Eurovision Young Musicians 2018: Τα τελικά αποτελέσματα!

Δεκαοκτώ ταλαντούχοι νέοι, σολίστ κλασικής μουσικής, ηλικίας 12 έως 21 ετών, εκπροσώπησαν τις χώρες τους στο 19o Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Σολίστ Κλασικής Μουσικής «Eurovision Young Musicians 2018» που διεξήχθη στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Ο Διαγωνισμός που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή πολιτιστικά γεγονότα ήταν μια συμπαραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων (EBU), του BBC και του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (EIF). Παρουσιαστές του διαγωνισμού ήταν οι  Petroc Trelawny και Josie d’Arby.

Ο διαγωνισμός περιελάμβανε έξι ημιτελικούς που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 18/8 και την Κυριακή 19/8 όπου κάθε διαγωνιζόμενος εκλήθη να ερμηνεύσει δημοσίως ένα ρεσιτάλ διάρκειας 18 λεπτών σ’ έναν από τους γνωστότερους χώρους του Φεστιβάλ, το Festival Theater Studio. Διεθνής κριτική επιτροπή καταξιωμένων μουσικών επέλεξε τους έξι ταλαντούχους υποψήφιους.

Οι έξι φιναλίστ διαγωνίσθηκαν στον μεγάλο Τελικό χθες Πέμπτη 23 Αυγούστου, συνοδευόμενοι στην εκτέλεση των κομματιών τους από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σκωτίας του BBC, στο Usher Hall, που είχε φιλοξενήσει το διαγωνισμό τραγουδιού της eurovision το 1972 (νικήτρια η Βίκυ Λέανδρος για λογαριασμό του Λουξεμβούργου με το Aprés Toi).

Ο 17χρονος σολίστ κιθάρας Θάνος Τζανετάκης από την Καβάλα, εκπροσώπησε την Ελλάδα και διαγωνίσθηκε στον τρίτο ημιτελικό. Τα μουσικά κομμάτια που έπαιξε ο Θάνος ήταν: David Kellner – Fantasia in D minor, William Walton – Five Bagatelles for guitar (3η Bagatelle και 5η Bagatelle) και ολοκλήρωσε με Miguel Llobet – Variaciones sobre un tema de Fernando Sor Op. 19.

Εκτός από την Ελλάδα, στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος η Αλβανία, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Κροατία, η Μάλτα, η Νορβηγία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρωσία, το Σαν Μαρίνο, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Δυστυχώς, ο Έλληνας σολίστ δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό. Οι νέοι μουσικοί που διαγωνίσθηκαν στον Μεγάλο Τελικό χθες, εκτελώντας ένα 12λεπτο μουσικό κομμάτι, και αξιολογήθηκαν από μια 5μελή κριτική επιτροπή ήταν (κατά σειρά εμφάνισης):

Birgitta Elisa Oftestad (Norway) – Elgar – Cello Concerto, 4th movement

Nikola Pajanović (Slovenia) – Tchaikovsky – Violin Concerto, 3rd movement

Indi Stivín (Czech Republic) – Stivín – Bohemian Suite for Double Bass, 2nd & 3rd movements

Mira Foron (Germany) – Sibelius – Violin Concerto, 3rd movement

Máté Bencze (Hungary) – Ibert – Concerto da Camera for Saxophone

Ivan Bessonov (Russia) – Tchaikovsky – Piano Concerto No 1, 3rd movement

Νικητής αναδείχθηκε ο Ivan Bessonov από τη Ρωσία, που εκτός από τον τίτλο ως Eurovision Young Musician 2018, έλαβε ένα βραβείο, 7000 ευρώ χρηματικό ποσό και τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην Συμφωνική Ορχήστρα της Σκωτίας του BBC. Πρόκειται για την πρώτη νίκη της Ρωσίας στο διαγωνισμό και η πρώτη φορά μετά το 2000 (Πολωνία) που κέρδισε πιανίστας.

Στη δεύτερη θέση ανεδείχθη ο Nikola Pajanović από τη Σλοβενία, που έλαβε χρηματικό βραβείο 3000 ευρώ.

Εν συντομία, η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό το 1990 και έχει λάβει μέρος συνολικά 10 φορές. Το 2008 στην Αυστρία με τον 18χρονο τότε σολίστ κλαρινέτου Διονύση Γραμμένο, από την Κέρκυρα, κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο, ενώ 7 φορές δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό.

[Πηγή – φωτογραφίες: EBU, youngmusicians.tv, wikipedia]

 

Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Γιάννης (Ioannis) Δανιήλ
Ιατρός στο επάγγελμα, ασχολούμαι ως φανατικός θεατής με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision από πολύ μικρή ηλικία, τότε που αποτελούσε την αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση! Ως ενεργό μέλος του επίσημου σωματείου φίλων της Eurovision στην Ελλάδα OGAE Greece παρακολουθώ από κοντά το διαγωνισμό και αρθρογραφώ. Η πολυπολιτισμικότητα, η ένωση των λαών, η αγάπη για τη μουσική και το υπερθέαμα που προσφέρει ο διαγωνισμός αποτελούν τα στοιχεία που με έχουν κάνει να τον λατρέψω και να τον έχω καταστήσει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου και της διασκέδασής μου. Από το 2021 είμαι Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του OGAE Greece.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ