ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Παρούσα στο Τελ Αβίβ, με αλλαγές το Festival da Canção!

Οι χώρες που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη Eurovision 2019 ανέρχονται πλέον στις 30, μετά και την αποψινή επίσημη ανακοίνωση από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Πορτογαλίας RTP για την συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό του Τελ Αβίβ. Αυτή θα είναι η 51η συμμετοχή της Πορτογαλίας στο διαγωνισμό της Eurovision. Η διαδικασία για την επιλογή του φετινού εκπροσώπου της Πορτογαλίας θα γίνει και πάλι μέσα από τον εθνικό διαγωνισμό Festival da Canção.

Μετά την περσινή αποτυχία της συμμετοχής της διοργανώτριας Πορτογαλίας με την Cláudia Pascoal και το “O Jardim”, που τερμάτισε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, οι υπεύθυνοι της Πορτογαλικής ραδιοτηλεόρασης αποφάσισαν ορισμένες αλλαγές στη διεξαγωγή του Festival da Canção 2019.

Συγκεκριμένα:

 • Τον διαγωνισμό 16 υποψηφίων (αντί των 26 πέρσι) σε δύο ημιτελικούς (8 υποψήφιοι στον κάθε ένα), από τους οποίους οι 8 (4 από κάθε ημιτελικό) θα διαγωνισθούν στον Τελικό.
 • Καταργείται το προνόμιο που είχε ο νικητής του προηγούμενου διαγωνισμού να επιλέξει έναν συνθέτη της δικής του αρεσκείας για να συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό. Έτσι, 14 συνθέτες θα επιλεχθούν κατόπιν προσκλήσεως από το RTP για να συμμετάσχουν απευθείας στους ημιτελικούς, έχοντας πλήρη ελευθερία στο είδος του τραγουδιού που θα καταθέσουν, τους στίχους, την παραγωγή και τη γλώσσα του, όπως επίσης και στην επιλογή του ερμηνευτή του. Ένας δημιουργός θα επιλεγεί μέσα από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα “Master Class” του Antena 1, ο οποίος δεν θα πρέπει να έχει κυκλοφορήσει έργο του, και να συνθέσει ένα νέο κομμάτι για το Festival da Canção. Οι 16 υποψήφιοι θα συμπληρωθούν από την επιλογή άλλου ένα συνθέτη μέσα από μια ανοικτή διαδικασία, όπου κάθε Πορτογάλος πολίτης, με γνωστό έργο ή όχι, θα μπορεί να καταθέσει τη συμμετοχή του στο estival2019@rtp.pt μέχρι 31 Οκτωβρίου. Μια κριτική επιτροπή του RTP θα επιλέξει το νικητή που θα συμμετάσχει στα ημιτελικά του Festival da Canção.
 • Η βαθμολογία 50/50 κοινού και κριτικών επιτροπών θα ισχύει με διαφορετικό τρόπο σε περίπτωση ισοψηφίας στους ημιτελικούς (οπότε θα υπερισχύει η ψήφος των κριτικών επιτροπών) και στον Τελικό (οπότε θα υπερισχύει η ψήφος του κοινού). Στους ημιτελικούς θα είναι μόνο μια κριτική επιτροπή από επαγγελματίες, ενώ στον Τελικό θα υπάρχουν επτά διαφορετικές (ανά γεωγραφικό διαμέρισμα) κριτικές επιτροπές.

Οι δύο ημιτελικοί και ο Τελικός του Festival da Canção 2019 θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Φεβρουάριο και το Μάρτιο, χωρίς να έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί οι ακριβείς ημερομηνίες.

Πως κρίνετε τις αλλαγές αυτές που προχώρησε το RTP στο Festival da Canção 2019; Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να επανέλθει σε νικηφόρα τροχιά, όπως το 2017 με τον Salbador Sobral ή θα έχει μια ανάλογη κακή επίδοση όπως πέρσι;

Μείνετε με τον OGAE Greece για να μαθαίνετε όλα τα νέα της Eurovision 2019!

Πηγή: wiwibloggs

Φωτογραφία: ESC Portugal / RTP


Η Ιστορία της Πορτογαλίας στη Eurovision με μια ματιά…

 • 50 συμμετοχές στο διαγωνισμό, από τις οποίες στις 42 συμμετείχε στο Μεγάλο Τελικό.
 • Η πρώτη συμμετοχή ήταν το 1964 («Oração» / António Calvário – 13η θέση (τελευταία) με 0 βαθμούς).
 • Έχει απουσιάσει από το διαγωνισμό 5 φορές, οι 4 ήταν από το 2000 και μετά (1970, 2000, 2002, 2013 και 2016).
 • Έχει μία νίκη το 2017 με τον Salvador Sobral και το «Amar Pelos Dois».
 • Έχει τερματίσει στην τελευταία θέση 4 φορές (1964, 1974, 1997 και 2018), ενώ τις δύο φορές (1964, 1997) έχει λάβει μηδέν βαθμούς!
 • Στην ψηφοφορία τους περισσότερους βαθμούς τους έχει δώσει σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ τους περισσότερους τους έχει λάβει από Γαλλία και Ισπανία.


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquiz, παιχνίδια και διάφορα Euro-battles!  Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Written by 

Related posts

3 Thoughts to “ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Παρούσα στο Τελ Αβίβ, με αλλαγές το Festival da Canção!”

 1. […] Φέτος, οι υπεύθυνοι της Πορτογαλικής ραδιοτηλεόρασης αποφάσισαν ορισμένες αλλαγές στη διεξαγωγή του Festival da Canção, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. […]

 2. […] Φέτος, οι υπεύθυνοι της Πορτογαλικής ραδιοτηλεόρασης αποφάσισαν ορισμένες αλλαγές στη διεξαγωγή του Festival da Canção, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. […]

 3. […] διεξαγωγή του Festival da Canção (μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ) και ανακοινώθηκαν πρόσφατα, σήμερα ο RTP γνωστοποίησε […]

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ