ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με το “Söngvakeppnin 2019”!

Δεν έχουν περάσει παραπάνω από μόλις επτά μέρες από τότε που η Ισλανδία δήλωσε παρούσα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2019 και ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RÚV  ξεκίνησε τις ανακοινώσεις σχετικά με τις διαδικασίες της επιλογής του εκπροσώπου της χώρας! 

Εθνικός Τελικός & Οι Ημερομηνίες 

Αρχικά, το κανάλι RÚV έδωσε το πράσινο φως για την διεξαγωγή του καθιερωμένου εθνικού τελικού της χώρας Söngvakeppnin ξεκαθαρίζοντας πως και η συμμετοχή της Ισλανδίας για τη Eurovision 2019 θα προκύψει μέσω αυτού. Όπως συμβαίνει τα τελευταία έξι χρόνια, έτσι και αυτή τη φορά ο Ισλανδικός τελικός θα διεξαχθεί σε τρεις βραδιές: δύο ημιτελικούς και έναν τελικό. Ο πρώτος Ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2019 στο κλειστό γήπεδο Háskólabíói ενώ ο δεύτερος Ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2019 επίσης στο κλειστό γήπεδο Háskólabíói. Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στις 2 Μαρτίου 2019 στην αρένα Laugardalshöll. Και οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Reykjavík.

Σημαντικές αλλαγές στον Εθνικό Τελικό 

Πέρα από τις παραπάνω ανακοινώσεις, ο Ισλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας εστίασε σε κάποιες σημαντικές αλλαγές που αναμένονται να γίνουν επάνω στην διαδικασία υλοποίησης του Söngvakeppnin. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως το Söngvakeppnin φέτος θα περιλαμβάνει μόλις δέκα τραγούδια συνολικά σε αντίθεση με τα δώδεκα που περιλάμβανε μέχρι και πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως πλέον ο κάθε Ημιτελικός θα διεξάγεται με πέντε τραγούδια αντί για έξι και μόλις τα δύο από αυτά θα μπορέσουν να προκριθούν στον γύρο του μεγάλου τελικού, ο οποίος θα διεξαχθεί με μόλις τέσσερα τραγούδια! Οι παραγωγοί του Söngvakeppnin  αφήνουν ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο της “wildcard” συμμετοχής – όπως κάθε χρόνο – για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που οι ίδιοι το θεωρήσουν απαραίτητο. Μέσω της “wildcard” συμμετοχής ένα έξτρα τραγούδι έχει δικαίωμα να προκριθεί στον τελικό, με αποτέλεσμα αντί για τέσσερα τραγούδια σ’ αυτόν να διαγωνιστούν πέντε. Αυτό όμως δεν συμβαίνει κάθε χρόνο παρά το γεγονός ότι η παραγωγή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάθε χρονιά μέσα στους κανονισμούς του τελικού.

Σχετικά με τις ψηφοφορίες και τα αποτελέσματα, όπως συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια, στις Ημιτελικές φάσεις βασικό λόγο θα έχει το κοινό καθώς τα αποτελέσματα θα κρίνονται 100% μέσω τηλεψηφοφορίας (televoting). Στον γύρο του τελικού όμως τα πράγματα “μπερδεύονται” κάπως. Από τα τέσσερα ή τα πέντε (ανάλογα με την απόφαση της παραγωγής) διαγωνιζόμενα τραγούδια του Τελικού, τα δύο θα προκριθούν στον γύρο του “Super Final”. Το αποτέλεσμα για το “Super Final” θα κριθεί μεταξύ κοινού και επιτροπής (50%-50%) όμως στη ψηφοφορία μεταξύ των δύο τραγουδιών του “Super Final” το τελικό αποτέλεσμα τον κύριο λόγο θα έχει εξολοκλήρου το κοινό.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, το κανάλι RÚV υποδέχεται κάποιον καλλιτέχνη της οικογενείας της Eurovision ως επίσημο καλεσμένο για τη βραδιά του Τελικού του Söngvakeppnin. Αυτό φαίνεται πως δεν θα αλλάξει φέτος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του καναλιού.

Υπενθυμίζουμε ότι οι καλλιτέχνες που έχουν περάσει από τον Τελικό του Söngvakeppnin από το 2016 μέχρι και φέτος ήταν οι:

2016 – Loreen (Σουηδία 2012), Sandra Kim (Βέλγιο 1986)

2017 – Måns Zelmerlöw (Σουηδία 2015), Alexander Rybak (Νορβηγία 2009, 2018), Greta Salóme (Ισλανδία 2016)

2018 – Robin Bengtsson (Σουηδία 2017), Emmelie de Forest (Δανία 2013), Svala (Ισλανδία 2017) 

Λεπτομέρειες σχετικά με την υποβολή των υποψήφιων τραγουδιών 

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που θέτει το RÚV για το 2019 είναι η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων τραγουδιών του εθνικού τελικού. Μέχρι πρόσφατα, ενδιαφερόμενοι συνθέτες και στιχουργοί κατέθεταν τις συμμετοχές τους σε ειδικές φόρμες που διέθετε το κρατικό κανάλι και αυτές με τη σειρά τους ελέγχονταν και εγκρίνονταν από μία ειδική επιτροπή απαρτιζόμενη από έμπειρους μουσικούς και ειδικούς του είδους. Για το 2019 όμως, το κρατικό κανάλι αποφάσισε εκτός από τους ενδιαφερόμενους μουσικούς που θα υποβάλουν τις υποψήφιες συμμετοχές τους να προσλάβει και έμπειρους συνθέτες και στιχουργούς προκειμένου να γράψουν τραγούδια με σκοπό να διαγωνιστούν – εφόσον κριθούν κατάλληλα – στον εθνικό τελικό με στόχο τον διαγωνισμό της Eurovision! Όσον αφορά τη πρώτη περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να είναι είτε νόμιμοι πολίτες της χώρας είτε να έχουν μια μόνιμη κατοικία στη χώρα. Η γλώσσα στην οποία τα τραγούδια θα γίνονται δεκτά είναι αυστηρώς η Ισλανδική μιας και σύμφωνα με τους κανονισμούς όλες οι υποψήφιες συμμετοχές που θα παρουσιαστούν στους δύο Ημιτελικούς θα πρέπει να ερμηνευτούν στην εθνική γλώσσα. Για τον γύρο του Μεγάλου Τελικού υπάρχει η ευελιξία στη χρήση της Αγγλικής (ή κάποιας άλλης) γλώσσας εφόσον οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές έχουν προαποφασίσει με σιγουριά για το πως θα παρουσιαστεί το κομμάτι στη Eurovision σε περίπτωση που αυτό κερδίσει τον εθνικό τελικό.

Κάθε συνθέτης πλέον έχει δικαίωμα να υποβάλει μέχρι δύο τραγούδια. Ωστόσο, δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός για τους στιχουργούς οι οποίοι μπορούν να είναι μέλη ομάδων στιχουργών σε περισσότερα από δύο τραγούδια εφόσον χρειαστεί και τύχει. Οι ενδιαφερόμενοι συνθέτες και στιχουργοί έχουν περιθώριο υποβολής των συμμετοχών τους μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2018, δηλαδή περίπου ένα μήνα.

Αρκετές και σημαντικές αλλαγές όπως βλέπουμε έθεσε το RÚV για το 2019. Για να δούμε εάν του χρόνου η Ισλανδία σταθεί πιο τυχερή και καταφέρει να περάσει στον μεγάλο τελικό της Eurovision για πρώτη φορά μετά το 2014! 

Εσείς πως κρίνετε τις αλλαγές του RÚV;

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την Ισλανδία και τη συμμετοχή της στη Eurovision 2019! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ