιλογής των συμμετοχών τους. Φυσικά, υπάρχει ακόμη ένα μικρό χρονικό περιθώριο από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση κατά το οποίο ακόμη περισσότερες χώρες μπορούν να επιβεβαιώσουν τις συμμετοχές τους. Μέχρι στιγμής, μπορεί να μην έχουν επιβεβαιώσει επισήμως τη συμμετοχή τους για το Ισραήλ όλες οι χώρες που διαγωνίστηκαν το 2018 όμως από καμία δεν υπάρχει αιχμή απόσυρσης. Μένει πλέον να δούμε αν θα υπάρξει κάποια καινούργια χώρα που θα κάνει το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό για να μάθουμε αν θα έχουμε νέο ρεκόρ συμμετοχών ή αν ο διαγωνισμός του 2019 θα έχει ίσες ή ακόμη και λιγότερες χώρες σε σύγκριση με τον φετινό.

Ας δούμε μία σύνοψη των χωρών που δηλώνουν ”παρών” στο Ισραήλ

 Αλβανία: Στις 30 Ιουνίου έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το Festivali i Këngës μέσα από το οποίο θα αναδειχτεί ο επόμενος εκπρόσωπος της χώρας στη Eurovision 2019. Η επίσημη επιβεβαίωση έγινε στις 17 Σεπτέμβρη (δείτε εδώ).

 Αζερμπαϊτζάν: Το κρατικό κανάλι της χώρας Ictimai επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στις 4 Σεπτέμβρη. Ωστόσο, το κανάλι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει εάν θα επιλέξει τον επόμενο εκπρόσωπό του με εσωτερική επιλογή όπως πράττει συνήθως ή αν θα διαλέξει κάποια άλλη διαδικασία.

 Αυστραλία: Μόλις πριν λίγες μέρες λύθηκε το μυστήριο σχετικά με την πρόθεση του SBS με το κανάλι να δηλώνει και επίσημα τη συμμετοχή του! Επιπλέον, ανακοινώθηκε από τον κ. Michael Ebeid (Διευθύνων Σύμβουλος του SBS) πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλαχθεί η διαδικασία εύρεσης του εκπροσώπου και της συμμετοχής για το 2019. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 Αυστρία: Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της φέτος (3η στο σύνολο / 1η στις επιτροπές), η Αυστρία δεν θα μπορούσε να λείψει από την διοργάνωση του Tel Aviv! Έτσι, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο κρατικός φορέας ORF ανακοίνωσε επισήμως ότι θα βρίσκεται στο Ισραήλ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 Βέλγιο: Στα μέσα του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου το RTBF επιβεβαίωσε την συμμετοχή του για τη Eurovision 2019. Το Βέλγιο ήταν η 8η κατά σειρά χώρα που είπε το “Ναι” για του χρόνου!

 ΒουλγαρίαΠερίπου ένα μήνα νωρίτερα, το BNT έκανε γνωστή την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη Eurovision 2019 χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιλογή του εκπροσώπου ή της συμμετοχής.

 Γαλλία: Η χώρα αποφάσισε να συνεχίσει και φέτος το “Destination Eurovision” με την υποβολή συμμετοχών να έχει ξεκινήσει από τις 22 Ιουνίου. Ο εθνικός τελικός ωστόσο θα διεξαχθεί με ορισμένες αλλαγές συγκριτικά με πέρυσι (δείτε περισσότερα εδώ). Αξιοσημείωτο είναι πως τον Edoardo Grassi (επικεφαλής των αποστολών τα τελευταία τρία χρόνια) διαδέχθηκε ο Steven Clerima. Έτσι, η Γαλλία έχει πλέον νέο επικεφαλής στο project Eurovision και το κρατικό κανάλι το ανακοίνωσε με χαρά, δίνοντας του ευχές για καλή θητεία.

 Γερμανία: Η κρατική τηλεόραση της Γερμανίας NDR, μετά τα ιδιαίτερα ευχάριστα αποτελέσματα φέτος (4η θέση με 340 βαθμούς – καλύτερη θέση της χώρας από το 2010) αποφάσισε να διατηρήσει την περσινή διαδικασία επιλογής τραγουδιού. Το NDR δέχεται εδώ και καιρό αιτήσεις με τους πρώτους 11 καλλιτέχνες (δείτε εδώ) να έχουν επιλεγεί στο Workshop. Ο τελικός προγραμματίζεται στα τέλη Φλεβάρη 2019.

 Γεωργία: Το GPB επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στις 26 Σεπτεμβρίου. Ακόμα ανακοίνωσε πως ο εκπρόσωπος της χώρας που θα διαδεχθεί τους Iriao, θα επιλεγεί μέσα από μουσικό talent show. Συγκεκριμένα, ο νικητής του Georgian Idol θα είναι αυτός που θα ταξιδέψει στο Ισραήλ με τα χρώματα της Γεωργίας. Δείτε περισσότερα εδώ.

 Δανία: Η Δανία έχει δηλώσει επισήμως τη συμμετοχή της στη Eurovision 2019 από τα τέλη Μαΐου κιόλας. Η επιλογή της συμμετοχής θα γίνει (κλασσικά) μέσω του Dansk Melodi Grand Prix (DMGP) με την υποβολή συμμετοχών για το show να έχει ήδη ξεκινήσει.

 Ελβετία: Η Ελβετία φέτος άλλαξε σχέδια και αντί για ανοιχτό εθνικό τελικό αποφάσισε να επιλέξει τον επόμενο εκπρόσωπό της μέσω εσωτερικής επιλογής. Σε αυτή καλούνται να συμμετέχουν ως κοινό κάποιοι ειδικοί του χώρου της μουσικής, παλαιότεροι καλλιτέχνες από τον χώρο της Eurovision αλλά και ο απλός λαός. Μέχρι στιγμής μόνο το ιταλόφωνο κανάλι RSI έχει δημοσιοποιήσει τα 3 επικρατέστερα τραγούδια του (δείτε ποια είναι εδώ.) Οι συμμετοχές από τους υπόλοιπους φορείς της χώρας είναι άγνωστοι προς το παρών.

 Ελλάδα: Στις 15 Σεπτέμβρη ξένα site ανέφεραν πως έπειτα από επικοινωνία που είχαν με την ΕΡΤ, εκείνη τους απάντησε θετικά για την επικείμενη συμμετοχή της χώρας μας στο Ισραήλ. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο νεότερο για το τρόπο που θα επιλεγεί ο διάδοχος της Γιάννας Τερζή.

 Εσθονία: Η Βαλτική χώρα μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση της Elina Nechayeva, έβαλε μπρος τις μηχανές για τον διάδοχό της. Ο νέος διευθυντής παραγωγής που ορίσθηκε από το ERR έφερε αλλαγές στο Eesti Laul 2019 (διαβάστε εδώ) με τον τελικό να έχει ορισθεί για τις 16 Φλεβάρη!

 Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας (BBC) ανάρτησε στο Twitter (δείτε εδώ) πως αναζητά το κατάλληλο τραγούδι για τον διαγωνισμό. Αυτό θα επιλεγεί μέσω του «Eurovision: You Decide» για τέταρτη συνεχόμενη φορά, με τη συνδρομή των μελών του OGAE UK.

 Ιρλανδία: O δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιρλανδίας, RTE, αναζητά καταξιωμένους τραγουδοποιούς και ερμηνευτές, να υποβάλουν το υποψήφιο τραγούδι τους, για την εκπροσώπηση της χώρας στο Eurovision 2019 στο Tel Aviv. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 Ισλανδία: Ενώ αρχικά υπήρχαν σκέψεις για μποϋκοτάζ στη φετινή διοργάνωση, τελικά το κρατικό κανάλι RÚV επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του αμέσως μόλις επιλέχθηκε το Tel Aviv διοργανώτρια πόλη. Λίγες μέρες μετά, ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία επιλογής τους, το Söngvakeppnin 2019!

 Ισπανία: Ο ισπανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTVE, αποφάσισε να επιλέξει  τον εκπρόσωπο του και φέτος μέσα από το Operación Triunfo. Η σεζόν ξεκίνησε, έχοντας πραγματοποιηθεί ήδη τα 3 πρώτα Gala με την υποβολή των υποψήφιων τραγουδιών να ξεκίνησε πριν από 2 μέρες. Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής εδώ.

 Ισραήλ: Όσον αφορά την οικοδέσποινα χώρα, από πολύ νωρίς επιβεβαιώθηκε ότι θα επιλέξει τον εκπρόσωπό της μέσα από το talent show «HaKokhav HaBa L’Eirovizion». Ωστόσο έχουν ήδη ανακοινωθεί πως θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην διαδικασία του show. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

 Ιταλία: Πριν από δύο ημέρες ο κρατικός φορέας της γειτονικής μας Ιταλίας, RAI, επιβεβαίωσε και επισήμως (δείτε εδώ) τη συμμετοχή του στη διοργάνωση του Ισραήλ, αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών στις 39.

 Κροατία: O δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κροατίας, HRTεπιβεβαίωσε ότι η χώρα θα συμμετάσχει στον 64ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στο Ισραήλ. Ένα ευχάριστο νέο ακολούθησε την είδηση της επιβεβαίωσης και ήρθε από τα χείλη του Kazimir Bačić. Ο διευθύνων σύμβουλος του HRT, επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα ταξιδέψει στο Ισραήλ με συμμετοχή που θα προκύψει μέσω του Εθνικού Τελικού της χώρας Dora, το οποίο επιστρέφει μετά από 8 χρόνια! Δείτε την ανακοίνωση.

 Κύπρος: Μετά την άκρως επιτυχημένη πορεία της Ελένης Φουρέιρα και την κατάκτηση της 2ης θέσης στη Λισαβόνα, το κρατικό κανάλι της χώρας ΡΙΚ επιβεβαίωσε πολύ άμεσα την συμμετοχή του στο Tel Aviv. Ακόμη όμως δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες σχετικά με την επιλογή του τραγουδιού ούτε του εκπροσώπου.

 Λετονία: Τραγουδιστές, παραγωγοί και συνθέτες θα μπορούν να υποβάλουν τις συμμετοχές τους στο κρατικό κανάλι μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2018. Το Supernova 2019 όπως ανακοίνωσε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας LTV, θα πραγματοποιηθεί με σημαντικές αλλαγές. Δείτε περισσότερα εδώ.

 Λευκορωσία: Το κρατικό κανάλι της χώρας BTRC, δήλωσε ”παρών” στην επόμενη διοργάνωση που θα γίνει στο Ισραήλ με στόχο ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό στη Πορτογαλία.

 Λιθουανία: Το LRT θα επιλέξει τον εκπρόσωπο του για ακόμη μία χρονιά μέσα από τον εθνικό τελικό ”Eurovizijos 2019”. Η υποβολή συμμετοχών λήγει στις 10/10/2018. Μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα σχετικά με τη φετινή διαδικασία εδώ.

 Μάλτα: Η μικρή χώρα της Μεσογείου ανακοίνωσε πως ο νικητής του X-Factor θα είναι ο επόμενος εκπρόσωπος στο διαγωνισμό του Ισραήλ. Οι audition ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου. Η Ira Losco (Eurovision 2002 και 2016) θα είναι μία από τους 4 κριτές, που θα συμμετάσχουν στο talent show. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 Μαυροβούνιο: Στις 26 Σεπτεμβρίου ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Μαυροβουνίου RTCG, επιβεβαίωσε την αρχική πρόθεση συμμετοχής του στον προσεχή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Tel Aviv.

 Νορβηγία: To NRK δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη Eurovision 2019. Η διαδικασία επιλογής ανακοινώθηκε και δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Το Melodi Grand Prix 2019 θα διεξαχθεί στο γνωστό πια Oslo Spektrum στις 2 Μαρτίου 2019, όπως ακριβώς τα τελευταία χρόνια: ένας τελικός και καθόλου ημιτελικοί.

 Ολλανδία: Και η Ολλανδία είναι από τις χώρες που επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους για το 2019 και θα συμμετάσχουν κανονικά στο Ισραήλ.

 Ουγγαρία: Το MTVA επιβεβαίωσε και αυτό τη συμμετοχή του στη Eurovision 2019 και η πρόσκληση για υποβολή τραγουδιών έγινε ευθύς αμέσως! Ο νικητής του ”A Dal 2019” θα είναι αυτός που θα πάει στο Tel Aviv!

 Ουκρανία: Στις 24 Σεπτεμβρίου το κρατικό κανάλι της χώρας UA:PBC επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην επόμενη διοργάνωση, ωστόσο 2 μέρες μετά υπήρχαν αρνητικές εξελίξεις που ανατρέπουν όλα τα δεδομένα. Η ουκρανική κυβέρνηση ανάγκασε το UA: PBC, τον μοναδικό σταθμό της EBU στην Ουκρανία, να τερματίσει τις αναλογικές εκπομπές του. Αυτή η εξέλιξη βάζει σε κίνδυνο την συμμετοχή της χώρας. Δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία ως έχουν στο ακόλουθο άρθρο μας εδώ.

 Π.Γ.Δ.Μ.: Η γειτονική χώρα μας, μέσω του κρατικού καναλιού MRT, δήλωσε κι αυτή παρούσα στο Tel Aviv! Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες σχετικά με την επιλογή της συμμετοχής.

 Πολωνία: Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι, TVP, επιβεβαίωσε την συμμετοχή της Πολωνίας στον 64ο διαγωνισμό της Eurovision. O εκπρόσωπος της χώρας θα επιλεγεί, πιθανότατα, μέσω εθνικού τελικού όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια, αν και αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

 Σουηδία: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και για το 2019, η Σουηδία θα διοργανώσει ίσως τον πιο εντυπωσιακό εθνικό τελικό απ’ όλες τις χώρες, τον ιδιαίτερα αγαπημένο στους fans “Melodifestivalen”. Οι ειδήσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής και που αφορούν τη διαδικασία του εθνικού τελικού είναι οι ημερομηνίες και οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα show, οι πρώτοι υποψήφιοι (δείτε τους εδώ) και πως κατατέθηκαν μόλις… 2.295 τραγούδια!

 Τσεχία: Ο Jan Bors, επικεφαλής της αποστολής της Τσεχίας, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει και φέτος η διαδικασία επιλογής μέσω εθνικού τελικού (Eurovision CZ). Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα κι έτσι ο κρατικός φορέας CT δέχεται υποψηφιότητες μέχρι τα τέλη Οκτώβρη για τον επικείμενο εθνικό τελικό.

 Φινλανδία: Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 το κρατικό κανάλι της Φινλανδίας, YLE, ανακοίνωσε πως ο εκπρόσωπος της χώρας για τη Eurovision 2019 θα επιλεχθεί μέσω ανάθεσης αλλά για την επιλογή του τραγουδιού θα διεξαχθεί εθνικός τελικός (UMK). Ο τελικός θα λάβει χώρα στις 2 Μαρτίου 2019. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ποιες χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ακόμα;

Μέχρι αυτή τη στιγμή τέσσερις χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2018 δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την συμμετοχή τους για του χρόνου. Αυτές οι χώρες είναι το  San Marino, η  Αρμενία, η  Μολδαβία και η  Ρωσία. Με πιο πιθανό σενάριο οι συμμετοχές αυτές να επιβεβαιωθούν κατά τις ερχόμενες μέρες, οι διαγωνιζόμενες χώρες της Eurovision 2019 θα είναι 43, όσες και φέτος. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ που για πρώτη φορά επετεύχθη το 2008 και ισοφαρίστηκε ξανά το 2011.

Χώρες που δε θα συμμετάσχουν στη Eurovision 2019.

 Ανδόρα: Παρά την απουσία τους για 10 χρόνια, τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται για επιστροφή στο διαγωνισμό, αλλά η αποτυχία του πριγκιπάτου να φτιάξει τον τελικό μαζί με το κόστος αποθάρρυνε τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα να συμμετάσχει. Προκειμένου να υπάρξει επιστροφή, το κρατικό κανάλι RTVA θα χρειαζόταν χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της χώρας. Στις 19 Μαΐου 2018, η Ανδόρα επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιστρέψει το 2019.

??Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Στις 25 Μαΐου 2018, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BHRT δήλωσε ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2019 λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με το χρέος που έχει επιβληθεί από την η EBU. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 Λουξεμβούργο: Στις 21 Ιουλίου 2018, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTL Télé Lëtzebuerg (RTL) ανακοίνωσε πως η χώρα δεν θα επιστρέψει στον διαγωνισμό της Eurovision (ούτε) το 2019. Η τελευταία χρονιά που συμμετείχε το Λουξεμβούργο στον διαγωνισμό ήταν το 1993.

 Σλοβακία: Στις 31 Μαΐου 2018, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2019 λόγω οικονομικών δυσχερειών. Δείτε περισσότερα εδώ.

 Τουρκία: Η ανατολική χώρα δε σκέφτεται να επιστρέψει στο διαγωνισμό το 2019. Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις εδώ (δηλώσεις TRT για τους όρους της επιστροφής του καναλιού) και εδώ (απάντηση-δήλωση EBU).

 Μονακό: Στις 17 Αυγούστου 2018, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του κρατιδίου Télé Monte Carlo (TMC) ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει στον διαγωνισμό το 2019.

Τέλος το ?? Μαρόκο θα συνεχίσει να είναι η μοναδική χώρα που συμμετείχε στον διαγωνισμό μόλις για μία χρονιά (1980), αφού έχει γνωστοποιήσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά.

Υπάρχουν άραγε χώρες που θα κάνουν το 2019 το ντεμπούτο τους;

Δυστυχώς δε διαφαίνεται από κάποια χώρα να κάνει ντεμπούτο της στη διοργάνωση του Tel Aviv. Το  Καζακστάν παρόλο που θα συμμετάσχει φέτος για πρώτη φορά στη Junior Eurovision, δεν έχει δεχθεί αντίστοιχη πρόσκληση από την EBU για την… ενήλικη διοργάνωση. Παράλληλα, αδύνατη θεωρείται η συμμετοχή στον διαγωνισμό για το  Λιχτενστάιν μιας και η χώρα δεν είναι μέλος της EBU. Τέλος, το  Κόσοβο δεν είναι (ακόμα) μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεόρασης (ITU), γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να γίνει μια χώρα μέλος της EBU. Αυτό, αυτόματα σημαίνει πως δεν επιτρέπεται στο κρατικό κανάλι RTK να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Ο euro-χάρτης των χωρών όπως έχει μέχρι στιγμής. [Photo: Ιωάννης Δανιήλ]

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για να ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι ακόμη μίας euro-χρονιάς!

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολυ δυυσκολο το βλεπω να εχουμε ρεκορ συμμετοχων οι 43 συμμετοχες των ετων 2008 στο Βελιγραδι 2011 στο Ντισελντορφ και 2018 στη Λισαβονα θα ειναι ρεκορ εκτος και αν καποια χωρα απο το πουθενα παρει μερος και φτασουμε τις 44 αλλα ειναι πολυ δυσκολο

  2. […] Ενώ η μία χώρα μετά την άλλη, συνολικά 40, επιβεβαίωσαν επίσημα ή ανεπίσημα την κατάθεση αίτησης συμμετοχής στη EBU για τη Eurovision 2019, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η  Βουλγαρία, και λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας (15 Οκτωβρίου) για την απόσυρση της συμμετοχής όποιας χώρας το επιθυμεί χωρίς χρηματική ποινή, κάποιες εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα έρχονται να δημιουργήσουν προβληματισμούς σχετικά με τη συμμετοχή της στο Τελ Αβίβ. […]

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ